- Seks -

Kako funkcioniše ženski libido?

Ono zbog čega žene žele seks nisu samo hormoni, kao što je to s muškarcima.

CNN
Podeli

Foto: DAVID MONROY / Flickr.com

Zapravo, ženama je potrebno mnogo više od toga kako bi poželele odnos, pokazala je studija objavljena u Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma.

“Interesovanje žena za seks je izuzetno komplikovano”, kaže dr Džon Randolf, vođa studije i profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Mičigenu.

Neki lekari su istraživali mogućnost da ženama sa niskim libidom daju niske doze testosterona, kako bi im povećali interesovanje za seks.

Taj hormon žensko telo proizvodi u malim količinama, a stručnjaci su ranije smatrali da utiče na seksualnu želju kod pripadnica “lepšeg” pola.

Međutim, kako je pokazala Randolfova studija, žene koje su dobile male doze ovog hormona primetile su neznatan porast seksualne želje u odnosu na one koje nisu dobile isti tretman.

Ono što se pokazalo kao ključan motivator vezan za seksualne odnose bilo je opšte zadovoljstvo životom.

Randolf je do tog zaključka došao nakon što je ispitao podatke o 3.302 ispitanice, koje su tokom cele jedne decenije učestvovale u istraživanju.

One koje su bile zadovoljnije životom i uopšte boljeg raspoloženja imale su veći libido od onih koje su bile manje srećne.

“Raspoloženje i opšte zdravlje i blagostanje su od presudnog značaja za želju za seksom kod žena”, rekao je Randolf.

On smatra da bi žene sa niskim libidom, umesto hormonske terapije, trebalo da potraže načine da poboljšajiu ove psihološke faktore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu