Nauka -

Neverovatni snimci najmanjih živih bića

Mikroskopi nam omogućavaju da posmatramo čak i najsitnije postojeće predmete i bića, ali se ograničenja javljaju kod uočavanja pokreta. Nekada je potrebno da prođu sati, pa čak i dani da bi se neki pokret uočio.

Izvor: Gizmodo.com
Podeli
Printscreen
Printscreen

Tim australijskih naučnika razvio je novi softver koji omogućava da se pomoću mikroskopa, ne samo prati kretanje i snime sporokrećući organizmi, već i da se naprave neverovatne tajmlaps (timelaps) fotografije ovih "životinjica" u akciji.

Kako proces praćenja ovih živih organizama zahteva konstantno podešavanje mikroskopa i neprestano uzastopno fotografisanje, naučnici su razvili poseban softver pomoću koga se mikroskopsko snimanje odvija sa neverovatnim lakoćom.

Sistem koji sam prati i snima objekat u pokretu nije nikakva novost, ali to do sada nije bilo moguće na mikroskopskom nivou. Laser koji osvetljava fluoroscentne proteine malih organizama omogućava softveru da se fokusira na predmet koji se snima.

Sistem omogućava izradu fotografija visoke rezolucije, na osnovu kojih mogu da se generišu interaktivni 3D modeli. To naučnicima omogućava da mikroskopske organizme proučavaju iz svih uglova, a ne samo klasičnim gledanjem kroz mikroskop "odozgo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu