Vesti -

Poslednje putovanje broda "Kosta Konkordija" (FOTO)

Olupina luksuznog broda "Kosta Konkordija" koji se pre više od dve i po godine nasukao kod ostrva Điljo kada su nastradala 32 čoveka, počela je svoje poslednje putovanje do luke Đenove.

Izvor: Tanjug
Podeli

Crkvena zvona su se čula dok je tegljač izvlačio olupinu nekadašnjeg luksuznog broda dva i po puta većeg od Titanika sa još14 brodova, preneo je AFP.

Zarđala olupina broda, teškog 114.500 tona i dugog 290 metara, ležala je na privremenoj podvodnoj platformi koja ju je podupirala od septembra prošle godine, kada je kruzer uspravljen, podsetio je Rojters.

U prošlonedeljnoj operaciji bez presedana, upumpan je kompresovani vazduh u tankove kako bi se "Konkordija" podigla za dva metra.

Trebalo je da izvlačenje počne pre dva dana, ali je odložena za danas zbog lošeg vremena.

Brod "Konkordija" će biti vučen brzinom od dve nautičke milje na sat oko 240 kilometara ka severu, do luke Đenove, gde bi trebalo da stigne u nedelju, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procenjeni na oko milijardu i po evra, uključujući 100 miliona evra za rashodovanje.

"Kad budemo ugledali luku Đenovu, moći ćemo da proglasimo pobedu", rekao je danas Franko Gabrijeli, načelnik italijanske Službe civilne zaštite.

Luksuzni kruzer, dvaput veći od "Titanika", udario je u stenu kod malog ostrva Điljo u januaru 2012. nakon čega se nasukao i prevrnuo s 4.229 ljudi iz 70 zemalja.

Protiv kapetana kruzera "Kosta Konkordija" Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod pre nego što su svi putnici evakuisani.

"Danas je veliki dan za Điljo", rekao je vođa spasilačke ekipe Nik Sloan i dodao da je nešto pre podneva brod krenuo na svoje poslednje putovanje.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu