Vesti -

"Od asteroida nas štiti samo čista sreća"

Uprkos tome što u medijima često možemo da vidimo najave "bliskog" prolaska nekog asteroida pored Zemlje, mnogi misle da je mogućnost udara u našu planetu prilično mala.

Index.hr
Podeli

Međutim, čini se da to nije sasvim tačno, barem ako ćemo verovati trojici bivših astronauta koji se spremaju da 22. aprila na konferenciji za medije svetu objave svoja zabrinjavajuća otkrića.

Naime, prema novom istraživanju šanse da ogromni asteroid udari u Zemlju su tri do 10 puta veće nego što se ranije mislilo.

Barem tako tvrdi Ed Lu, bivši astronaut i predsednik organizacije B612 Foundation, koji će svoja otkrića, dobijena uz pomoć takozvane mreže za praćenje nuklearnog oružja, svetu predstaviti ovog utorka.

U tome će mu se pridružiti još dvojica astronauta, Tom Džouns i Bil Enders, i iako za sad nije otkriveno mnogo, mediji prenose komentar kojim je Lu najavio predstavljanje teorije: "Pokazalo se da udari asteroida nisu retki - nego čak tri do 10 puta češći nego što smo mislili. A činjenica da ni jedan od tih udara nije otkriven unapred, dokaz je da je jedino što nas štiti od katastrofe uzrokovane udarom asteroida toliko velikog da bi uništio čitave gradove - čista sreća", kazao je i dodao da je B612 Foundation otkrio da se od 2001. godine širom sveta dogodilo čak 26 eksplozija razmera onih koje uzrokuje atomska bomba. Tvrdi da se za njih nije znalo jer su se dogodile na "zabačenim delovima Zemlje".

Ipak, nismo u potpunosti bespomoćni: B612 Foundation 2017. godine planira da u svemir pošalje moćni teleskop koji bi trebalo da nam pomogne da unapred saznamo ako nam se približava potencijalno opasni asteroid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu