- Komentari -

Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS

Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije Spejs Eks vratila se na Zemlju u nedelju spektakularnim spuštanjem na platformu u Tihom okeanu, nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Izvor: klix.ba
Pošaljite komentar
  1. Kako prototip kompjutera na radijaciju kad su amerikanci vec bili na mesecu i vratili se zivi i zdravi jos pre 60 godina....
    (nemanjaso, 20. mart 2017 11:25)

    Eto kako nedovoljna ili pogresna vest odmah privuce ostro oko TZ jastrebova... Odmah ispale otrovan komentar, a da ne pokusaju da sami nadju odgovor, kao i obicno.
    U pitanju su prototipovi racunara POBOLJSANIH PERFORMANSI koji su otporni na zracenje. Racunari koji se koriste u svemirskim probama su izradjeni u tehnologiji "radiation hardened", tj. otpornoj na zracenje koja je, osim sto je veoma skupa, i daleko slabijih performansi od ovozemaljskih racunara. Najbolji komercijalno nabavljivi PC racunari su 600 puta jaci od najboljih racunara u svemirskim probama.
    Jedan nacin da se prevazidje, koji je OVDE testiran, je tehnologija "radiation tolerant" gde bi se dopustila mogucnost da zracenje izazove smetnju u radu procesora, ali da procesor bude sposoban da se iz te smetnje sam izvuce i nastavi rad. Takav procesor bi bio znacajno brzi od svoje "radiation hardened" brace. Racunar na tom principu koristi i otporne i neotporne na zracenje komponente u razlicitim odnosima i na razlicitim funkcijama, i TO je ono sto se ispituje tokom boravka na ISS i vraca na Zemlju radi evaluacije.
    (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 20. mart 2017 14:29)

    # Link komentara

  2. Kako prototip kompjutera na radijaciju kad su amerikanci vec bili na mesecu i vratili se zivi i zdravi jos pre 60 godina....
     (nemanjaso, 20. mart 2017 11:25)

    # Link komentara

  3. Nije bilo nikakvog "spektakularnog spustanja na platformu" nego se kapsula padobranima spustila na okean (svuda u vestima se koristi izraz "splashdown"), na primer ovako

    [link]

    Iako mala, ova dezinformacija moze da posluzi kao hrana raznim "borcima za istinu", "otvaracima ociju covecanstva", "luconosama slobode" i ostalim svakojakovicima na naucnom poptalu.
    (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 20. mart 2017 11:19)

    # Link komentara