Vesti -

Ponovo "razvlače" Teslinu urnu

Iako je, posle burne reakcije građana, gradska vlast proletos "zamrzla" odluku o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save – ponovo se o tome govori.

Izvor: B92
Podeli

Dok se nezvanično pominje da je u toku prikupljanje urbanističke dokumentacije za realizaciju tog projekta, u Skupštini grada tvrde da nikakvih pomaka nema i da gradonačelnik od marta nije promenio stav.

Da li neko, i dok je odluka pod ledom, i dalje pokušava da urnu, iz Muzeja Nikole Tesle premesti negde u prostor porte ispred Hrama? Ekipa televizije B92 pokušavala je danas da sazna ko i zbog čega, od te ideje ne odustaje.

Prva adresa je Skupština grada. Na postavljena pitanja dobili smo odgovore u pisanoj formi.

B92: Da li je odluka o izmeštanju urne i dalje zamrznuta?

Stav grada Beograda prema ovom pitanju predočen je javnosti u obraćanju gradonačelnika Beograda javnosti u martu ove godine. U međuvremenu se ovaj stav nije promenio.

B92: Da li je tačno da je u toku prikupljanje urbanističke dokumentacije za realizaciju projekta?

Urbanistički projekti se, kako nalaže zakon, rade u javnoj i transparentnoj proceduri. Ona podrazumeva da se prvo usvoji odluka o izradi projekta na sednici Skupštine grada, da se on potom izradi, da projekat bude na javnoj raspravi koja traje 30 dana, da isti usvoji Planska komisija, a konačnu odluku donosi Skupštoina grada Beograda. To znači da su sva rešenja iz svih urbanističkih planova javna.

Muzej zatičemo pun, uglavnom stranaca. Među onima koji su ovde proletos branili Teslu bio je i Marko Mitrović. O premeštanju urne ekipa koja stoji iza Fejsbuk strane „Odbranimo Teslu“ i dalje misli isto.

„Ukoliko ponovo odluče da ožive inicijativu i premeste urnu, mi nećemo mirno ćutati i gledati kako to rade i ponovo ćemo preuzeti korake da ih sprečimo“, izjavio je Mitrović.

B92: A kako ćete to da uradite?

Mitrović: Za početak protestima i ispitivanjem pravnih mogućnosti da se suprotstavimo inicijativi.

B92: Mislite da je vaša snaga realna?

Mitrović: Ako smo jednom uspeli, za sada iskustvo pokazuje da jeste.

Memorandumom koji su u februaru, pored patrijarha Irineja, potpisali i gradonačelnik Siniša Mali i ministarka Zorana Mihajlović predviđeno je da urna s posmrtnim ostacima Tesle bude premeštena na plato ispred Hrama. Tačna lokacija nije pominjana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu