- Komentari -

Srbija zaboravila svog prvog kralja

Simboli vladara iz dinastije Nemanjića danas krase državni grb Srbije - dvoglavi orao, ocila, ljiljani... Kraljevina nije zaboravljena u srpskom narodu, ali prvi kralj - jeste.

Pošaljite komentar
  1. Ne može se zaboraviti ono što se nikad nije znalo.
    (Vuka, 12. jul 2022 16:08)

    # Link komentara

  2. Duklja je prva crnogorska država koja je imala 8 kraljeva priznatihod Vizantije i od pape. Postoji na hiljade istorijskih dokaza da su Crnogorci ispod Tare, drugi narod od Srba. Raška je, sa druge strane, bila seljana u to doba, zaostala, bez ijednog grada, kojom su vladali Nemanjići (iliti oni koji ništa nemaju). Nemanjići su razrušili sve crnogorske gradove "ognjem i mačem", sve osim Kotora (koji nijesu dirali zbog naredbe rimskog pape).
    (Duklja, 16. mart 2017 17:52)

    # Link komentara

  3. Koviljka da se malo nadovezem na vas. Posto kazete da muslimani tacno znaju odakle poticu? Sta ste tacno mislili? Musliman je vera, nije narodnost. Hteli ste reci da su Turci? Pa sto sebe ne zovu Turcima i ne pricaju turski. A ako ste na veoma pametan nacin provucete muslimane kroz vasu tezu ( koja je po meni tacna da su i Srbi i Hrvati potekli od istog naroda), a posto su muslimani po narodnosti Srbi ili Hrvati onda oni tacno znaju ko su. Oni poticu od tog prastarog naroda. E sad ne verujem da ste to zeleli da kazete, nego ono prvo, tako da ste potpuno u krivu.
    (ATG, 15. mart 2017 17:40)

    # Link komentara

  4. "Godina jubileja - 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog - počela je bez ikakvog pomena o ovom značajnom događaju."

    Tako je to u banana drzavi gde Veliki Gospodar razglasava izbore svakih sest meseci. Jadan Stefan i Nemanjici sigurno se prevrcu u grobovima. Ko ne postuje svoju tradiciju i pretke, svoje mrtve i zrtve ne zasluzuje da bude postovan ni od koga.
    (Milosav, 14. mart 2017 20:16)

    # Link komentara

  5. Nadam se da ce B92 da objavi ovo misljene , radi istine koja treba da gleda siriu sliku. Od 1202-1204 je bio 4ti krstaski rat koji je imao za cilj da unisti Vizantiju--i unistio je Vizantiju sve crkve popalio a stanovnistvo pobio.. to je bio finalni cin sizme... i trajao je narednih xx godina. Sediste pravoslavne crkve je izmesteno... itd .. guglajte. U tom trenutku srpska drzava je morala da u cilju svog opstanka prizove papu da krunise kralja jer su se oslobodili vazalnog polozaja prema Vizantiji. Posle je Rastko isposlovao autokefalnost srpske crkve itd...a autor clanka je sve to pomalo izmesao. Taj pocetak 13-og veka je bio kulminacija borbe izmedju pravoslavlja i katolika. A nama- Srbima- je malo "svanalo" u tom geopolitickom balansu.
    (Perica, 14. mart 2017 19:57)

    # Link komentara

  6. Tema koju malo nas zaista poznaje! Danas smo Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Bugari! koga briga??? Zar zbog toga treba da se mrzimo??? ko je nastao kada i ko je ko??? Primitivno je, a vidim da svima crkva upravlja i pravi nam belaj!
    (maki, 14. mart 2017 19:02)

    # Link komentara

  7. Iz komentara je ocigledno da vecna borba izmedju brace Srba i Hrvata ne jenjava nego je sve jaca i sve zesca na bilo kom polju. Iako verovatno i jedni i druge vode porekla od istog naroda kroz vekove i uticaje jedne ili druge crkve se glodju i tamane do iscrpljenja. O pomirenju i zajednistvu ni govora.
    Sreca pa na Balkanu imamo muslimane koji sigurno znaju odakle su i ko su im bili preci. Srbi i Hrvati ce i dalje uzivati u medjusobnim prepirkama, velicanju svojih opredelenja i istine koju su sami izmislili.
    (koviljka, 14. mart 2017 17:49)

    # Link komentara

  8. Prvo pominjanje imena Srbin je staro verovatno preko 3500 godina. U "RG Vedama", najstarijem delu svetske knjizevnosti, pominje se veliki junak koji se borio sa zmajevima pod imenom Srbenda ili Srbinda i to u VIII mandali, u 32. himni posvećenoj Indri.
    Zao mi je sto eto moram da razocaram one koji veruju da mi izmisljamo neku svoju istoriju.
    (e-istoricar, 14. mart 2017 16:53)

    # Link komentara

  9. @Branko
    Kazem da su oni koji su pravili cirilicu u stvari dobar deo slova "pozajmili" iz vincanskog pisma. Sta nije jasno?
    (Dusan, 14. mart 2017 16:26)

    # Link komentara

  10. @vlada
    Ma jasno, nisu anglosaksonci i Germani superiorni, mi smo superiorni zato vladamo svetom vekovima. Srbi su Sloveni i to je to. Na tom pecatu nigde ne pise da je to pecat srpske drzave. Ni jednom jedinom recju to ne pise!
    (Dusan, 14. mart 2017 16:25)

    # Link komentara

  11. @Kraljevina Srbija
    Nije on nikakav kralj, nego potomak onih koji su masakrom dosli na vlast pobivsi legitimnu dinastiju.
    (cz, 14. mart 2017 16:12)

    # Link komentara

  12. @Madus
    Pa nismo, bili smo nepriznata grupa plemena, koju niko nije priznavao kao drzavu.
    (cz, 14. mart 2017 16:11)

    # Link komentara

  13. @Vladimir
    Dokument neki? Dokaz? Nemas? Onda cuti.
    (Lopez, 14. mart 2017 16:03)

    # Link komentara

  14. ...da su Srbi jeli viljuskom dok su ... bla bla... najstariji narod ... zijev ... i svi su bili Srbi ... truc truc
    (A da li vi znate..., 14. mart 2017 13:47)
    ----------
    A da li zbog toga treba da se stidimo? Pa ako se ne stide britanski vladari koji su živeli i obedovali u istoj prostoriji gde su ležale krave i ovce, zašto bi se mi stideli te "glupe" okolnosti da smo jeli viljuškama?
    (Mitropolit Jovan, 14. mart 2017 16:02)

    # Link komentara

  15. @my way
    Zato sto oni koji sebe nazivaju patriotama uce istoriju sa Vikipedije, pljuju po proslosti, slusaju priucene kvazi istoricare na Ju Tjubu i veruju onima koji kazu da je Obilic imao mac napravljen od INOX CELIKA!? E zato propadamo, zato sto zbog toga sto neces da prihvatis cinjenicu da ti je otac/deda bio na strani nacista u ratu, spreman si da pljunes na istoriju. Koga briga kada se prvi put pominje Srbij u istoriji? Koga to zanima kada zbog takvih kakav si ti niko nije znao za Srbe 500 godina, nego sko bili turska raja.
    (Lopez, 14. mart 2017 16:00)

    # Link komentara

  16. To sto se scesno potiskuje Stefan Nemanja od strane aktuelne vlasti nije nikakvo cudo jer niti je clan SNS niti SPS a jos manje SRS tako da je stvar sasvim jasna.
    (stevan čiča, 14. mart 2017 15:54)

    # Link komentara

  17. Do pojave prvog raškog kralja Hrvati imaju brojne knezove i kraljeve 300 godina u kontinuitetu. Hrvati sa daleko starijom državnosti.
    (Knez, 13. mart 2017 21:03)

    Pre bilo kakve pojave Nemanjica Srbi su imali drzavu vec nekoliko stotina godina, i prva dinastija koja je njome vladala bili su Vlastimirovici. Konstantin Porfirogenit je sve lepo napisao, a to je inace izvor koji vi Hrvati narocito proznajete, samo zanemarujete delove u kojima se govori o Srbima koji su nastanjeni u danasnjoj Bosni, Dalmaciji, Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Inace, Hrvatska drzava ugasila se jos davne 1102. godine i nije ugledala belog dana sve do 1941. godine.
    (analiticar_amater, 14. mart 2017 15:54)

    # Link komentara

  18. Stefan Nemanjić, nazvan Prvovenčani kralj Raške (Srbija tada ne postoji) 1217-1228.
    Hrvatski knez Vojnomir 791-810. i dalje puni kontinuitet hrvatskih vladara knezova i kraljeva. Hrvati su stvorili hrvatsku državu 400-500 godina prije nego li Srbi stvorili Srbiju, i čim su je stvorili odmah su došli Turci i vladali Srbijom i Beogradom 500 godina. U Zagreb Turci nisu ni nogom stali.
    (Vojnomir, Ljudevit, Ratimir, Braslav, Višeslav... Borna... Tomislav, Zvonimir, 13. mart 2017 21:16)

    Srpski Knez Viseslav Vlastimirovic, vladao u 8. veku, inace dinastija Vlastimirovica vladala je Srbijom sve do 960. godine. Nakon toga kontinuitet srpske drzave nastavlja Raska, sto je samo bilo drugo ime za Srbiju u to vreme. Srbija=Raska. Inace, u Zagreb Turci nikad nogom nisu stali, ali zato Srbi jesu 1918. kada Hrvatska potpada pod vlast srpskog kralja. Pre toga je Hrvatska pala pod vlast Madjarske, jos 1102. godine i od taj nije postojala kao drzava sve do 1941. godine.
    (analiticar_amater, 14. mart 2017 15:50)

    # Link komentara

  19. Srbija u to doba niti ne postoji. Raška je samo jedna oblast Crvene Hrvatske, Duklja je današnja Crna Gora. Istočno je Bugarska. Srbije nema nigdje. Srbi nemaju vladare iz tog razdoblja. Nemanići su hrvatski u počatku katolici koji su iz interesa prešli na pravoslavlje i kasnije proizveli srpsku naciju. Srbi nemaju povijest, nema ničeg, ni srpske države ni srpskih vladara. Čak i Bosna je kao država je starija od Srbije, iako je i Bosna samo jedna hrvatska tegija. Ozbiljni istoričari i srpski i bosanski to znaju.
    (Rat s Bugarima, Hrvati obranili Rašku, 13. mart 2017 21:33)

    Prvo istorijsko spominjanje Bosne nalazi se u delu Konstantina Porfirogenita u kome se navodi da je Bosna deo Srbije. Dakle, prvi izvor koji ikada spominje Bosnu kaze da je ona deo Srbije. Konstantin Porfirogenit dalje navodi da su Srbi nastanjeni u danasnjoj Hercegovini i Dalmaciji, kao i Crnoj Gori. Raska nikada nije bila deo nikakve Hrvatske, Srbija je postojala i pre Raske, zatim je ostala Raska kao naslednica te prve Srbije. Sve i da su lazi koje si napisao istinite, da su Nemanjici izmislili Srbiju, onda Srbija mora da ima istoriju makar od tad. Ali eto, svi moguci strani izvori znaju za srpsku dinastiju Nemanjica, niti jedan izvor ne zna da su oni bili Hrvati. U kojim mitovima i lazima vi zivite, to je za ne poverovati.
    (analiticar_amater, 14. mart 2017 15:45)

    # Link komentara

  20. Stvarno ste nebeski i nedokazan narod cus Mihailo Vojislavljevic kralj Duklje bio prvi srpski kralj hahahahahahah hokus pokus postade dukljanski kralj srpski kralj a stefan prvovjencani izgleda nije prvovjencani kako saznajemo nego je sada valjda drugovjencani posto je Mihailo u stvari prvi srpski kralj. Car Porfirogenit ne navodi da Srbi žive u Duklji, a takođe u poglavlju o Srbima ne navodi da Srbi naseljavaju Duklju ali to svi znaju osim srba i njihovih bajki i hokus pokus istorije-iz nicega oni zakljuce nesto pa udri. Niko drugi od antickih pisaca ne govori jasno i nedvosmisleno da je Duklja srpska i da je Mihailo srpski kralj ali pomocu hokus pokusa mozemo doci do svega.
    (pgcg, 13. mart 2017 21:54)

    Taj isti Porfirogenit navodi da Srbi zive u Raskoj, Travuniji, Zahumlju i Paganiji. Da ti pojasnim - Raska, danasnja severna Crna Gora, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane itd. Travunija i Zahumlje danasnji zapadni delovi Crne Gore i Hercegovina. No, i pored toga vi poricete da je Srba ikada bilo ne samo u danasnjoj Crnoj Gori, nego i u Hercegovini! Isto tako Konstantin Porfirogenit nigde ne spominje Crnogorce! Ni u Duklji, ni nigde jer vi tada niste ni postojali. A brojni drugi vizantijski i bugarski izvori Duklju oznacavaju kao srpsku drzavu.
    (analiticar_amater, 14. mart 2017 15:38)

    # Link komentara

  21. @ Mladen Mladenović
    Pas se nije zvao Luks, zvao se Reks;)
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (vlado, 14. mart 2017 02:34)
    ---…--
    U zabludi ste. Taj pas o kome smo znali sve, koji nam je bio važniji od krsne slave, zvao se Luks. Vedrovatno niste bili na svim časovima.
    (Mladen Mladenović, 14. mart 2017 15:33)

    # Link komentara

  22. Srpska mitomanija, niđe veze sa istinom. Srbi u nedostatku vlastite istorije pokušavaju tuđu istoriju prikazat kao svoju, ali problem je što im fale dokumenti, dokazi, povijesne činjenice. Hrvatska i Bosna i CG imaju dokumente, imaju materijalne dokaze a Srbija ima mitove.
    (Višeslav Hrvat, Višeslavova krstionica, 14. mart 2017 12:54)

    Ima i Srbija dukumenta, prava dokumenta za razliku od Bosne i Crne Gore koje imaju nicim potkrepljene teiroje. Nista bolja situacija nije ni sa vama Hrvatima. Koje vi to dokumente imate? Sva tri naroda su mala i istorijski posve beznacajna, pa komplekse lece mrznjom prema susedima koji su u svojoj istorijij zaista i stvorili nesto.
    (analiticar_amater, 14. mart 2017 15:31)

    # Link komentara

  23. Duklja ili stara Dochelea nije imala veze sa Srbijom i bila je stara katolička drzava sa narodom koji sebe nikada nije tako zvao. Eto šta radi zaluđenost mitovima i izmišljenim bajkama iz 19. veka, koji sa realnošću nemaju veze. Opasan šovinizam koji bi da opravda velikosrpsku ekspanziju i tobože pravo na vladanje današnjom Crnom Gorom. Sve pročitano, zato se iz istorije uzima ono sta se kome svidi a ostatci gurnu pod tepih da ne bi smetali? Crna Gora je jedini i isključivi nasljednik dukljanski države i svako prisvajanje tuđih vladara, zemalja moze samo da nam se obije o glavu, jer u tome smo jako spretni.
    (Anastazija, 13. mart 2017 22:28)

    Crna Gora i Duklja se samo DELIMICNO teritorijalno poklapaju. Izmedju Crne Gore i Duklje stoji srednjevekovna srpska drzava Nemanjica koja se prostirala na toj teritoriji. Ne postoji nikakav istorijski, teritorijalni, drzavni kontinuitet izmedju Crne Gore i Duklje. Isto tako, stanovnici Duklje nisu sebe nazivali crnogorcima, imenom koje ce nastati tek nekoliko vekova posle nestanka Duklje. Kakve veze Crna Gora ima sa Dukljom? Grad Podgorica je istorijski duze bio grad u sastavu Srbije nego u sastavu Crne Gore. Eto sta rade mitovi i fantazije, zaista.
    (analiticar_amater, 14. mart 2017 15:29)

    # Link komentara

  24. @pgcg Iznio si tacne podatke da Konstantin Porfirogenit ne navodi crno na bijelo da su stanovnici Duklje Srbi ali si manipulisao podacima.Zasto precutkujes o ocu Mihaila Vojislavljevića ko je bio i odakle je došao da digne ustanak protiv Vizantije? Zvao se Stefan Vojislav ,rodom iz Travunije odakle je i otisao u Duklju da dize ustanak a sada ono najvaznije,sta kaze Porfirogenit u svojim poglavljiva o Srbima i mjestima gdje stanuju,sta kaze za Travuniju,crno na bijelo piše da su Srbi po dolasku naselili i Travuniju koja je ostala pusta od Avara. P.S. Pozdrav svim Srbima koji bilo koje vjere bili a ti sto tvrde da su Srbi samo pravoslavci vjerovatno ne znaju razlikovat pojam religije i etničke grupe.
    (student istorije BL, 14. mart 2017 14:58)

    # Link komentara

  25. Sama činjenica da je Stefanu Prvovenčanom kruna stigla iz Rima govori da njegov brat Sava Nemanjić nije bio svestan raskola u hrišćanstvu i da se vezao uz istočnu crkvu sticajem slučajnih okolnosti.
    (Ivica Đurović, 14. mart 2017 14:39)

    # Link komentara

  26. pa sta je tu cudno kad vlast ne zna dalje od "novije" istorije, tj. od kad su oni zaseli na vlast i par godina pre da bi imali alibi za sve sto ne valja
    (Jovan, 14. mart 2017 14:35)

    # Link komentara

  27. Zašto su Srbi "svoju" prvu državu nazvali Raška a ne Srbija?
    @(HRvaška Vlaška, 14. mart 2017 10:03)


    Zašto su Nemci svoji prvu državu nazvali Sveto rimsko carstvo, a hrvati Austrougarska?
    (Qrwati s Line, 14. mart 2017 14:27)

    # Link komentara

  28. ...da su Srbi jeli viljuskom dok su ... bla bla... najstariji narod ... zijev ... i svi su bili Srbi ... truc truc
    (A da li vi znate..., 14. mart 2017 13:47)

    # Link komentara

  29. @кап
    Bitno nam je da Vi niste pod utucajem SPC i rusofila, pa onda nema smetnje da znate su postojali srpski katolici u 8-9 veku, iako tad nije bilo podele na katolike i pravoslavce.
    (aco, 14. mart 2017 13:44)

    # Link komentara

  30. Zato i jesmo tu gde smo danas! Zato sto je zabranjeno reci kada se naziv "Srbi" prvi put pojavljuje u istorijskim izvorima, a i engleska vikipedija cak nesto o tome govori. Zato sto je nekima i danas kaplar "Vrazije divizije" "najveci sin nasih naroda i narodnosti". Zato sto Srbi zale za zabludom i tvorevinom koja ih je unistila...
    (my way, 14. mart 2017 13:36)

    # Link komentara

  31. Srpska mitomanija, niđe veze sa istinom. Srbi u nedostatku vlastite istorije pokušavaju tuđu istoriju prikazat kao svoju, ali problem je što im fale dokumenti, dokazi, povijesne činjenice. Hrvatska i Bosna i CG imaju dokumente, imaju materijalne dokaze a Srbija ima mitove.
    (Višeslav Hrvat, Višeslavova krstionica, 14. mart 2017 12:54)

    # Link komentara

  32. Srpska pravoslavna crkva je zasluzna za mnoge patnje sopstvenog naroda.
    (komedijatragi, 14. mart 2017 12:39)

    # Link komentara

  33. (Mladen Mladenović, 13. mart 2017 18:50)
    Све сте у праву, али ето, и Ви пишете хрватском гајевицом коју је Броз наметнуо Србима (као што је само овде створио покрајине, забранио Србима да се враћају на КиМ, населио Албанце, измислио македонски језик и нацију, од муслиманске вероисповести направио нацију, итд) као равноправно писмо. Дакле, Србе занима само данас, ни јуче, а ни сутра...
    (Kaluđer, 14. mart 2017 12:13)

    # Link komentara

  34. Ako je duklja bila srpska država, zašto su je onda nemanjići osvajali i ognjem i mačem donijeli pravoslavlje u istu?
    @(insider, 13. mart 2017 19:32)


    1870. godine Pruska je na silu prisvojila tadašnju francusku saveznicu, etnički čistu nemačku državicu-Bavarsku, nakon ćega je bilo oformljeno jedinstveno, veliko Nemačko carstvo. Možeš ti to bolje, nađi neki novi "argument"!
    (Hammer, 14. mart 2017 11:44)

    # Link komentara

  35. Ne,Srbija i Srbin nikad neće zaboraviti Svetog Simeona Mirotočivog
    (sasketaja, 14. mart 2017 11:28)

    # Link komentara

  36. Opet Srbi ne postujuci i negirajuci svoju proslost, drzavu i kraljeve sami sebi kopaju grob.A posle su im krivi tamo neki Hrvti ,Bosanci ili Bosnjaci, ko ce ga znati, a ne oni sami.Da je Srbija sa sa sadasnom kvazi politickm elitom razumna ona bi ovaj znacajan istorijski datum na pametan nacin iskoristila.Ili ne zna ili nece , obzirom da je Stefan Prvovencani bio taj koji je prvi Srbe uveo u Evropu i oduzeo tako slavu prvom Evropljaninu vecem od svih Evropljana u Srbiji Aleksandru Vucicu onda nece biti ni obelezavanje dstuma.
    (Stefan Prvovencani, 14. mart 2017 11:05)

    # Link komentara

  37. Prvi Srpski kralj a ujedno i vladar celog bliskog istoka i Persije je bio Nino Belov.
    Njegov brat Piko Belov vladao je polovinom Evrope i delom Rusije.
    Za neupucene kvazi istoricare nemacke skole, oni su tim delovima vladali daleko pre navodnog dolaska Srba u V veku iz Nemacke kako se lazno uci u skolama i na fakultetima a svoja osvajanja su zapoceli iz Srbije.
    (Vladimir, 14. mart 2017 10:31)

    # Link komentara

  38. Koga interesuje Stefan Prvovencani kad imamo Aleksandra Usnatog, najboljeg vladara u istoriji ljudske civilizacije
    (Mls, 14. mart 2017 10:22)

    # Link komentara

  39. A bre ne bulazite vise... Prvi Srpski vladar koji je priznat je Stefan Nemanjic. Onog momenta kada ga je Rim priznao on je zvanicno vladar i Srbija je zvanicno kraljevina tj priznata drzava. Do tad su ih smatrali plemenima koja su neorganizovana. A Srbija je i pre Nemanjica imala svoje vladare, svako pleme ima vodju plemena,staresinu pa naravno da je i Srbija mnogo pre Nemanjica imala vladare.
    (blinkikoala, 14. mart 2017 10:19)

    # Link komentara

  40. Zašto su Srbi "svoju" prvu državu nazvali Raška a ne Srbija?
    (HRvaška Vlaška, 14. mart 2017 10:03)

    # Link komentara

  41. Pa vizaboravite sve u godinu dana, a ne sta je bilo pre 1000 godina. Pogledajte samo groblja kakva su vam. Kukanje kad se neko sahrani, da ga nebo cuje skoro, a za 2 godine sve zaraslo....
    (Slovenac, 14. mart 2017 09:53)

    # Link komentara

  42. Овај insider дарко шуковић , главом и брадом :) Иначе ради на дукљанизацији цг , што је немогуће..
    (тарми.п.ф.к..ц.г, 14. mart 2017 09:45)

    # Link komentara

  43. Овога тренутног нећемо заборавити и да оћемо :) Гугл не отима од заборава ;)
    (тарми.п.ф.к..ц.г, 14. mart 2017 09:43)

    # Link komentara

  44. SPC ne priznaje Duklju za srpsku državu, jer je ta država bila Katolička, svaki vladar Duklje je dobijao krunu od Pape a braska nadbiskupija je krunisala u Baru kraljeve. Svi znamo da ko god ne odgovara SPC oni ga nazivaju Dukljaninom tj izdajnikom. Tako je sve bilo do pobune u Zeti kada je Car Dušan ugušio pobunu i stanovništvo preobratio u Pravoslavlje, jer iza pobune je stojao barski nadbiskup.
    (atom, 14. mart 2017 09:43)

    # Link komentara

  45. Zaboravila je Srbija i da Nemanjici nisu njena prva dinastija, kao i da prvi Nemanjic krunisan za kralja nije prvi srpski kralj, već prvi kralj iz dinastije Nemanjica, ali nas uče u školama da je sve krenulo od Nemanjića, a prije toga kao da nismo ni postojali.
    (Madus, 14. mart 2017 09:41)

    # Link komentara

  46. Podrucja Crne Gore,Bosne i Hercegovine,Dalmacije,like,korduna,banije,Slavonije,Srbije i Makedonije,naselena su istim narodom,ali je razlika nastala zbog podele Rimskog Carstva i razlicitih uticaja suseda(mletaka,germana,Ugara ,kasnije turaka sa islamom).Najslicniji su medjusobno Crna gora,Hercegovina,Srbija do Cacka,dalmacija,lila,banija,kordun.Po izgledu i mentalnom sklopu.Razbucala ih je religija:katolici ka,pravoslavna,islamska.
    (Hajduk Gavrilo, 14. mart 2017 09:36)

    # Link komentara

  47. Zaboravili smo Kralja kog imamo (Nj.K.V. Aleksandra II Karadjordjevica) a da ne govorimo o nekoliko vekova pre....
    (Kraljevina Srbija, 14. mart 2017 09:35)

    # Link komentara

  48. Nasi Lazni istoricari pricaju samo o Nemanjcicma, kao da Srbija postoji samo od Nemanjica. Srpski naroda je imao svoje Zupane i Kraljeve i pre dolaska na Balkan.O tome treba pricati da Srpski narod konacno zna ko je, odakle je, koji su mu kraljevi i zupani bili pre dolaska na Balkan. Zelimo da konacno znamo ko smo i odalke smo. Necemo laznu istoriju koju nam servira SPC i komunisti.
    (Miro, 14. mart 2017 09:23)

    # Link komentara

  49. Pusti kraljeve. Srbija je zaboravila milione obicnih ljudi koji su iskrvarili za nju pogotovu u poslednja dva veka, da bi sad izgledali kao banana drzava.
    (Eto 'nako, 14. mart 2017 09:22)

    # Link komentara

  50. ''Raskol'', ''šizma'', ''podela crkve'' i sl. pokazuje da ne znamo sopstvenu istoriju već prihvatamo pogrešnu terminologiju i nametnuto tumačenje. Crkvu je osnovao Hristos, i ona je sve ove vekove jedinstvena, i jedna ista - pravoslavna. U 11. veku se nije desila nikakva podela već ODVAJANJE katolika (tačnije papista) od crkve. Tako odvojeni od crkve oni egzistiraju i održavaju se ne na temelju Istine, već na temelju moći. Zbog te moći su pojedini srpski vladari dolazili u iskušenje da napuste crkvu i okrenu se papskoj jeresi. Nažalost. Ali, od Sv.Save, sve je pošlo kako treba i evo se nastavilo u vekove.
    (Joc@, 14. mart 2017 09:09)

    # Link komentara

  51. Vidim da se većina vas oslanja na pilićarsku istoriju(nastala u prvoj polovini 20 veka ,naj glasnije je promovisao pilićar Heinrich Himler ,kasnije poznat kao drugi čovek trećeg rajha),koja promoviše germansku i anglosaksonsku superiornost.Nažalost mi i danas učimo tu istoriju.Srbi nisu ovde stigli kao varvari,mi smo ovde već skoro 8000 godina,nismo mi sloveni,već su sloveni Srbi koji su se RASelili na istok i na zapad .U narodnom muzeju se čuva Državni pečat Srpske države koji potiče iz 8 veka,tako da sve ove priče padaju u vodu.
    (vlada, 14. mart 2017 09:08)

    # Link komentara

  52. A šta kažete na to što je 22 slova iz VINČANSKOG PISMA (koje je staro oko 8000 godina) istovetno ćiriličnim slovima koje danas koristimo? Možda ste čuli za profesora Kljosova?
    (Branko, 14. mart 2017 09:06)

    # Link komentara

  53. Zgodno pamtim prvog vladara čija je loza ima veze sa hrišćanstvom/crkvom, a sve pre toga ajmo u zaborav. Jbg, jeste da nam je crkva održala pisane tragove, ali je zato i izbacila šta joj ne odgovara.
    (Gospodin čovek, 14. mart 2017 08:54)

    # Link komentara

  54. Na osnovu kojeg dokumenta tvrdite da je Duklja bila srpska zemlja?
    (tomic, 14. mart 2017 08:53)

    # Link komentara

  55. Imam jedno pitanje. Zasto je uspostavljena dogma da su Srbi samo pravoslavci? Pre pravoslavlja Srbi nisu postojali? Zasto neko ko je Srbin mora biti pravoslavac, mozda hoce da bude katolik, musliman, budista... Ako ne postoji razlika zasto smo Srbi, zasto nismo Pravoslavci? Ali ovom glupom premisom mi automatski ponistavamo sopstveni narod. Koliko bi vise Srba bilo da mogu biti i muslimani i katolici...
    (ATG, 14. mart 2017 08:52)

    # Link komentara

  56. Hahahahaha nemuguca emisija kakva lazove kuku za srbski narod???…??
    (Istina, 14. mart 2017 08:49)

    # Link komentara

  57. ma zanimljiva je nasa istorija, samo je uvjek bila oblacena u popovske mantije i bradurine, pa je svaki nas vladar licio na nekog dosadnog popa.. a mi srbi i crkva.. pogotovo u zadnjem vjeku.. zato nam to sve izgleda tako dosadno. imamo cime da se ponosimo, na svu srecu. nismo mitski i nebeski narod, ali smo itekako bitni.
    (abraham, 14. mart 2017 08:46)

    # Link komentara

  58. Uglavnom, nakon pročitanog članka nameće se kontra zaključak - od svih Hrvata. najgori su Srbi :-))
    (Koča Hidalgo, 14. mart 2017 08:43)

    # Link komentara

  59. Kako ko!!!
    (Saša, 14. mart 2017 08:38)

    # Link komentara

  60. Kukukuuu koliko lazite to je nemoguce kako moze da bude srbski kral kad srbija nikad nije imalo krala drugi kako moze ima neki srbski kral na 800 g kad srbski narod došli u evropu znaci u balkanu 1560 tako nesto , zasto lazite svoje narodu.
    (Kuuuuuuu, 14. mart 2017 08:36)

    # Link komentara

  61. eto sad su srbi i katolici
    (ivan, 14. mart 2017 08:33)

    # Link komentara

  62. Ali je zato jako bitno da ispred "stare"narodne skupstine preko puta predsednistva imamo spomenik ruskom caru!!!! Jel razumete koja je namera iza toga, bas ono sto je i receno u tekstu da Srbi zaborave svoje poreklo i da se vezu za nekog drugu tudju istorijsku licnost....ruska soft power na delu!
    (Stefan, 14. mart 2017 08:32)

    # Link komentara

  63. Pa da se ne zaboravi za pocetak popravite biblioteke, i otvorite nove. Zasto ne radi Narodni muzej u Beogradu "ponosni Srbi"? Jeste, moji ste, ali ste foliranti.
    (Metalika je selo moje, 14. mart 2017 08:30)

    # Link komentara

  64. Citat: "Srednjovekovna Srbija bila je naseljena stanovništvom koje nije bilo isključivo pravoslavno. Celokupno primorje i stotinama kilometara u zaleđu preovladavali su katolici."

    - ovo je težak udarac za ravnogorce i njihovu teoriju o pravoslavlju i Hrvatima koji su ustvari pokršteni Srbi, šta ćemo sad?
    (Koča Hidalgo, 14. mart 2017 08:30)

    # Link komentara

  65. insider@, ni malo naivno tvoje pitanje o Duklji, ali zasnovano na zaboravu, ili neznanju.
    Ucimo tudju istoriju: na podrucju deset puta manjem od Srpske teritorije, danasnje Grcke, bilo desetak drzavica, neke na smrt zakrvljene. Atina, Sparta, Itaka, Peloponez, Troja, Danaja, Epir, Tesalija...
    I kod ranih Srba, pa i do danas, postoji snazna centrifugalna sila, samodovoljnost, gde se ne priznaje matica. Otuda od Srpskog zupana Borne zacetak hrvatske drzavnosti, pa od Kulina Bana, Vlatka Vukovica, Lazara Hrebeljanovica, Musica Stevana, Milosa Kobilovica, Jug Bogdana, Vuka Brankovica...
    Nista bolje nije ni kod naseg naroda, roda po dojci - Dojclanda: tek pred sami kraj 19. veka su napravili jednu drzavu, i opet nista bez Luznickog Srbina Ota fon Bizmarka, od koji i danas postoji pleme Otovici!
    Bedno je sto svoj stari jezik zovemo "staroslovenski" (iz kojeg sam na fakultetu imao "10"), a ne Starosrpski ili sl, dok svi ostali, bez osnove cak, svoj prastari Srpski zovu "staromakedonski", "starobugarski", "starodukljanski", "starohrvatski"... A svoje pismo zovemo "cirilica" umesto "SRBICA"...
    Ne mozemo vratiti svoje kod novostvorenih naroda i nacija, ali MORAMO (im) objasniti da je to SRPSKO - pa neka im bude!
    (acomurija, 14. mart 2017 08:29)

    # Link komentara

  66. Bila je to najveca glupost u nasoj istoriji i ujedno pocetak propasti i kletve koju jos uvek vucemo i od tada nas razvlace svi.
    To je prva A faza ulaska u evropsku uniju(Vizantiju) koja nam je obecala sve odreda samo da se narod pokrsti pa poslala svoje prve komesare i spijune kirila i ekipu a onda nas ispalili pred turcima u fulicu.
    A tad smo zvanicno upisani na mapu novog svetskog poretka ka magarci koje ce od sada svi da jasu.
    I dan danas smo osedlani. Pa se vi krstu klanjajte i tezite evropi kojom smo jednom dominirali zbog cega nas jos uvek i gaze.
    (poz robovi, 14. mart 2017 08:27)

    # Link komentara

  67. haha krunisao ga katolički papa iz Vatikana....ovo će prave patriote teško da progutaju :)) A pojavila se i nova teorija po kojoj je Raška kao prva srpska država bila osnovana od strane Hrvata kao franačkih vazala
    (Koča Hidalgo, 14. mart 2017 08:26)

    # Link komentara

  68. Podrucja Crne Gore,Bosne i Hercegovine,Dalmacije,like,korduna,banije,Slavonije,Srbije i Makedonije,naselena su istim narodom,ali je razlika nastala zbog podele Rimskog Carstva i razlicitih uticaja suseda(mletaka,germana,Ugara ,kasnije turaka sa islamom).Najslicniji su medjusobno Crna gora,Hercegovina,Srbija do Cacka,dalmacija,lila,banija,kordun.Po izgledu i mentalnom sklopu.Razbucala ih je religija:katolici ka,pravoslavna,islamska.
    (Hajduk Gavrilo, 14. mart 2017 08:14)

    # Link komentara

  69. Srbi (Sorabi, rab boziji - miljenik boziji, rabiti se - maziti se) su imali drzavu, tacnije drzave, i pre sedam i po hiljada godina. I tada je centralna Srpska drzava bila oko Beograda. Od Srba su nastali svi, osim Grka, Ugro-Finaca, a Albanezi su poceli pristizati na Balkan od polovine 11. veka, Evropski i Bliskoistocni narodi, svi Arijski narodi - ukljucujuci sve Osmanske narode, Arape i Jevreje. Potraziti na NETu intervjue Dr Prof Anatolij Kljosov, br 1 u savremenom istrazivanju DNK, tj HAPLO grupa.
    Sto nema spomenika Stefanu Prvovencanom, ne cudi, zato imamo spomenike Konstantinu u Nisu i Sabanu Bajramovicu, a dobice i Hasan Dudic, bez brige.
    Zato imamo "aleju velikana" u kojoj pociva organizator, tvorac i pisac "Bujanske konferencije" - Pavle Jovicevic. Prenet je i Dimitrije Tucovic, izumitelj lazi o "srpskom genocidu" i ako u Metohiji NI JEDAN Srpski vojnik nije ucestvovao u 1. Balkanskom ratu.
    Mi sportsku halu nazvali "beogradska arena", pa jos crnje - "kombank arena", umesto "Sportska dvorana Dusan Silni"!
    Bezimo od istine: prisli smo Vizantijskoj crkvi zbog aspiracije na Vizantijski presto. Car Dusan je to i realizovao!
    Koliko smo blesavi vidi se po idiotiji da imaju u Beogradu i (van) ulce sela i ljudi koji veze nemaju sa Srbima.
    I imamo "istoricara", koji prekraja istoriju, cak pise udzbenike (!), Rada Mihaljcica.
    A pljujemo, da nismo red procitali ili dokument prilozen pogledali, a kamo li ga izmolili da pred kamere nacionalnih tv objasni svoja nesumnjiva otkrica, Dr Deretica.
    Na kraju, danas 14. marta je SRPSKA 7527 Nova godina. Tj, po starom Srpskom predanju, danas pocinje MARAT, prolece i nova godina. Kod Rusa je i licno ime, cak kod "losih Srba" prezime MARASOVIC.
    (Kvazimodo Sorabius, 14. mart 2017 08:11)

    # Link komentara

  70. Inače Nemanjići su bili rimo-katolici koji su prešli u pravoslavlje...
    (Valtet, 14. mart 2017 08:05)

    # Link komentara

  71. "Krunu je dobio od pape Honorija Trećeg, a Srbija je tako prvi put u istoriji dobila međunarodno priznanje."
    A DA LI VI ZNATE DA JE PRE NEMANJIĆA BILO 138 SRPSKIH KRALJEVA (zabeleženo u istoriji Lužičkih Srba)?
    (Branko, 14. mart 2017 07:58)

    # Link komentara

  72. Pa manje se o njima prica jer ima mnogo manje podataka o njima u odnosu na Nemanjice, zapravo skoro da nema uopste podataka, a delom su i Nemanjici zasluzni za to, jer su prekrajali, kao i svi vladari i dinastije, malo istoriji i isticali svoju dinastiju kao glavnu.
    (voodoo, 14. mart 2017 07:54)

    # Link komentara

  73. Stvaraocima srbne svesti potrebni su kraljovi i kraljice, đokovići,karići i njihove veličine i slave, jer srbi svoje nemaju. Nemaju ni svoje živote, nego tako ... životinjare, čekajući uvek još samo dve godine.
    (ČikaMile, 14. mart 2017 07:39)

    # Link komentara

  74. Ha,ha,ha kako verujete u srpsje bajke.Tako na Histori u 19 epizida bilio "hrvatskim" kraljevima.Ni spomenuli neku Zetu,Srbiju.Jedino se spominje Vizantija a to nije Srbija.Tako kod nas u Srbiji pričaju izabrane bajke o našim a kod njih o njihovim itd kraljevima.
    (Dragan, 14. mart 2017 07:32)

    # Link komentara

  75. Da čitate zapadnu naučnu literaturu, da- onog zapada koji vi u Srbiji svi prezirete, znali bi ovo. Ovde, na zapadu, se to niti skriva niti prećutkuje. Ali, u Srbiji, gde se istina servira od strane SPC, je to skoro pa nemoguće. Ako i ostanemo pri pravoslavlju, morali bi da znate da su ga Rusi prihvatili kasnije nego Srbi, a Srbi se danas kunu u te iste Ruse, koji im nikada dobro nisu doneli, osim u mitovima. Pominje se prvi svetski rat i "ultimatum" Nikolaja saveznicima, a prećutkuje se da je Rusija tada već bila u povlačenju i već je vodila pregovore sa Nemačkom, sa kojom je i sklopila separatni mir par meseci kasnije. Samo, lepo je živeti u lažima i mitovima i svakog kriviti za sopstvene greške i nesposobnosti.
    (poznavalac, 14. mart 2017 07:25)

    # Link komentara

  76. Kad je o ovim stvarima govorio Jovan Deretic svi su ga smatrali budalom.
    (ssss, 14. mart 2017 07:03)

    # Link komentara

  77. Mi smo uvek bili vazali madjarski,vizantijski,turski,pa od Turaka potlaceni,pa poturceni,u Beogradu bilo 273 dzamije u Kraljevu 97. Dva nagradna pitanja :
    1)Koje vere je bio prvi srpski kralj ?
    2)Sta smo mi ?
    (cobo, 14. mart 2017 06:56)

    # Link komentara

  78. @insider. Nemanjici su doneli pravoslavlje ognjem o macem i u samu Rasku i Travuniju pa sto ne bi i u Duklju? Shvati vise da Nemanjici poticu iz Duklje.
    (Pera, 14. mart 2017 05:27)

    # Link komentara

  79. Otac srpske nacije D.Ćosić kaze da je srpsi narod kroz istoriju najvise spasavala laz.Sada ne odgovara da se zove prvovencani poslw 800 g
    (ljusi, 14. mart 2017 04:46)

    # Link komentara

  80. Da ironija bude veca nije samo zaboravljen od drzave, ona kod Srba i ne funkcionise, nego i kod naroda koji slavi Svetog Simeona(Stefana Nemanju), a i ne zna ko je on, al da se napiju i ispovracaju znaju, cast izuzetcima!
    (Sale123, 14. mart 2017 04:32)

    # Link komentara

  81. sacuvaj me boze srpske istorije hahahah
    (Zigzag, 14. mart 2017 04:06)

    # Link komentara

  82. levka državnosti je u Duklji, Raškoj, Zeti. Prevedeno danas: Crna Gora, Hercegovina, Sandžak. Kosovo dolazi pod našu vlast kasnije i nije manje značajno za našu istoriju ali redosled mora da se zna. Hrvati izmišljaju kraljeve a mi ih zapravo imamo.
    (Profesor istorije, 13. mart 2017 18:21)kako izmisljaju kada postoje fizicki dokazi i pisanja iz tog vremena?ili ste,profesore,ljubomorni sto zapravo Hrvati postoje duze kao organiziran narod od Srba,a busate se da su svi oko vas Srbi?
    (Zigzag, 14. mart 2017 04:05)

    # Link komentara

  83. ovo su priče za bajke a ne za pravu istinu! zamolio bi B92 da potraži dokumenat o berlinskom kongresu tu je suština ove pogrešne i strašne istorije koju smo učili u školama sve do danas. kao 1 krunisanje 1217 godine je pogrešno mi kao narod srbi pišemo po srpskim kalendarom. godina 2017 je po srbskom kalendaru 7525 godina. tu nema sumnje! svi kraljevi su krunisani po datumu Godina.mesec.dan-S.K! Današnji kalendar je tek u 16 veku nastao. čitajte knjige tražite istinu i gledajte svet sa otvorenim očima i sve će se sklopiti jel DNK nalaže! živelo srpstvo još 7525 godina!
    (saša, 14. mart 2017 03:35)

    # Link komentara

  84. 95% naroda su bili kmetovi koje je dotični feudalac i njemu slični izrabljivao. Da mi neko objasni zašto da slavim feudalce ako su moji preci bili kmetovi?
    (Damir, 14. mart 2017 02:59)

    # Link komentara

  85. @ Mladen Mladenović
    Pas se nije zvao Luks, zvao se Reks;)
    (vlado, 14. mart 2017 02:34)

    # Link komentara

  86. Slava rodu
    (Slavija, 14. mart 2017 02:31)

    # Link komentara

  87. Duklja je bila nezavisna drzava, u sukobu sa Raskom, a koliko je bila "srpska" pokazuje cinjenica da ju je Nemanjic osvojio ratom. Dakle, ne kradite tudji istoriju, ako vec necete da drugi kradu nasu.
    (@, 14. mart 2017 02:30)

    # Link komentara

  88. Naš prvi kralj je bio Mihailo Vojislavljević (1077.), a mi uporno ignorišemo sve Vojislavljeviće, kao i Vlastimiroviće pre njih i Vukanoviće posle njih, kojima posvetimo po nekoliko pasusa u osnovnoj i srednjoj školi i to je to.
    (**Frank Drebin**, 14. mart 2017 02:18)

    # Link komentara

  89. Ako je duklja bila srpska država, zašto su je onda nemanjići osvajali i ognjem i mačem donijeli pravoslavlje u istu?
    (insider, 13. mart 2017 19:32)

    Pa i oni su odande poreklom...
    (Dex, 14. mart 2017 02:06)

    # Link komentara

  90. A gde se u ovoj prici nalazi kralj Vucic Alekandar.
    (SAVAmala, 14. mart 2017 01:50)

    # Link komentara

  91. "Naravno da su Srbi i ranije imali kraljeve, ali oni su bili vezani samo za jednu oblast - Duklju. Stefana Prvovenčanog izdvaja činjenica da je imao neku vrstu univerzalne titule na prostoru tadašnje Srbije."

    A prethodne titule nisu bile "univerzalne"?

    Nisu ovde meni jasne neke stvari. Ako je Duklja bila srpska drzava i imala svoje kraljeve pre Nemajnica (Mihailo,Bodin) zasto te titule nisu bile univerzalne kao titula Stefana Prvovencanog? Posto u tekstu stoji da je zeta/duklja bila katolicka i da su njeni vladari dobijali titulu takodje od pape ne vidim neku veliku potrebu naglasiti Stefanu krunu, ako je papa dao ona je univerzalna,legitimna i prenosi se na sve srpske vladare zar ne?AKO JE MIHAILO DOBIO TITULU OD PAPE ZAR SRBIJA VEC NIJE BILA
    PRIZNATA, CEMU OPET PROZNANJE? Ok, on je vladao samo Dukljom ali je bio Srbin jel, vladar jedne od srpskih drzava, zar to nije isto. Ili je Raska morala biti ta koja ce imati primat da bi sve bilo na mestu, u smislu kad Raska osvoji Zetu e onda je sve na mestu. Zasto ovo kazem?

    Pa evo, Stefan je krunu kao prvi vladar svih Srba i Srbije ili kako vec, pa i Bodin je kao sto smo ucili u skoli jedno vreme kao kralj vladao i nad Raskom (koji je osvojio) tako da je vladao istom teritorijom kao Stefan. Zasto se tad ta drzava nije nazvala Srbija, eto bili smo ujedinjeni? Ako je u pitanju to sto je osvojio, pa upravo se Stefan Provovencani hvali u letopisima kako
    Je Nemanja Zetu ognjem
    I macem osvojio..Neko ovde laze nesto ne stima
    (AHTUNG DIHTUNG, 14. mart 2017 01:21)

    # Link komentara

  92. Znam da je Veliki ruski knez Vladimir primio hrišćanstvo 915.godine , ili tu negde, u Kijevu , majci ruskih gradova. A ko je, kada i gde primio hrišćanstvo kao prvi srpski vladar i preveo narod iz paganstva ...
    (džigi bau, 14. mart 2017 01:16)

    # Link komentara

  93. Nemate pojma Sanu .
    Ona prava istorija kog zanima
    Prvi kralj Srba koji bio je " Zaren" 772 godine nove ere. Kasnije prozvan kralj " Zoran silni" održao se na vlasti do 802 godine kada ga je u svojoj 81 godini zamenio kralj "Milduh" koji je poginuo ubrzo u bitci između Srba i Franaka 806 godine. Ovo je što se tiče prvog kralja zvanično.
    Inače Srbi postoje kao narod gotovo 1500 godina i ujedinjena su plemena polapskih slovena nastala na teritoriji današnje ( na iznenađenje mnogih)" Istočne Nemačke " a ne sa Kavkaza kako se pogrešno misli.
    I danas devedest odsto svih geografskih naziva reka, polja, jezera i naseljenih mesta u pokrajinama Makolenburgu, Saksoniji, Branderburgu, Pomeraniji i drugim, nose srpska imena (Kamenica, Bela Gora, Bela Voda, Ratibor, Dubravka, Rogozno, Strela, Drenovo, Trnovo, itd.)
    Proverite
    (protheus, 14. mart 2017 00:25)

    # Link komentara

  94. Ma bas nas bre brige za to...mi gledamo sulejmana velicanstvenog,farmu i parove! Ko te pita za korene i identitet!
    (vlada, 14. mart 2017 00:24)

    # Link komentara

  95. (кап, 13. mart 2017 18:12)
    Vlastimir??? Knez Vlastimir koji vladao mnogo pre crkvenog raskola...katolik???

    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kodek, 13. mart 2017 18:46)

    Па... кап не бира где удара. А једна кап може да прелије чашу.
    (Љубитељ добре капљице, 14. mart 2017 00:24)

    # Link komentara

  96. Pitajte lepo dr. Jovana Deretica I on ce vam sve objasniti.
    (inzenjer.darko, 14. mart 2017 00:21)

    # Link komentara

  97. Za ove sto pametuju, u 9. i 10. veku, a ni pre, nisu postojali katolici i pravoslavci. Raskol se desio u 11. veku i nedugo zatim, Srbi su uzeli Pravoslavlje.
    (mmm, 14. mart 2017 00:20)

    # Link komentara

  98. Zaboravili smo mi mnogo vise od Stefana Nemanjica. Nekoliko dinastija je vladalo Srbijom pre Nemanjica i nije toliko vazno da li su imali ovu ili onu titulu. Mozda su u nekom preiodu bili i u vazalnom polozaju u odnosu na Rimsku imperiju (Vizantiju), ali drzava, vladari, narod, jezik i kultura su postojali. Nemanjici su verovatni iskoristili neki povoljan politicki trenutak, pa se udruzili sa Papom protiv Rimljana, kao sto su se i Karadjordjevici orodili sa Vindzorima i ratovali protiv nemaca ili kao sto Vucic potpisuje razne sporazume danas.
    Sve u svemu Stefan Prvovencani mozda i jeste prvi srpski vladar sa titulom kralj i to u sustini zaista i treba proslaviti, kad vec imamo sta da slavimo. To takodje ne znaci da je on bio prvi srpski vladar ili da i mnogo pre toga nije postojala srpska drzava, sto bi mnogi voleli da zaboravimo.
    (e-istoricar, 14. mart 2017 00:10)

    # Link komentara

  99. katolik je grcka rec koja znaci saborna,i u Simvolu vere oznacavaju je i istocna i zapadna hriscanska crkva.
    (Q, 14. mart 2017 00:08)

    # Link komentara

  100. zamisljam kako bi bilo kad u srbiji ne bi svako imao svoju istoriju...
    (rex, 13. mart 2017 23:47)

    # Link komentara

  101. ima li ista da ne prisvojiste?
    (djuradj, 13. mart 2017 23:39)

    # Link komentara

  102. znaci mi smo popravoslavljeni katolici
    (ns, 13. mart 2017 23:38)

    # Link komentara

  103. Serbislav Herceg od oca Carnoslava i majke Gorovije je bio prvi poznati Serbski vladar. Rodjen je davno pre nove ere negde na podrucju izmedju Trebinja-Bilece-Niksica-Kotora. Stoji uklesano u jednoj od pecina u tom podrucju. O njemu pise i u starim knjigama koje se cuvaju u Rimu.
    (beli medved, 13. mart 2017 23:24)

    # Link komentara

  104. Interesantno da i dalje preovladava misljenje da su Iliri i Tracani pobegli u planine pred bosonogim Slovenima. Samo su se vratili braci juzno od Dunava.
    (Bob, 13. mart 2017 23:06)

    # Link komentara

  105. Višeslav je hrvatski vladar. Srbija nema vladara prije Nemajnića, a ni oni nisu Srbi niti su vladari Srbije, već vladari Raške.
    (Višelavova krstionica, grad Nin, 13. mart 2017 23:05)

    # Link komentara

  106. ћемо писати о званичној историји, до када ћемо браћо писати латиницом, до када ћемо се свађати међусобно и мислити да су други бољи од нас?
    Време је за промене...време је да се пробудимо!
    (До када, 13. mart 2017 23:01)

    # Link komentara

  107. A Totila?Svevladici,Drvenarevici?
    (levodrinski vuk, 13. mart 2017 22:59)

    # Link komentara

  108. Nisu to nikakva ocila, vec 4 slova D, Dunav, Don, Dnjepar i Dnjestar. Pozdrav
    (Danilo, 13. mart 2017 22:57)

    # Link komentara

  109. Наш Свети Сава се у католичкој цркви званично слави као светац. Нисам веровао када сам видео. На немачком се зове ”Sabas I. von Serbien”, славе га 14. јануара. Проверите сами. И, да, наравно је његов брат примио круну од Папе. Нисмо зато нимало мање православни, напротив.
    (Бранислав, 13. mart 2017 22:54)

    # Link komentara

  110. Setili se Nemanjica kada je HBO odvojio pare da se snima serija o Nemanjicima. Odjednom je postalo jako bitno. Srbi sve prodaju za pare.
    Sve moze da se kupi.
    (slavoljub, 13. mart 2017 22:50)

    # Link komentara

  111. Glavno da u Srbiji su rusofili ispred bivse skupstine Srbije napravili uz pomoc vlasti spomenik kralju tudje drzave.
    (NN, 13. mart 2017 22:49)

    # Link komentara

  112. Duklja je pogrešan prevod Dioklitije
    (Karl Marks, 13. mart 2017 22:36)

    # Link komentara

  113. Neverovatno je da toliko ne postujemo svoju istoriju i nase slavne vladare a svi o srpstvu pricaju.Mi nemamo spomenik Stefanu Nemanji u Srbiji,to je katastrofa.Ja bih uradio koncept kao Madjari u Budimpesti,svi njihovi kraljevi iz ranog perioda na Trgu heroja,jako lep spomenik pod zastitom Unesko.Zasto mi ne uradimo nesto slicno sa nasim srednjovekovnim vladarima?I ne bih tu upadao samo u zamku da su Nemanjici prva srpska dinastija.Imate Vojislavljevice i Vlastimirovice i pre Nemanjica.A prvi srpski kralj nije Stefan Prvovencani nego Mihailo Vojislavljevic kralj Zete 150 godina pre njega.Srpski narod nije samo Srbija.Uglavnom vreme je da se oduzimo nasim precima jednim ovakvim spomenikom koji ce sadrzati sve znacajnije srpske srednjovekovne vladare.
    (konzervativac, 13. mart 2017 18:33)

    Možda ste i u pravu, g. konzervativac, ali ako taj spomenik ne bude fontana pa još muzička, postoji opasnost da od takvog jednog projekta naši političari ne bi imali nikakvu ćar.
    (Nina the neodoljiva, 13. mart 2017 22:34)

    # Link komentara

  114. stefan je titula mi cak ne znamo ni kako se zvao.prezivao se namanjic po tati a kako se zvao je pitanje?
    (realista, 13. mart 2017 22:32)

    # Link komentara

  115. Duklja ili stara Dochelea nije imala veze sa Srbijom i bila je stara katolička drzava sa narodom koji sebe nikada nije tako zvao. Eto šta radi zaluđenost mitovima i izmišljenim bajkama iz 19. veka, koji sa realnošću nemaju veze. Opasan šovinizam koji bi da opravda velikosrpsku ekspanziju i tobože pravo na vladanje današnjom Crnom Gorom. Sve pročitano, zato se iz istorije uzima ono sta se kome svidi a ostatci gurnu pod tepih da ne bi smetali? Crna Gora je jedini i isključivi nasljednik dukljanski države i svako prisvajanje tuđih vladara, zemalja moze samo da nam se obije o glavu, jer u tome smo jako spretni.
    (Anastazija, 13. mart 2017 22:28)

    # Link komentara

  116. Prvi srpski knrez i vladar - Viseslav. Nakon toga, mrak i nepoznanica vek i po. Onda se pokavljuje knez Mutimir, zatim sin Pribislav. Posle ide Gojnik, Petar, Caslav, koji je poginuo protiv Ugara 950. godine. Onda opet ide pauza skoro 7 decenija. I onda, PRVI srpski kralj je Jovan Vladimir, koji je bio savremenik Vasilija II Bugaroubice. Medjutim, prvi srpski kralj koji je dobio krunu iz Rima bio je Mihailo Vojisavljevic. Tek se od Bodinovog sina Urosa I srpska vlast prenosi iz Duklje u Rasku. Stefan Nemanjic je sa druge strane dobro pazio i znao kome i kada da se prikloni. Do 1204. je bio uz Vizantiju, iako je vec oterao Evdokiju, i priklonio se Dandolima i Veneciji. Otuda je doslo i do braka, kao i razloga za dobijanje krune iz Rima. Nema razlike tada i sada, sve je bilo u politici i politickim prilikama. Raska je priznata na evropskoj mapi, imala je svoju autokefalnost i imala je svoj suverenitet i teritorijalni integritet(sto bi se danas reklo)....
    (mladen, 13. mart 2017 22:21)

    # Link komentara

  117. Nama ovi ucenjaci sluze samo za tzv. naknadnu pamet. Zasto se C. Antic nije zainteresovao za problematiku pre godinu dana? Zato smo tu gde jesmo, jer nam strucnjaci kaskaju za problemima. Uostalom, covek je na platnom spisku ove drzave, da ne kazem ovog naroda, a to podrazumeva i jednu siru odgovornost. I eto, tako je sa svim segmentima drustva, cega god da se dotaknemo.
    (Obicni, 13. mart 2017 22:18)

    # Link komentara

  118. Није Стефан првовенчани већ Вукан Краљ Дукље брат Стефанов .Како може млађи брат да буде првовенчани.Неко је поменуо зашто смо освојили Дукљу мачем? па Стефан је био много опак и под утицајем Византије је напао Дукљу Краљевину свог брата Вукана и преко ноћи збрисали све католичке цркве од Скадра до Котора.Наравно све су то били Срби али једни под утицајем ватикана други Цариграда.
    (igor, 13. mart 2017 22:16)

    # Link komentara

  119. Najveca propast naseg naroda je SPC prvo sto san vode pogresno kroz vekove. Drugo sto su posvadjali pravoslavce Srbe sa Srbima dugih veroispovesti.
    I sada nas drzi u mraku!
    (Jbg, 13. mart 2017 22:15)

    # Link komentara

  120. .

    Vojislavljevići na ćirilici Војислављевићи su prvotna crnogorska dinastija, koja je vladala Dukljom od sredine 10. do kraja 12. veka. Tijekom njihove vladavine Duklja je izborila samostalnost od Bizantskog Carstva i potom se digla na razinu kraljevstva.

    Prvi kralj dinastije Vojislavljevića je bio Mihailo kojemu je papa Grgur VII. poslao kraljevsku krunu.[1].

    Kratkotrajna moć dinastije Vojislavljevića je od polovice 11. veka imala uzlaznu liniju. Na vrhuncu je bila za doba Bodina, kada se teritorij rasprostirao od Neretve na zapadu do rijeke Vojuše na istoku (Albanija), a na sjeveru je Dukljansko kraljevstvo obuhvaćalo velike djelove Raške i Bosne[2],a nakon toga je početkom 12 vijeka upala u samouništavajuće građanske ratove.

    Nakon crkvenog raskola 1054. godine ostalo je Dukljansko kraljevstvo pod Vojislavljevićima rimokatoličko. Koristeći stalne borbe između raznih Vojslavljevića raški župan Nemanja je 1185. napao Duklju, razorio sve njene gradove (izuzev Kotora) i zauzeo je.
    (dilan dog, 13. mart 2017 22:12)

    # Link komentara

  121. Naši "elitni"(samoprozvani) istoričari Antić i Radić,proglašavaju tu 1217. kao "dar s neba".
    Antić čak koristi reči:stoleće,povijest...Od sad je i povjesničar a ne istoričar.Žele da se
    dodvore vatkanu preskačući naše prve kraljeve iz 8-9 veka.Tad nije bilo raskola pa je Rim
    bio provincijski hrišćanski centar sa malim uticajem.Venecija je bila vizantijski vazal i
    kao takva se razvijala brže od ostatka Italije...
    (a, 13. mart 2017 22:10)

    # Link komentara

  122. Kakva istorija jbt. Kao da sam je ja pisao, a nemam pojma, samo sam mastovit.
    (Kralj Beljo, 13. mart 2017 22:02)

    # Link komentara

  123. Serbislav Herceg od oca Carnoslava i majke Gorovije je bio prvi poznati Serbski vladar. Rodjen je davno pre nove ere negde na podrucju izmedju Trebinja-Bilece-Niksica-Kotora. Stoji uklesano u jednoj od pecina u tom podrucju. O njemu pise i u starim knjigama koje se cuvaju u Rimu.
    (beli medved, 13. mart 2017 21:54)

    # Link komentara

  124. Stvarno ste nebeski i nedokazan narod cus Mihailo Vojislavljevic kralj Duklje bio prvi srpski kralj hahahahahahah hokus pokus postade dukljanski kralj srpski kralj a stefan prvovjencani izgleda nije prvovjencani kako saznajemo nego je sada valjda drugovjencani posto je Mihailo u stvari prvi srpski kralj. Car Porfirogenit ne navodi da Srbi žive u Duklji, a takođe u poglavlju o Srbima ne navodi da Srbi naseljavaju Duklju ali to svi znaju osim srba i njihovih bajki i hokus pokus istorije-iz nicega oni zakljuce nesto pa udri. Niko drugi od antickih pisaca ne govori jasno i nedvosmisleno da je Duklja srpska i da je Mihailo srpski kralj ali pomocu hokus pokusa mozemo doci do svega.
    (pgcg, 13. mart 2017 21:54)

    # Link komentara

  125. @(Душко, 13. mart 2017 18:51)
    To ne stoji. Položaj srpskih zemalja između Carigrada i Rima bio je vrlo kompleksan i o tome i dalje postoje mnoge studije. Ukratko, još od vremena dolaska Slovena na Balkan pa do formiranja prvih slovenskih kraljevina, Carigrad i Rim vodili su borbu oko uticaja nad ovdašnjim narodima.
    Treba istaći da se u jednom momentu Bugarska (zbog rivaliteta sa Vizantijom) priklonila Rimu. Ali to nije promenilo suštinsku situaciju pa je linija razgraničenja između sfera uticaja Rima i Carigrada išla preko današnje Srbije i Bosne.
    Pošto su religija i politika oduvek bilo usko povezane, često su se srpski vladari okretali bilo Carigradu bilo Rimu onako kako su nalagale trenutne političke prilike.
    Konkretno, Stefan je primio krunu iz Rima 1217, u vreme kada su krstaši u Carigradu instalirali Latinsko carstvo i podelili staru Vizantiju. S tim u vezi, Nemanjići su se okrenuli Rimu pre nego Nikeji, jer je to imalo političkog smisla u tadašnjim okolnostima.
    Iako je srednjevekovna Srbija bila pod velikim kulturnim uticajem Vizantije, to nije sprečilo srpske vladare da ratuju protiv Vizantije i proširiju svoje zemlje na njen račun.
    Poznato je da je Dušan težio da stvori novu Vizantiju na ruševinama stare, kao i Simeon Veliki pre njega.
    (Mairon, 13. mart 2017 21:37)

    # Link komentara

  126. Čitao sam da ga je Sv. Sava po drugi put krunisao (tj. miropomazao za kralja po pravoslavnom obredu=, nakon što je crkva dobila autokefalnost. Koliko je tačno - ne znam. Tema je komplikovana. Vizantija nije imala kraljevske titule - ali je Geza I u Mađarskoj dobio kraljevsku krunu od vizantijskog cara nekih 150-200 godina ranije. Sve vizantijske titule ispod carske podrazumevaju potčinjenost caru. Međutim u vreme Stefana Prvovencanog u Carigradu je bilo Latinsko carstvo, a pretenzije sa naslednika Vizantije su imali vladari ("carevi") u Nijeji i Epiru.
    (Zoki, 13. mart 2017 21:36)

    # Link komentara

  127. Srbija u to doba niti ne postoji. Raška je samo jedna oblast Crvene Hrvatske, Duklja je današnja Crna Gora. Istočno je Bugarska. Srbije nema nigdje. Srbi nemaju vladare iz tog razdoblja. Nemanići su hrvatski u počatku katolici koji su iz interesa prešli na pravoslavlje i kasnije proizveli srpsku naciju. Srbi nemaju povijest, nema ničeg, ni srpske države ni srpskih vladara. Čak i Bosna je kao država je starija od Srbije, iako je i Bosna samo jedna hrvatska tegija. Ozbiljni istoričari i srpski i bosanski to znaju.
    (Rat s Bugarima, Hrvati obranili Rašku, 13. mart 2017 21:33)

    # Link komentara

  128. A gde je zavrsila kruna?
    (Gde su pare?, 13. mart 2017 21:29)

    # Link komentara

  129. prisvajate tudju istoriju ali to nije nista novo. Doclea-Crna Gora!
    (Mr. Montenegro, 13. mart 2017 21:27)

    # Link komentara

  130. mi smo cak imali kraljeve i u srednjoj evropi danasnjoj luzici cuvenog dervana koji je ziveo 600 godina pre prvovencanog
    (vule, 13. mart 2017 21:24)

    # Link komentara

  131. Istorija srpskih vladara ne počinje Nemanjićima. Ovo je bečko-berlinska istorijska škola koju su nam uspešno uvalili.
    (marjan, 13. mart 2017 21:19)

    # Link komentara

  132. Stefan Nemanjić, nazvan Prvovenčani kralj Raške (Srbija tada ne postoji) 1217-1228.
    Hrvatski knez Vojnomir 791-810. i dalje puni kontinuitet hrvatskih vladara knezova i kraljeva. Hrvati su stvorili hrvatsku državu 400-500 godina prije nego li Srbi stvorili Srbiju, i čim su je stvorili odmah su došli Turci i vladali Srbijom i Beogradom 500 godina. U Zagreb Turci nisu ni nogom stali.
    (Vojnomir, Ljudevit, Ratimir, Braslav, Višeslav... Borna... Tomislav, Zvonimir, 13. mart 2017 21:16)

    # Link komentara

  133. Vidim da je puno stručnih komentara. Ljudi, sramota me je, ja sam sve što sam učio zaboravio. Da li neko može da mi preporuči neku knjigu o istoriji srba i Srbije?
    (FKCZ u srcu, 13. mart 2017 21:16)

    # Link komentara

  134. Zbunjen sam, to znači da smo svi mi u najranije vreme barem do 1217. bili katolici?! Pa to smo verovatno bili još i dugo posle dobijanja patrijaršiju od strane Svetog Save kad smonpreko noći postali pravoslavci? Zasto smo danas toliko isključivi i netrpeljivi prema drugima ako smo i sami bili katolici? Ako smo bili deo Ohridske arhiepiskopije i razvili se iz njezinog krila, iz kojih razloga danas SPC ne daje toj istoj crkvi, koja je starija od naše, pravo da bude samostalna jer to Makedonci žele i na šta imaju pravo? Na kojem osnovu i s kojim pravom SPC zeli da drži Makedonce ali i druge narode kao Crnogorce u svojim kandžama? Zašto izmišljamo da su nam Rusi bliski ako se vidi da je srce nase države zaživelo zahvaljujući Rimu i papu na kojeg se danas nepristojno nabacujemo i optužujemo kao uzroka svih naših problema? Da nismo možda preterali?
    (Dragan_BL, 13. mart 2017 21:15)

    # Link komentara

  135. Ako je Mihailo Vojislavljević bio prvi srpski kralj krunisan od Pape(iako piše slovenski kralj u nazivu), zašto se u pogrdnom kontestu kao dukljani nazivaju nacionalni crnogorci jer bi to značilo da su Srbi(ako je dukljanski kralj Srbin onda je i narod kojim vlada srpski) ili...
    (Zabuna, 13. mart 2017 21:15)

    # Link komentara

  136. Sramotimo se sve više i više.
    (Slavonac, 13. mart 2017 21:11)

    # Link komentara

  137. Do pojave prvog raškog kralja Hrvati imaju brojne knezove i kraljeve 300 godina u kontinuitetu. Hrvati sa daleko starijom državnosti.
    (Knez, 13. mart 2017 21:03)

    # Link komentara

  138. Srbija je zaboravila mnogo više od prvog kralja - čitavu dinastiju pre Nemanjića koja se nikad ne pominje, a zašto - niko ne zna.
    Ne, to nije lažna istorija, podaci o njima postoje svuda: [link].

    A zašto Srbima sve počinje od Nemanjića, to je misterija...
    (Lazarević, 13. mart 2017 18:21)

    Nije misterija. To je trazeno od Srbije na Berlinskom kongresu 1878., a zauzvrta je Srbija dobila prosirenej i autonomiju. Od te godine je obrisana srpska istorija pre Nemanjica. Na tome su posebno insistirali Englezi i Nemci, nasi tardicionalni "saveznici".
    (istina, 13. mart 2017 21:01)

    # Link komentara

  139. Bar 20 srpskih kraljeva su bili katolici sto nije niko cudo jer smo svi bili katolici isto kao Bosnjaci sto su bili pravoslavci .Samo neki vrtivrati na Balkanu niti znas sta su bili ni sta ce postati .
    (Trampo, 13. mart 2017 21:00)

    # Link komentara

  140. Jos malo mitomanije
    (Maki, 13. mart 2017 20:55)

    # Link komentara

  141. Problem je što zaboravljamo sve, a to radimo i sada - od kad je DOS došao na vlast naprasno ništa pre toga nije postojalo, uveli nas u UN a mi osnovali UN, "prvi demokratski premijer" a mi imali demokratske izbore 10 godina ranije.

    Još jedan problem je to što da se obeležava, odmah bi se javilo 100 NVO organizacija i raznih komentatora iz LDP miljea da nam objašnjava kako Srbija živi u prošlosti, mitomanija, nije to tako bilo, itd itd, a onda bi Žene u crnom zahtevale rezoluciju o genocidu iz 12. veka. Pri tom bi se "Bošnjaci" i Crnogorci pobunili, gde su oni u svoj toj istoriji? Eno tukli su se sa Makedoncima na čelu sa Aleksandrom Velikim
    (Neko123, 13. mart 2017 20:54)

    # Link komentara

  142. Tadasnja Srbija nije imala ni 100 hiljada stanovnika sto dokazuje da su nam geni ostareli i da smo skoro svak sa svakim u rodbinskim odnosima a da nije bilo Turaka bilo bi jos gore.Osim toga jedna vest da bi dosla sa jednog kraja Srbije na drugi je trebala dva meseca a 99% ljudi nike ni znalo ko je kralj i jos gore,niko nije ni sibicu imao !
    (cobo, 13. mart 2017 20:53)

    # Link komentara

  143. U Beogradu postoji ulica Zupana Vlastimira. Mala ali na lepom mestu.
    (Vladimir Rolovic, 13. mart 2017 20:51)

    # Link komentara

  144. Ako je duklja bila srpska država, zašto su je onda nemanjići osvajali i ognjem i mačem donijeli pravoslavlje u istu?
    (insider, 13. mart 2017 19:32)

    Po toj logici Atina i Sparta nisu bile grčke države?
    (Neko123, 13. mart 2017 20:48)

    # Link komentara

  145. Za neuke i amaterske novinare:

    Vojislavljevići na ćirilici Војислављевићи su prvotna crnogorska dinastija, koja je vladala Dukljom od sredine 10. do kraj 12. veka. Tijekom njihove vladavine Duklja je izborila samostalnost od Bizantskog Carstva i potom se digla na razinu kraljevstva.

    Prvi kralj dinastije Vojislavljevića je bio Mihailo kojemu je papa Grgur VII. poslao kraljevsku krunu.[1].

    Kratkotrajna moć dinastije Vojislavljevića je od polovice 11. veka imala uzlaznu liniju. Na vrhuncu je bila za doba Bodina, kada se teritorij rasprostirao od Neretve na zapadu do rijeke Vojuše na istoku (Albanija), a na sjeveru je Dukljansko kraljevstvo obuhvaćalo velike djelove Raške i Bosne[2],a nakon toga je početkom 12 vijeka upala u samouništavajuće građanske ratove.

    Nakon crkvenog raskola 1054. godine ostalo je Dukljansko kraljevstvo pod Vojislavljevićima rimokatoličko. Koristeći stalne borbe između raznih Vojslavljevića raški župan Nemanja je 1185. napao Duklju, razorio sve njene gradove (izuzev Kotora) i zauzeo je.
    (dilan dog, 13. mart 2017 20:45)

    # Link komentara

  146. Stefan Nemanja nije objedinjavao "srpske zemlje" nego ratom OSVAJAO. Duklju je osvojio vojskom, nije nista objedinio.
    (u, 13. mart 2017 20:45)

    # Link komentara

  147. Vojislavljevici su crnogorska dinastija koja je vladala nezavisnom drzavom Dukljom. Da je Duklja bila srpska drzava ne bi bila nezavisna i ne bi ratovala sa Raskom. Uozbiljite se malo.
    (u, 13. mart 2017 20:43)

    # Link komentara

  148. @Insider Nemanjici osvajali Duklju? A gde je rodjen Stefan Nemanja, rodonacelnik dinastije? U Ribnici, danasnjoj Podgorici. Jel na osvajanje mislis na, prevedeno na danasnji recnik, gradjanski rat izmedju njegovih sinova Vukana i Stefana Prvovencanog.
    (Nesmajnik, 13. mart 2017 20:40)

    # Link komentara

  149. не постоји доказ, осим оних дописаних у Бечу у 19. веку, да је Првовенчани крунисан од папе.
    То говори (показује) и фрескосликарство у црквама и манастирима. Круна на глави је византијског типа. Недвосмислено.

    Иначе, овде је 99% коментара скинуто с википедије и гугла, евентуално нека полуинформација покупљена с филозофског факултета где се изучавају Ћоровићи, Руварци и сл. Који су опет информацију покупили успут...

    Кажем информација. Јер, постоји нешто више- знање. И још више- сазнање.

    Какко год, људи себи дају сувише за права. И заиста, то право које смо стекли у комунизму и демократији нас кошта. Краљеве смо заборавили, историју учимо на гуглу...
    (Име, 13. mart 2017 20:32)

    # Link komentara

  150. Можда зато што је први српски краљ био католички Властимир али та истина не одговара СПЦ која контролише образовање и историју у Србији него се деци сервирају лажи о сопственом пореклу од стране русофила и сличних домаћих издајника
    (кап, 13. mart 2017 18:12)

    Bio je Hrišćanin..... nije tad bilo katoličke i pravoslavne crkve do podele je došlo kasnije
    (berkut, 13. mart 2017 20:31)

    # Link komentara

  151. Nemanjići nisu prvi kraljevi naše zemlje, to je nemačka verzija istorije koju su preko nepismenog Vuka ubacili u 19. veku, a radi poistovećivanja Nemanjine Raške i Srbije, odnosno utemeljivanja teze da je Srbija samo Šumadija sa bližom okolinom (ono što je prvobitno oslobođeno u ustanku do Berlinskog kongresa) te na konto toga da je sve ostalo neka Velika Srbija u negativnom kontextu tj naša pretenzija na "tuđe" teritorije. A svakako i bez analize političkih interesa naših neprijatelja i uzroka prekrajanja istorije, činjenica zasnovana na dokazima je: Stefan Prvovenčani Nije prvi sprski kralj!
    (Zlatko, 13. mart 2017 20:30)

    # Link komentara

  152. da, da, sve je to tako i čak se u školi učilo pa, koga je zanimalo, mogao je da zapamti.
    Ali to je bilo davno.
    Bitno ko je prvi vladao u NOVIJOJ ISTORIJI.
    (disko nindža, 13. mart 2017 20:25)

    # Link komentara

  153. @insider


    A kako drugacije da udje u Zetu? Ruzama? Pa to je srednji vek , ratovalo se na sve strane , a ratovali su zbog novih zemalja, i novih podanika. Nemanja je koristio smrt velikog Manojla Komnina i prolazak krstasa da sto vise prosiri drzavu, a Vizantinci su kontrolisali sve primorske gradove.. Pokusao je da uzme i Dubrovnik, ali nije uspeo..

    Inace, zanimljivo je da je brat Prvovencanog , Vukan, kao knez Zete do kraja ostao veran Rimu. Da je on postao kralj, bili bismo katolici.
    (Vuk, 13. mart 2017 20:24)

    # Link komentara

  154. Znači tako. Srbi prodaše veru za večeru :-). Vratite se svojim katoličkim korenjima. Ovo je potvrda da je Sveti Sava je rimokatolički nadbiskup bio. Kada i kako posta Srbin pravoslavac, to niko ne zna.
    (Riki, 13. mart 2017 20:24)

    # Link komentara

  155. prvi Srpski ujedinitelj i kralj je Svevlad Prvi inace Luzicki Srbin
    (ilke kv, 13. mart 2017 20:19)

    # Link komentara

  156. Ako je duklja bila srpska država, zašto su je onda nemanjići osvajali i ognjem i mačem donijeli pravoslavlje u istu?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (insider, 13. mart 2017 19:32)

    Duklja jeste bila srpska drzava sto istorijski izvori i potvrdjuju. Nemanja je licno rodjen na toj teritoriji! Osvojio ju je jer je bila nezavisna i jer se sa drugom srpskom drzavom, Raskom, borila za prevlast nad ostalim srpskim teritorijama. I grcki gradovi drzave su ratovali medjusobno, i kineske i korejske drzave u srednjem veku su ratovale medjusobno, isto kao i nemacke. Zasto su danas dve Koreje u zavadi ako je to isti narod? Politika je politika, a istorija je prepuna primera ravota medju pripadnicima istog naroda koji je imao vise od jedne drzave.
    (analiticar_amater, 13. mart 2017 20:18)

    # Link komentara

  157. Tjah, lepo je znati istoriju - nema šta, ali slavio bih nečije krunisanje samo da mi je, kao direktnom potomku, ostavio u amanet dvorac i zemlju da se bahatim do kraja života.
    Kao onaj nemački grof iz Simpsonovih što žuri na koncert Kraftverka i govori Bartu i deki Simpsonu da hitrije ubace neprocenjivu sliku u gepek Mercedes SL-a, a kada ovi to urade nehajno, viče na njih jer će oštetiti CD-šaržer... :-)
    (merckx, 13. mart 2017 20:17)

    # Link komentara

  158. Ma Srbin je čudo.. On zaboravlja sve važno.. Zaboravlja da su najbolji standardi sveta baš monarhije.. Zaboravlja da bude ponosan da je Srbija bila vrlo poštovana zemlja u svetu jednom.. Na primer Srbija je bila prva koja je potpisala Balfour dokumenat za nezavisan Izrael.. Posle nas su sve velike sile potpisali.. Zato Izrael nije priznao Kosovo.. Oni nisu zaboravili.. Ali šta to vredi kad je i bog digao ruke od naše strahovito glupe politike posle drugog svetskog rata.. Mi smo čudo ali na baš onaj najgori način.. Mi iztrebljujemo sami sebe.. Kod nas je važnije gledati "igre prestola" bego znati zobstvenu istoriju.. Kod nas na žalost haraju komunjare još uvek.. Zato nam i nije dobro.. Kod nas se deca ući kako je kralj "ukrao" sve zlato i zbrisao.. To je isto laž kao ono da su nam najveći investitori uvek bili naša "braća rusi".. A to nikad nije ni bilo.. Ali kad je vrlo lako oprati mozak neintresovanog srbina.. Živa žalost gde smo danas, a gde bi mogli biti ako bi bili pametniji i vredniji..

    ZA KRALJA I NAŠU SVETU OTADŽBINU SRBIJU, SA SVIM DIVNIM MANJINAMA!
    (HanSolo, 13. mart 2017 20:16)

    # Link komentara

  159. Prvi vladar je bio Viseslav. Vladar koji je prvi ujedinio sve srpske zupe i vladare pod jednu krunu. Tadasnja Srbija je bila duplo veca od danasnje. On je i pored dve velike zemlje, Bugarske i Vizantije uspeo da odbrani Srbiju od svih pritiska i da ne dozvoli hriscanstvo u zemlji. Njegov sin Prosigoj je poznat posto je potukao Franke i osvojio skoro celu Dalmaciju a takodje je njegov sin Vlastimir osnivac prve prave Srpske dinastije Vlastimirovici. Prosigoj je 828 posle ponovnih pritisaka Vizantije prokleo svakog Srbina koji predje u Hriscanstvo.
    (Misa, 13. mart 2017 19:32)

    Има података да је и пре Вишеслава први српски владар на територији данашње Србије био Селимир који је у 7 веку повео део Срба са територије данашње Лужичке Србије на Балканско полуострво.
    (Евроталибан, 13. mart 2017 20:15)

    # Link komentara

  160. Kakav lik je bio taj Sveti Sava.
    Istovremeno od Rima traži krunu za brata, a od druge strane nikejskog patrijaha traži samostalnu crkvu (za sebe).
    I dobije obe.
    Samo jako dobro proučiti sopstvenu istoriju, to je pravi put.
    (Vladimir, 13. mart 2017 20:10)

    # Link komentara

  161. Albanci bi sve dali da imaju istoriju kao mi, a mi je tako olako odbacujemo. Sramota.
    (maks, 13. mart 2017 20:04)

    # Link komentara

  162. 300 god pre toga hrvatski kraljevi ujedinjuju balkan,i teraju bugare.
    a nemanjići katolici su tada bili gde?
    (ja, 13. mart 2017 20:02)

    # Link komentara

  163. Можда зато што је први српски краљ био католички Властимир али та истина не одговара СПЦ која контролише образовање и историју у Србији него се деци сервирају лажи о сопственом пореклу од стране русофила и сличних домаћих издајника
    (кап, 13. mart 2017 18:12)

    Мислим да би људи пре него што нешто крену да коментаришу, ипак требали мало да обрате пажњу на стварне чињенице, посебно кад коментаришу нешто везано за историју. Жупан Властимир је владар из династије Властимировића, син је жупана Просигоја, а отац жупана Мутимира. Династија је названа по њему, иако није први владар из те династије, због тога што је у његово време Србија први пут постала независна. Никад није носио титулу краља, нити је то учинио било ко други из те династије. Последњи владар из те династије био је Часлав Клонимировић, који је владао до 950.г., дакле, власт ове династије окончана је пре 1054.г., када је дошло до раскола цркве, тако да о никако није могао бити католик.
    (Жарко, 13. mart 2017 20:02)

    # Link komentara

  164. Na grbu nije orao, nego Beloglavi sup.
    (Nemanja, 13. mart 2017 18:54

    A sta je beloglavi sup?????? E svakakvih nas ima
    (Sasa, 13. mart 2017 19:58)

    # Link komentara

  165. Tema je dobra al dosta nagadjanja ima! Bilo je srpskih Kraljeva i pre ovoga ali nama Istorija pocinje od Nemanjica i od njihovog pada! A sta je pre toga bilo!? Ja bi to malo preispitao sa DNK tehnologijom! Da vidimo cije su kosti sve u Vinci i drugim mestima pripadale, pa kad vidimo da nije bila velika seoba Slovena od karpata da malo razmislimo!
    (Kojo, 13. mart 2017 19:57)

    # Link komentara

  166. Mene fascinira koliko mi malo poznajemo našu istoriju!Ajmo kratko podsjećanje,Srbi su bili i Srbi pravoslavci i Srbi katolici(Istra,Dalmacija,danasnja CG,Skadar)otac Svetog Save kršten je prvo u katoličkom pa onda u pravoslavnom običaju,brat Svetog Save Vukan Nemanjić se rodio i umro kao katolik,najstarija srpska crkvena organizacija je Barska nadbiskupija osnovana mislim 1067godine...Poslednji Srbi katolici su nestali 1900godine kada su na prvom hrvatskom katoličkom kongresu konvertirani u Hrvate.Prestanimo miješati vjeru i religiju sa SRPSTVOM!!!
    (Srbo-monte-gorac, 13. mart 2017 19:57)

    # Link komentara

  167. (tugomir, 13. mart 2017 19:23)

    To katolicko stanovnistvo pod Nemanjicima nema veze sa Hrvatima i Hercegovinom, nego sa Dukljom. Citav prostor danasnje Crne Gore je uglavnom bio katolicki sve do 16-og i 17-og vijeka. I Nemanjici su bili porijeklom katolici, Stefan Nemanja je recimo krsten u katolickoj Crkvi.
    (Ispravak, 13. mart 2017 19:56)

    # Link komentara

  168. To je ipak daleka i slavna istorija sa kojom danasnji stanovnici ovog podrucja osim imena imaju veze koliko i Eskimi za pronalaskom klima uredjaja!
    (Kol, 13. mart 2017 19:51)

    # Link komentara

  169. Imamo mi vladara najvećeg u istoriji i drugi nam ne trebaju!
    (Džoni, 13. mart 2017 19:50)

    # Link komentara

  170. Ako je duklja bila srpska država, zašto su je onda nemanjići osvajali i ognjem i mačem donijeli pravoslavlje u istu?
    (insider, 13. mart 2017 19:32)

    Zato što je to iskrivljena istorija i njoj su nas tako učili.
    Učili su nas da smo došli preko Karpata tražeći plodnu zemlju i da smo je našli na prostorima Panonije i tu se naselili!!! Gle čuda!!! Plodna zemlja, a na njoj nikoga! Čekala nas. Prava istinina je da smo ovde uvek i bili..
    (Tata spalio Đenku, 13. mart 2017 19:49)

    # Link komentara

  171. Зато и јесмо ту где смо данас. Шта рећи када је још за неке (о чијој интелигенцији, знању и моралу не бих) онај каплар Вражије дивизије највећи син наших народа и народности... када неки још величају оно што нас је уништило у сваком, али буквално сваком смислу?! Проклето стварање краљевине СХС и Титова победа у борби за власт - 2 најтрагичније тачке наше историје, наша пропаст у 20. веку!
    (my way, 13. mart 2017 19:47)

    # Link komentara

  172. Srpsku istoriju pre nemanjica su izbrisali sami nemanjici.
    (Milan, 13. mart 2017 19:39)

    # Link komentara

  173. Pravda za Vlastimirovice!
    (Mirko, 13. mart 2017 19:37)

    # Link komentara

  174. @ кап

    Kakav katolički kralj? Do šizme je došlo dva veka posle smrti Vlastimira, o čemu vi to pričate?
    (napadaj, 13. mart 2017 19:34)

    # Link komentara

  175. Gotovo istovremeno, arhimandrit Sava
    uspeo je da od nikejskog patrijarha
    dobija samostalnu crkvu - arhiepiskopiju,
    čime je srpska crkva izdvojena iz Ohridske
    arhiepiskopije.
    ~~~…~~
    "Godine 1219. sveti Sava odlazi u Nikeju.
    Tada je Vizantija bila raspolućena,
    vreme krstaških ratova, na jednom delu
    je uspostavljeno Zapadno latinsko carstvo.
    On odlazi u Nikeju SVRGNUTOM caru i patrijarhu
    i od njega uspeva da dobije autokefalnost
    srpske crkve.
    Međutim, taj njegov čin izazvao je gnev celokupne
    vaseljenske pravoslavne crkve onoga doba do te mere
    da je solunski arhiepiskop Dimitrije Homatijan napisao
    Savi jednu poslanicu, protestno pismo – preveo je to i
    objavio Stojan Novaković 1901. a i Ostrogorski kasnije,
    sa komentarima – on tvrdi da je sveti Sava to ostvario
    gazeći sve moguće kanone pravoslavlja, dakle, nezakonito.
    E vidite, kad se danas govori o autokefalnosti, zaboravlja
    se da je tad započeo proces usitnjavanja pravoslavlja i to
    je činjenica. Dakle, trebalo bi, i vreme je da se o TOME
    govori sasvim normalno i pribrano jer TO sigurno pripada i
    ovom naraštaju kao što je pripadao i ljudima svojega doba".
    (Mantis, 13. mart 2017 19:34)

    # Link komentara

  176. Ako je duklja bila srpska država, zašto su je onda nemanjići osvajali i ognjem i mačem donijeli pravoslavlje u istu?
    (insider, 13. mart 2017 19:32)

    # Link komentara

  177. Prvi vladar je bio Viseslav. Vladar koji je prvi ujedinio sve srpske zupe i vladare pod jednu krunu. Tadasnja Srbija je bila duplo veca od danasnje. On je i pored dve velike zemlje, Bugarske i Vizantije uspeo da odbrani Srbiju od svih pritiska i da ne dozvoli hriscanstvo u zemlji. Njegov sin Prosigoj je poznat posto je potukao Franke i osvojio skoro celu Dalmaciju a takodje je njegov sin Vlastimir osnivac prve prave Srpske dinastije Vlastimirovici. Prosigoj je 828 posle ponovnih pritisaka Vizantije prokleo svakog Srbina koji predje u Hriscanstvo.
    (Misa, 13. mart 2017 19:32)

    # Link komentara

  178. Zaboravice Srbin sve. I postace stranac. Samo polako. Vec smo na pola tog puta.
    (Gavra, 13. mart 2017 19:29)

    # Link komentara

  179. "zaboravlja se da je u vreme Stefana Prvovenčanog 40 odsto stanovništva Srbije pripadalo rimokatolicizmu"

    Preci danasnjih Hrvata hercegovaca. Inace, iako do tada vise formalna, sa latinskim osvajanjem Carigrada 1204, sizma je postala stvarna, i Srbi su bili primorani da odaberu stranu, pravoslavlje je izabrano zbog blizine i reputacije Vizantije, najnaprednije drzave onog doba, logican izbor gledano iz ugla onog vremena, nista tu nije bilo pogresno. Pravi problem je ono sto je doslo kasnije sa istoka, i za 100 godina samlelo Vizantiju, naseg uzora i ucitelja (ne zaboravite da smo ovde stigli kao varvari i da smo sve elemente civilizovanog drustva stvorili kopirajuci Vizantiju), kojeg je trebalo da nasledimo jednog dana, e onda smo se nasli u situaciji da nedovoljno uzrasli kao drzava i bez prijatelja na Zapadu i sami moramo da se suprotstavimo Osmanlijama.. Nismo ih zaustavili, danasnji Balkan, sva trvenja, ratovi, beda, zatucanost, sve, apsolutno sve je posledica dolaska novog drustva, nove "kulture" i sistema vrednosti sa istoka, propustili smo renesansu, zaostali smo u razvoju, i sve to mozda zbog te, jos jednom napominjem, u to vreme vrlo racionalne odluke da se priklonimo istoku..
    (tugomir, 13. mart 2017 19:23)

    # Link komentara

  180. @kap, Lazarevic...
    Mešate funkciju vladara sa titulom Kralja. Neko može biti vladar i kao Knez, Despot, Župan, itd. Kralj je titula u zapadnoj Evropi i dodeljivana je isključivo od strane Pape (kasnije, da ne idemo u detalje su i crkve koje su se odvajale od katoličke proglašavale nekog za Kralja). U našem slučaju, proglašenje Stefana za Kralja je imalo značaj priznavanja Srbije od strane zapadnog sveta kao ravnopravne države. Vizantija nije u svojoj carskoj hijerarhiji imala ni davala kraljevske titule. Znači, u trenutku kad Vizantija priznaje Srbiju kao samostalnu državu nije je mogla smatrati za kraljevinu jer u svom sistemu nije imala takvu titulu. Stefan je od Vizantijskog carstva kao prvi stranac dobio titulu Sevastokratora.
    (Dejan, 13. mart 2017 19:22)

    # Link komentara

  181. Između ostalog, zato su Srbi tu gde jesu. Al zato prvi u busanju u grudi kad se pominje istorija.
    (Millennium, 13. mart 2017 19:13)

    # Link komentara

  182. Stefan nije bio prvi srpski kralj vec Mihajlo Vojisavljevic. Samo ukucajte na guglu Prvi srpski kralj i samo ce vam iskociti.
    (krktr, 13. mart 2017 19:11)

    # Link komentara

  183. Clanak kao i vlast i svestenstvo stavlja najznacajniji deo na sam kraj, kao eto i to se desilo: "Gotovo istovremeno, arhimandrit Sava uspeo je da od nikejskog patrijarha dobija samostalnu crkvu - arhiepiskopiju, čime je srpska crkva izdvojena iz Ohridske arhiepiskopije."
    Koreni prve Srpske Kraljevine su bas u samostalnosti Crkve. To je u ta vremena odredjivalo dal' ste jednostavni vazal ili drzava. Koren samostalnosti Crkve je u Manastiru Studenici i jednoj fresci! Freska Studenicke Majke Bozje je pravi koren Srpske drzavnosti. To je temelj i iskazivanje suverenosti iz koga izrastaju i samostalna Crkva i samostalna Drzava. Dva kljucna detalja o toj fresci koji namerno iskazuju suverenost: 1)Prvi put koriscen Srpski jezik u tom kljucnom Crkvenom simbolu Majke Bozje. Vazalna Crkva je bila obavezna da to ispise na Grckom. 2) "Studenicka" Majka Bozja je ispisani naziv. Bez spremnosti i snage za odbranu takvog simbola to bi bila velika jeres. Taj izraz u to vreme stvara Srpsku religijsku i kulturnu suverenost. Iz te suverenosti (kroz korisceno pismo i naziv!) Srbija pokazuje da je suverena i uzima pravo za samostalnost Crkve i Kralja. To je sam koren nase suverenosti. Tada a i sada da se naucimo. Snaga dolazi iz nas i nase kulture i naseg jezika i naseg pisma - onda "Veliki" priznaju teritorije i vlast,...
    (dusanmal, 13. mart 2017 19:07)

    # Link komentara

  184. Срби су имали краљеве и пре светих Немањића. Немањићи су слогу народну српску утврдили у вери православној. Лаж је да је Немања крунисан од стране папе. Стари Трачани су говорили језик доста сличан садашњем српском-старословенском. Цео простор Балкана је у време сократа био насељен истим сојем људи који данас насељавају те просторе. Ти народи се можда нису звали Срби и пре свега нису били марсовци. Ти народи нису волели да записују своје речи па је испало да нису имали речник. А оно Грци не знају ни зашто се зову Грци, нити Јелини, нити Ромејци, нити знају пола градова зашто им има такав назив. Српски језик све може да објасни у корену.
    (милкић, 13. mart 2017 19:06)

    # Link komentara

  185. Можда зато што је први српски краљ био католички Властимир али та истина не одговара СПЦ која контролише образовање и историју у Србији него се деци сервирају лажи о сопственом пореклу од стране русофила и сличних домаћих издајника
    (кап, 13. mart 2017 18:12)

    Pa u to vreme nije ni bilo "katolika" i "pravoslavaca", sizma se desila nekoliko vekova kasnije.
    (Hm, 13. mart 2017 19:04)

    # Link komentara

  186. prvi srpski kralj je mihajlo iz duklje. poz
    (pravnik pravnikovic, 13. mart 2017 19:03)

    # Link komentara

  187. @Lazarevic

    Celokupna nasa rana istorija, kao naroda, je namerno zamagljena i siroj javnosti nepoznata. Vi se pitate zasto, a odgovor se vidi iz teksta: zbog krunisanja "prvog kralja"od strane hriscanskog poglavara, na stranu sto je to u ovom slucaju rimski papa. Mora da se odrzava simbioza vlasti, svetovne i crkvene, da bi nastavili da vladaju narodom na nacin koji samo njima odgovara.
    (lauda, 13. mart 2017 18:58)

    # Link komentara

  188. Samozvani kralj je mogao biti svako. Mogao je neki Milorad, gospodar zamka koji se sastoji od jedne kule gde on zivi, radi, jede i spava da se proglasi za kralja a svojih deset zemljoradnika proizvede u velmoze.
    Dzaba mu ako ne dobije legitimitet od vise instance sto ce reci - Rim ili Konstantinopolj.

    Vizantija nije priznavala druge kraljeve do vizantijskog cara, papa je krunisao kraljeve i davao legitimitet shodno politici Papske drzave.

    Zato je Prvovencani, kako mu i ime kaze, prvi srpski kralj, jer je dobio legitimitet, "medjunarodno priznanje" prevedeno na moderni jezik.

    Ljudi sto su vladali pre Stefana bili su neki tip vladara -poglavari, vojvode, zupani, kako god, ali nisu bili priznati kraljevi.
    (It'ssimplewekillthepacman, 13. mart 2017 18:55)

    # Link komentara

  189. Na grbu nije orao, nego Beloglavi sup.
    (Nemanja, 13. mart 2017 18:54)

    # Link komentara

  190. Мало се распитајте ко су били велики донатори цркава Св.Никола у Барију и цркава у Ватикану из тог доба. Били смо римокатолици док нас Свети Сава није превео у православље и пришао Византији. Пре Св. Саве смо чак и ратовали против Византије, Бугарске. Наша властела је чак ишла у крсташке ратове под капом Ватикана. Изгледа да то садашњој спц не одговара да се зна. Бар не јавно на сва звона.
    (Душко, 13. mart 2017 18:51)

    # Link komentara

  191. Znamo sve o 7 neprijateljskih ofanziva. Znamo sve o genijalnosti najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti, znamo sve o njegovom psu koji se zvaoLuks i koji mu je spasio život, shvatajući njegov značaj po Srbe ali, ne znamo ništa o srpskoj prošlosti o srpkim kraljevskim dinastijama, o Srbiji i Srbima, kako posle, tako i pre Stefana Nemanje. Sasvim sam siguran da 90% ljudi ne može da pobroji naslednike najznačajnijih srpskih kraljeva i careva. Namerno smo zatupljivani, a danas, kada nekom pomeneš srpske vladare i slavnu srpsku prošlost, on samo odmahne u stilu "ma mani se gluposti". Kukuruz je postao osnovno merilo svih vrednosti na ovim prostorima. Ostavimo se, kako bi to kazala srpska "intelektualna elita", "gusala i mitomanije".
    (Mladen Mladenović, 13. mart 2017 18:50)

    # Link komentara

  192. (кап, 13. mart 2017 18:12)
    Vlastimir??? Knez Vlastimir koji vladao mnogo pre crkvenog raskola...katolik???
    (kodek, 13. mart 2017 18:46)

    # Link komentara

  193. Kralj Stefan Prvovenčani je dobio krunu od pape bez ikakvih uslova. Dakle, nije traženo ni da on pređe u katolicizam niti da daje bilo kakve privilegije katoličkoj crkvi. Ukratko, dobio je nešto važno a nije morao da pravi nikakve ustupke. Možda je ta politika, potpuno suprotna od one koja se vodi danas, razlog zašto država i "intelektualna elita" ne žele da mnogo spominju njegovo krunisanje.
    (evo ovako, 13. mart 2017 18:20)
    @
    Ako u elitu nerčunaš SANU koga računaš.Poenta je u tome što nisi pročitao tekst .
    (Marko, 13. mart 2017 18:45)

    # Link komentara

  194. Ovi vladari su zaboravljeni zato što evropi ne odgovara da Srbija ima istoriju stariju od Nemanjica i oni su nam tu istoriju nametnuli kroz udžbenike.Isto kao što nam je katolička crkva nametnula izdaju Vuka Brankovica, a ustvari je on imao nejveci uticaj u kosovskoj bitci.
    (istina, 13. mart 2017 18:43)

    # Link komentara

  195. @ Можда зато што је први српски краљ био католички Властимир али та истина не одговара СПЦ која контролише образовање и историју у Србији него се деци сервирају лажи о сопственом пореклу од стране русофила и сличних домаћих издајника
    (кап, 13. mart 2017 18:12)

    Kako je mogao da bude "katolički" kralj kada je umro dva veka pre šizme? Objasni molim te.
    (Mihailo, 13. mart 2017 18:41)

    # Link komentara

  196. Da ste vi nama zivi i zdravi, ali Stefan je jedno stoti srpski kralj.
    (poznavalac prave istorije, 13. mart 2017
    @Titula je priznata samo ako je medjunarodno priznata a Nemanja je bio taj.Nečitaš tekst već komentarišeš napamet.
    (Marko, 13. mart 2017 18:40)

    # Link komentara

  197. Istine radi, Stefan prvovenčani nije prvi srpski kralj, već je on prvi srpski kralj koga je priznala Vizantija.
    (Hammer, 13. mart 2017 18:35)

    # Link komentara

  198. Nazalost, to je posle onog sramnog krstaskog rata bio jos jedan udarac na ionako slabu Vizantiju i doprineo seldzuckom osvajannju balkana i kasnijem 500-godisnjem ropstvu.
    (Sarkazam, 13. mart 2017 18:34)

    # Link komentara

  199. Neverovatno je da toliko ne postujemo svoju istoriju i nase slavne vladare a svi o srpstvu pricaju.Mi nemamo spomenik Stefanu Nemanji u Srbiji,to je katastrofa.Ja bih uradio koncept kao Madjari u Budimpesti,svi njihovi kraljevi iz ranog perioda na Trgu heroja,jako lep spomenik pod zastitom Unesko.Zasto mi ne uradimo nesto slicno sa nasim srednjovekovnim vladarima?I ne bih tu upadao samo u zamku da su Nemanjici prva srpska dinastija.Imate Vojislavljevice i Vlastimirovice i pre Nemanjica.A prvi srpski kralj nije Stefan Prvovencani nego Mihailo Vojislavljevic kralj Zete 150 godina pre njega.Srpski narod nije samo Srbija.Uglavnom vreme je da se oduzimo nasim precima jednim ovakvim spomenikom koji ce sadrzati sve znacajnije srpske srednjovekovne vladare.
    (konzervativac, 13. mart 2017 18:33)

    # Link komentara

  200. Народ који заборавља сопствену историју осуђен је на пропаст...
    (маркеђани, 13. mart 2017 18:32)

    # Link komentara

  201. Možda treba podsetiti predsednika države? Mislim, onomad je obeležavao rođenje Konstantina, pa ko velim možda ako ovo čuje....
    (Lola, 13. mart 2017 18:31)

    # Link komentara

  202. Bitno je da mi imamo spomenik ruskom caru, azerbejdzanskom predsedniku a nase zaboravljamo.
    (The Doctor, 13. mart 2017 18:30)

    # Link komentara

  203. Tadašnji Srbi i današnji Srbi kao nebo i zemlja. Živela Kraljevina!
    (cek, 13. mart 2017 18:30)

    # Link komentara

  204. Najgori potez i stvaranje koje kakvih naroda je izazvala odluka SPC da se odrekne svog naroda Jevrejske, Islamske, katolicke vere!!! Tu se vidi strah od "tudjinskih" vera! Zato je i nas Car zaboravljen, odnosno on se ne pominje sa voljom, a svi bi smo bolje prosli da postoji volja da svi gradjani Srbije i okolo osecaju pripadnost maternjem Srpskom narodu. Mi smo to ukinuli da bi se razlikovali!!!
    (maki, 13. mart 2017 18:29)

    # Link komentara

  205. Zasto samo pominjete vladare hriscanske veroispovesti? Temelje Raske-Srbije su postavili paganski kraljevi.
    (maks, 13. mart 2017 18:29)

    # Link komentara

  206. Da ste vi nama zivi i zdravi, ali Stefan je jedno stoti srpski kralj.
    (poznavalac prave istorije, 13. mart 2017 18:25)

    # Link komentara

  207. Stvarno nekad mislim da smo u srzi los narod. Najgore je sto puno njih misle da smo nebeski. E kad se nadje balans izmedju realnosti i idealnosti, mozda i postanemo normalan narod. Mada kad nismo mogli za 500 godina, tesko cemo i u skorije vreme. A i ne idemo uzlaznom putanjom, pogledati samo ko su ljudi na vlasti.
    (Dejan, 13. mart 2017 18:24)

    # Link komentara

  208. Srbija je zaboravila mnogo više od prvog kralja - čitavu dinastiju pre Nemanjića koja se nikad ne pominje, a zašto - niko ne zna.
    Ne, to nije lažna istorija, podaci o njima postoje svuda: [link].

    A zašto Srbima sve počinje od Nemanjića, to je misterija...
    (Lazarević, 13. mart 2017 18:21)

    # Link komentara

  209. Neki ni iz čega prave istoriju a mi od gotovog veresiju.
    (bgboss, 13. mart 2017 18:21)

    # Link komentara

  210. Ni jednom mi nije objavljen komentar da Kosovo nije kolevka srpske države. Pisao sam to upravo iz ovog razloga.
    Kolevka državnosti je u Duklji, Raškoj, Zeti. Prevedeno danas: Crna Gora, Hercegovina, Sandžak. Kosovo dolazi pod našu vlast kasnije i nije manje značajno za našu istoriju ali redosled mora da se zna. Hrvati izmišljaju kraljeve a mi ih zapravo imamo.
    (Profesor istorije, 13. mart 2017 18:21)

    # Link komentara

  211. Kralj Stefan Prvovenčani je dobio krunu od pape bez ikakvih uslova. Dakle, nije traženo ni da on pređe u katolicizam niti da daje bilo kakve privilegije katoličkoj crkvi. Ukratko, dobio je nešto važno a nije morao da pravi nikakve ustupke. Možda je ta politika, potpuno suprotna od one koja se vodi danas, razlog zašto država i "intelektualna elita" ne žele da mnogo spominju njegovo krunisanje.
    (evo ovako, 13. mart 2017 18:20)

    # Link komentara

  212. Bravo. Lep tekst i tematika...
    (vidi..., 13. mart 2017 18:17)

    # Link komentara

  213. Можда зато што је први српски краљ био католички Властимир али та истина не одговара СПЦ која контролише образовање и историју у Србији него се деци сервирају лажи о сопственом пореклу од стране русофила и сличних домаћих издајника
    (кап, 13. mart 2017 18:12)

    # Link komentara