Nauka -

Slučajno otkrivena nova najtamnija crna boja na svetu

Pre nekoliko godina jedna kompanija napravila je crnu boju koju su nazvali najcrnjom crnom bojom ikada.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/nopsang
Foto: Depositphotos/nopsang

Ta boja poznata je kao "Vantablack" i navodno ima sposobnost da absorbuje 99,965 odsto svetla. Ako ste mislili da je to ludo, izgleda da su naučnici sa MIT sasvim slučajno napravili još tamniju verziju boje od ove.

Naučnici su eksperimentisali kako bi dobili karbonske nanotube od posebne aluminijumske folije kako bi poboljšali njene elektro i termo sposobnosti. Kako god, izgleda da su u tom procesu završili kreirajući materijal koji je toliko crn da su shvatili da on absorbuje čak 99,995 odsto svetla, što ju je učinilo crnjom od Vantablack-a.

Kako bi predstavili rezultate uzeli su žuti dijamant od 16,78 karata i prekrili ga ovim materijalom, piše ubergizmo.com. Trenutno se prikazuje na izložbi koja se zove "The Redemption of Vanity" u Njujorku gde umesto da predstavlja jedan od najsvetlijih i najsjajnijih dijamanata na svetu, on je postavljen da izgleda kao ravan crni kamen.

Naučnici veruju da ovaj materijal može da se upotrebi na više načina, a jedan od načina je kao optički oslepljivač napravljen da smanji neželjene odsjaje i pomogne svemirskim teleskopima u potrazi za novim planetama. S druge strane, "Vantablack" je našla svoju primenu u industriji automobila gde ju je BMW iskoristio kako bi pokrio svoj novi model ovim materijalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu