- Komentari -

Kojom bojom govorite?

Njutnova ideja da među sedam osnovnih boja uvrsti indigo, danas deluje neobično. Međutim, fizičar Geri Valdman tvrdi da Njutn boje nije nazivao identičnim imenima kao što mi danas činimo, a indigo boja je unela mnoge dileme pa se tako nekada nalazi na spisku boja duge a nekada ne. Da li to što je Njutn boje nazivao drugačije nego oni koji govore engleski u 21. veku znači da ih je drugačije i opažao?

Pošaljite komentar
  1. Svaka nijansa bilo koje boje (vidljivog dela svetlosti) ima svoju talasnu dužinu, a kako ćemo je mi nazvati je stvar jezika, a ne opažanja. To što stari grci nisu imali naziv za ono što danas nazivamo plavom bojom, ne znači da je nisu videli. Samo su je nazvali zelenom bojom.
     (tachyon, 29. mart 2017 16:22)

    # Link komentara

  2. plava boja ima svoje jezicki odedjene nijanse od neboplave ,tirkiz plave ,mastilo ili indigo plave ,golubijeplave do teget.Retko koja boja ima toliko naziva za nijanse istovetne boje .Samo mozda jos zelena od rezedo do maslinasto zelene.Samo pricam o jezickom oslovljavanju je zelena ima najvise najlepsih nijansa.
    (esma, 29. mart 2017 11:20)

    # Link komentara

  3. Covek za jedno 1000god moze da evoluira i da pocne da prepoznaje novu boju. Postoje dokazi da za vreme Anticke Grcke ljudi nisu mogli da vide plavu boju, za more i nebo su govorili da je zeleno...
    (Pokusaj da zamislis novu boju, 29. mart 2017 09:36)

    # Link komentara

  4. šarenom
     (ivica, 28. mart 2017 23:25)

    # Link komentara

  5. Covek se otudjio od prirode i zna da je to lose, ali nastavlja pogresnim putem. Nasa zavisnost od statusa u drustvu postaje cak veca i od materijalnog statusa. Ustvari, vecina shvata da joj je ovo drugo nedostizno, pa poseze za sto laksim (i povrsnijim) zadovoljavanjem svoga ega.
    (Trovach, 28. mart 2017 22:10)

    # Link komentara