Vesti -

Ne možete da održite vezu? Krivi su geni

Kineski naučnici tvrde da su otkrili varijantu gena koja povećava šanse da se zaljubite.

Guardian
Podeli

Foto: Pablo / Flickr.com

Oni su, ispitujući studente, otkrili da su oni koji su nasledili dve kopije gena ovog tipa imali veće šanse da budu u vezi od ostalih studenata.

Naučnici smatraju da je reč o uticaju koji varijanta gena ima na ponašanje i raspoloženje osobe posredstvom hormona serotonina.

Tim Univerziteta u Pekingu kaže da su otkrića prvi direktan dokaz da genetika igra ulogu u zasnivanju ljubavnih veza, iako su i ličnost, izgled, obrazovanje, pa čak i bogatstvo pod uticajem genetike.

Naučnici su se fokusirali na gen 5-HTA1, koji utiče na nivo hormona serotonina. Jedna verzija gena, C varijanta, dovodi do višeg nivoa hormona nego druga G varijanta.

Svi imaju dve kopije ovog gena i nasleđuju dve C varijante, dve G varijante ili po jednu od svake, u zavisnosti od tipa koji dobiju od roditelja.

Testovi na 579 studenata iz Kine pokazali su da je polovina onih koji su nasledili dve kopije C varijante - po jednu od svakog roditelja - bila u ljubavnoj vezi.

Međutim, studenti koji su nosili jednu ili dve kopije G varijante imali su 40 odsto šansi da budu u romantičnom odnosu s drugom osobom. Efekti genetike su se, dakle, pokazali kao mali, ali statistički značajni.

Za žurnal “Scientific Reports”, vođa studije Sjaolin Džou sa Univerziteta u Pekingu napisao je da su ljudi koji su nasledili G varijantu gena skloniji nervozi i depresiji.

Naučnici upozoravaju da se geni možda ne ističu u ostatku populacije, jer kasnije tokom života, porodica i društveni pritisci mogu da nadjačaju uticaj genetske podloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu