Vesti -

Dokumentarac otkriva sve tajne sajentologije

Festival nezavisnog filma Sundance tradicionalno donosi neka od ponajboljih filmskih ostvarenja u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji, a ove godine se održava od 22. januara do 1. februara.

Dnevnik.hr
Podeli

Foto: Scientology Media / Flickr.com

Među kontroverznim filmovima naći će se i priča o sajentologiji – “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief”.

Reditelj Aleks Gibni verovatno je spreman na reakcije Sajentološke crkve, koja je već u nekoliko navrata pokazala da ne toleriše da neko istražuje njenu delatnost ili život osnivača L. Rona Habarda.

Film se zasniva na istoimenoj knjizi Lorensa Rajta, koja govori o navodnom fizičkom kažnjavanju članova crkve i upitnim postupcima čelnika Dejvida Miskevidža.

Gibni je pre nekoliko dana po prvi put javno progovorio o nekim detaljima filma, koji je do sada HBO držao u strogoj tajnosti kako pripadnici sajentološke crkve ne bi pokušali da zaustave njegovo snimanje.

Otkrio je i da se film fokusirao na zvezde poput Toma Kruza i Džona Travoltu, a u dokumentarcu naglašava da su obojica još uvek članovi usprkos brojnim svedočanstvima o zlostavljanju i prisilnom radu unutar crkve.

Bivša članica Spenki Tejlor, koja je radila u Celebrity centru u Los Anđelesu s Travoltom iznela je u dokumentarcu potresno svedočanstvo o tome kako ju je crkva kaznila kada su nadređeni postali nezadovoljni njenim ponašanjem - oduzeli su joj 10-mesečnu bebu i smestili je s još 30 dece u mali stan s kolevkama od zida do zida.

Sadašnje vođstvo crkve, kao i njeni “zvezdani” članovi, odbili su da se pojave u dokumentarcu. Sajentološka crkva je pre nekoliko dana objavila oglas preko cele stranice u Los Angeles Timesu u kom unapred osuđuje film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu