- Nauka -

Dobitnik Fildsove medalje dolazi u Srbiju

Matematičar i dobitnik Fildsove medalje Sedrik Vilani boraviće naredne nedelje u Novom Sadu, Beogradu i Nišu u kampanji promocije nauke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Vilani, koji je i direktor Instituta Anri-Poenkare Univerziteta "Pjer i Marija Kiri" u Parizu, kao i autor više dela namenjenih popularizaciji nauke, pored gradova u Srbiji, obići će i Tiranu, Prištinu, Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo i Skoplje.

Vilani će u četvrtak 6. aprila od 10.00 do 10.30 u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održati predavanje "Kako se rađaju ideje", dok će od 18.00 do 20.00 u Centru za promociju nauke u Beogradu govoriti o "trouglovima, gasovima, nagradama i ljudima".

"Geometrija, ekonomija i teorija gasova, čini se, nemaju nikakve veze jedne sa drugom, pa ipak, u svetu matematičkih ideja mogu da se sretnu i toliko različite oblasti, kao što se dogodilo tokom mojih istraživanja. Takvi susreti ideja su naučno bogatstvo, ali predstavljaju istovremeno i ljudske susrete", rekao je Vilani.

On će u petak 7. aprila u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu od 9.45 do 10.45 na francuskom održati predavanje "Kada je planeta Zemlja bila suviše mlada za Darvina".

Ulaz na sva predavanja je slobodan, a Vilani će u Novom Sadu i Beogradu govoriti na engleskom jeziku.

Vilani je 2010. godine dobio Fildsovu medalju koja se dodeljuje na svake četiri godine matematičaru mlađem od 40 godina. Medalju dodeljuje Međunarodni kongres Međunarodne matematičke unije i smatra se najvećom nagradom koju matematičar može da dobije.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 43

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2
strana 1 od 148 idi na stranu