Nauka -

U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

U ciklusu tribina "Religija u istoriji i savremenom društvu" u četvrtak 11. maja u Domu omladine Beograda biće otvorena tribina pod nazivom "Bajka, mit, religija" s početkom u 19 časova.

Podeli

Organizator tribine je Biblijski kulturni centar u saradnji sa Domom omladine Beograda, a učesnici dr Žarko Trebješanin, profesor Beogradskog univerziteta i ma Jovan Blagojević, teolog. Moderator je mr Sergej Beuk.

Mitovi su bili konstitutivni element zajednice vekovima. Bajke smo slušali kao deca. I čovek kao pojedinac i čovečanstvo kao zajednica su odrasli, ali bajke i mitovi nisu izgubili svoju neodoljivu privlačnost i iznova mnogim generacija i pojedincima prilače pažnju u svojim izvornim ili izmenjenim formama. U čemu je njihova neodoljiva draž? Šta je to što povezuje mitove, bajke i religiju? U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

Kako se prepliću motivi, simboli i teme iz mitova i bajki sa religijom? Na koji način bajka, mit i religija utiču na formiranje ličnosti i u kakvoj su vezi sa verovanjem i religioznošću? To su neka od pitanja kojima će se baviti učesnici ove tribine, a i publika je pozvana da učestvuje u razgovoru. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu