Vesti -

Naučnici: G tačka ne postoji

Potraga za famoznom ženskom erogenom zonom, poznatom kao G tačka, traje već decenijama, međutim, tim koji je predvodio italijanski naučnik došao je do zaključka da ona ne postoji, piše sajt "The Local".

Thelocal.it
Podeli

Nemački ginekolog Ernst Grafenberg je 1950-ih godina tvrdio da postoji zona na vaginalnom zidu koja uz pomoć stimulacije može dovesti do orgazma.

Ovo područje, navodno bogato nervnim završecima, postalo je poznato kao G tačka, a od tada su pokrenute godine istraživanja kako bi se potvrdilo njegovo postojanje.

Od tada su istraživači prezentovali brojne zaključke, uključujući i američkog ginekologa koji je 2012. godine izjavio da područje postoji, ali je jako malo.

Međutim, tim naučnika koje je predvodio Emanuele A. Janini, profesor endokrinologije i seksologije sa Tor Vergata univerziteta u Rimu, sada opovrgava tu tvrdnju.

U nedavno objavljenom članku u medicinskom žurnalu “Nature reviews urology”, naučnici tvrde da je“intimno područje” koje dovodi ženu do povećanog seksualnog zadovoljstva znatno kompleksnije i uključuje kompletan reproduktivni sistem, uključujući tu i tkivo, mišiće, žlezde i matericu.

Tim je proučavao sva istraživanja u poslednjih 60 godina koja su se bavila G tačkom, a Janini je lokalnim medijima izjavio da je zaključio da u pitanju nije “tačka” koja uzbuđuje žene, već osetljivo područje koje ne bi trebalo da se naziva G tačkom.

“U pitanju je vrlo kompleksno područje. Studije su do sada pominjale G tačku, ali u pitanju nije obična tačka, kako se ranije mislilo”, izjavio je.

Janini je takođe rekao da vagina “mora biti poštovana” i da u pitanju nije samo cevovod kroz koji se dobijaju deca.

“U poređenju sa erogenim zonama, ovo je znatno kompleksnije, i takođe varira od žene do žene, u zavisnosti od hormonskog ciklusa”.

Foto: Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu