- Nauka -

Dobitnik Fildsove medalje dolazi u Srbiju

Matematičar i dobitnik Fildsove medalje Sedrik Vilani boraviće naredne nedelje u Novom Sadu, Beogradu i Nišu u kampanji promocije nauke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Vilani, koji je i direktor Instituta Anri-Poenkare Univerziteta "Pjer i Marija Kiri" u Parizu, kao i autor više dela namenjenih popularizaciji nauke, pored gradova u Srbiji, obići će i Tiranu, Prištinu, Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo i Skoplje.

Vilani će u četvrtak 6. aprila od 10.00 do 10.30 u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održati predavanje "Kako se rađaju ideje", dok će od 18.00 do 20.00 u Centru za promociju nauke u Beogradu govoriti o "trouglovima, gasovima, nagradama i ljudima".

"Geometrija, ekonomija i teorija gasova, čini se, nemaju nikakve veze jedne sa drugom, pa ipak, u svetu matematičkih ideja mogu da se sretnu i toliko različite oblasti, kao što se dogodilo tokom mojih istraživanja. Takvi susreti ideja su naučno bogatstvo, ali predstavljaju istovremeno i ljudske susrete", rekao je Vilani.

On će u petak 7. aprila u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu od 9.45 do 10.45 na francuskom održati predavanje "Kada je planeta Zemlja bila suviše mlada za Darvina".

Ulaz na sva predavanja je slobodan, a Vilani će u Novom Sadu i Beogradu govoriti na engleskom jeziku.

Vilani je 2010. godine dobio Fildsovu medalju koja se dodeljuje na svake četiri godine matematičaru mlađem od 40 godina. Medalju dodeljuje Međunarodni kongres Međunarodne matematičke unije i smatra se najvećom nagradom koju matematičar može da dobije.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Beograd je dobio svoj Fenomen

U četvrtak, 17. avgusta, u srcu Beograda, Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično je počeo sa radom Fenomen, centar za naučne interaktivne radionice. Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Nauka četvrtak 17.08. 14:13 Komentara: 4
strana 1 od 141 idi na stranu