Vesti -

Umro dizajner Gagarinovog svemirskog broda

Ruski inženjer Oleg Ivanovski koji je radio na izgradnji letelice Vostok, na kojoj je Juri Gagarin prvi put u istoriji obleteo našu planetu, umro je danas u 92. godini, saopštila je ruska svemirska agencija.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ivanovski je bio viši dizajner u fabrici pod šifrovanim nazivom OKB-1 gde je sagrađen svemirski brod Vostok kojim se 12. aprila 1961. slavni kosmonaut vinuo u svemir.

"Direktno je učestvovao u pripremanju leta prvog svetskog kosmonauta", navodi se u saopštenju Roskosmosa, prenosi AFP.

"Poslednji koji se rukovao sa prvim svetskim kosmonautom pre nego što je poleteo u orbitu bio je Oleg Genrikovič Ivanovski. Nakon što se s njim pozdravo, zatvorio je vrata letelice", stoji u saopštenju ruske svemirske agencije, koja je objavila fotografije na kojima Ivanovski pomaže Gagarinu da se popne uz stepenice do ulaza u svemirski brod i smesti u sedište.

"Ugurao sam ga u kabinu. Zagrlio ga, rukovao se s njim i udario rukom o njegov šlem pre nego što sam izašao. Trenutak kasnije i vrata su se zatvorila", prisetio se Ivanovski u intervjuu koji je 2007. dao listu Rosijskaja gazeta.

Usledio je trenutak napetosti kada je glavni dizajner Sergej Koroljov upozorio da vrata letilice ne šalju signal da su hermetički zatvorena.

Ivanovski se setio da je morao brzo da zameni vrata prikačena za 32 šarke, dok ga je Gagarin pratio na ogledalcetu prišivenom za rukav, sve vreme pevušeći pesmu "Domovina čuje, domovina zna..."

Kasnije se ispostavilo da su vrata bila ispravna, a da je problem bio u jednom od svetala Kontrolne misije koje je greškom slalo pogrešnu poruku, ispričao je Ivanovski.

Inženjeri su imali pripremljeni tajni kod koji su nameravali da koriste u slučaju da se Gagarin onesvesti ili izgubi kontrolu tokom leta.

"Od sedam letova koji su prethodili Gagarinovom, samo su tri bila uspešna, a jedino su se dva vratila na Zemlju. Svakako da je to bio veliki rizik", rekao je Ivanovski.

"Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da let bude što bezbedniji u skladu sa nivoom znanja i sposobnosti kojima smo tada raspolagali", naveo je on.

Ivanovski je rođen u Moskvi. Borio se u Drugom svetskom ratu i učestvovao u Pobedničkoj paradi na Crvenom trgu. Nakon rata je studirao na moskovskom Institutu za fiziku i tehnologiju. Počeo je da radi 1957. kao viši inženjer svemirske izgradnje, a kasnije je radio na sovjetskim lunarnim misijama bez posade.

"Bio je neverovatna osoba, heroj koji je živeo život u ime nauke i za domovinu", ističe se u poruci Roskosmosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu