Vesti -

Kako biste detetu objasnili šta je spavanje?

Nakon što je od njih tražio da jednostavnim jezikom objasne 11-godišnjacima pojam "vatre", "boje", a potom i "vremena", profesor Alan Alda je naučnicima zadao novi zadatak: da deci pojasne šta je to spavanje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Foto: Ryan Tir/ Flickr.com

Kako prenosi AP, popularni glumac, široj publici najpoznatiji po ulozi "Hokaj" Pirsa iz TV serije "M.A.S.H.", već dugo se zanima za nauku. Osim što se bavi glumom, Alda je i vanredni profesor na Fakultetu za žurnalistiku Univerziteta Stoni Bruk u Njujorku i osnivač Centra za nauku komunikacije.

Glumac je 2011. počeo da organizuje konkurs "Izazov plamen" (Flame Challenge). Konkurs se održava svake godine, a zadatak naučnika je da kompleksne koncepte objasne na način koji je razumljiv deci. Naučnici imaju rok do 13. februara da podnesu svoja objašnjenja o snu, a to mogu da učine u pisanoj, video ili grafičkoj formi.

Pobedničko objašnjenje, koje bira grupa od nekoliko stotina studenata, biće nagrađeno čekom na 1.000 dolara. Alda je glumačku karijeru započeo šezdesetih, a prvu zapaženu ulogu imao je u TV seriji M.A.S.H. Serija je bila vrlo popularna, te se na programu održala čak 11 godina.

Alda je bio toliko oduševljen serijom, da se, osim glumom, počeo baviti i pisanjem scenarija i režijom - napisao je scenario za 20, a režirao 30 epizoda. Za svoj rad na seriji dobio je čak 21 nominaciju za nagradu Emi, a osvojio ih je pet, uključujući za scenario i režiju.

Tako je postao prva ličnost u istoriji američke televizije koja je osvojila Emija za glumu, scenario i režiju u istoj TV-seriji.

Kako biste vi deci objasnili ove pojmove?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 156 idi na stranu