- Komentari -

Tehnički fakultet u Beču razvio novi električni motor

Električni motor je dokazan koncept, ali to ne znači da na tom polju nisu moguća revolucionarna poboljšanja. Iako su motor i menjač dve odvojene funkcionalne jedinice, Tehnički fakultet u Beču razvio je novi koncept i spojio njihove dve funkcije u jednu celinu.

Commpress
Pošaljite komentar
  1. U Grčkoj su tehniku smatrali sporednom naukom. Čuvena je izjava je bila - u tehnici je sve što je moglo biti pronađeno - već pronađeno... Koliko su bili u krivu, toliko su i oni koji misle isto to i u današnje vreme!
    (optimist, 26. april 2017 17:18)

    # Link komentara

  2. Super, ali i dalje imamo problem dobijanja el energije iz fosilnih i nukleranih goriva .... no u svakom slucaju i ovo je znacajan korak
     (N57, 26. april 2017 17:15)

    # Link komentara

  3. Ukoliko ne previđam nešto bitno, ovakav koncept je prilično besmislen, sa više ležaja i semeringa nego i klasični reduktor, uz sva ograničenja i manjkavosti planetarnog reduktora (na primer snaga).
    Sve to da bi se izbegao invertor (?) koji je verovatno nekoliko puta jeftiniji nego kontroler ovih silnih rotora. Uostalom, konstruktor Manfred Schrödl i objašnjava da je polazna ideja bila inteligentnija sprega 4 motora, a ne konstrukcija suštinski novog koji bi i bio revolucionaran. Moguće da su u tome donekle i uspeli, ali su promašili sve ostalo čime se hvale.
    Ipak, moram da stavim ogradu da sam (loše) mišljenje doneo po vrlo oskudnoj dokumentaciji koju sam našao.
    (Joca, 26. april 2017 16:30)

    # Link komentara

  4. Положај ротора се вероватно мери "убацивањем" струјонг импулса у намотај и порорачуном индуктивности тог намотаја (на основу брзине раста струје у том намотају). И ако давачи ("сензори") производе грешке, метода прорачуна положаја ротора без давача није свемоћна и безгрешна. Али питање је којом методом се заиста мери положај (а потом и смер и брзина обртаја) на овом мотору?
    (Горан, 26. april 2017 16:28)

    # Link komentara

  5. Ko je razvio ovaj motor? Beč je pun naših studenata. :)
    (Onomatopeja, 26. april 2017 15:52)

    # Link komentara

  6. Molim nekoga stručnog da malo bolje objasni kako ovo tačno funkcioniše.
     (rasputin, 26. april 2017 15:16)

    # Link komentara