Vesti -

Šta 35.000 morževa radi na obali Aljaske? (FOTO)

"Vreme je", rekli su morževi i okupili se na kopnu pošto više nisu mogli da nađu led.

Podeli

Blizu 35.000 morževa otkriveno je ovog meseca na severozapadu obale Aljaske pošto nisu mogli da nađu led na moru zbog klimatskih promena, javila je Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Neobično i masovno okupljanje morževa primećeno je 13. septembra. Morski sisari koriste led za ronjenje kako bi lovili hranu u plitkim obalama i kako bi se odmarali i tako izbegavali duga i naporna plivanja.

Iako je normalno da morski led ode u duboke vode okeana kada su leti temperature više, poslednjih godina led je se pomerio još dalje.

Ubrzano nestajanje leda je povezano s klimatskim promenama u kojima otvorena voda absorbuje toplotu i ubrzava proces otapanja.

World Wildfire Fund procenjuje da se arktički led gubi u proseku 3.5-4.1 posto svake decenije i to od 1979. do 2012. godine.

Nestajanje prirodnog staništa uticalo je da se grupe morževa smeste na obalu. Prvi put se to desilo 2007. godine blizu obala Aljaske a vratili su se 2009. i 2011.

"Morževi nam govore ono što su polarni medvedi već odavno rekli", rekla je Margaret Vilijams direktorka WWF.

"Arktička klima se menja eksremno brzo i vreme je da svet shvati i učini nešto po pitanju promene klime", dodala je ona a piše Time.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu