Vesti -

Magnetno polje Sunca utiče na grmljavinu na Zemlji

Sunce je možda delimično odgovorno za grmljavinu na Zemlji, a naučnici smatraju da promena u Sunčevom magnetnom polju može da se koristi za predviđanje grmljavina nedeljama unapred.

Live Science
Podeli

Foto: Kevin Chen / Flickr.com

Sunčevo magnetno polje utiče na Zemljino i uvija ga tako da visokoenergetske čestice uspevaju da prodru u atmosferu naše planete. One izazivaju nagomilavanje električnog naboja, koji je okidač za munje.

Od 2001. do 2006. tokom perioda kada je Sunčevo magnetno polje snažno uticalo na Zemlju, u Velikoj Britaniji zabeleženo je 50 odsto više udara munja nego što je to uobičajeno.

“Sada planiramo da kombinujemo redovnu vremensku prognozu, koja predviđa kada će se i gde formirati olujni oblaci, sa predviđanjima vezanim za solarno magnetno polje”, objašnjava Met Ovens, profesor fizike Univerziteta u Redingu.

Zemlja bi mogla da bude ogoljena pustoš bez magnetnog polja, koje nas štiti od udara čestica iz svemira, kosmičkog zračenja i opasnih solarnih vetrova.

Sunčevo magnetno polje ponaša se kao magnet. Kako se Sunce okreće, magnetno polje je ili usmereno ka Zemlji, ili od njega. Kako se pomera, ono povlači Zemljino, mnogo slabije, magnetno polje sa sobom.

Studija je objavljena u sredu u žurnalu Environmental Research Letters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu