- Ljubav i seks -

Aktivan seksualni život vas čini pametnijima, posebno nakon 50.

Nova studija je pokazala da nas seks čini pametnijima. Naročito kod starijih ljudi, kod kojih redovna seksualna aktivnost direktno utiče na bolje funkcionisanje mozga.

Izvor: independent.co.uk
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Seksualni odnosi u kasnijim godinama važni su jer, između ostalog, utiču na kognitivnu funkciju“, rekao je vodeći istraživač Hejli Vrajt sa Univerziteta Koventri.

U istraživanju je učestvovalo 73 ispitanika (28 muškaraca i 45 žena) godina između 50 i 83. Njih 37-oro istaklo je da odnose ima jednom nedeljno, 26-oro je reklo jednom mesečno, dok njih desetoro seks nema uopšte.

Na osnovu zadataka koji su im podeljeni pokazalo se da su oni koji imaju redovniji seks imali više bodova od onih koji seksualne odnose manje praktikuju ili ih nemaju uopšte.

Redovan seks najviše uticaja ima na rezultate testova ličnosti, tačnije na pitanja poput: "navedite najviše reči ili životinja čije ime počinje na slovo F."

Seksualno aktivnije osobe su takođe bolje uradile vizuelni test na kome je jedan od zadataka bio da po sećanju nacrtaju sat.

Naučnici ne mogu sa sigurnošću da objasne vezu između inteligencije i seksa, ali sugerišu da je seks povezan sa sekrecijom neurohormona, tako što dopamin i oksitocin prenose signale u mozgu. Ipak, ističu da je potrebno još istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu