- PR članak -

Maštalice – audio-priče koje podstiču dečju maštu

Kompanija Vip mobile, u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar, predstavila je on-line kolekciju audio-priča namenjenu deci predškolskog uzrasta, pod nazivom Maštalice. Autori priča su domaći afirmisani pisci i mladi stvaraoci za decu, dok su se u ulozi naratora našli poznati srpski glumci.

Podeli

Cilj projekta Maštalice jeste da se deci ponude kvalitetne nove priče koje govore o temama važnim za dečje odrastanje, a koje podstiču njihovu maštu, kreativnost i kritičko razmišljanje. Odabrana je audio-forma, koja, prema oceni psihologa koji su učestvovali u projektu, pozitivno utiče na razvoj dece time što im pruža mogućnost da vizualizuju ono što čuju i podstiče razvoj njihove pažnje i koncentracije. Slušanjem priča deca će spontano učiti nove reči, kao i to kako da prate priču i usredsrede se na njenu sadržinu.

„Drago nam je što u saradnji s Kreativnim centrom imamo priliku da učestvujemo u stvaranju posebnog prostora na domaćoj književnoj sceni i da omogućimo deci da u digitalnom formatu slušaju nove priče, čije su teme izabrali njihovi vršnjaci. Siguran sam da smo ovakvim odabirom autora koji su dečju maštu sproveli u delo otvorili vrata za nov pristup književnosti za decu“, izjavio je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

„Projekat Maštalice značajan je za nas zbog toga što smo u okviru njega, u duhu naziva naše kuće, okupili mnoštvo najboljih stvaralaca za decu – pisaca, ilustratora, glumaca – koji su bili inspirisani da kreiraju nezaboravne audio-priče za najmlađe. Takođe, projekat je važan kao podsticaj mladim stvaraocima da se okušaju u svetu književnosti za decu. Nadamo se da će ove priče biti povod za mnoga vesela i podsticajna druženja dece i odraslih“, izjavila je Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće Kreativni centar.

U stvaranju projekta Maštalice učestvovala su deca uzrasta od četiri do sedam godina, koja su idejno i autorski pomogla piscima u nastanku audio-priča. Deci je data sloboda da odaberu teme za priče koje žele da slušaju, kao i mogućnost da odluče o tome kakav će biti njihov kraj, a učestvovala su i u kreiranju ilustracija. Priče su napisali pisci Jasminka Petrović, Vesna Aleksić, Vesna Vidojević-Gajović, Vladislava Vojnović, Dejan Aleksić, Zlatko Vasić, Mara Vuković, Mina Ćirić i Pavle Lazarević, dok su se u ulozi naratora našli glumci Gorica Popović, Paulina Manov, Dragan Vujić Vujke i Dubravko Jovanović.

Audio-priče o tome kako se pobeđuje ajkula, šta je naumilo Panonsko more, kako izgleda jedan naopačke dan, koliko vredi kraljevska reč i da li zvezde ispunjavaju želje dostupne su na portalu

www.vipmastalice.rs.

Vip mobile

Vip mobile je najmlađi mobilni operater u Srbiji koji postavlja nove standarde na tržištu telekomunikacija. Zahvaljujući najsavremenijoj mrežnoj infrastrukturi, Vip korisnicima nudi širok raspon usluga iz domena mobilne komunikacije, kao i digitalnih, data i IT rešenja. Vip zapošljava 1.000 stručnjaka sa ciljem da pruži najbolje korisničko iskustvo za više od 2,1 miliona pripejd, postpejd i poslovnih korisnika. U 2016. godini kompanija je ostvarila udeo na tržištu od 22,7% i prihode od 221,1 miliona evra. Svojim odgovornim poslovanjem Vip je prepoznat kao pouzdan partner i incijator brojnih pozitivnih promena u društvu, kao i u oblasti zaštite životne sredine. Sa do sada uloženih 942,4 miliona evra kompanija predstavlja najveću grinfild investiciju u Srbiji.

Vip mobile je član Telekom Austrija Grupe (ATX:TKA), vodećeg pružaoca digitalnih i komunikacionih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope sa više od 24 miliona korisnika u sedam zemalja, prihodima od 4.2 milijarde evra i više od 18.000 zaposlenih. Grupa je evropska jedinica kompanije América Móvil, trećeg po veličini provajdera telekomunikacionih usluga na svetu.

Za više informacija posetite www.vipmobile.rs i www.telekomaustria.com

Kreativni centar

Izdavačka kuća Kreativni centar iz Beograda započela je s radom 1989. godine sa idejom da objavljuje knjige koje podstiču druženje dece i odraslih i kod dece razvijaju kreativnost i ljubav prema knjizi, unapređuju stvaralačke metode u obrazovanju, neguju bolje odnose među ljudima, kao i brigu prema prirodi. Svako ko je imao priliku da čita svom detetu zna koliko dobra knjiga, primerena uzrastu, može da znači mališanu koji tek otkriva svet. Tokom 28 godina nastalo je preko 1000 vrhunskih izdanja namenjenih deci, mladima i odraslima koji se bave decom. Pažljivo odabrane teme, vrhunski tehnički kvalitet i prepoznatljive ilustracije odlike su izdanja Kreativnog centra, koja na zanimljiv način uspevaju da približe čitanje najmlađima. Veliki broj priručnika čije teme mogu biti korisne odraslima ima široku publiku, do koje na taj način stižu savremene ideje o vaspitanju i profesionalnom radu s decom. Ono što Kreativni centar izdvaja na našoj izdavačkoj sceni je to što ni u ovim kriznim vremenima nije odustao od misije kreiranja visokokvalitetnih domaćih izdanja namenjenih deci. Za njihovo stvaranje zaslužni su najbolji domaći pisci i ilustratori.

Od toga šta čitamo i koliko čitamo u velikoj meri zavisi to kako odrastamo i kako se razvijamo, način na koji rešavamo određene probleme, da li otkrivamo nove svetove i nove perspektive iz kojih sagledavamo svet. Brojni pisci, ilustratori, dizajneri, profesori, psiholozi, prevodioci, urednici, lektori i drugi vredni ljudi koji čine Kreativni centar stvaraju knjige duboko verujući u to.

Za više informacija posetite www.kreativnicentar.rs