- Komentari -
  1. @Jovan Dučić doktor za žene
    Što se doseljavanja tiče veoma je moguće da si u pravu iz prostog razloga što je nemoguće da je toliki narod bio čitav milenijum pasivan,nevidljiv negde u Aziji i onda od jednom nagrnuo u Evropu i na Balkan...Doseljavanje se vršilo u talasima,a pomeranja su morala da budu sporija i pravci različiti.
    Doseljavanje iz 7 veka se najverovatnije dogodilo ali je to samo jedan od talasa dolaska "nekrštenih Srba".
    Zamisli da neko za 500 godina dodje do dokumenata o Oluji i na osnovu toga izvede zaključak da su Srbi došli u Šumadiju krajem 20 veka.
    Što se tiče semitakog porekla Srba - nacionalni romantozsm pomešan sa verskim fanatizmom.
    Srbi (Sloveni uopšte) su indoevropski narod grupe SATEM (Jezički) i najbliži su nsm Baltički narodi sa kojima smo dugo činili jednu jezičku grupu- Baltoslovensku.
    Pitanje je veliko da li je Ilirija označavala zemlju Ilira kao naroda(naroda istog etničkog porekla koji je pričao Ilirskim jezikom) ili Ilira kao stanovnika bez obzira na etničku propadnost.Regija - kao Šumadija npr. danas .
    (Komša, 17. oktobar 2017 14:12)

    # Link komentara

  2. @ zeleni zmaj
    Rasi i Rusi, da li je to jedno te isto ili nema veze?
    (da li zna neko, 16. oktobar 2017 16:47)

    Dobro pitanje.
    (Zeleni zmaj, 16. oktobar 2017 21:28)

    # Link komentara

  3. @abraham
    Nesumljivo da su Srbi postojali u tom periodu na tom području i da su tu ostali dosta dugo - Laba (Lab?) je prirodna granica izmedju Germanskih i Slovenskih plemena i godine 805 je čak ustanovljena granica - limes sorabicus (granica prema Srbima).Kasnije Germani potiskuju Slovene i malo,po malo osvajaju taj prostor - već od Drugog krstaškog rata...Ostali su samo Lužički Srbi...
    Ali nije dokazano da potiču odatle jer se pojavljuju severno od Kavkaza 69. godine u delu Plinija Cecilija Secundusa (poznavanje prirode) Serboi (Serb - pre "robova" i drugih teorija o značenju imena).
    Sigurno se jedan deo Srba spustio na Balkan sa Labe...ali da li samo odatle...
    (Komša, 16. oktobar 2017 21:16)

    # Link komentara

  4. ajd posto vi sve znate vidim kako je dobila ime Crna Gora?! sad da vas vidju! :)
    (nije, 16. oktobar 2017 19:00)

    # Link komentara

  5. Ova kategorija "po imenu plemena" je toliko uopštena i pravo pitanje je kako je pleme dobilo ime i šta to ime znači.
    (Zemljoradnik, 16. oktobar 2017 18:37)

    # Link komentara

  6. A Kina?
    (Pitanjce, 16. oktobar 2017 13:31)

    Kina (China) je imitacija izgovaranja kantonskog (juznokineski) naziva za Kinu koji znaci Srednja zemlja.
    (sinolog, 16. oktobar 2017 18:27)

    # Link komentara

  7. Servus - Srbi, Rimljani su nas nazivali slugama i tako je nastalo...samo jedna od teorija.
    (Sanja, 16. oktobar 2017 17:42)

    # Link komentara

  8. Kao što piše u čuvenoj knjizi Porfirogenita: Naziv Srbi oznacava ljude sa starim cipelama. Ako smo zdravo za gotovo preuzeli toliko stvari od Porfirogenita ne vidim zašto je ovo zapostavljeno.
    (aleksa, 16. oktobar 2017 17:32)

    # Link komentara

  9. A po cemu je pleme dobilo ime?
    (Seksisto, 16. oktobar 2017 17:10)

    # Link komentara

  10. Hipotetični kontinent

    "... o kom su razmišljali DREVNI Grci..."

    bio je, baš, baš:

    "TERRA Australis incognita",

    na DREVNOM grčkom jeziku?!

    A ko baše GEJA?

    Da li je bilo neophodno da se STAROGRČKI jezik prevodi na LATINSKI, a zatim LATINSKI na SRPSKI jezik? Shvatili bi mi o čemu su razmišljali drevni Grci i da je, bez međuprevoda, direktno prevedeno na srpski jezik.
    (Tihomir, 16. oktobar 2017 17:06)

    # Link komentara

  11. @ zeleni zmaj
    Rasi i Rusi, da li je to jedno te isto ili nema veze?
    (da li zna neko, 16. oktobar 2017 16:47)

    # Link komentara

  12. Ko smo i odakle smo? Pročitati obavezno knjige: Rusija u zakrivljenim ogledalima - Nikolaja Levašova i Zabranjena istorija Srba - Miloša S. Milojevića.
    (udarac rasenskih bogova, 16. oktobar 2017 16:23)

    # Link komentara

  13. srbi su od pre hrista...i tako dalje
    (gile, 16. oktobar 2017 16:21)

    # Link komentara

  14. Seychelles dobila ime po Jean Moreau de Séchelles, ministru finansija u vrijeme Louis XV.
    (Glengeglach, 16. oktobar 2017 16:18)

    # Link komentara

  15. @Zeleni zmaj
    Nema to veze - država može i ne mora da se naziva po nardu - Dulžklja,Zeta,Raška,Travunija,Paganija,Bosna....sve su to nazivi država koji nemaju veze sa imenom naroda - Srbi.
    Putopisci i hroničari često nisu bili u kontaktu sa narodima o kojima su pisali i koristili su svoje nazive za te narode - tako se dešava da ,prateći istorijske spise primetimo da čitavi narodi od jednom nestaju a niotkuda se pojavljuju neki sasvim novi.
    U novijoj istoriji to se desilo sa 20 miliona Jugoslovena.Iako realno žitelji Jugoslavije nisu isti narod mnogi su ih nazivali istim imenom.Gde su sada? Nestali?
    E tako su često hroničari,u najboljoj nameri nazivali narode po oblastima u kojima žive ili državama koje su stvorili - recimo Raci,Rasi (bez obzira da li je etnički sastav boo homogen ili ne,da li si postojale različite kulture ili ne) itd.
    Nastajanje naroda je moguće na mnofo načina - odvajanje jednog staleža od ostalih (obično vojnog ili svešteničkog) ,spajanjem plemena,pokoravanje više plemena od strane jednog....kombinacija koliko voliš...
    (Komša, 16. oktobar 2017 16:11)

    # Link komentara

  16. Eto jos jednog argumanta zasto Kosova ne moze da bude drzava! Nit su kusmati, nit su na kosini, nit su imali velikog Kosa po kome bi se nazvali, nit postoji narod Kosa.
    (Uros, 16. oktobar 2017 16:07)

    # Link komentara

  17. Srbija se nekad zvala Raška, a srbi su bili rasi. Odakle nam ovo 'srbi' nemam pojma.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zeleni zmaj, 16. oktobar 2017 15:12) # Link komentara

    Srbi potiče od sorabi, što je bio srednjevekovni naziv za kmetove. Kada je nestala Raška i plemstvo se razbežalo kud koji mili moji, ostao je običan narod, koji je sebe nazivao sorabima, odnosno Srbima i tako je (p)ostalo to ime. Rabi (robovi), sorabi (odmah iznad raba, kmetovi), vlastela, velmože, tako je išao poredak nekada.
    (Zadrigo, 16. oktobar 2017 16:06)

    # Link komentara

  18. tacno je da je rec za roblje dosla od reci sloven (kako su sloveni sebe zvali), jer su sloveni u jednom trenutku bili najcesci robovi, ali rimljani su za roblje koristili rec servus. rec sclavus je usla u srednjovekovni latinski iz grckog.

    i da, zemlje se cesto zovu po rekama pa i jezerima, dok mnoge africke zemlje nose imena starih africkih drzava iz prekolonijalnog perioda cak i kada nemaju nikakvih dodornih tacaka sa njima ni istorijski ni geografski (mali, zimbabwe itd).
    (wiener, 16. oktobar 2017 15:59)

    # Link komentara

  19. A Kina?
    (Pitanjce, 16. oktobar 2017 13:31)

    Kina iliti Čajna (China) je dobila ime po čajnoj kobasici...
    (Odgovor na pitanjce, 16. oktobar 2017 15:53)

    # Link komentara

  20. Raška je bila prije Srbije. Po čemu je Raška dobila ime? Vlaška po Vlasima.(Vlah, 16. oktobar 2017 13:37)Po gradu Ras,koji je bio prestonica Raške.
    (blato, 16. oktobar 2017 15:49)

    # Link komentara

  21. China je dobila ime po dinastiji Ćin.
    (Milan, 16. oktobar 2017 15:47)

    # Link komentara

  22. Ja nisam istoricar, ali kazu da na rumunskom, a kao sto znate to je romanski jezik, I ovi su krajevi bill deo Rimskog carstva", srbatik" znaci - DIVLJI. Sklon sam da su Srbi po tom atributu dobili ime?. Svojim osobinama to I potvrdjuju.
    (zoran, 16. oktobar 2017 15:45)

    # Link komentara

  23. Srbi su ziveli u zemlji Bojki (danasnja istocna Poljska), u neposrednoj blizini (danasnja zapadna Ukrajina) zivelo je pleme Hrvata.
    Nema sumnje da su ova dva plemena u ovom periodu izrazito srodna, poput Ostrogota i Vizigota a slicnu pricu kao Goti imaju i ova dva slovenska plemena.
    U dogovoru sa romejskim carem naseljavaju teritorije carstva kao federati a onda se konacnim slomom Ilirika u prvom kvartalu 7. veka etabliraju kao bitan a slomom Avara kao krucijalni faktor na Balkanu i jezicki se namecu kao superstrat vec postojecem etnickom supstratu.
    (It'ssimplewekillthepacman, 16. oktobar 2017 15:45)

    # Link komentara

  24. Izrael po načku Azrelu iz Štrumfova
    (Made in Serbia, 16. oktobar 2017 15:43)

    # Link komentara

  25. Madjarska je dobila ime po Madjarici iz pesme Zdravka Čolića
    (Made in Serbia, 16. oktobar 2017 15:42)

    # Link komentara

  26. Srbija se nekad zvala Raška, a srbi su bili rasi. Odakle nam ovo 'srbi' nemam pojma.(Zeleni zmaj, 16. oktobar 2017 15:12)Srednjovekovna srpska država se zvala Raška po gradu Rasu,koji je bio prestonica.Zato su Ugari koristili termin Rasi za Srbe.Srbi su mnogo stariji od Raške države,a imali su države(županije,kneževine,pa čak i kraljevine)pre nje,poput,Zete,Zahumlje...
    (V.B, 16. oktobar 2017 15:40)

    # Link komentara

  27. Srbi su semitski narod. 55 posto nase nacije ima iste gene kao jevreji. Noje je imao tri sina. Sima, Hama, i Jafeta. E mi poticemo od Sima i Jafeta. Od Hama potice npr Nimrod (na jevrejskom znaci mi cemo se pobuniti) iz Vavilona. Semiramida i viseći vrtovi čuli ste valjda nekad. Nimroda je ubio naš predak Sim. On je inače prvi patrijarh na Zemlji bio. Jedan od potomaka Sima je čuveni Ilirije koji je došao na Balkan. Zato se srbi i mogu smatrati Ilirima. Osim toga Dušanovo carstvo su nazivali Magnum Iliricum. Ali to mi ne učimo naravno, učimo iskrivljene anglo - saksonske i Vatikanske verzije. Kakvi Sloveni i Karpati ejj bree i sišli mi kao patuljci odjednom sa planine u 7 veku a do tada niko nije ni cuo ni video za nas. I mi i rusi, poljaci, cesi, slovaci, hrvati svi smo sisli sa planine. Siva maso mućni malo glavom. Nemojte da vas truju ovakvim glupostima i sa teorijama evolucije pa teorija C14 je glupost ! Ko se razume malo u hemiju i fiziku razumece, guglajte malo vidite sta je to tacno C14 i kakva je to smejurija. U Bibliji imate sve.
    (Jovan Dučić doktor za žene, 16. oktobar 2017 15:34)

    # Link komentara

  28. Djordje Stanojevic

    Kao i komplet svi Slaves,tj Sloveni, što znači robovi ako ćemo po toj teoriji.
    Inače veće gluposti od ove tvoje i ovog sa Karadjordjevim Keltima (a ako su negde narodi,rase i geni izmešani to je na Balkanu) nisam dugo pročitao.
    Doduše iz iste su "škole".
    (Sumadinac91, 16. oktobar 2017 15:30)

    # Link komentara

  29. "Ruse kose curo imaš". Rusa kosa je plava kosa, slovenski arhaični naziv za osobu plavih očiju i svetle kose. Rusi su mahom takvi i Rus znači bukvalno "Plav". A Rusija je dakle zemlja plavih ljudi.
    (Plav čovek, 16. oktobar 2017 15:28)

    # Link komentara

  30. Koliko patriota, a retko ko poznaje nacionalnu istoriju. Najstariji zapis o Srbima, delo je Konstantina Porfirogenita, koji je poreklo. Naziv srbi prevod je sa latinskog, i znaci robovi, jer su u to vreme bili robovi vizantijskog, odnosno rimskog cara. Zato se i robovska obuca npr, nazivala serbulijana. Engleski glagol "serve", sto znaci sluziti, je izveden iz iste latinske reci servus, kao i naziv za Srbe, sto znaci sluga ili rob. Nije dovoljno lupiti minus, nekad bi trebalo nesto i procitati. Pozdrav...
    (Seneka, 16. oktobar 2017 15:27)

    # Link komentara

  31. Srbija se nekad zvala Raška, a srbi su bili rasi. Odakle nam ovo 'srbi' nemam pojma.
    (Zeleni zmaj, 16. oktobar 2017 15:12)

    # Link komentara

  32. Bosna je dobila ime po istoimenoj rijeci.
    (svarožić, 16. oktobar 2017 15:10)

    # Link komentara

  33. Djordje Stanojević....neki provokator iz kifle izgleda. Srbi su bili Srbi pre dolaska na Balkan i bilo kakvog kontakta sa Rimljanima(kojih do tada već 250 godina nije bilo već je postojalo Vizantijsko carstvo čiji je jezik bio grčki). Otuda i danas postoje lužički SRBI u Nemačkoj koji Balkan nisu videli ni u snovima.
    (Bio prošle godine, 16. oktobar 2017 15:08)

    # Link komentara

  34. u rimsko vreme grad alžir se zvao Cezareja,ili Kesarija. pratite putanju misli:
    Cezareja, Čezarija, na arapskom
    Dž-z-r-j, Al-Džazira,Al-gerija, Alžirija,Alžir. toliko.
    (poljska škola, 16. oktobar 2017 15:01)

    # Link komentara

  35. @ Slaveni su dobili ime po grckoj reci sklavos(robovi) od koje je izvedena rec slavos .Krimski Tatari su hvatali slovensko stanovnistvo sve do Finske i prodavali kao robove Grcima,ili neko misli da su Grci(najlenji narod na planeti) ono sve sami napravili :(
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 16. oktobar 2017 11:28

    Šta sam sad pročitao, da mi se zavrti u glavi. U vrijeme postojanja antičke Grčke, Tatari su bili daleko od Evrope. Ime Slovena/Slavena se vjerovatno vezuje za naziv kako su koristili Sloveni za sebe, zato što su slovili, umjeli se sporazumjevati međusobno (Njemci, njemi) ili smatrali se slavnim (opet vjerovatno se vezuje za neki istorijski događaj, bitku). Naziv Sloven i Srbin je vjerovatno poslije prenijet na ono što je riječ za robove (sklavos, servus), jer je većina tog roblja bila srpskog, slovenskog porijekla, odnosno srpskog, slovenskog naroda koji je bio otiman i odvođen u roblje. Ono što je tu interesantno, da su Rimljani morali doći u doticaj sa Srbima, Slovenima i to naširoko, jer taj naziv za robove se ne bi tek tako prenjeo.
    (marlone, 16. oktobar 2017 14:55)

    # Link komentara

  36. Uroše,Avram(Abraham) je po Bibliji otac SVIH naroda,a Jakov je otac Jevreja jer je od njegovih 12 sinova nastalo 12 izraelskih plemena. Drugi Avramov sin,Išmael,se smatra ocem Arapa.
    (Bio prošle godine, 16. oktobar 2017 14:45)

    # Link komentara

  37. Mi cemo se zvati Aleksandrija.
    (Milos-vet, 16. oktobar 2017 14:43)

    # Link komentara

  38. Blok 45
    je dobio ime
    po broju 45.
    (Pedja, 16. oktobar 2017 14:40)

    # Link komentara

  39. Kosovo je dobilo ime po ptici... Ne ispunjava nijedan uslov.
    (knight, 16. oktobar 2017 14:36)

    # Link komentara

  40. Moze biti da su druge drzave dobili imena po plemenima, ali plemena "srbi" nije postojala. Tacno se zna da je rec "srb" nastala od romanske reci "srbachik" sto znaci divljak. Takav su nadimak dobili svi divlji narodi koje su Romani osvojili. Od te reci je nastalo ime "srb" koje je Vozd Karadjordje Petrovic nazvao svoju bulumentu Kelta koju je vodio u rat protiv Turaka. Ta je rec preneta od tatarsko-bugarske reci kako su Romani nazivali Bugare jos u 6 veku. Dobro je poznato da Karadjodje nije bio poucen vodja Kelta pa je tu rec pozajmio od Bugara. Ocigledno je da su nazivi drzava nastali na vise nacina.
    (Joca Dopisnik Belosvetski, 16. oktobar 2017 14:24)

    # Link komentara

  41. Dok su bradati i kovrdžavi jeli rukama, Srbin uzme viljušku.
    Pa boc...
    (Pablo, 16. oktobar 2017 14:20)

    # Link komentara

  42. srbi poticu iz sjeveroistocne njemacke. pocinju da bjeze pred germanima vec u drugom vjeku i naseljavaju se uz rimsku granicu pored dunava mjesajuci se sa keltima i panonima. povremeno prelaze granicu i naseljavaju se u slavoniju i balkan, opet mjesajuci se sa ilirima i tracanima, kasnije i sa avarima, ali uspjevaju sacuvati i nametnuti svoj jezik na cjeloj teritoriji. veci dolazak zabiljezen je u 6 i 7 vjeku. sve drugo su izmisljotine.
    (abraham, 16. oktobar 2017 14:15)

    # Link komentara

  43. Srbi su dobili ime u starom Rimu od latinskog naziva za robove ( Servus )
    (Djordje Stanojevic, 16. oktobar 2017 14:12)

    # Link komentara

  44. Jedino ako je Porfirogenit imao vremeplov pa da se vracao u istoriju.
    Ko pise ove clanke?
    (Esmanuel, 16. oktobar 2017 14:00)

    # Link komentara

  45. mogo bi članak za zemun,rakovica, avala užice, Valjevo..... itd kako su nastala ta imena
    (srb, 16. oktobar 2017 13:47)

    # Link komentara

  46. Kako li je Tunguzija dobila ime. ?
    (Genico, 16. oktobar 2017 13:39)

    # Link komentara

  47. Raška je bila prije Srbije. Po čemu je Raška dobila ime? Vlaška po Vlasima.
    (Vlah, 16. oktobar 2017 13:37)

    # Link komentara

  48. A Kina?
    (Pitanjce, 16. oktobar 2017 13:31)

    # Link komentara

  49. A šta kaže Konstantin Porfirogenet po čemu su Hrvati i Srbi dobili ime?
    (Dante, 16. oktobar 2017 13:20)

    # Link komentara

  50. Moze li neko da objasni kako su to stari Grci razmiljali na latinskom?
    Citat: Među njima je i Australija, koja je dobila ime po hipotetičkom kontinentu o kom su razmišljali drevni Grci " Terra Australis Incognita", što znači "Nepoznata Južna Zemlja".
    (PAvle, 16. oktobar 2017 13:18)

    # Link komentara

  51. U Srbiji živeli Srbi. Danas izgleda više ne.
    (Nikola, 16. oktobar 2017 13:15)

    # Link komentara

  52. "Dobar primer je Izrael, koji je ime dobio po jevrejskoj verziji imena Jakov, oca jevrejskog naroda."

    Nisam neki strucnjak za Bibliju, ali Israel (iliti Izrael) nije verzija imena Jakov. Jakov je izvorni oblik imena (napisan latinicom), a Izrael je ime koje je Jakov naknadno dobio/preuzeo. Dakle, netacan podatak.
    (Dex, 16. oktobar 2017 13:00)

    # Link komentara

  53. Treba uzeti u obzir imena država na maternjem jeziku a ne nemačkom, engleskom itd. Recimo Finska, Grčka, Albanija se ne izgovaraju tako i pitanje je šta misle o tome. Tako su odjednom finci u švedskom jeziku bubuljice. U vezi islanda; Dve danske ekspedicije su od alkohola pomešale imena tako ih zapisali u knjige i greškom ih tako zove ceo svet, bar po istorijskom programu na danskoj televiziji. Ali mi smo posebni za sebe. Svaki pripadnik bilo kojeg slavenskog naroda se krsti kada čuje da smo od svih slavenskih naroda samo mi sloveni. I za to krivimo komuniste a ne sebe što ponavljamo tu besmislicu.
    (Cimbe Natombe, 16. oktobar 2017 12:51)

    # Link komentara

  54. Nije Jakov otac jevrejskog naroda već Avram:

    “Poslušajte me koji idete za pravdom, koji tražite Gospoda; pogledajte stenu iz koje ste isečeni, i duboku jamu iz koje ste iskopani; pogledajte Avrama, oca svojega, i Saru, koja vas je rodila” (Isaija 51,1.2/I deo)

    “Avram beše veliki otac mnoštva naroda i niko se ne nađe ravan njemu u slavi. On držaše zakon Višnjega i uđe u zavet s Njime” (Eklezijastikus 44,20).

    “Mi smo seme Avramovo, i nikome nismo robovali nikad; kako ti govoriš da ćemo se izbaviti?” (Jovan 8,33)

    “Zato se više nećeš zvati Avram, nego će ti ime biti Avrâm, jer sam te učinio ocem mnogih naroda.” (Genesis I 17,5)
    (avraam, 16. oktobar 2017 12:49)

    # Link komentara

  55. "Nipon, naziv Japana koji koristi njegovo stanovništvo, označava "zemlju izlazećeg sunca"

    Nipon. Koji deo ovde predstavlja zemlju, koji 'izlazeće', a koji 'sunce'? Nije valjda da naziv kamera Nikon znači "zemlja zalazećeg sunca"...
    (Triput, 16. oktobar 2017 12:35)

    # Link komentara

  56. Izrael je dobio ime po drugom Jakovljevom imenu, Izrael, koji mu je dao arhanđel Gavrilo posle sna u kome su se borili, i znači Bogoborac. I nije Jakov otac jevrejskog naroda, nego Avram, koji je sa robinjom Agarom imao sina Išmaila, a sa ženom Sarom sina Isaka, čiji je Jakov sin! Čitajte Stari zavet, pobogu!
    (Uroš, 16. oktobar 2017 12:27)

    # Link komentara

  57. Švajcarska je dobila ime po najvećem prakantonu iz vremena svog osnivanja 1291.Helvetsku Konfederaciju su osnovali prakantoni Uri, Švic i Untervalden, Švic je bio najveći. Ti kantoni postoje i danas.
    (Uroš, 16. oktobar 2017 12:15)

    # Link komentara

  58. Slaveni su dobili ime po grckoj reci sklavos(robovi) od koje je izvedena rec slavos .Krimski Tatari su hvatali slovensko stanovnistvo sve do Finske i prodavali kao robove Grcima,ili neko misli da su Grci(najlenji narod na planeti) ono sve sami napravili :(
    (cobo, 16. oktobar 2017 11:28)

    # Link komentara

  59. Ispravkica: Italija je dobila ime po plemenu Italika. Verujem da se autoru potkrala greška.
    (božestribože, 16. oktobar 2017 11:07)

    # Link komentara