Vesti -

Stvoren veštački list koji može da obavlja fotosintezu

Prvo „veštačko lišće na svetu“, koje sadrži hloroplaste izvučene iz biljaka kako bi proizvodilo kiseonik, moglo bi da bude korišćeno kako bi se astronautima omogućio kiseonik tokom dugih svemirskih putovanja, piše "Independent".

Independent
Podeli

Lišće, koje je stvorio student Kraljevskog koledža umetnosti Džulijan Melkiori, apsorbuje vodu i ugljenik poput pravih biljaka ali je napravljeno od čvrstih proteina svile koji bi mogli da astronautima omoguće preživljavanje tokom dugih svemirskih putovanja.

„NASA istražuje različite načine kako bi stvorila kiseonik za duga svemirska putovanja i život ljudi u svemiru. Ovaj materijal bi mogao da nam omogući da znatno brže istražujemo svemir i odemo znatno dalje nego što smo to do sada učinili“, izjavio je Melkiori.

Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa laboratorijom za svilu Univerziteta Tufts što je Melkioriju pomoglo da izvuče hloroplast iz pravog lišća i inkorporira ga u svilu.

„Materijal se izvlači direktno iz vlakana svile. Ovaj materijal ima neverovatno svojstvo da stabilizuje molekule. Ekstraktovao sam hloroplast iz ćelija biljaka i postavio sam ga unutar proteina svile. Rezultat toga je prvi fotosintetički materijal koji živi i diše kao pravi list“, dodaje Melkiori.

Međutim, njegove kreacije su trenutno više konceptualne nego praktične (efikasnost procesa fotosinteze nije još testirana) i on se nada da će one biti korišćene u brojnim futurističkim projektima, a možda će lišće čak biti i korišćeno kao filter za vazduh koji će biti postavljan na spoljnu stranu zgrade kako bi upijalo CO2 i ubacivalo svež vazduh unutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu