Vesti -

Šta je ova čudna pega na Cereri?

Na dalekoj Cereri postoji velika bela pega, ali naučnici ne znaju šta ona predstavlja.

universetoday.com
Podeli

Prvi put ju je zabeležio teleskop Hubble 2003. a vidi se i na kasnijim fotografijama. Sada, kada se letelica Dawn približava ovom planetoidu, možemo da je vidimo nešto jasnije.

Naučnici s uzbuđenjem čekaju da se sonda dovoljno približi Cereri da otkriju o čemu je reč.

Planetolozi odavno sumnjaju da u kori Cerere ima vodenog leda. Možda je sačinjena od čak 25 odsto vode, ali bi ona, za razliku od većine vode na Zemlji, bila smeštena u mantiji koja je zapravo omotač čvrstog jezgra ovog planetoida.

Prošle godine teleskop Herschel otkrio je vodenu paru oko Cerere, koju možda emituju svojevrsni gejziri, poput onih na Saturnovom mesecu Enceladu.

Bez bilo kakve velike planete ili satelita, ostaje nejasno kako ovo nebesko telo uspeva da ostane tako aktivno.

Neki naučnici misle da na Cereri postoji okean, a možda i atmosfera, a neki odlaze tako daleko da tvrde da na njoj možda može biti i znakova života.

“Prisustvo molekula ugljenika obično se smatra neophodnim za život i mislimo da su prisutni na površini Cerere. Pitanje je da li postoji tečna voda u bilo kom obliku i da li je Cerera ikada bila topla. Ako je to slučaj, onda je moguće da postoji neka prebiotička ili biotička aktivnost”, kaže Pol Šenk, naučnik koji radi na misiji “Dawn”.

O patuljastoj planeti ćemo uskoro moći da saznamo mnogo više – krajem januara, sonda će poslati prve fotografije bolje od onih koje je napravio Hubble.

Ona će do Cerere stići 6. marta kada će ući u njenu orbitu. Fotografije će bivati sve bolje i bolje tokom 16-mesečnog proučavanja patuljaste planete.

Dawn će u jednom trenutku biti oko 1.000 puta bliže tom planetoidu, nego što je bila kada je poslednji put poslala fotografije.

Misija je fokusirana na mapiranje Cerere, ali će verovatno uspeti da rasvetli i misteriju bele pege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu