Vesti -

Zelena morska kornjača svetska putnica

Zelena morska kornjača prevali nekoliko hiljada kilometara godišnje tokom putovanja svetskim morima, tvrde istraživači sa Svanzi univerziteta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Foto: NOAA's National Ocean Service/Flickr.com

Da bi saznali navike ovih oklopnica, naučnici su na osam njih prikačili odašiljače i pratili njihovo kretanje pomoću satelitske tehnologije.

Jedna od kornjača prešla je neverovatnih 3.979 kilometara, putujući od arhipelaga Čagos u Indijskom okeanu do somalijske obale u istočnoj Africi.

U okviru svog istraživanja, britanski stručnjaci su, u saradnji sa kolegama iz Australije i Sejšela, proveravali efikasnost zaštićenih morskih oblasti, ustanovljenih protekle decenije kako bi se sačuvale i zaštitile pojedine vrste i biodiverzitet.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Conservation Biology", bila je posebno usredsređena na zelene morske kornjače koje se razmnožavaju na ostrvima Čagos, u Arhipelagu Čagos, koji je 2010. postao zaštićena zona.

Foto: Reilly Butler/Flickr.com

"Istraživanje ukazuje na potrebu razvoja mreže manjih zaštićenih zona unutar širih područja tako da vrste koje migriraju na velikim razdaljinama mogu da ostanu u bezbednim zonama tokom većeg dela svog putovanja", rekao je prof Grem Hejz, prenosi BBC.

"Zelene morske kornjače su posebna vrsta, svojevrsni simbol mora. One nam puno govore i stanju i zdravlju naših okeana", izjavila je Nikol Esteban, koja je takođe učestvovala u istraživanju.

Zelene morske kornjače (Chelonia Mydas) su reptili čiji su preci sa kopna prešli u more pre oko 150 miliona godina.

Duge oko 1,5 metara i teške oko 320 kilograma, u prirodnom okruženju žive preko 80 godina, a hrane se morskom travom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu