- Komentari -

Pali nemački vojnici – heroji ili žrtve?

Na koji način bi Nemačka trebalo da se seća svojih vojnika koji su poginuli u Prvom i Drugom svetskom ratu? Da li su oni bili heroji ili žrtve? Ili i jedno i drugo? Tim pitanjem se u međuvremenu bavi i sud u Minhenu.

dw.de, Folker Vagener
Pošaljite komentar
  1. slava dobrom i postenom vojniku uvek i svuda.
    (neutralni felsh, 17. novembar 2017 00:14)

    # Link komentara

  2. Low Key Lyesmith,
    Перин деда и остали партизани нису могли да се боре са Немцима од 6. април 1941. из простог разлога јер тада партизански покрет није био војно активан, већ се тог 6. априла војска Краљевине Југославије (без Хрвата, наравно) борила против немаца. Партизани су дошли након капитулације Југославије. Узми и читај историју.
    Устанак партизана није био условљен операцијом Барбароса нити је имао везе са пактом Рибентроп-Молотов. У НД Хрватској (дакле - бановине Краљевине Југославије западно од Дрине и Саве) се устанак партизана подигао као одговор на покоље вршене над Србима, а у окупираној Србији као одговор на понашање Немаца.

    Ако кренеш са логиком релативизације злочинаца и злочина, онда свако може бити јунак и свака крв опрана. Онда и Менгеле може бити јунак. Али то већ остављам теби, јер за мене релативизације нема - Немци су зликовци, ако су пустили да их Хитлер изманипулише то није оправдање већ само потврда да су делили заједнички систем вредности.
    (Историја у целости, 16. novembar 2017 19:38)

    # Link komentara

  3. Ni heroji, ni žrtve, oni su zločinci.
    (Lajavi krelac, 16. novembar 2017 18:53)

    # Link komentara

  4. Kako, za koga, i kako, ko.
    (Smuleco, 16. novembar 2017 17:22)

    # Link komentara

  5. ниједно.....већ нацисти
    (ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 16. novembar 2017 16:23)

    # Link komentara

  6. @pero, 16. novembar 2017 09:35
    Samo jedno pitanje, na koje ćete, nadam se, dati iskren odgovor - jesu li se Vaš deda, i ostali partizani, protiv Švaba borili od 6. aprila 1941. (kada je Reich napao Jugoslaviju) ili su to činili tek od juna ili jula 1941. u danima nakon početka Unternehmen Barbarossa? Mada sam već prilično siguran kakav će odgovor biti. U vezi toga, ne bi bilo toliko nerazumno zaključiti da do commie ustanaka protiv okupatora u delovima onoga što je tada još uvek bilo Kraljevina Jugoslavija, verovatno ne bi ni došlo da Reich nije prekršio odredbe Pakt Ribbentrop-Molotov. Služiti interesima druge zemlje - hardly heroic...

    Tema kojom se članak bavi je prilično kontroverzna. Heroji ili žrtve? Možda i jedno i drugo... Ko zna. Oni koji nisu bili card-carrying članovi Partije (NSDAP) su bili pre svega žrtve. Žrtve jedne nakazne politike i ideologije koja ih je zloupotrebila. U svetu gde se US G.I.s, Tommies i, što je još neverovatnije ako ćemo biti savršeno iskreni, Crvenoarmejce bespogovorno smatra herojima, zašto se na isti način ne bi moglo gledati na pripadnike Wehrmachta? Ili, u zavisnosti od situacije, na pripadnike Waffen SS?
    Ako posadu stanovitog B-29 Superfortress imenom "Enola Gay" - odgovornu za pojedinačno najgori zločin WWII, koji je ujedno i jedan od najgorih zločina u istoriji čovečanstva - mnogi smatraju herojima, zašto se onda i, say, Michael Wittmann ne bi mogao smatrati herojem?

    *Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.
    (Low Key Lyesmith, 16. novembar 2017 16:23)

    # Link komentara

  7. samo polako jel i mi imamo nase Heroje i zrtve, i to je kako ih mi gledamo a ne drugi.
    (blic, 16. novembar 2017 15:38)

    # Link komentara

  8. Pa da, sada su svi oni žrtve, a Hitler je bio usamljeni ludak koji ih je sve pod pretnjom smrću terao da zapale pola sveta i pobiju milione ljudi. U stvari, verovatno su glavni zločinci Jevreji u logorima i svi oni koji su im se suprotstavljali.
    (Pa, 16. novembar 2017 15:37)

    # Link komentara

  9. @Ravoan VI , normalno da nisu i bas zato se ovako ponasaju.Da sutra imaju priliku opet bi krenuli da ruse evropu.Ali Nemacka je okupirana drzava, malo ko zna da ameri upravljaju Nemackom.
    (?????, 16. novembar 2017 15:28)

    # Link komentara

  10. Veliki Nemački filozof Niče je rekao '' Svi problemi nastaju zato što ljudi neće na miru da sede u svojoj kući.''

    Da su sedeli u Nemačkoj bili bi živi a sad groblja osvajača treba preorati da nezauzimaju tudju zemlju.
    (Dragan Ziric, 16. novembar 2017 15:10)

    # Link komentara

  11. Njima je svejedno.
    (petrica kerempuh, 16. novembar 2017 11:35)

    # Link komentara

  12. Sramota, ni heroji ni zrtve. Sramota porodice koje i dalje obilaze te spomenike. Sramota ne zbog poraza ili nanetih zrtava drugima, vec sto je u tim ratovima najsposobnije i najbolje sto je zemlja imala, izginulo. Tako da uvoz radne snage i menjanje demografske slike a pogotovo ovo poslednje u verskom smislu gde hriscani u jednoj Nemackoj su u odumiranju. A i to je sramota svakog Nemca. Utisci sa lica mesta.
    (dzo, 16. novembar 2017 11:27)

    # Link komentara

  13. Sta sad kaze Herta Müller na ovo ?
    (za nju su sigurno heroji, 16. novembar 2017 11:07)

    # Link komentara

  14. Zlocinci i tu nema diskusije. Znam da nije tema ali moram reci da se divim njihovom brzom razvitku posle drugog rata jer je zaista neverovatno kako su uspeli da obnove drzavu koja je toliko razorena. Vec 20 god nakon rata su bili opet jedna od narazvijenih zemalja i nas narod je isao tamo da radi. Mi 30 god nakon ratova smo i dalje jadni kao za vreme istih. Nazalost od tih dokazanih zlocinaca moramo da ucimo da bismo bili razvijeni kao oni.
    (Svabe, 16. novembar 2017 10:00)

    # Link komentara

  15. U danasnje vreme izgleda sve sudovi resavaju :(
    (cobo, 16. novembar 2017 09:59)

    # Link komentara

  16. Ne znam za Nemacku ali Amerika je potpuno militarizavana drzava..posto pratim NBA duze vreme i svaki dan odgledam neku utakmicu oni na svakoj utakmici odvoje bar 5 minuta za neke poginule vojnike u inostranstvu i naravno predstavljaju ih kao heroje ill glorifikuju neke zive i to im se zove "hoops for troops"
    (NIkola, 16. novembar 2017 09:59)

    # Link komentara

  17. Zlikovci i zlocinci? Jer su pod izgovorom oslobadjanja i borbe protiv komunizma napali druge narode i pocinili masovne zlocine? Nesto me to podsjeca na Vukovar i ostatak Hrvatske 1991 godine...
    (Zvekan, 16. novembar 2017 09:54)

    # Link komentara

  18. Među tim vojnicima sigurno ima i onih koji su zaslužili spomenik. To su oni koji su izašli iz streljačkog stroja, odložili oružje i stali zajedno sa civilima da budu streljani, izabravši radije da budu žrtve nego dželati. Koliko se sećam, u Srbiji je tokom II sv rata bio bar jedan takav dokumentovan slučaj.
    (Porta i drugovi, 16. novembar 2017 08:57)

    Тај случај је одавно оспорен, и то од стране самих Немаца. Наводно је тај војник погинуо у борби са партизанима неколико дана пре стрељања. Ако се не варам, све се одвијало око Смедеревске паланке.
    (Јабучило, 16. novembar 2017 09:54)

    # Link komentara

  19. Treba prvo ustanoviti sta su ovi sto ih i dalje salju da ginu !
    (Oj Srbine,moj Srbine, 16. novembar 2017 09:52)

    # Link komentara

  20. Јадни или не, оружјем су кренули да робе, пљачкају и убијају. У прошлом веку су ти "хероји" три пута сејали смрт по Србији. Прави јунаци су они који су 1914, 1941. и 1999. устали против непријатељске најезде и дали своје животе за слободу. То и председник Србије мора имати на уму, када год изјави да се нешто мора "по сваку цену". Јер слобода НЕМА цену.
    (Јабучило, 16. novembar 2017 09:51)

    # Link komentara

  21. Setiti se samo streljanih u Kragujevcu ,pobijenih djaka i učitelja izvučenih iz školskih klupa i misterija je resena!
    (dilanbtdrhx, 16. novembar 2017 09:50)

    # Link komentara

  22. To se zove revizija istorije i nikako vise! Na kraju ce zrtve biti krive,
    jer istoriju pisu pobednici,mislim privredno,a to su zapadne drzave na celu sa D i USA!Oni pisu novu istoriju gde su samo,Jevreji od zrtava,postedjeni.
    (pravo ime, 16. novembar 2017 09:49)

    # Link komentara

  23. Dobili su zasluzeno po tamburi.Hteli pola sveta da pretvore u roblje,pobiju cele narode i eksploatisu cele zemlje.Rusi su im najbolje odgovorili kad su usli u Berlin.Mozda su bili i previse blagi,mozda na takve treba primeniti istu politiku koju su oni zeleli da primene prema drugima
    (laki78, 16. novembar 2017 09:48)

    # Link komentara

  24. Zločinci?
    (Kragujevac, 16. novembar 2017 09:45)

    # Link komentara

  25. Moje deda je poginuo 6. aprila 1941 u bombardovanju Beograda, spasavajući žene i decu sa ulica grada. Otac i stric ga nisu zapamtila. Baka ih je jedva odgajila, ali jedva. Za mene nema sumnje šta su bili nemački vojnici u II svetskom ratu. Ipak, ne mrzim ih kao narod i imam nekoliko sjajnih prijatelja medju njima.
    (D, 16. novembar 2017 09:37)

    # Link komentara

  26. Jedini heroji WWII na nasim prostorima su moj deda i ostali partizani koji su se borili protiv Svaba i njihovih mnogobrojnih pomagaca. Sve ostalo je apstrakcija 21-vijeka.
    (pero, 16. novembar 2017 09:35)

    # Link komentara

  27. Gospodin umetnik pokušava svojim politički korektnim pristupom da umije istoriju.
    Njegov potez (i njegova ideja) je uvreda za sve prave žrtve rata - u ratu su prave žrtve samo one nevoljne.
    Pljuje u lice milionima Slovena koji su prave žrtve Germanskih poduhvata.
    Imali smo mi u SFRJ već političku korektnost koja se zvala bratstvo i jedinstvo,samo se tada prošlost "umivala" na drufi način - srpska deca,žene i starci ubijani na teritoriji NDH su na spomenicima predstavljani kao "pali rodoljubi" ili "antifašisti".
    Jel piše - "U slavu i čast Nemačke" ? Pa nek ostane.
    To je istorija,to su istorijske činjenice.
    (Komša, 16. novembar 2017 09:33)

    # Link komentara

  28. Njima je trebalo suditi tada,a ne sada!Oni su sada bivsi ljudi,istorija koja treba da se sagleda u celosti,a ne da se dozvoli da oni postanu mit i primer!Protiv koga su onda "pravedni" ginuli ako ove druge zaboravimo?
    (Superhik, 16. novembar 2017 09:32)

    # Link komentara

  29. Ma najbolje na kraju i da im se izvinjavamo što su nas streljali.
    (uzgred, 16. novembar 2017 09:32)

    # Link komentara

  30. Ti nemački Mladići svakako nisu zaslužili spomenik.
    (Miloš, 16. novembar 2017 09:30)

    # Link komentara

  31. Oni što su učestvovali u okupiranju su zločinci, ali oni što su branili svoju zemlju od tuđeg okupatora su heroji i tačka
    (Zvezdaš, 16. novembar 2017 09:30)

    # Link komentara

  32. Poginuli vojnici.
    (jasdf, 16. novembar 2017 09:23)

    # Link komentara

  33. Ovako ce se revizionizam uvući kroz istoriju i kroz istinu u istoriji! Ne treba dozvoliti da se preispituje ko je bio na pravoj stranj!
    (Strelok, 16. novembar 2017 09:22)

    # Link komentara

  34. Svima koji kritikuju Nemacki jezik, zelim da dobiju ponudu od 2800-4800evra za posao u Nemackoj. Pitam se kolika M ce da imaju da je odbiju? Srpski junaci na jeziku.
    (ZokiNS, 16. novembar 2017 09:21)

    # Link komentara

  35. Какбо глупо питање. Одговор је да нису ни хероји, а ни жртве, већ врло често нешто сасвим треће. Сетимо се Шумарица, Краљева, Јајинца, или шире Аушвица, Дахау....сетимо се догађаја у Мачви и Ваљеву из Великог рата и одговор се сам намеће.
    (Стефан, 16. novembar 2017 09:19)

    # Link komentara

  36. Обичан војник је у том рату био и херој и жртва. Херој јер је гинуо за своју отаџбину, а жртва јер је искоришћен за лоше ствари које је Немачка радила. Иначе раздвојите војнике Вермахта, од војника СС-а. Ови други су били фанатици.
    (miki, 16. novembar 2017 09:18)

    # Link komentara

  37. Браћа Хррррвати немају ту дилему - за њих нису ни хероји ни жртве, већ - СВЕЦИ!

    Елем, Немци су видели шта је рат тек када је исти дошао код њих у двориште, тек када су њихове куће попаљене, а народ ојађен. Надам се да су научили да више не треба да иду да убијају никога и да пале и отимају.
    (Ни хероји, ни жртве, 16. novembar 2017 09:17)

    # Link komentara

  38. Neka organizuju debatu na tu temu u Sumaricama...

    PS: navodno su krivi politicari, ali je premalo bilo dezertera u II sv. ratu da bi mogli u ludilu da pomenemo opciju da su nemacki vojnici "profesionalno radli ono sto su od njih politicari trazili"... sramota je uopste dozvoliti da se pominje ova tema. Licno mislim da je samota da se uci nemacki jezik u srpskim skolama posle svega sto s nam ucinili ali...
    (Pera, 16. novembar 2017 09:12)

    # Link komentara

  39. Mozda zlocinci? Ima dosta reci kojima se moze bolje opisati sta su nemacki vojnici bili u okupacionim ratovima njihove voljene drzave. Zrtve su oni koje su nemacki vojnici pobili, a heroji su oni koji su se borili protiv tih vojnika.
    (Popaj, 16. novembar 2017 09:09)

    # Link komentara

  40. Cercil: "Istorija ce biti ljubazna prema meni, jer JA nameravam da je pisem." Dakle, sve vam je ovo prdimahovina.
    (mare, 16. novembar 2017 09:01)

    # Link komentara

  41. Ima i heroja sigurno ali u velikoj manjini...

    Njima treba dići spomenik ali valjda su za ovoliko godina utvrdili ko ga zaslužuje...a mislim da jesu već
    (agent mahoun, 16. novembar 2017 08:58)

    # Link komentara

  42. heroji ili zrtve? Ni jedno ni drugo - - vec ucesnici u zlocinackom poduhvatu, osramoceni i porazeni.
    (namcor, 16. novembar 2017 08:57)

    # Link komentara

  43. Među tim vojnicima sigurno ima i onih koji su zaslužili spomenik. To su oni koji su izašli iz streljačkog stroja, odložili oružje i stali zajedno sa civilima da budu streljani, izabravši radije da budu žrtve nego dželati. Koliko se sećam, u Srbiji je tokom II sv rata bio bar jedan takav dokumentovan slučaj.
    (Porta i drugovi, 16. novembar 2017 08:57)

    # Link komentara

  44. Ni zrtve ni heroji vec zlocinci! Dobro, ne bas svi, ali kompletno to ludilo koje je nemacku zahvatilo pocetkom proslog veka je za najvecu osudu! Igra se sad na kartu da su oni to kao sve morali, jadni mladici... A onda pustite snimak bilo kog naci skupa iz tog vremena i videcete stotine hiljada gradjana Nemacke koji salutiraju Hitleru. Stotine hiljada. Mislite o tome, cije su to babe i dede?
    (Nizdis, 16. novembar 2017 08:57)

    # Link komentara

  45. Zlikovci okupatori, eto tako
    (Docent, 16. novembar 2017 08:57)

    # Link komentara

  46. Arčibald Rajs zna kakvi su bili njegovi sunarodnici. Ni heroji, ni žrtve. Bili su zveri i zločinci. Ako se mi ne sećamo, savremenici i istorija se sećaju.
    (Adam, 16. novembar 2017 08:56)

    # Link komentara

  47. Kakvi licemjeri. Kakvi apstraktni natpisi na spomenicima koji izjednačavaju ubice i žrtve. Nisu oni nikad adekvatno kažnjeni za sva zla koja su proizveli u 20.vijeku.
    (Radovan VI, 16. novembar 2017 08:44)

    # Link komentara

  48. Ni heroji ni zrtve,vec kolonizatori u pokusaju,ali zahvaljujuci mom pradedi i u drugom ratu mom dedi i milionima njima slicnih ljudi,kolonizatori u pokusaju su dobili sta su i zasluzili!
    (Vladimir, 16. novembar 2017 08:35)

    # Link komentara

  49. U Podgorici su im napravili groblje kakvog nema u Crnoj Gori, tako da su heroji za njih.
    (kaokakao, 16. novembar 2017 08:35)

    # Link komentara

  50. Ni heroji ni žrtve već osvajači i zlikovci.
    (sladoledsmesom, 16. novembar 2017 08:31)

    # Link komentara

  51. Zlocinci. Nisu oni branili svoj narod u svojoj drzavi, vec pokusali da kolonizuju i na svu srecu, oba puta dobili zestoko po nosu. Ende
    (Danilo, 16. novembar 2017 08:27)

    # Link komentara