- Nauka -

Jezera ispod površine kriju mnogo više nego što smo mislili

Ispod mirne površne jezera odvija se jedan dinamičan proces tačnije seizmički talas neprimetan svima osim seizmometrima, koji se kreće po zemlji baš kao kada se talas valja uz obalu.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Za razliku od običnih talasa, ovi talasi pritiska ne gube svoju snagu dok putuju do okeanskog dna. U interakciji sa okeanskim dnom oni proizvode malo podrhtavanje, ili mikroseizme, koji dalje putuju hiljadama kilometara kroz čvrstu Zemljinu koru brzinom od oko 4 km u sekundi. Zimske oluje i strme obale predstavljaju idealne uslove za stvaranje talasa pritiska, usled kojih nastaju mikroseizmi.

Rezultati najvnoije studije Univerziteta u Juti otkrili su da su u jezerima uočeni mali seizmički talasi koji mogu pomoći da se predvidi kada će jezero da se smrze, ali kada i odmrzne. Osim toga, kontantni izvori seizmičke energije u zemlji koja se nalazi u okolini bacaju novo svetlo na geologiju oko jezera.

“Ovo je fenomen“, kaže Kejt Koper sa Univerziteta – “Nije nam jasno kako se stvaraju“

Seizmolozi već dugo znaju da okeanski talasi tokom vetra stvaraju male seizmičke talase, tačnije mikroseizme. Oni nastaju tako što talasi prolaze preko dna okeana i međusobno komuniciraju, a deo su pozadinske seizmičke buke u obalnim područijima. Naučnici sada otkrivaju da se isto dešava i u jezerima. Do sada su mikroseizmi snimljeni na nekoliko jezera u SAD i Kanadi, a tim sada želi da otputuje u Kinu i istraži karakteristike njihovih jezera.

Mikroseizmi se ujedno smatraju i svojevrsnim “rendgenom Zemlje“. Seizmički talasi putuju kroz različite vrste geološkog materijala različitim brzinama, pa posmatranje promene u talasima od tačke polaska dosta otkriva o materijalima koji se nalaze ispod površine Zemlje. Dok naučnici ovake seizmičke talase prave veštački, Koperova kaže da jezera to rade prirodno – “Bilo bi potrebno mnogo vremena da se veštački generizuje ovakva vrsta energije“

Otkrivanje mikroseizama je značajno zato što se na taj način tačno zna kada će jezero da se zamrzne i odmrzne. Mikroseizmi se nastavljaju ponovo na proleće kada se jezero odrmzava, a umesto oslanjanja na satelite sada ovaj proces može pratiti autonomni seizmometar.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Mnoštvo atrakcija na Festivalu nauke - Jedan na jedan

Pariska cirkuska akademija, holivudski kaskaderi koji prkose zakonima fizike i sladoled napravljen od azota, samo su neke od naučnih atrakcija koje će posetioci moći da vide na 11. Festivalu nauke, koji se će se održati od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu.

Nauka četvrtak 9.11. 13:58 Komentara: 0
strana 1 od 151 idi na stranu