- Komentari -
  1. Kad se elektron i pozitron (njegova anticestica) nadju dobija se gamma zrak tj foton. U svakoj reakciji mora da se odrzi naelektrisanje, masa-energija i spin. Spin nije rotacija vec se tako predstavlja u klasicnoj mehanici zato sto je povezan sa magnetizmom (magnetizam je posledica naelektrisanja u pokretu tj ako pustis struju stvorices magnet). Ustvari spin je elementarna osobina cestica kao masa i energija i ne mozes je objasniti, jednosavno postoji.
    (Dr, 23. jul 2017 22:10)

    # Link komentara

  2. Nauka sigurnim korakom napreduje, kompjuteri i razne sprave koje danas koristimo su pre samo 20-30 godina bili nezamislivi. Medicina takodje, evo uskoro ce i kod nas deca biti vakvinisana protiv HPV virusa pa ce recimo rak grlica materice biti skoro istrebljen i nove generacije nece moci da ga dobiju. Za to vreme religije nas i dalje uce da nam duzina i kvalitet zivota zavise od sume koju smo spremni njima da damo. Sto pre spreciti dalje izdvajanje ogromnog novca iz budzeta za verske organizacije i sav preusmeriti naucnicima i medicinskim radnicima!
    (Xman, 23. jul 2017 10:48)
    Nijedna verska organizacija ne uci to sto si ti napisao, ali dobro u Srbiji svi znaju sve pa tako isto i ti...
    (Troll level 100, 23. jul 2017 18:00)

    # Link komentara

  3. Meni samo nije jasno zašto se dve čestice suprotnih naelektrisanja ne neutrališu već se anihilišu. Po ovoj teoriji, naime, elektron i antielektron (?) se anihilišu i pored svoje talasne prirode (dakle neutralnosti), a elektron i proton se neutrališu i daju neutron. Dalje, zašto bi se anihilacijom elektrona i (?) dobila veća energije od dva kvanta. Najzad, ima li proton spin i ko je to video da se elektron okreće?
    (materijalista, 23. jul 2017 17:59)

    # Link komentara

  4. hm,pazi ovo,pre jedno pola godine upali mi se na kontrolnoj tabli airbag lampica,nista to nebi bilo cudno da se ona posle svake grmljavine opet na dva tri dana sama ne ugasi,,pa ti reci da ne postoji vrazja cestica;)
    (materija - antimaterija, 23. jul 2017 17:17)

    # Link komentara

  5. @Pink Panter
    Mešaš dede i mede.
     (Potencijalac, 23. jul 2017 17:07)

    # Link komentara

  6. Zdrava logika kaze da kada sakupljate neke stvari, vi u toj zbirci izdvajate najvrednije stvari i dajete im imena po zasluzi. Problem nastaje u tome sto su oni nasli dve cestice i dali im dva bitna naziva! Ok, a sta ako je to suva mrvica kriske hleba na kojoj je namazan krem? Sta ce krstiti i po cemu dati naziv dragocenom sastojaku krema kada do njega dodju ili ce vecno biti "E ovo je bozja cestica! Ne! Evo je nova, bolja od prethodne. Cekaj! Ovo je definitivno bozja. Stani! Imamo cudo nad cudima. Ova je bozja!" i tako u nedogled. Meni je to nezdrava nauka. Ja to ne zelim da slusam, niti mogu da razumem. Suvise sam inteligentan da bi tim pronalascima mogli da mi manipulisu. Jasno je da ne znamo ni 0,001% tajni postojanja i materija!
     (ZlackB, 23. jul 2017 16:41)

    # Link komentara

  7. (vudu mađijić, 23. jul 2017 11:25)

    Da, u pravu si.
    Fermioni je naziv koji je dat grupi čestica sa polubrojnim spinom, znači elektroni, pozitroni, neutrini i antineutrini, tj one koje imaju neku masu i neki konkretni spin u prostoru, levi ili desni. Naziv je dat po italijanskom naučniku Enriku Fermiju. Sa druge strane su bozoni, čestice sa celobrojnim spinom, koje nemaju masu i koje imaju oba spina u prostoru i time su sami sebi antagonističke. To su pre svega fotoni i slične srodne čestice. Verovatno u suštini varijacija istih. Naziv nose po indijskom naučniku Satijanandi Bozeu.
    Međutim, šta bi ovde moglo da bude.
    Ako izuzmemo loš prevod, što očigledno i jeste slučaj, ovde se u stvari radi o nekakvoj čestici, ili grupi čestica, koje su sama suština svih fermiona i zato im je dat naziv jednostavno fermioni, ali su po svojoj prirodi oni sami bozoni, jer se tako ponašaju, tj antagonistički su sami sebi.
    Barem kako sam mogao da zaključim iz ovog teksta, koji je užasan prevod originala.
    (crni, 23. jul 2017 15:52)

    # Link komentara

  8. Sad ti gledaš ovaj oblak i treba da poveruješ da je negde daleko u njemu, stvoren ljudski mozak sasvim slučajno, iz haotičnog kretanja čestica..
    (malo morgen, 23. jul 2017 15:48)

    # Link komentara

  9. (vudu mađijić, 23. jul 2017 11:25)
    Nista te nisam razumeo i ne mogu da ti pomognem,zao mi je.
     (Nesam kompetentan, 23. jul 2017 15:41)

    # Link komentara

  10. Sva revolucionarna otkrica u poslednjih 30 i kusur godina dosla su iz Amerike i zapadno-evropskih zemalja. U Rusiji kao da naucnici ne postoje ili su im univerziteti degradirani, na nivou Megatrenda.
    (Marlon Brendon,

    ..30 godina....mislio si oduvek. Pa vidi samo nazive za jedinice, volt,amper,paskal, om......Periodni sistem elemenata.Svi elementi su dobili nazive po zapadnjacima koji su ih otkrili.

    Pa generalno ,Rusija od 1918. Godine nema ni naucnika , ni umetnika.Ranije ih je bilo nesto slabo.Dolaskom komunista,svi kapaciteti su usmereni na vojsku a i tu su jako losu,prave drugorazredno oruzje koje prodaju trecerazrednim, zemljama treceg sveta.Toliko o drzavi Rusiji. Samo sto dalje od njih.
    (Ribor, 23. jul 2017 15:23)

    # Link komentara

  11. Sad još da nađu demonsku česticu i dokazali su da je vera sveprisutna.
     (čika Boki, 23. jul 2017 15:18)

    # Link komentara

  12. Wikipedia ima stranicu o majorana fermion za sve koje zanimaju detalji. Ukratko, nista revolucionarno, cestica je tzv kvazicestica odnosno kolektivno ponasanje na granici dva meterijala. Fizicari se uglavnom bave takvim stvarima svakodnevno.
    (Dr, 23. jul 2017 15:18)

    # Link komentara

  13. Ovo dokazuje zasto parce hleba uvek padne na stranu na kojoj je namazan pekmez.
    (Popudopulus, 23. jul 2017 14:40)

    # Link komentara

  14. @Potencijalac
    Mesas babe i žabe. Jedno je zaključivanje da bi nešto trebalo da postoji, na osnovu matematičkog modela ili posmatranjem anomalija u kretanju u svemiru, a drugo je izmeriti i videti i dokumentovati. Obe stvari su radili naučnici i nekad i sad.
     (Pink Panter, 23. jul 2017 14:04)

    # Link komentara

  15. Kad tako krenu sa glupostima.... 
    Jos ne znaju kolko planeta imamo u suncevom sistemimu a stigli su do andjela!
    (tonyto, 23. jul 2017 11:02)

    Kada tako krenu sa glupim komentarima, a nisu razumeli ni 10% onoga što piše u tekstu.
     (Eleftherios, 23. jul 2017 13:47)

    # Link komentara

  16. @car
    Nisi ti nešto dobro razumeo. Moguće je da si "fermione" pomešao sa "feromonima" ili "feminizmom". "Fermioni", koji su, čini mi se, dobili ime po slavnom italijanskom fizičaru Enriku Fermiju, nemaju baš nikakve veze sa ženama, tako da mi se čini da si ti u ovoj vesti pogrešno učitao "feromone", "feminizam", i tsl, koji imaju veze sa ženama, a morfološki su donekle slični "fermionima".
     (Bora, 23. jul 2017 13:43)

    # Link komentara

  17. A jel na tim cesticama pise andjeo?
    (GOAT lista, 23. jul 2017 13:41)

    # Link komentara

  18. Sva revolucionarna otkrica u poslednjih 30 i kusur godina dosla su iz Amerike i zapadno-evropskih zemalja. U Rusiji kao da naucnici ne postoje ili su im univerziteti degradirani, na nivou Megatrenda.
    (Marlon Brendon, 23. jul 2017 11:28)

    Procitaj imena i videces da su uglavnom kinezi u americi ti naucnici, zadnjih 15ak godina.

    Kad se pomene neki naučnik koji je bez opreme, i kompjutera, na "olovku"... Došao do otkrića, vekovima pre nego ga "kolege" iz "budućnosti" potvrde. 
    Današnje "kolege", moraju PRVO da skontaju, da im nisu ni do kolena. Za početak.
    (Potencijalac, 23. jul 2017 12:13)

    Tvoji komentari Potencijalac su uglavnom bezveze, u kojoj god rubrici da ih sretnem. Tako ide u nauci, predvidis fizicki model, do kojeg dodjes ili ga potvrdis matematicki. Posle idu godine eksperimentisanja da bi se potvrdio model.
     (Tzar bomba, 23. jul 2017 13:38)

    # Link komentara

  19. (Marlon Brendon, 23. jul 2017 11:28).
    Тако изгледа само ако се наука прати преко вести.Руска наука је значајно напреднија од западне,али је означена као "секретно". Руси су одавно престали да де баве глупостима попут оне у Церну,они се науком баве по Теслиној методи.То подразумева сасвим другачију физику и математику.
     (Смена Страже, 23. jul 2017 13:37)

    # Link komentara

  20. sve posle mene su nizi cinovi;)
    (bozja cestica, 23. jul 2017 13:34)

    # Link komentara

  21. @Xman

    Izdvajanje novca za religijske organizacije i organizovano zatucavanje koje iste propagiraju, nije samo stetno, van pameti i potpuno apsurdno, vec i potpuno ilegalno pod sekularnim ustavom.
    Na stranu sto je u pitanju najneproduktivnija organizacija u svoj istoriji, organizacija koja je u svom najboljem obliku beskorisna, a u svim ostalim toksicna, na stranu sve to. Njihovo finansiranje iz budzeta, kao i izuzece od placanja poreza, o mesanju u obrazovanje i politicke procese da ne pricam, je blatantno krsenje najviseg pravnog akta ove drzave, i to od strane same drzave.
    (M, 23. jul 2017 13:27)

    # Link komentara

  22. Ne kapiram al kontam da je dobra vest. A ovi sto ne veruju u nauku samo da ih setim i da je obicna grafitna olovka tehnologija odnosno produkt nauke.
     (Radojko, 23. jul 2017 13:19)

    # Link komentara

  23. (Xman, 23. jul 2017 10:48)


    A gde ti to vidiš da medicina napreduje? Ja koliko znam lek za AIDS još nije pronađen. Za tumore takođe. Od silne prebencije iz zdravstva sve je više problema prilikom trudnoce. Od kako je prevencija protiv raka dojke krenula u Srbiji broj obolelih se povecao za 3x. Kad odeš kod lekara oni ne znaju da procitaju ni nalaz a diklofen propisiju za sve i svašta. Lekova sa plavebo efektom je sve više. Lekovi koji vise truju nego sto lece je sasvim normalno. I jos ti prepisuju lekove koji ce da te lece od terapije.
    Ne može medicina da napreduje dok god "leči " posledicu a ne uzrok.
     (K.G., 23. jul 2017 13:13)

    # Link komentara

  24. @Xman

    Potrebno je spreciti banalnu predstavu o religiji koju npr. ti imas.
    Nauka je samo odkrivanje dela bozijih zakona i njegovih neogranicenih manifestacija i kao takva ona moze da se siri ali nikada ne moze stici do kraja, ker kad jednu stvar objasnimo pojavi se desetina novih koje ne razumemo.
    Inace, danas usled gubitka svetoga duha i gusenja veze sa Tvorcem tj. savesti, ljudi su bolesniji nego li ikada pre.Psihijatrije su pune, a kriza smisla je epidemijskih razmera. Zato je toliko greha u drustvu.
    Nauka uspeva da zaleci neke posledice ali lek za duhovnu prazninu i besmisao nikad nece pronaci.
     (Black Eagle, 23. jul 2017 13:13)

    # Link komentara

  25. Prevod vam je jako loš, tako da se čak gubi i smisao. Dakle, Etore Majorana je pronašao klasu čestica spina 1/2 koje su same sebi antičestice. Sve čestice spina 1/2 nazivamo fermioni, a ove u posebnoj klasi se nazivaju Majorana fermioni. Otkriće o kojem pišete nije pronalazak nove čestice, već Majorana moda, a to je novo, kvantno ponašanje topološkog superprovodnika koje je slično sa ponašanjem Majorana fermiona, koji još nisu otkriveni. Ovo otkriće je značajno i lepo je što ste izvestili o njemu, ali treba malo više da se potrudite objašnjavajući o čemu se radi i da ne pravite greške o nekim osnovnim pojmovima.
    (talas, 23. jul 2017 13:10)

    # Link komentara

  26. Sad ce da nam dezurni Rusofili objasne kako su to Rusi otkrili jos pre 20 ali su sve do sad cuvali samo za sebe.
    (Murta, 23. jul 2017 11:16)

    Ne znam šta će dežurni Rusofili da objasne, al takvi dežurni Rusofobi kao ti mnogo smaraju, gde si u tekstu il komentarima video da se spominju Rusi. Opusti se čoveče, ne živi u mržnji, nije zdravo.
     (goranh, 23. jul 2017 13:01)

    # Link komentara

  27. Ispravite me ako grešim, ali zar nisu fermioni čestice koje nemaju celobrojan spin tj. od 1/2? Kvarkovi i leptoni (elektroni, tau čestice i mioni) valjda imaju antičestice npr. neutrino. Da li to znači da je ova nova čestica izuzetak kad su u pitanju antičestice? Hvala.
    (vudu mađijić, 23. jul 2017 11:25)

    kvarkovi nemaju neutrina, dok leptoni imaju, ali to su samo njihovi neutrini, ne antičestice. Npr. antičestica od elektrona je pozitron, a ne elektronski neutrino
     (vule, 23. jul 2017 12:58)

    # Link komentara

  28. Poštovani Care,beše jedan Enriko Fermi,razumeo se pomalo u fisiju i fuziju,atomsku energiju i slične ,,sitnice".Nije mi poznato da li se razumeo u žene i FEROMONE,kako Vi implicirate,ali zasigurno znam da je ,zbog svog ogromnog značaja za nauku,odista zaslužio da se po njemu nazove subatomska čestica.Nisam iz struke,ovo je pitanje opšte kulture,a i Vama bih preporučila da ne čitate napamet,već kao što je napisano.
    (Majka J., 23. jul 2017 12:55)

    # Link komentara

  29. u mejuvremenu u srbiji se ukida teorija evolucije po drugi put
     (maki, 23. jul 2017 12:49)

    # Link komentara

  30. ..ma nisu ništa pronašli što već nije bilo i pre, razvojem i korišćenjem elektronike-optike uočili su samo promenu ponašanja određenih čestica u novim specifičnim uslovima. Sve ima svoju suprotnost osim Bog. Te suprotnosti služe spoznaji. Da nije hladno, šta bi bilo vruće, da nije dan gde bi noć itd.
    Gledati šta je Tesla radio tj šta mu je Bog otkrio, odnosno kakva su mu pojašnjenja data koja je on prosledio čovečanstvu. On je sa nevidljivim bio na 'ti'.Ovi 'naučnici' koji rade na univerzitetima gde se na katedrama još uvek uči da je čovek nastao od majmuna nula bodova, njihovo mišljenje je stranputica i ne razmatra se kod ozbiljnih umnih ljudi.
    (moreaine mora bit, 23. jul 2017 12:44)

    # Link komentara

  31. Hajmo Srbi da vas čujemo. *grabs popcorn*
    (M., 23. jul 2017 11:19)

    Tebi i tebi sličnim je ta fora sa kokicama i Srbima toliko trula.
     (ferdinand, 23. jul 2017 12:33)

    # Link komentara

  32. Postoji Hristos i Antihrist.
    (peki, 23. jul 2017 12:28)

    # Link komentara

  33. Kad se pomene neki naučnik koji je bez opreme, i kompjutera, na "olovku"... Došao do otkrića, vekovima pre nego ga "kolege" iz "budućnosti" potvrde.
    Današnje "kolege", moraju PRVO da skontaju, da im nisu ni do kolena. Za početak.
     (Potencijalac, 23. jul 2017 12:13)

    # Link komentara

  34. Naravno da postoje. Treba nesto da pogura VR, AR i MR
    (Jasno, 23. jul 2017 11:47)

    # Link komentara

  35. I onda bi razne rakete velikih sila mogle nepogrešivo da pogađaju neprijateljske položaje u vidu bolnica, humanitarnih konvoja, televizijskih stanica...
     (SSSS, 23. jul 2017 11:39)

    # Link komentara

  36. Ako se ne pojavljuju često zašto ih zovu čestice!
    (, 23. jul 2017 11:38)

    # Link komentara

  37. da ja onda prodam moj racunar pre nego padne cena?
    (zahav, 23. jul 2017 11:35)

    # Link komentara

  38. Woooooow koliko komenrara na ovu vest... odo malo da ispratim estradu.
     (Tetris u glavi, 23. jul 2017 11:34)

    # Link komentara

  39. Sva revolucionarna otkrica u poslednjih 30 i kusur godina dosla su iz Amerike i zapadno-evropskih zemalja. U Rusiji kao da naucnici ne postoje ili su im univerziteti degradirani, na nivou Megatrenda.
    (Marlon Brendon, 23. jul 2017 11:28)

    # Link komentara

  40. Ispravite me ako grešim, ali zar nisu fermioni čestice koje nemaju celobrojan spin tj. od 1/2? Kvarkovi i leptoni (elektroni, tau čestice i mioni) valjda imaju antičestice npr. neutrino. Da li to znači da je ova nova čestica izuzetak kad su u pitanju antičestice? Hvala.
     (vudu mađijić, 23. jul 2017 11:25)

    # Link komentara

  41. Hajmo Srbi da vas čujemo. *grabs popcorn*
    (M., 23. jul 2017 11:19)

    # Link komentara

  42. Sad ce da nam dezurni Rusofili objasne kako su to Rusi otkrili jos pre 20 ali su sve do sad cuvali samo za sebe.
    (Murta, 23. jul 2017 11:16)

    # Link komentara

  43. Kad tako krenu sa glupostima....
    Jos ne znaju kolko planeta imamo u suncevom sistemimu a stigli su do andjela!
     (tonyto, 23. jul 2017 11:02)

    # Link komentara

  44. "....ukazao je na moguće postojanje tipova čestica koje su same sebi antičestice. Nazvao ih je fermioni."
    Naravno, zene mu bile u glavi kad je smisljao naziv hahaha logicno totalno
    (Car, 23. jul 2017 11:00)

    # Link komentara

  45. ne kapiram
     (koca, 23. jul 2017 11:00)

    # Link komentara

  46. Glupost !
     (POPA, 23. jul 2017 10:54)

    # Link komentara

  47. Nauka sigurnim korakom napreduje, kompjuteri i razne sprave koje danas koristimo su pre samo 20-30 godina bili nezamislivi. Medicina takodje, evo uskoro ce i kod nas deca biti vakvinisana protiv HPV virusa pa ce recimo rak grlica materice biti skoro istrebljen i nove generacije nece moci da ga dobiju. Za to vreme religije nas i dalje uce da nam duzina i kvalitet zivota zavise od sume koju smo spremni njima da damo. Sto pre spreciti dalje izdvajanje ogromnog novca iz budzeta za verske organizacije i sav preusmeriti naucnicima i medicinskim radnicima!
     (Xman, 23. jul 2017 10:48)

    # Link komentara

  48. Naravno da postoje andjeoske cestice, jer postoje i andjeli. Onomad nadjose i boziju cesticu. Sve su vam to verujuci ljudi mogli reci, jer i Bog postoji. A vi samo lupajte pare u te beskorisne eksperimente.
     (Ekspert, 23. jul 2017 10:39)

    # Link komentara