Vesti -

"Ozlojeđen sam svom tom nepravdom"

Španski umetnici zauzeli su stav protiv izraelske vojne operacije u pojazu Gaze.

Izvor: Tanjug
Podeli

U otvorenom pismu, nekoliko desetina muzičara, pisaca i filmskih zvezdi, poput Penelope Kruz, Havijera Bardema i Pedra Almodovara, diglo je glas protiv "genocida" i pozvalo Evropsku uniju da "osudi bombardovanja iz vazduha, sa mora i kopna civilnog palestinskog stanovništa u pojasu Gaze".

Prema pisanju Holivud riportera, potpisnici pisma traže uvođenje prekida vatre i kraj blokade Gaze.

Havijer Bardem je pre nekoliko dana odlučio da javno istupi protiv operacije "Zaštitna ivica". U pismu, objavljenom 25. jula na sajtu eldiario.es, španski glumac je osudio "okupacioni i istrebljivački rat protiv nezaštićenog naroda".

"Nema mesta neutralnosti" u kontekstu u kojem je dosad ubijeno više od 1.100 Palestinaca, smatra Bardem.

"Samo geopolitički savezi, ta licemerna maska sveta biznisa - poput prodaje oružja" može da objasni sadašnji status kvo.

"Ozlojeđen svom tom nepravdom", glumac ističe: "Da, ja sam Evropljanin i stidim se Evropske unije koja tvrdi da me predstavlja svojim ćutanjem i svojom potpunom besramnošću".

Unapred odgovarajući na kritike koje bi ukazivale na protivrečnosti njegovog angažovanja, Bardem se brani: "Da, radim u Sjedinjenim Američkim Državama gde imam poznanike i prijatelje Jevreje koji odbacuju ovu intervenciju i politiku agresije".

"Da, moj sin je rođen u jevrejskoj bolnici, jer oko sebe imam prijatelje Jevreje do kojih mi je jako stalo. Biti Jevrejin ne znači podržavati masakr, kao što biti Jevrejin ne znači biti sionista i kao što biti palestinac ne znači biti terorista Hamasa. To je isto toliko apsurdno kao i reći da biti Nemac znači biti nacista", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu