- Komentari -

Hitlerov duh i dalje muči Nemce

Kako se približava godišnjica Hitlerove smrti, tako se produbljuje jaz između onih Nemaca koji žele da zaborave na mračnu prošlost i onih koji smatraju da sramni deo istorije treba pamtiti.

Guardian
Pošaljite komentar
  1. Hitler je preziveo rat i umro u dubokoj starosti u Argentini. Prica da se ubio pa su ga spalili pa su ga Rusi iskopali i opet spalili su price za malu decu. Postoje niz dokaza da je pobegao i ziveo u Argentini.
    (Dane, 25. decembar 2016 07:50)

    # Link komentara

  2. @neutralni felsh

    Hvala na objašnjenju. :-) Nisam mislila da bukvalno ne razumem, već da mi je nejasan takav način razmišljanja.
    (Krotiteljka tigrova, 28. april 2015 15:01)

    # Link komentara

  3. @pa

    sve je tacno sto velite, ali bar jednom u istoriji mi Srbi treba da budemo pametni. S njima nikakvo otvoreno neprijateljstvo, samo pametno i proracunato. pametna nacija bi stekla uticaj tamo umesto otvorene konfrontacije.
    (Robot 23xwjv9, 28. april 2015 11:08)

    # Link komentara

  4. Tesko je kritikovati Nijemce.Kada se analizira kompleksnost te nacije do tancina onda se
    nalazi da tu komleksnost ne postoji.Jednostavno postoje Nijemci ,uniformni u svojim
    nacinima i jednoglasni.Oni se nijesu protivili Hitleru jer je on bio jedan od njih.Skoro da im
    ne mozemo pripisati zavrnuti karakter kao sto je to slucaj sa ostalim narodima Evrope uopste.
    Oni su poslusni,pogovu ako je u pitanju omiljeni vodja,ponose se svojim radom i ostvarenjima
    i vrlo rijetko se poredjuju sa ostalima jer su jedinstveno iznad svih.Naocigled imaju dobru dusu,
    nahranice gladnoga ali za jedno kratko vrijeme.Hitler je ,u neku ruku,bio tipican i zato su ga
    voljeli.Vrlo rijetko se izgube u grupi s ostalima i nekako zivotinjski namirisu svoga Nijemca
    izmedju ostalih.U Njemackoj postoji veliki broj onih cije je porijeklo od drugih izvora ali su
    ti premazani necim sto ih cini pravim Nijemcima.Oni su osjecali snagu fantazije i moci koju
    im je Hitler obecavao i nijesu se starali o nacinima da to ostvare.Tu bas i jeste ono sto ih
    ostali ne mogu razumjeti .Oni se nijesu promijenili jer se ne stide i poredjuju Hitlera sa
    Staljinom a fasizam sa komunizmom ili nesto boljim.Oni danas mijenjaju istoriju Evrope
    i postali su "glavni"tu u srcu kontinenta a sto su gusili i palili nevine to je bio samo
    diktat nekog pojedinca prema skoro stotinu miliona.Oni se nikada nece stidjeti nedjela
    i bas zato su uspjesni jer im se naivni dive.
    vasilije knezevic 27 Aprila 2015
    (vasilije knezevic, 28. april 2015 05:18)

    # Link komentara

  5. @Sta je zaista pouka....
    Mene je briga zato sto mi je pola predaka ubijeno od strane tih nacistickih smradova koji su nicim izazvani dosli u moju zemlju da ubijaju, pale i unistavaju. Briga je i sve one kojima su ubili oca, majku, dedu, babu, brata, sina, strica, ujaka, komsiju, druga, poznanika.... njih je briga.
    Briga je rodjake i potomke svih onih Srba koji su ubijeni od '41 do '45.
    Briga je sve one koji imaju mozga i ne zele da se zaboravi da su Nemci ubili 2 miliona Srba, 30 miliona Rusa i ostalih gradjana SSSR-a, 6 miliona Jevreja... i desetine miliona ostalih... A plan je bio da posle pobede koju su ocekivali, etnicki ociste celu Evropu. Slovene bi sve pobili, Jevreje takodje, pola Francuza... zlotvori.
    Holokaust nije njihov izum ali oni su jedini koji su ga sproveli u delo. Jedini koji su bili toliko krvolocni, okrutni i hladnokrvni da ubijaju bez trunke savesti i ljudskosti.
    (pa, 28. april 2015 00:44)

    # Link komentara

  6. @evropejac
    Takve treba hapsiti.
    (pa, 28. april 2015 00:36)

    # Link komentara

  7. Ne razumem, zaista, šta vi i Samir želite da kažete. Svaki nemački građanin, ne nužno i državljanin, koji poštuje zakone, plaća porez itd. ima sva prava da kritikuje tu istu zemlju. Koliko je taj neki Srbin/stranac profitirao (ako jeste) od nemačke, toliko je i nemačka profitirala od njega. Jer stranci nisu tamo zahvaljujući nemačkoj plemenitosti nego potrebi. To nisu licemerje i nedostatak morala. Uostalom, zar ima išta amoralnije od izbegavanja da se plati ratna odšteta (nisu tu samo hitler i II sv. rat u pitanju)? Vi ste očigledno idealista i u svom idelizmu izbegavate da stvari vidite onakvim kakve jesu.
    (Krotiteljka tigrova, 27. april 2015 22:06)


    :) jesam idealist, i ne mislim da to botno sprecava logicko zakljucivanje na osnovu sto tacnijeg vidjenja stvari kakve jesu. verovatno znate da bas nemacki idealizam pretdstavlja zlatno doba evropske filozofije - ako njoj nije smetalo, valjda nece suvise ni meni.
    ali, jos sam veci logicar. zato, prvo primecujem da prilicno zaboravljamo oko cega smo usli u ovu malu diskusiju: kolega samir je odgovorio coveku koji je ustvrdio da su svi nemci i dalje nacisti i da vole hitlera. izvinite, ali da je tako, nase ljude bi onda prve isterali iz tog tzv. neugaslog legla nacizma.
    dalje, samir je rekao svoj stav - da onaj ko spocitava takve grehove jednoj drzavi (u kojoj boravi i radi) i njenim "konstitutivnim ziteljima" mozda treba iz moralnog protesta da je napusti. jer ovako sledi stav: prezirem ih, ali volim novac koji zaradim tamo, makar takvi zli profitirali od mog rada. pocni od sebe, inace nemoj da sudis. ovo drugo jeste licemerstvo, i samir je to odlicno prozreo.
    o slobodi kretanja ljudi, robe i kapitala u modernoj evropi, neki drugi put.
    (neutralni felsh, 27. april 2015 23:42)

    # Link komentara

  8. @neutralni felsh

    Ne razumem, zaista, šta vi i Samir želite da kažete. Svaki nemački građanin, ne nužno i državljanin, koji poštuje zakone, plaća porez itd. ima sva prava da kritikuje tu istu zemlju. Koliko je taj neki Srbin/stranac profitirao (ako jeste) od nemačke, toliko je i nemačka profitirala od njega. Jer stranci nisu tamo zahvaljujući nemačkoj plemenitosti nego potrebi. To nisu licemerje i nedostatak morala. Uostalom, zar ima išta amoralnije od izbegavanja da se plati ratna odšteta (nisu tu samo hitler i II sv. rat u pitanju)? Vi ste očigledno idealista i u svom idelizmu izbegavate da stvari vidite onakvim kakve jesu.
    (Krotiteljka tigrova, 27. april 2015 22:06)

    # Link komentara

  9. Veliki sef, bez obzira sto ne delim njegovo vidjenje vezano za rase i gluposti.
    (jos malo ko vucic, 27. april 2015 21:09)

    # Link komentara

  10. Njemci se stide Hitlera i ljuti su na njega iz samo jednog razloga: zato sto nije uspio realizovati obecano. Zapamtite to!
    (Aiii, 27. april 2015 14:23)


    nemcima je tada u sustini bio obecan bolji zivot i postovanje... i nemci su sve to dobili tri decenije posle rata, bez vojske, rata i onolikih zrtava, nego vrednim radom i voljom da uce na sopstvenim greskama... zapamti to!
    (neutralni felsh, 27. april 2015 19:43)

    # Link komentara

  11. @Samir, Sarajevo

    Pa niko tom Srbinu, Slovenu, iz komentara na koji se pozivate, ne daje ništa besplatno! On očigledno ima određene veštine koje su nemcima potrebne (a znamo da im nedostaje radne snage). To što je neko bio prinuđen da potraži perspektivnije mesto za život, možda čak i protiv svojih intimnih želja, ne lišava ga prava da ima mišljenje o sredini u kojoj živi. I jedino što može da mu se osladi su evri koje je SAM svojim radom zaradio. Ili mislite da su nemci takve dobrice da poklanjuju nešto nekom? Drugo je, i mnogo kompleksnije, pitanje zašto mi nismo u stanju da sredimo svoje države.
    (Krotiteljka tigrova, 27. april 2015 16:57)


    covek je govorio o moralnom stavu, a vi udariste o ekonomiji, i malo o sociologiji i storiji...
    (neutralni felsh, 27. april 2015 19:38)

    # Link komentara

  12. jedna od tema koja ima, ja mislim,najvise teorija zavere ko,kako, dali,zbog cega,kako na sve postoje mmostvo teorija,odgovora sa skrivenim porukama itd.
    A kod mene u kraju bice vatromet,pa cemo se veseliti ,piti ,je'ti.....
    (lemy, 27. april 2015 19:05)

    # Link komentara

  13. kod mene u gradu najavili vatromet u cetvrtak uvece...
    (lemy, 27. april 2015 18:30)

    # Link komentara

  14. @Samir, Sarajevo

    Pa niko tom Srbinu, Slovenu, iz komentara na koji se pozivate, ne daje ništa besplatno! On očigledno ima određene veštine koje su nemcima potrebne (a znamo da im nedostaje radne snage). To što je neko bio prinuđen da potraži perspektivnije mesto za život, možda čak i protiv svojih intimnih želja, ne lišava ga prava da ima mišljenje o sredini u kojoj živi. I jedino što može da mu se osladi su evri koje je SAM svojim radom zaradio. Ili mislite da su nemci takve dobrice da poklanjuju nešto nekom? Drugo je, i mnogo kompleksnije, pitanje zašto mi nismo u stanju da sredimo svoje države.
    (Krotiteljka tigrova, 27. april 2015 16:57)

    # Link komentara

  15. "Zivim u Nemajckoj i svi oni vole Hitlera samo ne pricaju o tome...
    (Aleksandar I, 27. april 2015 11:45)"

    Najveci su mi licemijeri ovi sto tamo zive, koriste sve blagodeti njemacke drzave i drustva, a konstantno pljuju po njima...

    Kako onda da su tebi kao nenijemacu, kao Srbinu, Slavenu, koje nacisti (znamo to dobro) mrze iz dna duze, omogucili da zivis medju njima I jos sivis bolje nego u svojoj domovini? Malo tu nema logike, zar ne?
    Ili jos bolje, zasto ne budes dzek do kraja i ne izaces s tim tvrdnajm javno u Njemackoj, da svi podrzavaju nacizam i fasizam? Ili bar ne budes do kraja fer i ne iselis se iz jedne takve drzave u kojoj su svi nacisti...? Ja u takvoj drzavi ne bih mogao ni na proputovanju boraviti a kamoli zivjeti u njoj.
    Aha, malo sutra...osladili se njemacki ojrici...
    (Samir, Sarajevo, 27. april 2015 15:43)


    bravo, samire, sve si rekao!
    (neutralni felsh, 27. april 2015 16:00)

    # Link komentara

  16. @Sima

    Pravo u centar! Moja iskustva su takva da kada kao stranac nemcima ne prilazite sa strahopoštovanjem, a ja osim onog bazičnog poštovanja koje imam prema svim drugim ljudima, nemam nekog poštovanja prema njihovom narodu, odmah vas maltretiraju. I to nema veze sa mnom kao Srpkinjom već oni, generalno, tako tretiraju sve druge oko sebe.
    (Krotiteljka tigrova, 27. april 2015 16:00)

    # Link komentara

  17. "Zivim u Nemajckoj i svi oni vole Hitlera samo ne pricaju o tome...
    (Aleksandar I, 27. april 2015 11:45)"

    Najveci su mi licemijeri ovi sto tamo zive, koriste sve blagodeti njemacke drzave i drustva, a konstantno pljuju po njima...

    Kako onda da su tebi kao nenijemacu, kao Srbinu, Slavenu, koje nacisti (znamo to dobro) mrze iz dna duze, omogucili da zivis medju njima I jos sivis bolje nego u svojoj domovini? Malo tu nema logike, zar ne?
    Ili jos bolje, zasto ne budes dzek do kraja i ne izaces s tim tvrdnajm javno u Njemackoj, da svi podrzavaju nacizam i fasizam? Ili bar ne budes do kraja fer i ne iselis se iz jedne takve drzave u kojoj su svi nacisti...? Ja u takvoj drzavi ne bih mogao ni na proputovanju boraviti a kamoli zivjeti u njoj.
    Aha, malo sutra...osladili se njemacki ojrici...
    (Samir, Sarajevo, 27. april 2015 15:43)

    # Link komentara

  18. Bolje 500 godina pod hitlerom nego 5 pod turcima.
    (evropejac, 27. april 2015 13:56)

    Pitaj Jevreje da li je bolje. Ziveli su pod turskom okupacijom vise od 600 godina i nista im nije falilo. Dok svi znamo sta su doziveli za samo par godina pod hitlerom.
    Dakle sledeci put razmisli pre nego nesto lupis.
    (svarog, 27. april 2015 15:28)

    # Link komentara

  19. Njemci se stide Hitlera i ljuti su na njega iz samo jednog razloga: zato sto nije uspio realizovati obecano. Zapamtite to!
    (Aiii, 27. april 2015 14:23)

    # Link komentara

  20. Super ste mi vi koji ste Nemce i nemacki duh upoznali preko Tihog i Prleta i smatrate da je njihovo kajanje farsa. U Berlinu ima vise podignutih spomenika nacistickim zrtvama nego filozofima, knjizevnicima itd... Koliko je samo muzeja i galerija na tu temu, mnogi cak i neprofitni poput "Topographie des Terrors" gde je ulaz besplatan za sve posetioce.
    Nemci su zaista doziveli katarzu zahvaljujuci Britancima, Rusima, Francuzima i Amerikancima. Za broj nacista koji postoji u drzavi, odgovorno tvrdim da mnoge drzave koje nikada nisu zivele nacisticku ideologiju imaju danas u svojim drzava veci procenat istih nego nemci, npr Hrvatska, Srbija, Madjarska...
    (Jakov, 27. april 2015 14:16)

    # Link komentara

  21. I Srbe
    (CrnaGoraSlobodna, 27. april 2015 14:06)

    # Link komentara

  22. Hitler ce zauvek biti najpoznatiji Nemac (znam da je rodjenjem Austrijanac, ali je sam za sebe tvrdio da je Nemac).
    (cinjenica, 27. april 2015 14:05)

    # Link komentara

  23. Na isti ovaj nacin je srBska majka Ceca uzela silne neke milione, onda se javno izvinula narodu i drzavi, odlezala u svojoj kuci kaznu(manje od godinu dana), vratila neki smesan deo tog novca i sada uziva u zivotu. A mi glupaci je i dalje volimo i divimo joj se, punimo Ušće za koncert i dizemo u nebesa...
    Ista prica je sa Nemackom i Adolfom...
    (Stara Skola, 27. april 2015 13:57)

    # Link komentara

  24. Cuj "niko sada ne može sa sigurnošću reći ko je i zašto podržao Hitlera u onome što je uradio"! Bili i ostali nacisti, toliko prosto. I sada im se vidi u ocima mrznja prema "inferiornim" narodima i rasama.
    (qwerty, 27. april 2015 13:57)

    # Link komentara

  25. Bolje 500 godina pod hitlerom nego 5 pod turcima.
    (evropejac, 27. april 2015 13:56)

    # Link komentara

  26. Pobednik se ne pita da li je govorio istinu.Adolf Hitler-The Greatest Story Never Told,pogledajte ovaj dokumentarac od preko sest sati koji govori o mnogo toga,ima na youtube-u.
    (laco, 27. april 2015 13:53)

    # Link komentara

  27. tako ce da muci i srbiju milosevicev duh.
    (brax, 27. april 2015 13:53)

    # Link komentara

  28. Zamisli kad veruju da je Hitler umro mirno u Juznoj Americi. Bas je Hitler tog mentaliteta pa ce da zivi kao mis. Gospodar zivota i smrti miliona ljudi ide u prodavnicu i gleda da li mu komsijski pas zapisava bastu. Hahaha.
    (Postar, 27. april 2015 13:50)

    # Link komentara

  29. Nemci i Englezi, delom i Rusi dok su imali imperiju i carstvo nekada davno, imali su svoju mračnu prošlost, ali svaki narod na ovoj planeti imao je i deo prošlosti koji se može nazvati mračnim. Recimo kod nas u regionu, nema niti jednog naroda, uključujući i naš, kojem prošlost nije turobna i nasilnička. Čak i svaki narod, pa i mi Srbi imamo i sopstvene dželate iz naših naroda, bar 120 000 Srba stradalo je od ruke naših sunarodnjaka Srba, uglavnom u doba komunizma ali i mnogo ranije. Čovečanstvo je od prvih zajednica nasilno, često pogubno delujući protiv samih sebe i to je nama svim ljudima u krvi. Ali, i najlepše stvari na planeti kojima se divimo a nisu delo prirode, napravili su ljudi, medjutim ako smo iznikli iz prirode i sami, zar nisu i naša dela prirodna. Zla je uvek bilo i biće, ali dobro uvek na kraju preovlada loše.
    (Nikola Novi Sad, 27. april 2015 13:50)

    # Link komentara

  30. Svi znamo ko je on bio i bilo bi lepo kada bi se pisalo o poledjini tih zlodela,ko ga je finansrao i tako.I danas zive hiljade Hitlera koji bi bili spremni na isto kada bi neko odlucio da ih finansira..ali danas oni to rade "kulturnije"
    (maja, 27. april 2015 13:42)

    # Link komentara

  31. Ispade na kraju da su Nemci najvece zrtve Hitlerove vlasti. Ja ne znam da li ste vi ikada gledali neke istorijske snimke sa Hitlerovih skupova, defilea kroz gradove ili bilo kakvog javnog nastupa, da vidite taj narod sa kakvom su ga samo euforijom pozdravljali I klicali mu. Ovo okretanje istorije je sramotno! Treba da se zapamti ko su I sta su Nemci bili I ostali! Sve su to bili nacisti, jako ogorceni na ostatak sveta, jako zeljni snage I moci, ali su okrenuli pricu kada su tu moc izgubili. Mi kao narod koji je dosta propatio za vreme njih ne bi smeli da javno pricamo ovakve price nasoj deci, ali danas sve prolazi... Ne sme se zaboraviti NIKADA ko je bio Hitler I ko su bili nacisti, jer ako se zaboravi, opet ce nas zadesiti ista nevolja I muka, a komsije to jedva cekaju, zapamtite to!


    ---…--

    A sta obican narod zna sta radi njegova vojska tokom rata? Tvoje je da izadjes na ulicu i da podrzis svoju vojsku, pogotovo pred rat i tokom rata. Kao da ti ne bi da si bio mali nemac. Otkud uopste da znas sta se stvarno desava, a i cak nesto da pomislis da se desava moras da cutis ako hoces da sacuvas zivu glavu.

    Cisto sumnjam da je cela nacija zelela da pogubljuje tolike ljude.

    Inace Nemci su celu pricu okrenuli u svoju koristi i osudili su fasiste, dok Srbi i dalje nazivaju svoje fasiste herojima. Ali to je kad imas pametan narod koji zna sta je bitno u zivotu.
    (Washington, 27. april 2015 13:32)

    # Link komentara

  32. @ Zoran:
    Do sada najsmisleniji komentar, za one koji imaju malo širu sliku dešavanja u XX veku.
    (Čika Đorđe, 27. april 2015 13:29)

    # Link komentara

  33. "Nikada se Nemci nece promeniti, niti njihova svest o navodnoj superiornosti." Hahahahaha, a u Srbiji na tv idu reklame u kojima se veliča Nemački kvalitet! Nije ta superiornost navodna, nego zaslužena vrednim radom i nedavanjem ništa na veresiju!
    (die beste, 27. april 2015 13:28)

    # Link komentara

  34. Da se ne lazemo ni danas nisu nista bolji sa gospodjom Merkel!! Samo sto poslednjih 15ak godina legalno pljackaju zemlje iz evrope raznim kreditima, i na taj nacin zavrsavaju cilj koji im je postavio Adolf. A samo da se zapitamo odakle im sve te pare za kredite? Neko ce reci da su oni vredan i disciplinovan narod, bla bla bla... E pa ja se ne bih sa time slozio, jer svako ko je iole inteligentniji moze da zakljuci sledecu stvar: Krajem II svetskog rata kada su saveznici sravnili Berlin, procenjuje se da je u tim rusevinama bilo vise gvozdja od bombi nego betona od zgrada! Kako je onda moguce da se za okruglo 10 godina Berlin obnovi kao da mu nikad nista nije falilo? To je sve moralo da kosta odredjenu sumu novca!! To je novac koji su pokrali razarajuci zemlje koje su terorisali. I cela njihova privreda je pocela od tih para! I jos samo za kraj da kazem da ako nastavimo toliko da se divimo tim Nemcima, postacemo im robovi u narednih 20ak godina (ako vec sad i nismo)...
    (Stara Skola, 27. april 2015 13:27)

    # Link komentara

  35. Hitler je umro u 79. godini u tajnoj argentinskoj bazi na tamnoj strani meseca. Zato ga Nemci i danas potajno vole jer mrze Turke.
    (orhan, 27. april 2015 13:26)

    # Link komentara

  36. Celo danasnje iskrivljivanje istorije je u sklopu trenutnog stanja na geopolitickoj sceni. Drugi Svetski Rat je imao tri zaracene strane na evropskom kontinentu, iako se u istoriji uci da su postojali saveznici i sile osovine. Medjutim kako istorija danas pokazuje, veci neprijatelji su bili Sovjeti nego nacisti, tacnije prodor komunizma na zapad je bio veca pretnja za Ameriku i Engleze nego prodor nacizma. O tome govore brojna svedocanstva saradnje i pomaganja nemackim nacistima od strane Amerike za vreme rata (do ukljucivanja USA) kao i posle rata - vecina nemackih nacista zavrsila je u Americi.
    Sto se tice nemackog zgrozavanja od Hitlera - dovoljno govori podatak da je Hitler "Mein Kamph" koliko se ne varam objavio 1926e godine, gde je izneo ceo svoj "program" za slovenski i jevrejski narod, a na izborima 1933e je dobio 45% glasova na izborima. U istoriji se takodje koristi i termin "aneksija" Austrije, medjutim malo ko objavljuje da je u referendumu u Austriji 98% ljudi glasalo za pridruzivanje Trecem Rajhu.
    Tacno je da je posle WW2 radjena velika propagandna denacifikacija Nemacke i Austrije, dok na Balkanu i bivsim Sovjetskim republikama koje su listom bile nacisticke to nije radjeno (slucajno ili ne, videlo se 90ih godina).
    Razlika izmedju treceg rajha i danasnjeg delovanja svetskih sila razlikuje se samo u metodama. Danas se to radi dosta perfidnije, ali ciljevi i jednih i drugih su ostali manje vise isti.
    (Marko, 27. april 2015 13:26)

    # Link komentara

  37. Imam 55 godina i nikad nisam sreo nekoga ko je bio odrastao čovek u tridesetim i četrdesetim godinama i rekao: ‘Bio sam Nacista i pogrešio sam’

    Čovek je sve rekao ono što svi znaju ali retko ko to i kaže. Dokle postoji Nemačka neće biti mira u Evropi. Nije reč samo o svetskim ratovima, svi zločini u Evropi u poslednjih 100+ godina ko god da ih je počinio su oni isplanirali, logistički pomogli ili direktno sproveli. Nemačka mora da se vrati na stanje pre Bizmarka i to je najvažnije što Evropa treba da uradi ako želi mir. Takođe njihovim državicama treba zabraniti da proizvode sve što ima veze sa vojnom industrijom ili se ti proizvodni kapaciteti mogu iskoristiti za proizvodnju naoružanja.
    (Milan, 27. april 2015 13:25)

    # Link komentara

  38. naciste prezirem, i svaki normalan nemac ih prezire, kao i svaku veliku zabludu, taj priglupi malogradjanski kich. naravno da je preziru, jer su debelo platili cenu svega toga, kao sto dolikuje: potpunim porazom i skoro potpunim unistenjem. svaka mitomanska ideologija "krvi i tla", "slavnih predaka" i "vekovnih teritorija", "teoroja ugrozenosti", prosirenja trenutne drzavne granice, mitova o sopstvenoj siperiornosti - bliska je fasizmu, i ljudi se u teskim vremenima lako primaju na nju kao za slamsku spasa. naravno, zivot je protkan velikom ironijom - bas te "spasilacke ideje" u praksi dovedu do jos vece devastacije i jos grdjih problema. ili, u nemackom slucaju, potpunog sloma.
    mi srbi smo jeftino prosli za ono nase ludilo devededetih, nemoj da se lazemo. nismo mi bili jedini "zarazeni" ovim nasim balkanskim "sklepanim fasizmom" (fala bogu da ne znamo ni to da napravimo "kako treba"), ali da smo mi najvise kojekuda tutnjali tenkovima i topovima, sve dok nismo dobili po brnjici, to jeste cinjenica, to svaki malo stariji gradjanin pamti.
    ali, sto se nemaca iz tog doba tice, vermaht je bila vojska za respekt, za ustrojstvo i vojne uspehe im skidam kapu.
    bilo, ne ponovilo se...
    (neutralni felsh, 27. april 2015 13:24)

    # Link komentara

  39. Ne znam šta mi je jadnije, licemerje Srba koji mrze Hrvate, crnce, Slovence, Šiptare, Nemce i Amerikance a rado kupuju njihove proizvode ili neznanje mladih koji bi se odmah učlanili kod Hitlera iako je baš on hteo da nam zatre seme. Nemci su posle silnih bombardovanja od strane Engleza i Amerikanaca smogli snage da se udruže sa njima i sada drmaju Evropom, a mi ništa nismo naučili iz istorije.
    (vw bosch bmx knauf, 27. april 2015 13:24)

    # Link komentara

  40. O kakvom mucenju pisete!? Devedeset posto su za ponovnu hitlerizaciju Nemacke, to se oseca u vazduhu, na poslu je izrazena netrpeljivost prema strancima....fasisoidna zemlja sto posto.
    (Tesla, 27. april 2015 13:19)

    # Link komentara

  41. Neka o Hitleru brinu Nemci, on je njihov. Imamo mi svoje male Hitlere koji su nas ukaljali, sta da kazemo o tome?
    (Aleksandar, 27. april 2015 13:07)

    # Link komentara

  42. “Imam 55 godina i nikad nisam sreo nekoga ko je bio odrastao čovek u tridesetim i četrdesetim godinama i rekao: ‘Bio sam Nacista i pogrešio sam’...”, kaže Alter. (Горан Вук, 27. april 2015 10:22)

    Evo ja sam bio u Nemackoj i cuo sam takvo priznanje na crkvenom skupu pred oko 150 ljudi. I sta sad?
    (Jedan covek, 27. april 2015 13:04)

    # Link komentara

  43. Nemci jesu doziveli istinitu katarzu i krenuli dalje, mi nismo pa tavorimo. Kod Nemaca je sve jasno kao dan, kod nas je u toku sramna revizija istorije a glasovi idu ucenicima trbatok cetnickog Vojvode. Tuga i jad i tako ce nam i biti.
    (aleks, 27. april 2015 13:00)

    # Link komentara

  44. Ne treba da se stide svoje istorije.Taj covek je bio gospodar Evrope.Da je bio neko iole pametniji od njega ja bi sada pisao ovaj komentar na nemackom.Hvala Bogu nije tako i treba mu zahvaliti na losim odlukama.
    (Cesar mali, 27. april 2015 12:59)

    # Link komentara

  45. Nisu se oni promenili, samo su promenili taktiku i ponovo udruzili sa amerima...i godinama prave haos!!! Legalni haos još gori od hitlera!!!
    (Mali Zmaj, 27. april 2015 12:58)

    # Link komentara

  46. Pravi zlocinci su oduvek sedeli na jahtama i smejali se glupoj raji, a to, naravno, cine i sada. A vi se i dalje zamajavajte Hitlerom koga, uzgred receno, ti isti su i finanasirali da im odradi posao.
    (chombe, 27. april 2015 12:55)

    # Link komentara

  47. Najveći uspeh Austrijanaca je što su ceo svet ubedili da je Hitler bio Nemac.
    (Stanimir Branimir, 27. april 2015 12:49)

    # Link komentara

  48. Kazu zli jezici da su austrijanci vrhunske diplomate- proglasise hitlera za nemca a betovena za austrijanca
    (Pipilotta, 27. april 2015 12:37)

    # Link komentara

  49. da se nelazemo kad su mladji stidega se a sa godinama pocinju da ga podrzavaju
    (ma da, 27. april 2015 12:24)

    # Link komentara

  50. Utisak je da se danas velika vecina Nemaca ogradila od Hitlera, dok u Hrvatskoj i dalje velicaju svoje zlocince. Nema drzave koja u proslosti nije cinila zlocine, neke manje, neke (dosta) vise. Bitno je odrci se lose politike i osuditi zlocine.
    (aco, 27. april 2015 12:11)

    # Link komentara

  51. Ne znam sta mi je vise grozno, licemerje Nemaca kako se "jadni kaju", ili licemerje ovih mojih Srba, koji ili podrzavaju Hitlera, ili ga kao ovde pljuju, a lupaju pluseve kao nenormalni na drugom mestu gde se pise kako je Staljin bio DALEKO gori od Hitlera, kao bi sada svi vozili BMW da smo ostali pod nemacko okupacijom a zli komunisti nas u tome sprecili itd.

    Mi pricamo da su Nemci nesto licemerni i nikada se nisu pokajali, a ne gledamo nas, da smo isti kao ti Nemci po pitanju nacizma.

    Lazni pokajnici. Na recima izigravaju antifasiste, a u srcu svastika kuca.
    (antikomunizam je prikriveni fasizam, 27. april 2015 12:04)

    # Link komentara

  52. Zato Nemci i cine nesto da bi to sprecili. A kod nas, mi nase duhove slavimo kao heroje, a i na vlast dovodimo. More...
    (nasa posla, 27. april 2015 12:03)

    # Link komentara

  53. Koliko sam upucen htler je umro u argentini negde 70tih proslog veka a ne kako pise ovaj clanak pre oko 70 godina. Ima puno dokaza za ovakvu tvrdnju, a i vise dokumentaraca je snimljeno na tu temu. Jedna njegova cerka zivi u argentini ili brazilu.
    (pele, 27. april 2015 11:54)

    # Link komentara

  54. (Xepoj, 27. april 2015 10:07)

    Veruj mi da nece, kod njih deca uce da su to nacisti a Nemacka da postoji od 1945
    (Aleksandar I, 27. april 2015 11:50)

    # Link komentara

  55. Srpska vlada je bila uz Hitlera i onda su Englezi preko nasih generala pustili buvu u narod i nalozili nas da ratujemo protiv prve vojne sile u svetu. Sremski front je razbijen sa ko zna koje udaljenosti projektilima i tenkovima, ni jedan Nemac nije tada poginuo. Glup narod bio i ostao.
    (tehnique, 27. april 2015 11:49)

    # Link komentara

  56. (east, 27. april 2015 10:11)

    Zivim u Nemajckoj i svi oni vole Hitlera samo ne pricaju o tome...
    (Aleksandar I, 27. april 2015 11:45)

    # Link komentara

  57. Bolje dasmo znali nemacki nego da ga sad ucimo i nemacki i 10 drugich jeziko u staroj jugi.
    (propast, 27. april 2015 11:44)

    # Link komentara

  58. Ostaci koje su nasli pripadnici Crvene armije nisu Hitlerovi. To su i oni sami potvrdili. Gde su zaista zavrsili Hitlerovi ostaci i da li je uopste izgubio zivot, ostaje tajna.
    (vase ime, 27. april 2015 10:25)

    Tako je. Hitler je umro '50.-ih godina u Juznoj Americi. Sve je opisani u knjizi "Sivi vuk" koja nije teorija zavere.
    (Синиша, 27. april 2015 11:26)

    # Link komentara

  59. Ne stide se oni njega toliko, ne budite naivni.
    (bojo, 27. april 2015 11:22)

    # Link komentara

  60. Nisu znali zasto podrzavaju Hitlera! Naravno da su znali, zato sto su bili istomisljenici a ko ga nije podrzavao rizikovao je mnogo toga, slanje na front u rusiju ili cak smrt! Pisac Sven Hasel je opisao kako je biti u nemackoj vojsci po kazni. Malo je njih smatralo Hitlera normalnim ko se borio za njega ali su morali inace bi ih fanaticni generali streljali! I kako da se u temi sa Hitlerom ne pomene holakust! Ponavljam, nisu samo jevreji stradali u tom ratu ali svakako je bilo i njihovih zrtava. Sta je sa ostalim nacijama i milionima poginulih ljudi. Sta je sa Srbima koji su masovno ubijani i streljani za vreme i prvog i drugog svetskog rata. Koliko je mojih predaka dalo zivot i u jednom i drugom ratu. Sta je sa dvadeset miliona rusa! I sad oni pricaju o stradanju i zrtvama isti oni koji su okupirali tudju zemlju i tvrde da je njihova. Isti oni koji bombama i ratom sire svoju teritoriju. I isti oni koji sada ubijaju tudju decu! Da su bili zrtve rata, jesu! Da bi bas zbog toga trebali sada da povedu paznju na svoje postupke, treba! Neponovio se nikada vise takav rat i nerodio se nikada vise covek kao sto je bio Hitler! Ali kako se stvari odvijaju danas u svetu sa gomilom ratnih huskaca i ljudi koji ce da izvuku enormne zarade ako do toga dodje po mojoj slobodnoj proceni WW3 krece oko 2020 godine!
    (deda gligorije, 27. april 2015 11:17)

    # Link komentara

  61. U Berlinu danas postoji neka vrsta muzeja ciji prevod na engleski glasi "Topography of terror". Ako se ne varam na mestu je bivse zgrade Gestapoa, mada mozda gresim. Za razliku od ostalih ulaznica za muzeje koje su papreno skupe ovde se ulaz ne placa i otvoreno je za sve posetioce. Ja sam bila pod snaznim utiskom zbog nacina i jacine kojom je nacizam kritikovan na tom mestu. Ne samo da nije bilo ni pokusaja "pranja" istorije, vec se posebno insistiralo na najgnusnijim detaljima. Sva krivica je ipak svaljena na Hitlera i SS-ovce, ti Nemci nisu bili sadasnji Nemci. U tom primeru treba traziti recept za nase suocavanje sa prosloscu i optuzbama suseda. Sva odgovornost treba da pociva na pojedincima koji su "zaveli" naivni narod. Mora se priznati da u ocima stranaca izgleda degutantno skandiranje, javno podrzavanje i mahanje zastavama sa likovima
    raznoraznih komandanata. Al' ipak, znate gdr je Nemacka, a gde sm
    o mi.
    (dankesn, 27. april 2015 11:17)

    # Link komentara

  62. svi su oni potajno ponosni na to vreme i zeleli bi da vladaju svetom da li na ekonomski nacin da li na teritorijalni...a kod nas pokusavaju na oba
    (bg, 27. april 2015 11:16)

    # Link komentara

  63. Deutschland über alles...
    (realan, 27. april 2015 11:14)

    # Link komentara

  64. @Bokica Ljudima kao što si ti treba oduzeti računar.Porediš ubistvo i sistematsko uništavanje 10,15,20 miliona nenemaca.Propovedanje antisemitizma i prihvatanje Majn Kampfa kao biblije sa Srebrenicom i Ratkom Mladićem?Pusti lažni moral za koji ti niko ovde neće dati oskara osim par pluseva.U Jacenovcu je ubijeno 830000 Srba,Jevreja,Cigana pa nikad zvanično izvinjenje sa Hrvatske strane nije stiglo.Ko u Srbiji glorifikuje više Ratka,Radovana,Slobu?Manite se ćorava posla i prestanite sa pisanjem gluposti.Ima takvih naravno,ali garantujem da i u Nemačkoj ima zaljubljenika u Treći Rajh itekako,ali bitno je da mi sebe napljujemo bez obzira što poredimo babe i žabe samo zato što nam je CNN tako rekao.
    (Jovan Vukadinovic, 27. april 2015 11:10)

    # Link komentara

  65. Žele da zaborave da bi mogli da ponove po treći put!!!
    (autosovinista, 27. april 2015 11:09)

    # Link komentara

  66. Nikada se Nemci nece promeniti, niti njihova svest o navodnoj superiornosti.
    Mi moramo uvek da se setimo da su nam bobardovali Beograd, sprovodili represalije 100 za jednog, rasparcali zemlju, smatrali nas bicima nizeg ranga i ne samo nas nego dobar deo Evrope i nikada taj nacisticki duh iz njih nece nestati. Sada se prenemazu kao da su zrtve, a bili su obicni zlikovci, i njihove vodje i njihovi vojnici su zverski ubili milione ljude , ne samo u borbama i ne samo Jevreje kako se stvara slika u mnjenju. Setite se Kragujevca, okoline Loznice streljali su neduzne ljude i decu. I da ne zaboravim lopovluk, da veliki lopovi su bili, od umetnickih dela, zlata do zita i ostalih prehrambenih artikala. Samo da se ne zaboravi i da prestanu da moralisu drugima posto su napravili stetu kakvu svet nikada video nije.
    (Sima, 27. april 2015 11:02)

    # Link komentara

  67. Kako vreme odmice ta dilema ce biti sve manja jer je na delu falsifikovanje istorije .A jos kad odu oni kojima su na glavu padale Ruske bombe i sravnjavale njihove gradove situacija ce izmaci kontroli.Jer ce ubrzo otici i oni koji su posle rata ziveli po rupama ispod srusenuih kuca i danima gladovali i bolovali.A na kraju nekoliko godina danonocno radili da se rusevine ponovo pretvore u zgrade koje poredjane postaju ulice a onda i gradovi.Novo pridosli nece imati od koga da cuju sta se je desavalo ,u novinama ce sve manje o tome pisati i na kraju to cak moze potpuno da se zaboravi ili skrajne iz svesti .O zlocinu koji su milioni Nemaca nacinili milionima drugih ljudi,dok su moilioni Nemaca koji nisu bili u vojnim jedinicama od kuce zdusno podrzavali svoje muzeve, sinove, oceve ,u tome sto su drugima radili.Ali hvala bogu tu je jedan od najstarijih naroda Jevrejski koji je star zato sto zna da pamti .A tu je i najjaci narod u Evropi Ruski koji iako slabo pamti ima tridesetak miliona spomenika koji ce ga vecito podsecati zasto su spomenici podignuti.A Nemci kao sto ne priznaju odstetu koju duguju a koju su njihovi preci naneli ,ubrzo mogu [vecina] da pocnu da nepriznaju i dela koja su steti i umiranju drugih predhodili.Samo oni zaboravljaju da su oni posle Rusa platili najvecu cenu tih zlocina ,A kada covek zaboravi gde je lupio glavu na nekom putu istu gresku moze i da ponovi..
    (Milance, 27. april 2015 11:01)

    # Link komentara

  68. @ A ima i dobar deo koji manje-vise potajno prizeljkuje da se to vreme vrati.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Genijalac, 27. april 2015 10:27)

    Što je u neku ruku i sasvim za očekivati. Nemačka je nakon Prvog svetskog rata bila ponižena bez ikakve mere i potrebe, upravo tu leži koren dolaska nacista na vlast. Nemci, ogromna veína, su u njima videli ljude koji bi mogli da na ovaj ili onaj način da speru ljagu bačenu na celokupan nemački narod na Konferenciji mira u Parizu (1919-1920) i podignu zgaženu zgaženu i ekonomski uništenu državu.
    Osim toga, možeš li i da zamisliš kakva sila bi se uzdigla na celom evroazijskom kontinentu da su se, umesto što su se bez potrebe ubijali maltene do istrebljenja, udružili zajednički resursi i demografski, intelektualni i tehnološki kapaciteti Nemačke i Sovjetskog Saveza? Do danas bismo imali Evroaziju koja bi bila neuporedivo bolje mesto za život, svetski sistem u kome oni koji danas imaju veliku ulogu ne bi apsolutno ništa mogli da urade, mnogo razvijeniju kosmičku tehnologiju i ako ne na Marsu onda bar baze na Mesecu.
    Kao što rekoh, napad nacista na Sovjete je najveća tragedija u istoriji. Valjda će neke nove generacije Rusa i Nemaca, kao najvećih naroda evrope i sveta, u potpunosti razumeti grešku koju su napravili njihovi preci grešku i u nekom periodu pred nama je ispraviti.
    (Mihailo, 27. april 2015 10:52)

    # Link komentara

  69. Srbija mora da pamti i 1914. ni 1941. jer je doživela agresiju Nemačke.
    Srbija mora da pamti i 1918. i 1945. jer je pobedila Nemačku.

    Gde je ta Srbija danas?
    Danas kada je nova 1914. i 1941. - a nije izvesno da li će Srbija da beleži pobeu ika onomad 1918. i 1945.?
    Ili će da bedna kleči i prizna agresiju, poraz i da moli agresora, istog agresore treći put?
    (Iguman Nemanja, 27. april 2015 10:51)

    # Link komentara

  70. A kome je više bitno šta je bilo pre 75 godina i ko je tada podržao Hitlera i zašto ga je podržao? Kao da je II svetski rat bio jedini rat na svetu, od nastanka država do danas? Nikad se istorija ne ponavlja kao ponovljena lekcija, pa da nam zbog toga može da bude korisno da zapamtimo šta se tačno događalo i ko je šta započeo i zbog čega, pa da na osnovu toga sprečimo da se isto to ne ponovi.

    PS: Posetio sam spomen-kompleks Aušvic-Birkenau tri puta. Mesto i dan-danas deluje neopisivo užasno, i apsolutno se slažem da je holokaust kao zločin neporeciv, kao i da su motivi nesagledivi ljudskim umom kome je prirođeno da voli i poštuje svoga bližnjega i daljnjega. Ipak, istini za volju, antisemitizam nema korene u nemačkom nacionalsocijalizmu u drugoj polovini 1930-ih i prvoj polovini 1940-ih, niti je ta zla ideja bila prihvaćena isključivo od strane Nemaca.
    (Šta je, zaista pouka II svetskog rata?, 27. april 2015 10:37)

    # Link komentara

  71. Kad čovek malo bolje pogleda ovu drugu sliku, malo je falilo da sad svi pričamo nemački. :-)
    (Đorđe, 27. april 2015 10:28)

    # Link komentara

  72. Za razliku od prosečnog Nemca, neverovatno je kako se prosečan Srbin oseća prijatno na pomen svojih zlikovaca.
    (Bokica, 27. april 2015 10:27)

    # Link komentara

  73. A ima i dobar deo koji manje-vise potajno prizeljkuje da se to vreme vrati.
    (Genijalac, 27. april 2015 10:27)

    # Link komentara

  74. Kasnije tog dana puca sebi u usta, a njegova supruga uzima cijanid. Hitlerovi ostaci su prema njegovom zahtevu poliveni benzinom i zapaljeni u bašti. Ujutro 1. maja Staljin je obavešten o njegovom samoubistvu, ali su ostaci pronađeni tek tri dana kasnije.

    Ostaci koje su nasli pripadnici Crvene armije nisu Hitlerovi. To su i oni sami potvrdili. Gde su zaista zavrsili Hitlerovi ostaci i da li je uopste izgubio zivot, ostaje tajna.
    (vase ime, 27. april 2015 10:25)

    # Link komentara

  75. Овај део је објаснио све !

    “Imam 55 godina i nikad nisam sreo nekoga ko je bio odrastao čovek u tridesetim i četrdesetim godinama i rekao: ‘Bio sam Nacista i pogrešio sam’, ili barem ‘Bio sam Nacista i ne kajem se zbog toga’. Ne, svi su oni znali, bili protiv toga, roditelji su im bili u Socijalističkoj partiji, skrivali su Jevreje u podrumu... Nikad nisam sreo nekoga ko ima hrabrosti da kaže: ‘Verovao sam u to’. Ako neko ne priznaje krivicu, kako možete da mu oprostite”, kaže Alter.
    (Горан Вук, 27. april 2015 10:22)

    # Link komentara

  76. Два дана након немачког напада Немачкој су рат објавиле Француска и Уједињено Краљевство, са својим потпуно самосталним доминионима Британског комонвелта[3][4], чиме је рат и формално добио карактер светског).
    - Kao inteligentno bice, ja iz ovog istorijskog i ni od kog osporavanog fakta mogu samo da zakljucim sledece: Drugi svetski rat nije nije pocela Nemacka nego Britanija i Francuska.
    (dragaN, 27. april 2015 10:17)

    # Link komentara

  77. Ispade na kraju da su Nemci najvece zrtve Hitlerove vlasti. Ja ne znam da li ste vi ikada gledali neke istorijske snimke sa Hitlerovih skupova, defilea kroz gradove ili bilo kakvog javnog nastupa, da vidite taj narod sa kakvom su ga samo euforijom pozdravljali I klicali mu. Ovo okretanje istorije je sramotno! Treba da se zapamti ko su I sta su Nemci bili I ostali! Sve su to bili nacisti, jako ogorceni na ostatak sveta, jako zeljni snage I moci, ali su okrenuli pricu kada su tu moc izgubili. Mi kao narod koji je dosta propatio za vreme njih ne bi smeli da javno pricamo ovakve price nasoj deci, ali danas sve prolazi... Ne sme se zaboraviti NIKADA ko je bio Hitler I ko su bili nacisti, jer ako se zaboravi, opet ce nas zadesiti ista nevolja I muka, a komsije to jedva cekaju, zapamtite to!
    Zamolio bih redakciju da objave komentar, hvala.
    (east, 27. april 2015 10:11)

    # Link komentara

  78. Masovna ubistva jevreja i ostalih civila,ubistva zena ,dece ,staraca,bolesnih je najgori zlocin koji je ucinjen od kada postoji pisana istorija ljudskog roda upravo u vreme Hitlera i ncista i do kraja sveta nemci ce nositi to breme srama i zla.A cute o tome jer i kada misle o tom dobu zele da se secaju samo onih stvari koje su donele boljitak za nemce ,kao sto su oporavak ekonomije ,stvaranje jake vojske i drzavnog aparata.U redu je rusenje zida ali je katastrofalna greska odluka Amerike i Evropskih zemalja pobednica da Nemackoj dozvole da ponovo bude faktor odluka po bilo kom medjunarodnom pitanju u Evropi i svetu ,to je ista ona greska od pre 100 godina nakon prvog velikog rata ,a istorija se ponavlja.
    (Xepoj, 27. april 2015 10:07)

    # Link komentara

  79. u mnoge koje ne spominjete u ovom tekstu koji ga ne bi zaboravili nitibga se srame
    (yytyt, 27. april 2015 10:05)

    # Link komentara

  80. Nemci svi dobrice, jadni morali da skrivaju Jevreje od zlocinackog režima koji nikako niau podrzavali. Ajde bre foliranti jedni, svi ste klicali hitleru i radovali se unistavanju svega sto nije vase. Bezi bre..
    (iznogud, 27. april 2015 10:04)

    # Link komentara

  81. sad su se pokazali sta su nemci i ko su nemci kad su oduzeli vize ruskim bajkerima
    (mica iz kafica, 27. april 2015 09:58)

    # Link komentara

  82. nemci rade sistematski. oni su svesni da na listi necovecnosti stoje savim gore, i svoju krivicu ne mogu ponistiti, ali mogu umanjiti tako sto optuzivanjem drugih ne stoje vise sami sasvim gore na toj listi. to daje rezultate. setite se kakvu su poziciju i ugled imali 70tih godina proslog veka a kakvu danas. da bi svoju krivicu po pitanju neljudskosti umanjili ili opravdali oni optuzuju druge kao srbe ili ruse i sve one druge dezurne krivce za koje im amerika napravi teren (sadam husein, severna korea) tako da ispada da su ovi sadasnji dezurni krivci vise krivi od samih fasista. pre neki dan gledah neku reportazu o hitleru. njega nemci polako prikazuju kao pozitivnog, sarmantnog, uctivog, sto je pre 10-20 godina bilo nezamislivo. polako pokusavaju da svu ljagu sa njegovog imena speru. pa pogledajte, na proslavu nemacke kapitulacije 9. maja, vecina evropskih zemalja nece slaviti sa rusima, nego sa nemcima!? nemci polako ali sigurno okrecu istoriju zahvaljujuci propagandi i zemljama bananama kao sto su poljska, ukrajina, litva, litvanija, estonija, rumunija! a i ovim drugima koji su uvek i bili na njihovoj strani. nece proci mnogo, mozda 30-tak godina nemci ce uz pomoc svojih satelita ponovo marsirati! interesantno je iseljavanje nemaca i useljavanje u drugim drzavama (australija, juzna afrika norvaska)imam utisak da i to rade sistematski jer iseljavaju samo jako obrazovane ljude i prave grupacije koje bi bile u stanju da u drugoj generaciji preuzmu vlast u tim zemljama.
    (willi, 27. april 2015 09:58)

    # Link komentara

  83. Poznajem jednu Nemicu (25 god starosti, odrasla nedaleko od Berlina, a u njemu studirala i sada radi). Njen rodjendan je istog datuma kao i dan oslobodjenja Ausvica. Kaze devojka da u zivotu nije mogla da se provede za svoj rodjendan jer po ceo dan mediji bombarduju narod sa Ausvicom i, realno, uzasnom istorijom njenog naroda. U skolama ih uce da su obi za to krivi (ne njihovi preci). Pritom i kafici i sve ostalo radi kao da je dan zalosti...

    Sto se zida tice ostaci su sjajna turisticka atrakcija (east side gallery neka vidi ko god je u mogucnosti).

    Moja poenta je da, kao sto Srbi i Hrvati (ovi "normalniji" na obe strane) ne vole da budu podsecani i okrivljavani za razne Srebrenice, Jasenovce, Gotovine, Markace i slicne, tako bi i Nemci voleli da zaborave Treci Rajh. Svako sa 2 g mozga shvata da je to bilo pogresno, nije potrebno nabijati to na nos ljudima ceo zivot.

    Ostavimo proslost u proslosti.
    (TheForceAbides, 27. april 2015 09:57)

    # Link komentara

  84. Nemacka i dalje sledi Hitlerovu ideologiju, samo sto se sada malo vise boji Rusa
    (Peja, 27. april 2015 09:57)

    # Link komentara

  85. Ko je najviše profitirao od poraza nacističke Nemačke? Oni koji su mu 30' davali silne kredite i tako im omogućili da postanu super sila. Ti isti su posle kao protiv teža Nemačkoj stvorili najmoćniju industriju oružja koja i danas žari i pali planetom. Za vreme rata su namerno zatvarali oči pred pogromom Jevreja, Slovena, Roma i ostalih "nižih" naroda a odmah posle rata su spasavali i amnestirali nacističke naučnike ugrađujući ih i svoje naučno razvojne programe. To su oni isti koji su izazvali sve velike finasijske krize u 20. i 21. veku. Nemci snose deo odgovornosti pre svega zato što su se slepo primili na bajke o svojoj superiornosti ali to je greh kojom su podložne sve nacije na planeti. U svakom slučaju dokle god budemo prstom upirali na nacije a ne na pojedince i interesne grupe biće još mnogo Hitlera i strašnih ratova u budućnosti.
    (Zoran, 27. april 2015 09:56)

    # Link komentara

  86. Stradanje mojih predaka u logoru se nikad nece zaboraviti. Nacisti ce zauvek biti tako obelezeni. Kao sto ce se Rusi do kraja covecanstva obelezavati 9. maj, tako ce i Nemci zauvek ostati obelezeni kao nacisti.
    (Nemanja, 27. april 2015 09:46)

    # Link komentara

  87. Haha,Nemačka i Nemci posle Drugog Svetskog Rata su najveći cover -up tojest zataškivanje istine uz pomoć Amerikanaca. Naravno dug je da se plati tojest Ameri su da se pokorno slušaju do kraja Sveta za Nemce.
    Svi Nemci su znali šta se dešavalo sa svim Jevrejima i svim ostalim zločinima po Evropi, ali su samo "vršili svoju dužnost" kako su se najčešće branili.
    Nirberg šou suđenje za 22 naciste, ostali su već posle desetak godina jurili u bmwima autobanom, radili za nemačke institucije i išli u Hrvatsku na letovanje.
    Toliko o Nemačkom suočavanju sa krivicom.
    (dvds, 27. april 2015 09:40)

    # Link komentara

  88. Sramota je što su pojedini SS-ovci doživeli duuboku starost i umirali kao slobodni ljudi. Potražite ih malo u Argentini, tamo ima i fašista iz Italije.
    (Deni Krejn, 27. april 2015 09:35)

    # Link komentara

  89. Sigurni ste da se "niko u Berlinu ne oseća prijatno" na pomen njegovog imena??
    (Petkana, 27. april 2015 09:27)

    # Link komentara

  90. I sada nam vi opet krojite sudbinu, a manje više i ostatku Evrope.
    (Deda, 27. april 2015 09:21)

    # Link komentara

  91. Muci njih to sto nisu pobedili.
    Slavili su ga i klicali mu sve dok nisu poceli da gube rat na Istoku, a onda su videli da taj i nije bas svemocan.
    Znali su oni odlicno sta se desava sa Jevrejima, znali su i sta se desava sa Slovenima, ali ih to nije zanimalo.
    Zanimalo ih je samo da uzivaju dok drugi ginu.
    I da, postoji kolektivna krivica. Nije Hitler sam isao i ubijao. Milioni Nemaca su ubijali, samo u SSSR-u pobili su blizu 30 miliona ljudi, i posle neko kaze nisu svi krivi. Ne nego ko je?
    Gde su bile demonstracije, protesti, ko je pokusao da se pobuni protiv Hitlera? Osim nekoliko pojedinaca, niko. Za svo vreme njegove vladavine niko da organizuje proteste protiv njega. On nije krio svoje planove. Ne moze se reci da ih je prevario. Od prvog dana bio je iskren i jasno izneo svoje planove. Oni su ga podrzali.
    Malu su cenu platili za svo zlo koje su naneli Evropi.
    (@, 27. april 2015 09:21)

    # Link komentara

  92. Ma dajte molim vas, kakav "hiterov duh" u današnjoj Nemačkoj. To je bilo nekada sad je to moderna postindustriska zemlja kontrakulture i sa starim vrednostima nema nikakve veze. Nemci su danas narod individualističkog morala i mentaliteta i sa starijim generacijama ima vrlo malo dodirnih tačaka na tu temu. Naravno ima i dalje onih koji ga simpatišu ali to su neozbiljni ljudi koji to rade iz nekog buntovničkog motiva a ne zato što u to veruju. A što se tiče samog dolaska Hitlera na vlast i njegove vladavine, to je bilo posledica teške ekonomske situacije jednog disciplinovanog naroda koji se odjednom našao u haosu. Tražili su nekog ko će ih izvući iz krize, a Hitler i njegova partija su odavali utisak ozbiljnosti i odgovornosti. I tako su oni odlučili da žrtvuju svoju slobodu zarad reda i skupo platili kasnije to.
    (Aron, 27. april 2015 09:20)

    # Link komentara

  93. Imamo mnogo da naucimo. Nemci su svoj mentalitet promenili drasticno za manje od 50 godina, a gde je ostao nas? Sve je u mentalitetu, cak i ko vodi i kako vodi drzavu, i kako se bira.
    (sofronije, 27. april 2015 09:18)

    # Link komentara

  94. Napad nacističke Nemačke na Sovjetski Savez je najveća tragedija u istoriji čovečanstva.
    (Mihailo, 27. april 2015 09:15)

    # Link komentara

  95. Mozda se i kaju,mada kada vidim kako se ponasaju prema nama,nekom porusiti narodnu biblioteku i istoriju mu unistiti i nastaviti da ga omalovazavas ne deluje kao kajanje!Naravno ne mrzim nemce;za respekt su ali ne i za divljenje...
    (Dusan, 27. april 2015 09:12)

    # Link komentara

  96. Srbi i dan-danas misle da je Hitler bio Nemac,Staljin Rus a Josip Broz Jugosloven!!
    (Milan, 27. april 2015 09:04)

    # Link komentara