- Komentari -

Šta rade bebe tokom prvog sata života?

Švedski naučnici su pažljivo posmatrali 28 beba tokom nešto više od jednog sata nakon rođenja kako bi zabeležili njihove prve reakcije.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Minut 70. Pametnije bebe konačno shvataju gde su se našle i nastavljaju sa neprekidnim plačem. One sporije i dalje spavaju. Sretnice...
    (Bobb, 27. oktobar 2014 11:32)

    # Link komentara

  2. @Brka
    Kako to ti misliš da muškarci ne bi izdržali porođaj?Na šta bi meni to dite izašlo?
    Gospe ti mile nisan ja morski konjić.
    (miro split, 26. oktobar 2014 17:02)

    # Link komentara

  3. Moja zena i ja zivimo na Novom Zelandu vec 5 godina,dobili smo nasu cerkicu pre dve nedelje..Ja sam prisustvovao porodjaju sve vreme jer je to ovde naj normalnija stvar..bio sam preplasen toga da prisustvujem porodjaju ali sam skupio hrabrosti..I mogu da vam kazem da ne bih menjao taj dan ni za sta na svetu,to je jedan specifican i poseban osecaj koji svaki tata treba da dozivi..moja zena je imala porodjaj od 16 sati koji je bio jako bolan ali bi bio jos bolniji da nisam bio tu da joj pruzam podrsku i da je bodrim kad je bilo najteze..kad sam vido nasu bebu plakao sam kao kisa iako nisam plakao dva puta u zivotu...bebu nisu odvajali od moje zene ni u jednom trenutku stavili su je na grudi i ona je sama posle sat vremena nasla put da se nahrani.bez icije pomoci .. bebe to rade instinkivno i mi smo se uverili u to posle sat vremena..najveca glupost je odvajati bebu od majke ma kolko majka bila umorna jer beba je jos uvek vezana za majku najvse preko cula mirisa koji joj pomaze da se smiri...pozdrav svim zenama koje su se porodile i svaka vam cast muskarci to ne bi izdrzali
    (brka, 26. oktobar 2014 12:42)

    # Link komentara

  4. Iako van teme, kao i mnogi drugi komentatori, samo jos jednom da kazem:
    Drage Mame, svaka vam cast, postovanje i naklon do zemlje! Veliki pozdrav od tate koji je bio na dva porodjaja i sa suprugom podelio te umorne trenutke neizmerne srece. I nije popio ni trunku alkoha dok nije doveo mamu i dete kuci, par dana kasnije, i dok oboje nisu zaspali u svojim krevetima. E onda je legla casica sljivovice!
    (Nije bilo u Srbiji, 26. oktobar 2014 06:13)

    # Link komentara

  5. @majstor zivota

    i par grama mozga jer se opijas nakon zeninog porodjaja...
     (luki, 26. oktobar 2014 00:14)

    # Link komentara

  6. @Majistor života
    A,kakvi si za bacit malo picigina na Bačvicama?
    (miro split, 25. oktobar 2014 22:55)

    # Link komentara

  7. Ja sam se porodila u Australiji, u drzavnoj bolnici. Porodjaj je bio malo tezi-forceps u dosta muke, i ja sam bila uzasno iscrpljena od tri sata "izguravanja" bebice (ko nije prisustvocao porodjaju ne zna kakva muka moze da te snadje...da su mi izvadili i zeca odande bila bih zahvalna, samo kad je napolju!). Bebica je bila dobro na svu srecu. Od izlaska iz sale do izlaska iz porodilista nismo se razdvojile ni sekund, i ne mogu da zamislim nijedan drugi scenarijo od tog...Odmah su mi je stavili na grudi, malo su je posle obrisali i vratili mi je za 5-10 min da je dojim. Ne znam da li zbog tog prvog kontakta, ali ni ona ni ja nismo imale nikad problema s tim dojenjem.
    (Mama, 25. oktobar 2014 22:47)

    # Link komentara

  8. @bee zon
    Nisam opasan, ali imam dobru osnovu da reagujem kako treba....104 kg misica, brzi um, i britak jezik :)))))
     (majstor Zivota, 25. oktobar 2014 22:15)

    # Link komentara

  9. @Alex
    A,jadni moj Aleksa ta je Kanada lopovska zemlja.Tolike si novce da,a ti sam moraš pomagat porađat ženu.
    To ti je isto ka da platiš meštra da ti stavi nove pločice u banj,a onda sam moraš mišat lipilo i rezat ploćice.
    (miro split, 25. oktobar 2014 22:13)

    # Link komentara

  10. 48 sati nakon poroda
    Dite i mater idu doma,mamuran čača izgleda gore od rodilje.Dite škilji i ne more virovat s kim ga je mater začela.Dođe doma i počnu pristizat babe,dide,strine,tetke,barbe,rođaci,prijatelji.Svi se prežderavaju,piju,a onda se naginju na dite i masnih usta beštimaju malome maloga miša i govoremu da je sladak.
    Dite je zgroženo i kroz glavu mu prolazi misao:
    Beš mi sve na svitu ako ovi ne pojedu mene za večeru!
    (miro split, 25. oktobar 2014 21:55)

    # Link komentara

  11. Da vam ispricam kako se to radi u Kanada. Moja beba se rodila pre dve nedelje.Otisli smo u bolnicu, nudili su nama privatnu sobu koja kosta $200 po danu, mi smo platili za privatnu sobu.
    Sestre su svakih 15 minuta dosli u sobu da provere da li je sve u redu, doktor je dolazio nekoliko puta, svi su bili prijatni is som0 su rekli mojoj zeni lepe reci i dace sve biti lako i dobro. Porodjaj je poceo i jasam ceo vreme bio usobi i gledao porodjaj. Sve je islo dobro i beba celo vreme je bila uz nas i radila iste stvari kako je u ovom istrazivanju. I mam samo reci pohvale za doktora i medicinske setre. Veoma dobro iskustvo i sa minimalmon stresom za majku i bebu. Sutradan su bebu i majlu otpustili iz bolnice i pre toga su nas pokazali sve sto treba da uradimo sa bebom iako je ovo drugo dete za nas.
    (Alex, 25. oktobar 2014 20:08)

    # Link komentara

  12. Sanjaju lep zivot u 2016!!!
    (sale@bcn, 25. oktobar 2014 20:01)

    # Link komentara

  13. (Majstor Zivota, 25. oktobar 2014 15:08) - A ti si neki opasan dasa izgleda... kad podviknes svi beze kao muve
     (Bee-Zon, 25. oktobar 2014 20:01)

    # Link komentara

  14. Da li neko stvarno plaća ove ljude da nam kažu ono što je znala moja pokojna baba, i njena prababa, prababina čukunbaba i bele pčele. Pih!
     (Koma i Nindža, 25. oktobar 2014 18:49)

    # Link komentara

  15. @MajstorZivota
    Brate, svaka ti čast! Snašao si se za medalju.
     (Džeremi Klarkson, 25. oktobar 2014 18:18)

    # Link komentara

  16. U baby friendly porodilistu mene doktor odvodi u sobu da mi cestita rodjenje sina i da mi po ga kaze. Ja seo onako pogubljen i gledam u monitor, a doktor sedi i bulji preko puta mene. Na monitoru jutarnji program, i posle 20-ak sekundi ja shvatim da beba nije tu nego da je me je doktor odveo da ga castim. I sta cu ja onako veseo, a i od ranije spremio doktoru 100e u dzep i posle 2-3 minuta supruga i beba prolaze na kolicima. I ja, opet onako veseo i na namigivanje supruge i dvema babicama nesto u dzep, cisto da svi budu veseli.
    (mile, 25. oktobar 2014 18:03)

    # Link komentara

  17. @point of view
    Mislim da nemas decu, i da nisi upucen u to kako funkcionise porodiliste. Mozes da prisustvujes porodjaju ako zelis i da dodjes u posetu kad je vreme, ni minut duze. O kakvom ostajanju pricas, pa nije ti to americki film, pa ti kao sedis u sobi snjom. haha e nasmeja me, ovde sestra kad te vidi na hodniku kaze Gospodine molim vas ne smete ovde da budete....
     (Majstor Zivota, 25. oktobar 2014 17:25)

    # Link komentara

  18. kako lepo spava :-)
     (glas iz Beograda, 25. oktobar 2014 17:13)

    # Link komentara

  19. @Majstor Zivota

    Evo i malo drugaciji scenario. Kad vec znas da je zena imala tezak porodjaj i upoznat si sa "sta sve u ovoj sugavoj zemlji moze da te snadje", mogao si odluciti da ostanes kraj nje do otpustanja iz bolnice i time izbjeci moguce neprijatnosti.
    (point of view, 25. oktobar 2014 16:16)

    # Link komentara

  20. 1000000 minutu beba pocinje da bije majku i sve po spisku ;)
     (bebaa, 25. oktobar 2014 16:10)

    # Link komentara

  21. Tokom prvog sata zivora pocinju da broje dane do momenta kada ce postati punoletne i moci da se uclane u SNS. Posle pocinje odbrojavanje do dana kad ce moci da do tada vec ostarelog Velikog Vodju mozda poljube u ruku. Neke pak bebe ipak sanjaju pasos i znate vec...
    (Joki, 25. oktobar 2014 16:05)

    # Link komentara

  22. Moja beba vec posle godinu dana trazi IPHONE 6!
    (alban, 25. oktobar 2014 16:03)

    # Link komentara

  23. e da podelim sa svima sta se desillo mojoj zeni kad je rodila bebu u Visegradskoj.
    Nakon prirodnog porodjaja ona je bila zbog rane i generalne iscrpljenosti maltene nepokretna. U sobi sa jos jednom zenom koja je bila u mnogo boljem stanju i pomogla joj puno i danas joj je kuma :) no, sta se desava:
    Nakon pet sest sati od porodjaja sestra donosi bebu i kaze zeni mojoj:gospodjo, ova beba vam nesto mnogo bljucka! Najbolje da bude kod vas posto nece ovo nase mleko!! Moja zena jos uvek mleka nije imala, i ova ubacuje u taj sobicak umotanu bebu i odlazi i od nekih 5 popodne je NEMA! do pola dvanaest nocu. Ne preterujem ni malo! Moja zena krece da panici kako pada noc jer: beba nema sta da jede, ni ne place vise, beba je toliko jako umotana u onu pelenu cela da je poplavela bukvalno. I naravno niko je nije presvukao sve vreme. Zena nema snage da ga izvadi iz tog pokretnog krevetica i prebaci kod sebe. Da, pritom NIJE baby friendly soba, napolju je 40 stepeni, a serviser bi trebalo u ponedeljak da dodje, a sad je petak.
    Za to vreme ja slavim rodjenje sina, nemajuci pojma. Zena me zove u ponoc i place. U momentu sam se otreznio...ljudi, okrecem bukvalno 10 brojeva fiksnih i cekam cini mi se sat vremena dok nisam dosao do sestre koja radi na tom spratu. Kazem joj sve onako pobesneo i LUD od adrenalina jer znam sta sve u ovoj sugavoj zemlji moze da te snadje. Ona kaze: pa meni je sad jedna beba gola na stolu, ja ne stizem! Rekoh, umotaj tu bebu, legni je i TRCI kod moje zene bolje ti je ODMAH.presvuci bebu, nahrani je, i uzmi od majke jer ona ne moze ni o sebi da se brine sad. I idi odmah, jer cu doci ovako LUD I PIJAN pa da vidis dal ce vase obezbedjenje da me zaustavi...IDI...e ovako sam vikao zile su mi iskocile, kao manijak. za 15 minuta sve je bilo u redu....eto, srecan sam ipak jer su oboje dobro, i sto je sestra prepoznala opasnost od ludaka i dobro odreagovala...kad vec ne zna svoj posao
     (Majstor Zivota, 25. oktobar 2014 15:08)

    # Link komentara

  24. Spava
     (milis@v, 25. oktobar 2014 15:07)

    # Link komentara

  25. Nakon toga bebe u Srbiji zadrzavaju taj status narednih tridesetak godina.
    (edgecrusher, 25. oktobar 2014 15:05)

    # Link komentara

  26. Uživaju jer ne znaju da će jednoga dana spremati pravosudni ispit! :-))))
     (Problem pri slanju komentara..., 25. oktobar 2014 14:48)

    # Link komentara

  27. @psiholog @vet U porodilištu u Pančevu, se sve ovo ispoštuje. Beba je non stop sa mamom. Možda i najbolje porodilište u zemlji. O ostalim, pogotovo Beograd, neću trošiti reči. Sve je naopako.
     (miško, 25. oktobar 2014 14:46)

    # Link komentara

  28. Nulti minut ovaj moj srednji nikakve zvuke nije davao. Zena onako, da prostite, raskrecena, krvava, vice na doktore jel ziv, jel ziv? A on, flegma na tatu, i dan danas, osam godina kasnije samo pokoji zvuk ispusta, retko i zaplace. Podseca me na onaj vic sa malim crnogorcem.
    (Jes vala, 25. oktobar 2014 14:30)

    # Link komentara

  29. Kaju se
    (Gile, 25. oktobar 2014 14:06)

    # Link komentara

  30. Moj bebac izlazi iz ovih standarda, izvadise ga jedva carskim rezom i kad sam ga video posle 20 minuta pitao me je "gde si ti do sad"?
    Samo kad se setim, nezaboravan trenutak, ne zna se ko je bio vise zbunjen on ili ja.
    (Vatra, 25. oktobar 2014 13:59)

    # Link komentara

  31. Minut 90
    Beba užasnuta posmatra pripitog čovika koji je uzima u naručje i govori:
    Dođi tati pile moje malo!
    Minut 100
    Beba blaženo spava ošamućena tatinin zadahom!
    (miro split, 25. oktobar 2014 13:59)

    # Link komentara

  32. Godina 9. i vec pocinje, "Hajde bre dizi se, zakasni u skolu".
     (ggmu, 25. oktobar 2014 13:32)

    # Link komentara

  33. andjeli
     (davor, 25. oktobar 2014 13:15)

    # Link komentara

  34. Gde ovo ima? U našim porodilištima u prvom satu odnose bebu. Kolostrum? Ma kome to treba? Odmah veštačku hranu! Dodir s majkom? Miris? Nepotrebno! U pelenu i u box! E, Srbijo... I onda što žene ne doje...
     (vet, 25. oktobar 2014 13:15)

    # Link komentara

  35. Bebice male :-))))
     (masterkg, 25. oktobar 2014 13:07)

    # Link komentara

  36. Boze dragi,zar je za ovo potrebna nekakva studija?!
    (Vaka, 25. oktobar 2014 13:04)

    # Link komentara

  37. Interesantno.
     (Rocky, 25. oktobar 2014 13:04)

    # Link komentara

  38. Na moju veliku zalost kod nas to ne ide tako. U porodilistu koje se promovise kao baby-friendly tj. kao da je beba sve vreme sa mamom, meni su bebu davali samo povremeno, tvrdeci da nemam mleka pa ce je oni hraniti i doneti, a onda je satima ne donose... I ne pada im na pamet da omoguce ovo kao sto je opisano da u prvom satu beba bude sa mamom. Tako se podrzavaju prirodni procesi i mleko krece mnogo brze. Zaposlenima u porodilistu je lakse i isplatljivije da bebe kljukaju vestackim mlekom, a onda zena kad ode kuci samo ako je jako uporna i ima srece uspece da uspostavi dojenje. Ako nije nece dojiti i kupovace skupo vestacko mleko. Zato u Srbiji manje od 30% majki doji svoje bebe. Da ne pricam o osecanjima, kad te prirodni nagoni teraju da brines o bebi, a oni ti je ne donose satima... Tuga za mamu, a kako li je tom malom bicu koje je napustilo mamin stomak i sad je okruzeno drugim bebama koje placu, a niko ih ne umiruje, sestre piju kafu...
     (psiholog, 25. oktobar 2014 12:59)

    # Link komentara

  39. Bebe su super, deca su kul!
     (racica, 25. oktobar 2014 12:51)

    # Link komentara

  40. Hehe :)
    (VS, 25. oktobar 2014 12:47)

    # Link komentara