Vesti -

Hrana ili seks: Šta će muškarci pre izabrati

Muškarci mogu da potisnu glad kako bi se fokusirali na pronalaženje partnera, tvrde istraživači iza nove studije sprovedene na crvima, piše "Telegraph".

Telegraph
Podeli

Mozak muškaraca je tako umrežen da može da učini da oni ignorišu glad i krenu u potragu za partnerom.

Studija koju je sproveo Univerzitet Ročester medicinskog centra pokazuje kako suptilne promene na mozgu diktiraju razlike između muškaraca i žena.

Profesor Daglas Portman je tom prilikom izjavio: „Iako znamo da na ljudsko ponašanje utiču brojni faktori, ova saznanja ukazuju na osnovne biološke mehanizme koji nam mogu pomoći ne samo da razumemo određene razlike u ponašanju muškaraca i žena, već i zašto su različiti polovi podložniji određenim neurološkim poremećajima“.

Naučnici su posmatrali mikroskopski malog crva pod nazivom C. elegans i bili su fokusirani na par neurona nazvanih AWA i koji su povezani sa glađu i traženjem partnera.

Posmatrana su dva pola, muškarci i hermafroditi, a crvi su biil smešteni u petrijevim posudama sa hranom. Naučnici su im dali priliku da biraju da li će jesti ili će krenuti u potragu za partnerom.

Pojedni crvi bili su genetski modifikovani kako bi bili osetljiviji na miris hrane, tako što su naučnici modifikovali njihove neurone.

Otkriveno je da su normalni muški crvi napustili izvor hrane kako bi krenuli u potragu za partnerom.

Međutim, crvi koji su bili genetski modifikovani da budu „gladniji“, bili su deset puta manje uspešni u parenju pošto su ostajali blizu izvora hrane.

Hermafroditi su bili mirni i nisu se pomerali od izvora hrane.

Studija objavljena u žurnalu „Current Biology“ ukazuje na to da su obični crvi bili u stanju da ignorišu, ili čak potisnu glad kako bi mogli da idu u potragu za partnerom.

Foto: Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu