- Komentari -

Iznenađujuće otkriće: Mesec je pun vode

Stare vulkanske naslage na Mesecu otkrivaju nove dokaze u unutrašnjoj građi Zemljinog pratioca i sugerišu da se u njemu nalazi znatna količina vode.

Space.com
Pošaljite komentar
  1. Uskoro stize flasirana prirodna mineralna voda sa Meseca a ime ce joj biti Mesecarka.
     (Beki, 29. jul 2017 15:08)

    # Link komentara

  2. Turisticka reklama za 100 godina: Posetite mesec, najbolja jagnjetina u restoranu vodenici "Meseceva Vrela"
    (ljubitelj Zena i maljavih žena, 27. jul 2017 18:23)

    # Link komentara

  3. Ja lijepo pohvalim čovjeka i njegovo nemjerljivo znanje na temu Mjesec a vi o meni sve tako loše,pih baš ste zločesti,prvenstveno Trovach i neutralni felsh?!
     (Arch Enemy, 27. jul 2017 16:11)

    # Link komentara

  4. Trebamo biti ponosni što imamo čovjeka koji na pitanja iz ove oblasti jedini ima odgovore i ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti njegov odlazak u NASA -u tj. Blazenu Svjetlost Nekomentarisanja!
    (Arch Enemy, 26. jul 2017 15:43)

    Lik je klasican Goran Bregovic. Ode nadje neke clanke na wikipediji ili nekoj drugoj enciklopediji, uradi copy-paste, a tupavi citaoci u fazonu woooow brate koliko si ti pametan, ti nam sve lepo i detaljno objasnis, hahahahaha.
     (Amerikanac, 27. jul 2017 15:43)

    # Link komentara

  5. Trovach 
    Lijepo je shvatiti,srpski doprinos naučne misli na temu Mjesec sa ,,pomenutim komentatorom" je nemjerljiv a njegova izlaganja su u stvari samo prenos podataka pohranjenih u sveprožimajućoj ,,kosmičkoj inteligenciji"! 
    I'm so proud on him!
    (Arch Enemy, 26. jul 2017 21:02)


    smiri se i budi vaspitan. nov si ovde, a ovo je vec treci put da se kacis sa covekom koji te nista ne dira. a ne dira te jer je i vaspitan i obrazovan - sto mu dodje ko lepak za razna spadala i buntovne tinejdzere.
    idi negde drugde ili se ponosi u svoje ime a tzv. kosmicku inteligenciju ostavi onima koji vec imaju daleko vise ingerencije da o njoj govore.
     (neutralni felsh, 27. jul 2017 11:24)

    # Link komentara

  6. Kod ovakvih tema me interesuje samo komentar @ Vlado Banjaluka i da mu udarim jedan plus jedino me on vrati u stvarnost a i rastuzi jer zakljucim da za moga zivota necu doziveti ni da ljudi udju u orbitu Meseca a kamo li da se spuste na njega .
     (cobo, 26. jul 2017 21:51)

    # Link komentara

  7. "Zabraniti opstoj publici u Srbiji da komentarise naucne vesti. Fotokopija diplome i CV da se posalje, na osnovu toga dobijes username i password, pa komentarisi koliko hoces."
    (Roger, 26. jul 2017 18:27)
    Na žalost, diploma mnogo ne garantuje: poznajem kolege, nastavnike stručnih predmeta u srednjoj školi, koji posle deceniju, deceniju i po fanatičnog udisanja tamjana (razumeš moju poentu?) promovišu flat-earth ... .
     (Srboljub, 26. jul 2017 21:47)

    # Link komentara

  8. Trovach
    Lijepo je shvatiti,srpski doprinos naučne misli na temu Mjesec sa ,,pomenutim komentatorom" je nemjerljiv a njegova izlaganja su u stvari samo prenos podataka pohranjenih u sveprožimajućoj ,,kosmičkoj inteligenciji"!
    I'm so proud on him!
     (Arch Enemy, 26. jul 2017 21:02)

    # Link komentara

  9. "Trebamo biti ponosni što imamo čovjeka koji na pitanja iz ove oblasti jedini ima odgovore i ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti njegov odlazak u NASA -u tj. Blazenu Svjetlost Nekomentarisanja!
    (Arch Enemy, 26. jul 2017 15:43)"
    Nevezano toliko za ironični prizvuk, niti samu temu, pa ako prođe - prođe: da, treba da smo srećni, pa i ponosni, što živimo u vreme procvata nauke (uopšte, a posebno astonomije i srodnih disciplina) jer smo svedoci vekovnih težnji čovečanstva da širi i prevazilazi granice; na žalost, čitajući komentare, više je nego izvesno da su mnogi nesposobni da takvu radost osete: šteta za njih, sramota za društvo i jezivo za budućnost Srbije i regiona.
     (Srboljub, 26. jul 2017 20:45)

    # Link komentara

  10. @vutraman

    Smisao zivota je zivot.
    A to odakle je voda dosla i kako je nastala, pa nastala je i odnekle dosla. Ako cemo da se vodimo tom tvojom logikom, onda odakle elementi u univerzumu i molekuli istih? Pa nastali su. Eto, nastali su.
    (NoName, 26. jul 2017 19:37)

    # Link komentara

  11. Reklama na Mesecu: "BUNARDŽIJA MIROSLAV"
     (brzo, 26. jul 2017 19:29)

    # Link komentara

  12. @Koliko id... medju komentatorima. Greska je da svi imaju pristup internetu. Ne kazem da sam pametniji, ali ovo je strasno vise. Ionako necete objaviti komentar.

    Definitivno nisi pametniji. 99% tih komentatora su pozadinci koji loze takve kao ti..
    (kale, 26. jul 2017 19:13)

    # Link komentara

  13. verujem isto koliko i verujem da je zemlja okrugla.
    (deki, 26. jul 2017 14:15)

    Cega se pametan stidi...
    (dulle, 26. jul 2017 19:03)

    # Link komentara

  14. "Trebamo biti ponosni što imamo čovjeka koji na pitanja iz ove oblasti jedini ima odgovore i ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti njegov odlazak u NASA -u tj. Blazenu Svjetlost Nekomentarisanja!
    (Arch Enemy, 26. jul 2017 15:43)"
    Treba da smo srećni, pa i ponosni, što živimo u vreme procvata nauke uopšte, a posebno astonomije i srodnih disciplina, jer smo svedoci vekovnih težnji čoveka; na žalost, čitajući komentare, više je nego izvesno, da su mnogi nesposobni da takvu radost osete: šteta za njih, sramota za društvo i jezivo ta budućnost Srbije (i šire).
     (Srboljub, 26. jul 2017 19:01)

    # Link komentara

  15. @MarkoNS...Pokusacu kao laik da objasnim. Kada je Teja pogodila Zemlju, u svemir su odleteli laksi delovi (stene i voda) i zato Mesec nema jezgro kao Zemlja. Cak je moguce da je Zemlja iz tog sudara profitirala, jer je dobila (od Teje) vece jezgro. Cudni su putevi Kosmoski.
    (Trovach, 26. jul 2017 18:40)

    # Link komentara

  16. Zabraniti opstoj publici u Srbiji da komentarise naucne vesti. Fotokopija diplome i CV da se posalje, na osnovu toga dobijes username i password, pa komentarisi koliko hoces.
     (Roger, 26. jul 2017 18:27)

    # Link komentara

  17. Mesec nije okrugao ni ravan, Mesec je kockast!
    (Minecraft, 26. jul 2017 18:15)

    # Link komentara

  18. @bsn 
    A odakle voda na toj kometi sto ju je "donijela" na mjesec, ne bitno da li 1km u precniku ili 33km? Jel i nju druga udarila i sve tako lancano.

    Voda uopste nije retka supstanca u svemiru, nastaje spajanjem veoma reaktivnih i zastupljenih atoma, vodonika i kiseonika. Oko zvezde u nastajanju nalazi se u oblasti iza "linije smrzavanja", sto je za Suncev sistem izmedju Marsa i Jupitera. Asteroidi koji se tu nalaze su uglavnom ledeni. Oblast iza Urana je bogata veoma krupnim ledenim asteroidima Centaurima. Prilikom nastajanja Suncevog sistema kretanje velikih gasnih planeta je izazvalo poremecaje putanja ledenih asteroida i izazvalo masovno bombardovanje unutrasnjeg Suncevog sistema, i donelo nak vodu. I danas postoji mogucnost da se neki Centaur uputi prema nama, pretvarajuci se u kometu kako se priblizava Suncu.


    eksperiment koji je izvela NASA srušivši LEM na površinu meseca i pri tom mereći seizmografima odziv, utvrdili su da je mesec odzvanjao još satima posle udara, kako to sad pun vode kad su tada još došli do zaključka da je verovatno šupalj
    (Marko Kraljević - Musina noćna mora, 26. jul 2017 15:05)

    Posle postavljanja prvih seizmometara na Mesec (Apolo 11) postala je praksa da se treci stepen rakete "Saturn V", tzv. S4B, srusi na Mesec i napravi dovoljno jak udar sa tacno poznatom energijom i mestom udara, da bi ga registrovali seizmometri i tako se vrsila kalibracija. Takodje su detektovani i manji udari odbacenog usponskog stepena LM-a.
    Tacno je da je Mesec, neocekivano, jos dugo odjekivao posle udara, ali to ne znaci da je supalj. Struktura Meseca je drugacija nego Zemljina i ne moze se ni ocekivati da se talasi prostiru kroz njega onako kako se vide na Zemlji. Nema naucnih dokaza da je Mesec supalj ni da je pun vode. Kad se kaze "pun vode" misli se "unutrasnje stene bogatije vodom nego sto se ocekivalo" a ne "ima supljinu punjenu vodom"
     (BSN, 26. jul 2017 18:02)

    # Link komentara

  19. @Arch Enemy...Shvatili smo sarkazam tvog doprinosa srpske naucne misli.
    (Trovach, 26. jul 2017 17:28)

    # Link komentara

  20. Zvanicno, uci se u skolama:
    1. Mesec je DVANAEST PUTA fizicki (po masi) manji od Zemlje;
    2. Mesec ima SEST PUTA manju gravitaciju od Zemlje.
    Podrazumevamo, nikome ne smeta?
    Inace ovaj jeziv clanak izgleda kako oduvek znamo da je Mesec hidrorezervoar. A tek "piroklasticna voda"...
    Izvinite, moja prijateljica, Mica trofrtaljka, nikada ovakve gluposti nije i ne bi izvaljivala. Jer, ko je ustanovio, i po cemu (?), da je na Mesecu bilo vulkana?
    Ako nije greska u prevodu, clanak je tesko antinaucno smece.
     (acomurija, 26. jul 2017 17:26)

    # Link komentara

  21. Procitaj tekst pa onda komentarisi

    @Odakle voda oko jezgra Meseca kad je Mesec nastao od odlomljenih delova Zemlje? Jedna ili druga teorija mora da padne u vodu.
    (glhf, 26. jul 2017 14:44)
    (MarkoNS, 26. jul 2017 16:52)

    # Link komentara

  22. a dje ga je Armstrong da zavati kutlacom
     (jo, 26. jul 2017 16:42)

    # Link komentara

  23. @bsn
    A odakle voda na toj kometi sto ju je "donijela" na mjesec, ne bitno da li 1km u precniku ili 33km? Jel i nju druga udarila i sve tako lancano. Ne znamo mi ni 1% svemira, nastanka vode, zemlje, smisla zivota ali to je tema bez odgovora.
     (vutraman, 26. jul 2017 16:02)

    # Link komentara

  24. Pa vidim ja da se oni američki astronauti tesko kreću, kad ono - blato...
     (Gox, 26. jul 2017 15:47)

    # Link komentara

  25. Trebamo biti ponosni što imamo čovjeka koji na pitanja iz ove oblasti jedini ima odgovore i ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti njegov odlazak u NASA -u tj. Blazenu Svjetlost Nekomentarisanja!
     (Arch Enemy, 26. jul 2017 15:43)

    # Link komentara

  26. Na ovome svetu sto se desava to nije istina,odnosno sto bi naglasio da propaganda sto vecina kazu da ovome to nije istina muhahaha
    (LOL, 26. jul 2017 15:35)

    # Link komentara

  27. super, ajde odma da to eksploatišemo...eee
     (vn, 26. jul 2017 15:25)

    # Link komentara

  28. a eksperiment koji je izvela NASA srušivši LEM na površinu meseca i pri tom mereći seizmografima odziv, utvrdili su da je mesec odzvanjao još satima posle udara, kako to sad pun vode kad su tada još došli do zaključka da je verovatno šupalj
    (Marko Kraljević - Musina noćna mora, 26. jul 2017 15:05)

    # Link komentara

  29. Niko ne govori da je zemlja ravna ploca... Nego da je planeta okrugla ali je zemlja ravna... Nije mi jasno samo kako avion ne pada kada ide za afriku ili za australiju... Ispadne da ide nizbrdo... To treba ljudima objasniti, Posto dosta ljudi nije islo u skolu... Kao i zasto avioni onako lete od afrike do amerike... E onda moze neko da komentarise...
     (Mate, 26. jul 2017 15:00)

    # Link komentara

  30. mesec je ravan
     (I zemlja je ravna, 26. jul 2017 14:54)

    # Link komentara

  31. Treba biti oprezan i sačekati šta će izjaviti Hoking i Mask na ovu vest. Sada se pojavila mogućnost da tankujemo čuturice usput kad budemo begali na Mars. Da li će to biti putovanje sa presedanjem ili ipak idemo direktno po starom planu ostaje da se vidi. Izvesno je samo da nas čeka zlatno doba na polju astronautike.
    (Sdf, 26. jul 2017 14:50)

    # Link komentara

  32. Ovde ima toliko puno superinteligentnih i superglupih na vestima-člancima o "Mesecu" da je to zastrašujuće.
    Pozivam i jedne i druge da budu uzdržani u vređanju mada prednjače ovi superinteligentni.
    Ogroman broj "superglupih" me je naveo da vidim šta je to što na youtube-u izaziva nevernike da ne veruju.
    Evo jednog interesantnog videa novije produkcije i nisu ga snimili zatucani bezubi Srbi nego verovatno zatucani bezubi Amerikanci.
    Šalim se naravno ali budite otvorenog uma. Evo linka
    [link]
    (Mihajlo Petrović, 26. jul 2017 14:49)

    # Link komentara

  33. Odakle voda oko jezgra Meseca kad je Mesec nastao od odlomljenih delova Zemlje? Jedna ili druga teorija mora da padne u vodu.
    (glhf, 26. jul 2017 14:44)

    # Link komentara

  34. @(Srbenda, 26. jul 2017 13:35)

    A pun mesec na nebu,u obliku lopte je verovatno hologramska projekcija ili se ploča okrenula na bočnu stranu....mislio sam da je 21. vek period napretka nauke ali vidim da se ubrzano vraćamo u srednji vek.
    (Bgd, 26. jul 2017 14:39)

    # Link komentara

  35. @ nada
    jel' to bese kratka autobiografija?
    (veljina baba, 26. jul 2017 14:30)

    # Link komentara

  36. Jel topla?
    (Vukadin, 26. jul 2017 14:20)

    # Link komentara

  37. verujem isto koliko i verujem da je zemlja okrugla.
     (deki, 26. jul 2017 14:15)

    # Link komentara

  38. Može bit, a i ne mora.
     (Milance, 26. jul 2017 13:55)

    # Link komentara

  39. Ma znamo! kupali se astronauti.
     (niko, 26. jul 2017 13:50)

    # Link komentara

  40. "...postoji velika apsorbcija na piroklastičnim naslagama..." - Ih, otkad ja ovo pričam... ali društvance za cugu ispred dragstora, kao i ona mala slatkica u pekari, mi nisu verovali.
    (Sikiriki, 26. jul 2017 13:43)

    # Link komentara

  41. Koliko neobavestenih. Pa svemir je pun vode, cak postoje oblaci velicina galaksija koji se sastoje samo od vode. Nema zemlja iskljucivo pravo da ima vodu sta vam je ljudi to je normalna pojava sirom svemira...
    (za neupucene, 26. jul 2017 13:40)

    # Link komentara

  42. Ima vode logicno,jer je Mesec ravna ploca bas kao i Zemlja...
     (Srbenda, 26. jul 2017 13:35)

    # Link komentara

  43. ovi sve znaju samo sto nikada nisu bili na mesecu
     (admin1, 26. jul 2017 13:29)

    # Link komentara

  44. Naš satelit Mesec mnogo podseća na čika Mrguda iz komšiluka, koji ima vodu u kolenu, a nije mu od nikakve koristi!
    ;-) ;-)
     (Ćorloilo Ćorloilo Pk, 26. jul 2017 13:28)

    # Link komentara

  45. Komentari jasno pokazuju zašto je Srbija banana-republika iz koje svakodnevno odlaze najbolji, najpošteniji i najobrazovaniji, a ostaju oni koji se podsmevaju nauci i naučnicima.
    (mrtvo more, 26. jul 2017 13:28)

    # Link komentara

  46. I nad bezdanom bijase voda...
    (Ja, 26. jul 2017 13:18)

    # Link komentara

  47. dragaN @ - sine draGaNE, da, voda se "razmnozava" - kako ti kazes. kako? nisam siguran da ces razumeti taj zacarani krug agregatnih stanja, ali, probacu da ti nacrtam (mozda i ukapiras). pazi sad - kometa, voda, toplota, vodena para, atmosfera, kisa - pa u krug. ali, ovaj put bez komete. ima tu jos varijanti ali je ova najjednostavnija i najbitnija za planetu zemlju. sto se meseca tice, situacija malo komplikovanija i to sigurno neces ukapirati pa da ne trosim slova za dz. i ovako je pitanje hoce li mi objaviti ovo sto napisah.
    (tony, 26. jul 2017 13:06)

    # Link komentara

  48. Koliko idiota medju komentatorima. Greska je da svi imaju pristup internetu. Ne kazem da sam pametniji, ali ovo je strasno vise. Ionako necete objaviti komentar.
     (Scary, 26. jul 2017 12:58)

    # Link komentara

  49. I onda kazu da su bili na mesecu... Osecam transfer blama
     (Tralaja, 26. jul 2017 12:54)

    # Link komentara

  50. Zašto je onda navodno slat čovek na mesec?
    (MarkoApis, 26. jul 2017 12:53)

    # Link komentara

  51. To je hemijski vezana voda, u vidu "kristalno" vezane vode(hidrati soli).
     (Smuleco, 26. jul 2017 12:51)

    # Link komentara

  52. Kada srbende komentarisu naucni clanak. Neprocenljivo :) citam komentare, i koliko su mi smesni toliko su mi i zalosni. Ovde na portalima se vidi pamet prosecnog coveka u srbiji i bude ti onda sve jasno.
    (Novak, 26. jul 2017 12:51)

    # Link komentara

  53. ono kad na zemlji svaki dan otktijes novu vrstu i kad nemas pojma sta se nalazi na km dubine al si zato otkrio da je mesec pun vode
    (veljo gegelj, 26. jul 2017 10:26)


    Ono kad nemaš dva razreda osnovne škole, ali misliš da si pametan.
     (nada, 26. jul 2017 12:34)

    # Link komentara

  54. Kao prvo ljudska civilizacija nikada nije bila na Mesecu sto je dokazano vise puta (analiza snimaka ) pa i sama NASA je u neku ruku priznala da je je to bio "Hollywood" spektakl.Tako da mozete samo da se lozite na ove i ovakve vesti.Sto jedan ovde rece oni ne znaju ni sta ima u Zemlji ispod nekoliko kilometara a da ne pricamo o vecim dubinama, na primer preko 12000 metara sto su Rusi kopali u proslom veku i dosli do " kraja".
    (mica, 26. jul 2017 12:32)

    # Link komentara

  55. Srbi su odavno živeli na Mesecu i prvi su došli na Zemlju.
    (Mikije, 26. jul 2017 12:28)

    # Link komentara

  56. jel za pice...
     (borivoje surdilovic, 26. jul 2017 12:28)

    # Link komentara

  57. I ljudi su puni vode. Slucajnost? ne bih rekao.

    I krastavci su puni vode, kao i pivo. Slučajnost?
    (Zvrk, 26. jul 2017 12:27)

    # Link komentara

  58. "Moguće je da je voda dospela na Mesec putem neke komete ili asteroida nakon njegovog nastanka, ali pre nego što se potpuno ohladio", kaže Miliken.

    Znaci ako sam sam dobro razumeo, malena kometa je udarila u Mesec, i onda se voda razmnozila? Issti slucaj i sa Zemljom. Kometa udarila u Zemlju, i onda je voda pocela da se razmnozava, i tako su nastali svi okeani? Od pocetnih nekoliko tona vode na kometi, dosli smo do okeana. Zanimljivo.
    (dragaN, 26. jul 2017 10:26)


    verovatno je los prevod, jer se radi o mnozini. sto se tice Zemlje, ne radi se o jednoj kometi ili asteroidu, pobogu, nego o milijardama, koji su udarali u zemlju tokom vise miliona godina, u nekoliko navrata, u ranim fazama naseg solarnog sistema kada je bilo daleko vise svemirskih krhotina nego danas. naravno, padali su i na ostale planete, ali nijedna nije uspela da zadrzi svoje okeane, venerini su vremenom prokljucali, marsovi su polako iscileli u svemir.
    pogledaj kolika je masa okeana u odnosu na masu zemlje. okeani nama deluju ogromno, ali u odnosu na velicinu planete, oni jedva da pokrivaju povrsinu... nastanak okeana nije toliko cudo kao sto neupuceni ljudi prvo vole da pretpostave. vece svojevrsno cudo su uslovi koji su obezbedili opstanak i razvoj okeana do danas.
    nauka koja se bavi tim uslovima na nasoj i ostalim planetama i sistemima zove se astrobiologija. kako buducnost covecanstva i nase planete bude odmicala, ta grana nauke i astronomije bice sve vaznija.
    (neutralni felsh, 26. jul 2017 12:19)

    # Link komentara

  59. Uahahahahah... Koliko je samo glupo slepo verovati dosadasnjim teorijama o univerzumu, starosti Zemlje, evoluciji itd, kada naucnici svaki dan "dolaze do novih saznanja". Za te oblasti je jedini ispravan, sokratovski pristup "Znam da nista ne znam". Nemam nista protiv istrazivanja i traganja za novim saznanjima, ali sve to, uglavnom, moramo da uzimamo sa rezervom, ako iole mozga imamo i ako ne zelimo da budemo praznoglavci koji gutaju sve sto im se servira. Covek koji sve zna (o velikom prasku npr.) je samo sposoban da prenese ono sto je naucio, sto ne znaci i da je ultra inteligentan, naprotiv!
    (bbt, 26. jul 2017 12:12)

    # Link komentara

  60. @dragaN

    Evo poredjenja koliko vode zaista ima na zemlji: [link]

    Pa sada zamislimo koliko je manjih objekata udaralo u Zemlju u roku od par milijardi godina...
    (Kometa, 26. jul 2017 12:11)

    # Link komentara

  61. Znaci ako sam sam dobro razumeo, malena kometa je udarila u Mesec, i onda se voda razmnozila? Issti slucaj i sa Zemljom. Kometa udarila u Zemlju, i onda je voda pocela da se razmnozava, i tako su nastali svi okeani? Od pocetnih nekoliko tona vode na kometi, dosli smo do okeana. Zanimljivo.
    (dragaN, 26. jul 2017 10:26)

    To ne znaci da je "dosla voda" u obliku H2O, vec da je doslo do hemijske reakcije elemenata.
     (Dex, 26. jul 2017 12:10)

    # Link komentara

  62. Sad se zavalite u fotelju i uzivajte u komentarima Srba. Zemlja je ravna/ Covek nije nikad sleteo na mesec/ Rusi sve znaju/ Zubi su nepotrebni/ Pusenje i alkohol su izuzetno zdravi.
     (West still rules, 26. jul 2017 12:06)

    # Link komentara

  63. Već merkaju Mesec da crpe vodu. Ako unište Mesec uništiće plimu i oseku, a samim tim i 30-40% života na našoj planeti.
    (Pametnjaković, 26. jul 2017 12:03)

    # Link komentara

  64. Budući astronauti će kopati bunare po mesecu.
     (XXL, 26. jul 2017 11:53)

    # Link komentara

  65. Dzabe...sve je ultra radioaktivno i NEnaseljivo...
     (Fear the fuzzy, 26. jul 2017 11:53)

    # Link komentara

  66. Kad moze Beograd na vodi,moze i mesec na vodi...
     (spetnaz, 26. jul 2017 11:48)

    # Link komentara

  67. "Moguće je da je voda dospela na Mesec putem neke komete ili asteroida nakon njegovog nastanka, ali pre nego što se potpuno ohladio", kaže Miliken.

    Znaci ako sam sam dobro razumeo, malena kometa je udarila u Mesec, i onda se voda razmnozila? Issti slucaj i sa Zemljom. Kometa udarila u Zemlju, i onda je voda pocela da se razmnozava, i tako su nastali svi okeani? Od pocetnih nekoliko tona vode na kometi, dosli smo do okeana. Zanimljivo.
    (dragaN, 26. jul 2017 10:26) # Link komentara

    Edukuje se malo, nije toliko tesko.
    (druskane, 26. jul 2017 11:47)

    # Link komentara

  68. Pre nekolito desetljeca su sletili na mijesec, i tek sad su pronasli vodu. Idi....
    (Slovan, 26. jul 2017 10:13)

    Alo, Posetioci 4, citajte tekst. Napisano je da je voda NADJENA u uzorcima magmatskih stena koje su doneli Apolo 14 i 17. Valjda je jasno da astronauti nisu mogli da kopaju toliko duboko da bi nasli vodu u unutrasnjosti, pa se voda nalazi indirektno, analizom lave koja je davno iz dubina izbacena na povrsinu. Svaka Apolo misija je sletela na neko mesto od geoloskog ineresa, koje je na osnovu satelitskih snimaka Meseceve povrsine odabirao geoloski tim NASA na celu sa Harisonom Smitom, koji ce i sam odabirati uzorke u poslednjoj Apolo 17 misiji.

    Od pocetnih nekoliko tona vode na kometi, dosli smo do okeana. Zanimljivo.
    (dragaN, 26. jul 2017 10:26)

    Malo je to vise od nekoliko tona, i vise je od jedne komete. Prosta racunica kaze da je za telo velicine Meseca dovoljan jedan udar komete precnika 33 km da bi se kompletan Mesec pokrio slojem vode debljine pola metra. E, sad, 33 km je mnogo, i pola metra je malo, ali i kometa je mnogo vise od jedne. Tako da je kometarno poreklo vode iz ranih dana Suncevog sistema normalna pretpostavka.
     (BSN, 26. jul 2017 11:44)

    # Link komentara

  69. Ups, jel i to samo od sebe se napravilo i doslo iz beskraja? Kako da ne.
    (Orwell Vegan, 26. jul 2017 11:42)

    # Link komentara

  70. gzola: ljudi znaju izgraditi piramidu i danas. znali su i prije 1000 i 2000 godina isto. cisto da znas da kad je gradjena piramida nije postojao "tocak", i kameni blokovi su bukvalno vuceni po pesku. tocak bi skratio vreme gradnje za 50-80% za vreme rimljana. samo sto tako skup poduhvat nema smisla danas, a ni u doba rimljana nije imao smisla. samo je faraonu imalo smisla da sebi sagradi grobno mesto. isto mozes primeniti i na mesec, slanje coveka na mesec nema smisla danas, jedino je kenediju imalo smisla da pokaze svetu da su u necemu bolji od sovjeta, i to je to. naravno da bi danas trosenje 100njak milijardi dolara da se ponovi slanje coveka gore dovelo do nekih naucnih otkrica, ali cena jednostavno prevazilazi moguci dobitak. za tih 100 milijardi mozes poslati 300-500 sondi diljem solarnog sistema sa razlicitim instrumentima i dobiti mnogostruko veca naucna saznanja.
     (loki, 26. jul 2017 11:35)

    # Link komentara

  71. "Moguće je da je voda dospela na Mesec putem neke komete ili asteroida nakon njegovog nastanka, ali pre nego što se potpuno ohladio", kaže Miliken. 

    Znaci ako sam sam dobro razumeo, malena kometa je udarila u Mesec, i onda se voda razmnozila? Issti slucaj i sa Zemljom. Kometa udarila u Zemlju, i onda je voda pocela da se razmnozava, i tako su nastali svi okeani? Od pocetnih nekoliko tona vode na kometi, dosli smo do okeana. Zanimljivo.
    (dragaN, 26. jul 2017 10:26)

    Još bi bilo zanimljivije ako bi se teorije prihvatale/čitale makar, sa razumevanjem: radi se o skoro nepojmljivom vremenskom periodu iz "adolescencije" Zemlje, sa čestim udarima/padanjem kometa. Kakve li bi reakcije bile da članak insistira na panspermiji (mogućnost prenošenja života kometom). Naravno da je skepsa potrebna, ali ne i zluradost.
     (Srboljub, 26. jul 2017 11:31)

    # Link komentara

  72. Čaj od peršuna kažu da je dobar za to....
    (marco pfc, 26. jul 2017 11:27)

    # Link komentara

  73. Добро се нису подавили пиндоси када су слетели на месец тамо неке године. Опрем !
    (СЕНОВИЋ, 26. jul 2017 11:24)

    # Link komentara

  74. Oldrinu i Kolinsu odmah ukinuti penzije! Jeste li zato isli na Mesec, sunac vam dzabalebaroski?
     (my way, 26. jul 2017 11:22)

    # Link komentara

  75. otkrice vode na mesecu je kljucno. omogucice industrijsku eksploataciju teskih metala ispod meseceve povrsine...milijarde i milijarde dolara su na dohvat ruke... korporacija koja se za to sprema mislim da se zove moon expres, negde u pustinji new mexica...
     (singer, 26. jul 2017 11:20)

    # Link komentara

  76. Uplaćujem letovanje za na mesec, evo koliko odmah. Mare Crisium krater mi baš odgovara. Jel povoljnije u septembru ili oktobru?
     (Ethan Hunt, 26. jul 2017 11:13)

    # Link komentara

  77. I Srbija je puna vode pa su skoro sve rasprodali strancima.
     (zoki, 26. jul 2017 11:11)

    # Link komentara

  78. Bitno je kad stignem tamo da ima da se istusiram!
     (sklek, 26. jul 2017 11:05)

    # Link komentara

  79. Zar Zemlja ne bi trebala da bude veća na ovoj slici? Ako je fotografisana sa Meseca.
     (nezaposlen, 26. jul 2017 11:02)

    # Link komentara

  80. Ajmo ajmo ko ce prvi da je flasira!
     (Pera Detlic, 26. jul 2017 10:59)

    # Link komentara

  81. Jeste, i bunar su iskopali gore, samo kantu ponesite, izgleda da je neko maznuo!
     (superhik, 26. jul 2017 10:58)

    # Link komentara

  82. Sledeci tu logiku, Mars je pun vode, kao i ostale planete u suncevom sistemu, jer sve su nastale na isti nacin. Svuda nailazimo na kratere od vulkane i ohladjenu magmu. Znaci li to da svuda ima zivota na ovaj ili onaj nacin. Cudo su ovi kauboji. Uskoro ocekujem da ce objaviti da je Amstrong mogao setati mesecevim Methetnom, nego zaboravio odelo.
     (bucko lazmisljam, 26. jul 2017 10:54)

    # Link komentara

  83. Apolo se spustio u mocvaru. Zato senke spustanja na Mesec stoje kontra. Odsjaj od vode...
    (milosh, 26. jul 2017 10:46)

    # Link komentara

  84. Баш је добро бити "научник" ових дана у Британији и САД-у. Сваки дан лупеташ да си нашао воду на Јупитеру, Европи, Мјесецу и другим небеским тијелима, за то немаш никакав егзактан доказ, али примаш масну плату... P.S. кад су већ открили воду на Мјесецу, да ли су открили и дали јасне фотографије Аполо остатака!?
    (Владо Бања Лука, 26. jul 2017 10:44)

    # Link komentara

  85. "Moguće je da je voda dospela na Mesec putem neke komete ili asteroida nakon njegovog nastanka, ali pre nego što se potpuno ohladio", kaže Miliken.

    Znaci ako sam sam dobro razumeo, malena kometa je udarila u Mesec, i onda se voda razmnozila? Issti slucaj i sa Zemljom. Kometa udarila u Zemlju, i onda je voda pocela da se razmnozava, i tako su nastali svi okeani? Od pocetnih nekoliko tona vode na kometi, dosli smo do okeana. Zanimljivo.
    (dragaN, 26. jul 2017 10:26)

    # Link komentara

  86. ono kad na zemlji svaki dan otktijes novu vrstu i kad nemas pojma sta se nalazi na km dubine al si zato otkrio da je mesec pun vode
     (veljo gegelj, 26. jul 2017 10:26)

    # Link komentara

  87. Mesec je deo Zemlje.Odvojio se od nje.Odavno sam razmisljao o tome kako na mesecu nema nigde tragova vode a mi smo plava planeta.Eto mozda sam i bio u pravu.
     (Nestasko, 26. jul 2017 10:25)

    # Link komentara

  88. Pa da, ono kad su kao sletali, upali su u okean.
     (markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo, 26. jul 2017 10:25)

    # Link komentara

  89. Ne izaziva mesec bez razloga plinu i oseku.
    (X, 26. jul 2017 10:23)

    # Link komentara

  90. I ljudi su puni vode. Slucajnost? ne bih rekao.
    (dark moon, 26. jul 2017 10:21)

    # Link komentara

  91. Ljudska civilizacije je isla na Mjesec ali prije vise od 40 godina tako da je znanje i tehnologija zaboravljena, isto kao izgradnja piramida..
     (gzola, 26. jul 2017 10:15)

    # Link komentara

  92. Pre nekolito desetljeca su sletili na mijesec, i tek sad su pronasli vodu. Idi....
    (Slovan, 26. jul 2017 10:13)

    # Link komentara