Vesti -

I dinosauri su vodili dvostruki život

Više od jednog veka, naučnici su bili na tragu Spinosaurusu. Konačno su pronađeni novi tragovi, koji donose nova naučna saznanja. Džinovski dinosaur je izgleda vodio dvostruki život - i na zemlji i u vodi.

Izvor: Hana Fuks / br / dw.de
Podeli

Dugo vremena naučnici nisu mogli dalje da istražuju najvećeg dinosaura, mesoždera – spinosarusa. Jer kosti koje je početkom dvadestog veka pronašao nemački istraživač dinosaura Ernst Štromer fon Rajhenbah u potpunosti su uništene u Minhenu tokom bombardovanja za vreme Drugog svetskog rata, prenosi Dojče vele.

Do tada je jedino bilo poznato da je Spinosaurus, koji spada u takozvane teropode – sa svojom veličinom i neobičnim kičemnim stubom predstavljao pravi kuriozitet među praistorijskim životinjama.

Potvrđen dvostruki život

Sada su se pojavili novi ostaci dinosaura o kojima pišu istraživači, ukazujući na važno saznanje: Spinosaurus aegyptiacus očigledno je bio prvi dinosaur koji je bio prilagođen kako životu na zemlji, tako i u vodi.

Paleontolog Nizar Ibrahim iz Čikaga, sa svojim timom je oktrio nove ostatke dinosaura u Sahari, na istoku Maroka. Među njima je deo lobanje, kičmeni stub, pojas karlice i ekstremiteti. Od njih su naučnici napravili digitalni 3D model dinosaura.

Fosilni ostaci pokazuju da je Spinosaurus bio najveći poznati dinosaur, koji je pre oko 95 miliona godina hodao zemljom. Bio je dug preko 18 metara, a težak oko 20 tona.

U prilog tome da je bio plivač, u izveštaju američkih istraživača izdvojene su sledeće anatomske karakteristike dinosaura:

  • ravna stopala, sa kojima je mogao dobro da se kreće u vodi
  • manja karlična kost i zadnje noge kraće od njegovih bliskih rođaka
  • težište tela verovatno se nalazilo više pozadi, što je trebalo da bude prednost za kretanje u vodi
  • vrat, kičmeni stub i rep životinje bili su prilagođeni lovu pod vodom

Istraživač dinosaura Ken Kerpenter sumnja u teoriju o plivajućem džinovskom dinosauru. Vode u tom okruženju tada nisu bile dovoljno duboke za plivanje, objašnjava direktor Praistorijskog muzeja u Prajsu, u severnoameričkoj državi Juta, za agenciju AFP. Za anatomske karakteristike može biti i drugih objašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu