- Komentari -
  1. Ovo je daleko najbolje i najgenijalnije objašnjenje koje sam čuo do sada. U makro svetu i klasičnoj fizici, uključujući tu i Anštajna, uvek važi kauzalnost. To znači da uvek MORA postojati uzrok svake pojave. Međutim u mikro svetu i kvantnoj fizici, postoje jedino verovatnoće. Nikada ne znamo sigurno šta će se desiti, znamo samo verovatnoću da će se nešto desiti. Što znači da se u nekim slučajevima desi jedan ishod, a drugim slučajevima drugi. Ono što je ovde najvažnije razumeti jeste da to ne znači samo da mi nemamo dovoljno znanja kakav će ishod biti, nego znači da ne postoji NIKO ko može znati ishod neke pojave u mikro svetu. To nije nedostak informacije, nego je priroda samog sveta takva da se na najnižem nivou stvari dešavaju slučajno, same od sebe, BEZ RAZLOGA i BEZ UZROKA. Pokretač promene je sama ta stvar koja se menja. Ništa izvan nje same. To je deo temeljne prirode stvarnosti. Samo u našem makro svetu, zbog ogromnog broja čestica i množenja mnogih verovatnoća koje konvergiraju ka jedinici, dolazimo do (skoro) sigurnih ishoda nekog događaja, do praktične kauzalnosti. U mikro svetu uzročnost ne postoji. Treba samo obrnuti naše shvatanje. Osnova NIJE da mora postojati uzrok za svaku posledicu, nego da je sama materija jedini uzrok sopstvene promene. Potencijal za promenu samog sebe bez spoljnog pokretača je osnovna priroda materije. Kao spontani talasići u mirnom jezeru. Niti je potreban Bog kao pokretač, niti je potrebno obajasniti polazne uzroke promena u svemiru.
    (Sima, 26. maj 2017 10:54)

    # Link komentara

  2. Treba se samo moliti i nista ne uciti i sto je jos gore ne zeleti uciti.To je dobar put ka novim inkvizicijama i lovu na vestice.Nauka mozda nezna mnogo ali se bar trude.Ovi drugi neznaju nista i ne pokusavaju saznati.
    (Darko, 26. maj 2017 09:19)

    # Link komentara

  3. @dzoni: Tačno tako. Zbog izuzetne zakrivljenosti sistema "prostor-vreme", svemir se kreće u vorteksu(vrtlogu), tako da je dokaz, da ubrzava, sa naše tačke gledišta, sasvim logičan, a to ujedno dokazuju, i svi matematički i drugi proračuni, i merenja. Naime, samo je premisa pogrešna, da se svemir radijalno širi, (to je logična pretpostavka, ako se ne uzme u obzir gravitaciono zakrivjenje, tj. kompleksna distorzija Univerzuma, kao posledica "velikog praska") od početnog trenutka "big bang"-a, jer je u kontekstu" teorije vorteksa" ubrzanje svemira neminovno i potpuno očekivano, pošto se brzina kontinuirano povećava, suženjem radijusa vrtloga, ka njegovom dnu, odnosno novoj tački sažimanja, sve do postizanja kritičnog trenutka, kada će nastatii neki novi " veliki prasak". Votreks inače i nastaje, usled nepojmljivog "gravitacionog udara", u trenutku velikog praska, koji formira trenutno, budući oblik kontinuma prostor-vreme, u svemiru, koji je iz konkretnog "velikog praska", nastao.
    (Smuleco, 26. maj 2017 09:09)

    # Link komentara

  4. Sto vise saznajemo o Univerzumu, sve nas vise zbunjuje pitanje zasto postojimo. Ali ne ovo kako sve to desilo, nego bas zasto! Materija koja je postala svesna sebe i onoga oko sebe i tu svest koristi da menja prostor oko sebe. U entropijskom Univerzumu koji je ovakav kakav je, deluje skroz nelogicno i besmisleno. Tesko da cemo tu istinu ikada otkriti ili ce to biti poslednja stvar koju cemo saznati kad otkrijemo sve drugo. Ja licno smatram da nam samo Tvorac ovakvog univerzuma moze otkriti istinu ali da ce to ujedno biti poslednji cin kojim cemo ispuniti svoju svrhu postojanja.
    (Boris, 25. maj 2017 22:52)

    # Link komentara

  5. @No Name...To je Nagual :)
    (Trovach, 25. maj 2017 20:06)

    # Link komentara

  6. @seljadin...Ne samo da smo prasina nego smo i previse sitna prasina. Naime, svi primetimo kad nam se obuca uprasi, ali one najsitnije cestice ni ne primecujemo. Zamislite sada da nas neka sitna jedinka sa onog, za nas nevidljivog, zrnca prasine moli za nesto. Naravno da ni necemo primetiti tu molitvu.
    (Trovach, 25. maj 2017 19:44)

    # Link komentara

  7. Ajde da covek i prihvati sve ovo, ali gde se tu uklapa mozak, sta da radimo s njim i cemu sve to vodi?
    (trtko, 25. maj 2017 19:44)

    # Link komentara

  8. Naucno je prihvaceno da se svemir siri. Mislim da je suprotno bas zbog zakrivljenosti vremena i prostora. Mislim da je veliki prasak ciklus koji se vrti u krug i tako beskonacno. Tako da podrzavam ovu teoriju da je pre velikog praska postojao svemir, koji se po meni skupljao sve dok ponovo nije eksplodirao.
    (dzoni, 25. maj 2017 18:51)

    # Link komentara

  9. Pravo pitanje je zasto bilo sta postoji? Umesto da ne postoji nista.
    (Mastodon, 25. maj 2017 18:49)

    # Link komentara

  10. Jedini pravi način da utvrdima kako i zasto smo nastali jeste da putujemo kroz vreme i vidimio to!

    Dotle mozemo samo da polemišemo na osnovu arheoloskih nalaza. a koja uvek mogu da se tumače na nekoliko načina i to tako da nikada ne mozemo biti 100% sigurni
    jer uvek ima ono ALI
    (LaleGator, 25. maj 2017 17:37)

    # Link komentara

  11. Bog nas je stvorio da jedemo životinje, koje su nastale po Darvinovoj teoriji.
    (kentaur, 25. maj 2017 16:51)

    # Link komentara

  12. Možda sam glup ali meni iz ovoga i dalje nije jasno zašto postojimo i šta je pesnik hteo da kaže.
    (Nikola, 25. maj 2017 14:44)

    Sasvim je jasno sta je covek hteo da kaze, problem je samo naslov koji uopste nije povezan s tekstom; te stvara pogresna ocekivanja.
    (Dex, 25. maj 2017 16:38)

    # Link komentara

  13. Bog ako postoji, sigurno nije onakav kakvim ga prikazuju religije i razni trgovci.
    Mi smo samo cestice prasine, i ne verujem da smo uopste vazni koliko uobrazavamo u svemiru.
    (seljadin, 25. maj 2017 16:30)

    # Link komentara

  14. Kad pokusavas na komplikovan nacin da objasnis "zasto postojimo". Neki put jednostavniji odgovor je bolji od komplikovanog.
    Zato sto nista ne moze da postoji. Kad nista postoji, onda je nesto. Mozes reci da postoji odsustvo necega u necemu, ali to ne znaci da to nesto sadrzi nesto drugo.
    (NoName, 25. maj 2017 16:24)

    # Link komentara

  15. aaaa,kockice.sad shvatam
    (stric Stampas, 25. maj 2017 15:50)

    # Link komentara

  16. Nobody exists on purpose.
    Nobody belongs anywhere.
    Everybody's going to die.
    Come watch T.V.?
    (Morty McFly, 25. maj 2017 15:19)

    # Link komentara

  17. I dalje mi je mnogo bliži Anštajn od ovog fizičara.
    (Spartak, 25. maj 2017 15:14)

    # Link komentara

  18. Postojimo, zahvaljujuci zakonu verovatnoce, koji je u univerzumu mnogo veliki, a na nivou kvantnih cestica mozda i beskonačan.
    Eto to je pisac hteo da kaze,sto i nije neko otkriće.
    (vlajko, 25. maj 2017 15:08)

    # Link komentara

  19. Bog se sigurno ne kocka.
    Sve sto postoji je delo promisli koja je nama ljudima neshvatljiva ali stvarna.
    (Black Eagle, 25. maj 2017 15:08)

    # Link komentara

  20. Ove priče da smo mi ljudi došli kao rezultat verovatnoće 1:1.000.000 da "naš" spermatozoid dokači jajnu ćeliju, da je šansa što smo bili evoluirali od majmuna 1:100.000.000, da su majmuni evoluirali od neke tamo amebe 1:1.000.000.000.000, pa da je i zemlja sama rezultat verovatnoće od 1:100.000.000.000.000.000 i što nas nedvosmisleno dovodi do neke ludačke "neverovatnoće" da smo uopšte ovde tr da treba da "proživimo slobodnih pluća sledeći samo pravila zakonodavca" su u najmanju ruku kretenske.
    (Comment, 25. maj 2017 15:08)

    # Link komentara

  21. Nisu ovi stavovi tako daleko od vere u svemoćnog Boga, kakvu imaju samo 3 monoteističke religije u svetu. Vera se temelji na čudesnim, nadfizičkim, kvantnofizičkim događajima, a to su oni u kojima se nama poznati fizički zakoni suspenduju. Sa stanovišta kvantne fizike, prema kome je svako stanje i svaki proces stvar verovatnoće, ovo se da razumeti. Bog, budući svemoćan, u izuzetnim situacijama, korisnim za domostroj sveta koji je stvorio, opoziva zakone ponašanja materije koje je On doneo, i zamenjuje ih drugačijima. Ovakve događaje mi doživljavamo čudesnim, neobjašnjivim pomoću znanja koja imamo.
    *
    Upravo je ovo suptilno shvatio otac kvantne fizike Max Planck (1958-1947) rekavši: ''Bog ne živi samo u duši vernika nego upravlja svetom, bez obzira da li ko u njega veruje ili ne veruje. Zakonitost i celishodnost vladaju svemirom, a to je delo razumnog bića – Boga. Naučnik koji proučava prirodu i zakone u njoj, što više u tome napreduje, sve se više približava Bogu kao navišem nedostižnom cilju. Nije nikakva slučajnost što su upravo najveći umovi svih vremena ujedno bili i duboko religiozni.''
    (Joc@, 25. maj 2017 15:02)

    # Link komentara

  22. Naravno cim negirate Boga ili inteligentni nastanak zivota, odmah dobijete pare za "istrazivanja", medijski prostor i titule. Tako i ovaj fizicar u ovom tekstu pametuje o postojanju, naravno pripisuje ga gomili slucajnosti i nekakvim glupostima. I da...ovaj "naucni tekst" vrvi od izraza mozda, vjerovatno, pretpostavljamo, pokazace se, teorija i slicno...
    (Vlado Banja Luka, 25. maj 2017 14:52)

    # Link komentara

  23. Možda sam glup ali meni iz ovoga i dalje nije jasno zašto postojimo i šta je pesnik hteo da kaže.
    (Nikola, 25. maj 2017 14:44)

    # Link komentara

  24. Bogovi su rođeni iz haosa! Antička grčka mitologija
    (aleksander, 25. maj 2017 14:18)

    # Link komentara

  25. Postojimo pukom slucajnoscu, i nismo niti pocetak niti kraj, vec samo jedna trenutna vrsta koja ce, kao i 99,99% koje su do sad postojale, izumreti, i nikom nista... A ko ne moze to da prihvati i da uziva u zivotu, uvek su tu crkve, dzamije, sinagoge, da laze samog sebe i da ih koristi kao beba cuclu...
    (Petar Prvi Obrenovic, 25. maj 2017 14:18)

    # Link komentara

  26. "we are because we belong"
    pogledajte dokumentarac I Am od Toma Shadyaca
    (ivan kanada, 25. maj 2017 14:10)

    # Link komentara

  27. Meditirajte naučnici mnogo više, pa ćete shvatili neke stvari.
    (bts, 25. maj 2017 14:03)

    # Link komentara