- Komentari -

Dok danas izbegavaju porez, u staroj Grčkoj su ga preplaćivali

Zamislite državu u kojoj se oporezuju samo najbogatiji građani, u kojo bogati praktično dobrovoljno, plaćaju i više nego što su obavezni, pa se tako dobijen novac troši po želji osobe koja ga je dala, a kompletan proces uključuje vrlo malo birokratije. Govorimo o staroj Grčkoj.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. i danas kod nas postoji liturgija, samo sluzi da se uzme od siromasnih da bi se dalo bogatim.
     (zena-zmaj, 9. jun 2017 16:39)

    # Link komentara

  2. Atina se najviše izgradila za vreme Perikla, koji je blagajnu atinskog pomorskog saveza prebacio iz Delfa u Atinu i koristio sredstva iz nje. Saveznici su se bunili, ali ništa nisu mogli da urade, jer ako neko od saveznika nije hteo da ulaze u vojsku, morao je da uplati novac u "zajednicku" blagajnu. Tako da nisu imali vojsku da spreče Perikla da ih pljačka. Lepa priča o bogatima, ali njihov doprinos je upitan.
     (Duskozus, 9. jun 2017 16:22)

    # Link komentara

  3. Lepo i poucno.
    (Milos, 9. jun 2017 16:11)

    # Link komentara

  4. A sada u Atini cveta korupcija,bezakonje,prostuticija,i narkomanija.Tadasnja Atina je bila uzor,a ova danasnja je leglo kriminala.I sve pod kontrolom Marinakisa.Totalni monopiol gde jedan covek drzi gotovo sve medije.Ljudi koji zele da ulazu napadaju se sa svih strana,samo da bi se odbranio monopol i vlast jednog coveka.Gde bi Grcka danas bila da je Atina grad kao u staro doba.
    (PAOK, 9. jun 2017 16:05)

    # Link komentara

  5. Trivijalan rezultat sila slobodnog trzista. "Proizvod" koji drzava daje su usluge. Ako su usluge vredne placanja cene-bice placene (u slucaju starodrevnih Grka, bice i napojnice). Ako je stvarna vrednost usluga daleko ispod cene (poreza)-bice izbegavanja. Neizbezno. Sile slobodnog trzista su jednako neizbezne kao i gravitacija.
    (dusanmal, 9. jun 2017 16:01)

    # Link komentara