Vesti -

Hubble: Najspektakularniji pogled na svemir (FOTO)

Svemirski teleskop Hubble počeo je s radom u aprilu 1990. i od tad zabeležio neke od najspektakularnijih slika svemira u istoriji.

Telegraph
Podeli

On je obeležio najveći napredak u astronomiji, još od Galilejevog teleskopa i zahvaljujući njemu, naš pogled na univerzum više nikada neće biti isti.

Predstavljamo vam neke od najnezaboravnijih fotografija koje je napravio moćni Hubble.

Fotografija koja je dobila naziv "Stubovi stvaranja" u maglini Orao napravljena je 1995. Reč je o stvaranju novih zvezda iz "stubova" gasa i prašine.

Najveći od tri stuba na slici dugačak je oko četiri svetlosne godine.

Fotografija snimljena u julu 2009. prikazuje galaksiju NGC 6217 u sazvežđu Mali medved

Poput kišnog neba, ovi oblaci prašine presecaju ogromnu eliptičnu galaksiju. Uvijeni oblik Kentaur A diska dokaz je nekadašnjeg sudara sa drugom galaksijom. U njenom srcu udaljenom oko 11 miliona svetlosnih godina od Zemlje, nalazi se ogromna crna rupa.

Ova fotografija snimljena je u julu 2010.

Disk zvezda i prašine predstavlja spiralnu galaksiju NGC 2841. Fotografija je snimljena 2010.

Sombrero galaksija

Na slici se vidi veličanstvena galaksija NGC 4911 koja se nalazi u galaktičkom jatu Koma.

Svetlosni eho zvezde V838 Mon prečnika je oko šest svetlosnih godina. Udaljen je oko 20.000 svetlosnih godina od sazvežđa Jednoroga. Najsvetliji je bio u januaru 2002.

Planetarna maglina NGC 5198

Smrt zvezde koja odbacuje poslednje spoljne slojeve gasa. Oni formiraju neku vrstu čaure oko njenog jezgra. Sagorela zvezda, beli patuljak, pojavljuje se u vidu bele tačke u centru. Mlečni put je prepun takvih ostataka zvezda, poznatih kao planetarne magline.

Ova je zabeležena u februaru 2007.

Svemirski teleskopi Hubble i Spitzer i Chandra opservatorija udružili su se kako bi stvorili prvu sliku centralne regije Mlečnog puta uz pomoć infracrvene svetlosti i gama zračenja. Središte galaksije nalazi se u svetlom, belom predelu, koji možete videti u desnom delu slike.

Planetarna maglina poznata i kao NGC 6302, ali i "Maglina leptira". Zabeležena je u maju 2009.

Planetarna maglina NGC 2818, koja leži u sazvežđu Kompas. Spektakularna struktura magline sačinjena je od spoljnih delova zvezde koji su izbačeni u međuzvezdani prostor.

Messier 5 (M5), zbijeno zvezdano jato, sačinjeno je od više hiljada zvezda povezanih kolektivnom gravitacijom. M5 je jedan od najstarijih sistema ove vrste, star oko 13 milijardi godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu