- Komentari -
  1. Nasa je pronasla planete kao sto je zemlja u sistemima stotinama ili hiljadama svetlosnih godina udaljenih od nas a do pre godinu dana nismo imali jasnu sliku Plutona. Nisu oni pronasli nikakvu planetu nego su naucno predpostavili da galaksija ima povoljne uslove za zivot pa i za mogucnost da postoji nesto slicno zemlji.
    (neki flazmid, 23. februar 2017 18:15)

    # Link komentara

  2. Evolucija ne znaci istrebljivanje nijedne vrste, vec samo nastanak novih, slozenijih, koje nastavljaju svojim putem paralelno sa vec postojecim. Ne evoluira svaka jedinka. Mozete da ne verujete u teoriju evolucije, ali ne mozete da je menjate po svojoj volji i to u samoj njenoj sustini, definiciji. Inace, teorija evolucije se koristi u naucnim krugovima kao argument u korist reze da u svemiru ima slozenog i inteligentnog, ne samo najjednostavnijih oblika zivota, posto se o tome vodi jedna od naucnih debata.
    (my way, 23. februar 2017 13:19)


    nisi bas u pravu, my way: evolucija vrsta nije bezuslovni napredak vrsta, vec bezuslovno prilagodjavanje vrsta; moze i te kako da bude i "obrnuta", da ide unazad. recimo, za pola milijarde godina, kada uslovi za biosferu na zemlji budu rapidno pogorsani, neke od poslednjih zivotinjskih vrsta bice jednostavne poput prvih koje su se pojavile na zemlji.
     (neutralni felsh, 23. februar 2017 17:59)

    # Link komentara

  3. @ my way

    Obrati pažnju na komentar @ all seeing eye. Čovek je objasnio ono na što sam ja aludirao mojim komentarom upućenim tebi.
    (dominus, 23. februar 2017 17:31)

    # Link komentara

  4. @ NoName

    Duhovno i materijalno su jedno. Ijedno i drugo su energija, s tim što duhovno može bez materijalnog a materijalno ne može bez duhovnog. Duhovno oblikuje materijalno, ali materijalno ne može duhovno.
    (dominus, 23. februar 2017 17:20)

    # Link komentara

  5. Otkriće jeste važno, ali je neophodno zadržati objektivnost i odvojiti realne činjenice od nametljive i isforsirane medijske halabuke. Osnovna činjenica je da NASA ima podatke o veličini i masi tih šest novopronađenih planeta, kao i njihovoj udaljenosti od matične zvezde - što jeste izuzetno dostignuće, ali ni izbliza NIJE dovoljno ni za kakve osnovanije zaključke o postojanju tečne vode i ostalih uslova za razvoj životnih formi. Ono što je potrebno za takve zaključke jeste spektrografska analiza svetlosti koja dolazi sa nekog kosmičkog objekta i kojom se, u slučaju egzoplaneta, može utvrditi sastav atmosfere. Tek tada se može govoriti o tome da li neka planeta poseduje uslove za biohemijske procese - a NASA takve podatke za sada jednostavno NEMA. Za par godina će situacija biti znatno drugačija, jer će "Džejms Veb" i ostali veliki teleskopi nove generacije imati spektrografsku tehnologiju, ali u ovom momentu su sve priče o vanzemaljskom životu i Zemljinim blizancima samo gomila pretpostavki i spekulacija. Naravno da NASA to zna, ali njima je medijska buka neophodna kako bi zadržali stabilno budžetsko finansiranje i "šarmirali" predstavnike nove administracije u Beloj kući (koji najavljuju budžetske rezove). NASA već duže vremena stvara atmosferu u kojoj se dobro "upakovane" i medijski izvikane informacije bazirane na čistim spekulacijama proglašavaju za "velika otkrića". To jeste medijska atrakcija, ali uopšte NIJE stvarna nauka, već nametljivi kvazi-naučni MARKETING.
    (emende, 23. februar 2017 17:17)

    # Link komentara

  6. GO SCIENCE !
    (dr sc., 23. februar 2017 16:25)

    # Link komentara

  7. Jedine sanse su otkrivanje crvotocina i razvoj tehnologije transporta u tom smeru. Sve ostalo je sporo za ogromne distance svemira u dimenzijama u kojima covek funkcionise.
     (ko jel ja, 23. februar 2017 15:50)

    # Link komentara

  8. To što NASA iznosi su samo predpostavke, nije moguće dokazati da pomenute planete uopšte postoje.
    (Hamurabi, 23. februar 2017 15:32)

    # Link komentara

  9. Pre samo par stotina godina se iz Evrope do Kine putovalo mesecima, a danas za nekoliko sati. Pre 100 godina pismo je putovalo nedeljama sa jedne na drugu stranu okeana, danas je to instantno.
    (Bulevarac, 23. februar 2017 15:25)

    # Link komentara

  10. Pa gde nađe baš u Trappist-1?
    Zar nisu mogli da to nađu u Mojoj kravici-2?
    Verovatno su sponzori Trappist-a olje platili.
    (skeptik, 23. februar 2017 14:20)

    # Link komentara

  11. kakve bajke...i da jeste tako..cime bi ste do njega dosli..?!nasa koristi digitalne rendere da bi prodavala ove budalastine
     (kentakikid, 23. februar 2017 13:36)

    # Link komentara

  12. То је сама дефиниција еволуције, не знам просто шта бих ти рекао на коментар.
    (my way, 23. februar 2017 00:58)
    evolucija "teži" stvaranju kompleksnijih organizama tačno koliko i eliminaciji takvih istih. Znači nimalo.
    Po tvom, više ne bi ni bilo jednostavnih organizama. Usput, kakve veze ima evolucija sa pojavom razuma? Razum, čak ni svest nema nikakve veze sa evolucionim mehanizmom, osim što deluje na sve. Otprilike koliko i gravitacija "teži" stvaranju kompleksnijih organizama... u stvari i manje.
    (Cinique, 23. februar 2017 06:37)

    Vidi, ja ti kazem sta je teorija evolucije, nema tu nista po mom. Mozes ti u nju i da ne verujes, ne sporim. Sve sto si ti naveo su stari argumenti protiv evolucije, kako postoje majmuni ako je covek postao od njih, kako nema nista izmedju majmuna i coveka danas, i sl. Evolucija ne znaci istrebljivanje nijedne vrste, vec samo nastanak novih, slozenijih, koje nastavljaju svojim putem paralelno sa vec postojecim. Ne evoluira svaka jedinka. Mozete da ne verujete u teoriju evolucije, ali ne mozete da je menjate po svojoj volji i to u samoj njenoj sustini, definiciji. Inace, teorija evolucije se koristi u naucnim krugovima kao argument u korist reze da u svemiru ima slozenog i inteligentnog, ne samo najjednostavnijih oblika zivota, posto se o tome vodi jedna od naucnih debata.
     (my way, 23. februar 2017 13:19)

    # Link komentara

  13. @Prle i Tihi

    Zato je neko zavrsio skolu, a neko nije pa trabunja.
     (NoName, 23. februar 2017 13:11)

    # Link komentara

  14. не знам стварно ко може да верује у ове глупости...
    (ххх, 22. februar 2017 19:32)

    Ako zelis da verujes, ides u crkvu i verujes u Boga. Ovo su naucne cinjenice i ne dovodis ih u pitanje, sve su potkrepljene naucnim dokazima koji se ne dovode u pitanje da li verujes u to ili ne vec prihvatas jer je to tako. A ti sto ne zelis to da prihvatis, to je potpuno drugi 'padez'.
     (Mogli, 23. februar 2017 12:50)

    # Link komentara

  15. Брзином светлости се до тамо путује 39 година. У овом тренутку немамо развијену технологију за то путовање. Прво треба послати сонду без људи. Брзина Војаџера 2 је око 17км/с. Дакле, сонда стиже тамо за око 17.500 година. Затим, сонда треба и да пошаље неке податке назад. Да се, мио свих правила и праксе, одмах затим пошаљу људи (чија цивилизација у свемирском броду треба да траје још 17.500 година), стигло би се тамо за више од 35.000 година. А ко зна на шта ће личити и они (размножавање блиских рођака у отвореном свемиру), па и планета на коју иду. Зато је ово бесмислено замајавање. Наравно, у наредним вековима ће вероватно доћи до технолошких пробоја, за нас данашње незамисливих, као што је бивало кроз историју. Али и даље мислим да је насељавање тих планета неоствариво. Исто тако, могуће је да се самоуништимо у нуклеарном рату.
     (Јабучило, 23. februar 2017 12:39)

    # Link komentara

  16. Mass Efect!!!
    (srkeem, 23. februar 2017 12:25)

    # Link komentara

  17. @myway
    Evolucija ne tezi stvaranju kompleksnijih organizama. Evolucija je neslucajna prirodna selekcija vodjena slucajnim mutacijama. Nista vise, nista manje. Tacno je, cesto nastaju slozeniji organizmi, ali to nije pravilo, desava se i da evolucija ide unazad.
     (Kobster, 23. februar 2017 11:57)

    # Link komentara

  18. Mora da uvedemo demokratiju tamo.
    (dragan, 22. februar 2017 21:03)

    kako se vise ne umorite od jedne te iste mantre?
    sta fali "toj" demokratiji? sta fali ako je neko "uvede" ljudima i narodima koji je nemaju.
    neke drzave u demokratiji prosperiraju, kao juzna koreja, a neke propadaju, kao srbija. nije ni "ta demokratija" za svakoga: zahteva elementarnu licnu i kolektivnu odgovornost i minimum mentalne discipline - mi uglavnom nemamo ni jedno od toga.
    jeste, za nasu situaciju mozes da krivis i amerike i rusije i zapad i iluminate i boga oca (i nista time neces postici, osim da vestacki skines odgovornost "sa sebe") ali ne mozes a da ne primetis da smo, uglavnom, cim nam se pruzi prilika, birali najgore, i, umesto da ih smenimo, gledali da im se kolektivno dodvorimo - dok nas pljackaju i uvode u konfilkte i bruku ne bi li vladali jos koju godinicu...
    (neutralni felsh, 23. februar 2017 11:51)

    # Link komentara

  19. Da li je neko gledao crtani film(mislim francuski, stariji mozda 80,90 god). Jedino sto sam vidio je da se radi o buducnosti i kao napredni "ljudi" sa jedne planete posmatrqju zaostale ljude (divljake) sa druge planete i komentarisu kako mora jos vremena da prodje da se razviju. Ako neko zna ime crtanog neka napise. Hvala!
    (Sky, 22. februar 2017 21:53)


    Možda je to animirani film Fantastic Planet/La planète sauvage (1973)?
    (Fall, 23. februar 2017 11:48)

    # Link komentara

  20. @Zvoncica, 22. februar 2017 21:43
    "U znaku Vodolije....

    Kraj je doba ribe, pocetak doba vodolije, kraj je mistike, pocetak nauke"

    Nekakvo slavljenje nauke (ili bi bolje bilo Nauke?) i kraja mistike, uz korišćenje besmislenih astroloških termina...
    Oh, the irony!

    U biti, nema nikakve razlike između flat-earthera i inih, obično verskih fanatika koji de facto negiraju nauku, i ljudi koji veruju u budalaštinu zvanu astrologija...
    (Low Key Lyesmith, 23. februar 2017 11:45)

    # Link komentara

  21. Sa Webbom, teleskop koji treba da zamjeni Huble do 2018. i koji ima senzore za širi spektar svjetlosti biće interesantnije, znaćemo sta se tačnije dešava.
    (nemilosrdni anđeo, 23. februar 2017 10:53)

    # Link komentara

  22. Da znaju da je citava planeta dijamant odmah bismo izmislili vozilo na neki pogon koji bi nam omogucio da stignemo do tamo, ovako kad nema interesa sumnjam da ce to biti uskoro.. ne daj boze da se pokaze da bismo na tim planetama svi imali sve.. i teleskop bismo zaboravili da pravimo..
    (Sky, 23. februar 2017 10:10)

    # Link komentara

  23. Traže uslove slične na zemlji ne da bi tragali za drugim oblicima života nego da bi mogli da presele tamo ove što finansiraju ova istraživanja jer su ovu planetu uništili zarađivanjem novca.
    Bilo kakavo putovanje tamo i nazad će uvek biti besmisleno zbog utrošenog vremena u putu. Jasno je da je to samo put u jednom pravcu.
    Ne zamajavjte se sa SF filmovima, to je samo mašta.
    (Egzodus, 23. februar 2017 09:48)

    # Link komentara

  24. Jeste razmisljali da smo mi aliensi na zemlji?
     (Shacall, 23. februar 2017 09:22)

    # Link komentara

  25. E sad ce da uvedu bus plus.....bas me zanima kako ce izbacivati svercere?mozda uz pomoc komunalne policije?koje zamajavanje smrtnika,na zemlji ljudi umiru od gladi,raznih bolesti a ovi bacaju bilione dolara na ovo!ljudi nisu sposobni da na ovoj nasoj planeti zive normalno a razmisljaju o drugoj!
     (Spale, 23. februar 2017 09:22)

    # Link komentara

  26. A radioaktivni oblak?
    (Innbecilo, 23. februar 2017 09:15)

    # Link komentara

  27. Koliko vremena i da li ima mogucnosti jedan organizam velicine bakterije da predje ulicu?
    Mozda je nasa velicina toliko mala da se necijim okom ne vidimo?
     (Vladimir, 23. februar 2017 09:12)

    # Link komentara

  28. I na osnovu zatamnjenja na teleskopu, oni sve to zakljucili? I okeane izmislili. Stalno imam osecaj da me neko zeza kad slusam ove iz NASA
    (Prle i Tihi, 23. februar 2017 09:05)

    # Link komentara

  29. kad bi neko dosao, ma ko, i odveo sve srpske politicare na vecno kupanje po tim vanzemaljskim okeanima.... i sve njihove fanove. to bi bilo wowowowowow.
     (pozivamo kosmickog tarzana, 23. februar 2017 09:01)

    # Link komentara

  30. @Mosalengija

    Najveci deo komunikacije se odvija preko mimike tela. Kod inteligentnih vrsta ce se odvijati bas tako. Isto kao sto su ljudi ovde ucili razne jezike. Odes kod drugog naroda uperis u zid, neko ti kaze npr. wall. A ti njemu - zid. I malo po malo, nauce obe strane jezike.
     (NoName, 23. februar 2017 09:00)

    # Link komentara

  31. Nauka se temelji isključivo na činjenicama i dokazima.
    Stav da u ogromnom mnoštvu nebeskih tela ''MORA da ima''
    (pa čak i: ''NEMOGUĆE je da nema'') života sličnog našem,
    sasvim je nenaučan. Zato što se zasniva na našoj pretpostavci
    o spontanom nastanku života, koja je naučno neodrživa.
    Život je čudo, ma to bio 1 sićušan mikrob, do te mere
    da ga čovek sa svim svojim znanjima, mašinama, moćima...
    ne može ni razumeti u potpunosti a kamoli stvoriti!
    A opet, sasvim mu je OK da se taj mikrob samostvorio!?
    (Joc@, 23. februar 2017 08:58)

    # Link komentara

  32. @dominus

    Kao prvo, materija je oblik energije i postoji. I nije za dzaba tu.
    Drugo, cak i da dodjes do "duhovnog", opet prolazis kroz stanja energije (materije).
     (NoName, 23. februar 2017 08:55)

    # Link komentara

  33. Pitam se samo da li i njihov bog njihovoj deci daje rak, ili je ipak malo dobrodusniji od ovog ovde.
    Hvala bogu sto me napravio ateistom.
    Go science!!! :)
    (gandra_swe, 22. februar 2017 20:54)

    Бог је тој деци подарио вечни живот, а вероватно и њиховим родитељима који су то отрпели. А да ли ће даровати теби или мени или било коме другом ко га осуђује и разапиње, чисто сумњам.
    (петар, 23. februar 2017 08:49)

    # Link komentara

  34. Otkriven sistem sa sedam egzoplaneta, od kojih su barem tri u tzv. Goldilocks zoni!? Rekao bih dobra vest. Možda u ovom trenutku i nije toliko bitna, ali će u budućnosti sigurno dobiti na značaju...
    Oko 39 svetlosnih godina je prilična razdaljina. NASA je poslednjih nekoliko godina aktivno radila na usavršavanju jonskog pogona (ion drive). Cilj je, naravno, povećanje efikasnosti i maksimalnih brzina koje se mogu postići. Ako se ne varam, trenutno implementirane varijante imaju efikasnost veću od 65% i postižu brzine do - ili veće od - 145.000 km/h (što je oko 40 km/s). Projekti na kojim NASA radi, bi trebali imati efikasnost (fuel efficiency, jelte) oko 90% i postizati brzine do 322.000 km/h (što je oko 89 km/s). To je oko 3368 puta sporije od brzine svetlosti. Što će reći da bi, ukoliko bi ti motori postojali, odnosno postojale letelice opremljene tim motorima, put do TRAPPIST-1 trajao oko 132.522 godine. Bugger. No, ion drive tehnologija se može usavršavati, i tih ~322.000 km-h koje sam gore pomenuo, nisu teorijski maksimum. Ko zna kakav tehnološki proboj na ovom polju možemo očekivati u narednim decenijama? A nekakva unmanned survey misija bi u biti bila moguća - sonda/letelica opremljena solarnim jedrom poslata u tom pravcu. Problemi:
    - nizak potisak (doduše, bez korišćenja bilo kakvog goriva), ali i pored toga, maksimalna brzina bi u teoriji mogla ići preko 145 km/s, što bi zavisilo od mase letelice;
    - mikrometeoriti,
    - trajanje misije...
    (Low Key Lyesmith, 23. februar 2017 08:45)

    # Link komentara

  35. Nista novo. Galame kao i uvek i probaju da uzmu iz fondova sto vise para. Ovakvih planeta ima puno u galaksiji i to je vec dokazano. Ono sto bi trebalo da se sledece desi i da se zbog toga organizuje vanredna konferencija za novinare je da na nekoj planeti otkriju atmosferu sa kiseonikom. Za to ce morati da se saceka bar nekoliko godina, pod uslovom da James Webb teleskop pronadje tako nesto u okruzenju od 50 svetlosnih godina od Zemlje.
    (Astrid, 23. februar 2017 08:43)

    # Link komentara

  36. Čim ih nađemo, to je to, idemo pod mač. … Šalu na stranu, najdivnija vest ikada! NASA
     (Krokodili dolaze, 23. februar 2017 08:40)

    # Link komentara

  37. @miletrans

    Slažem se sa tobom za ugljenik potpuno. Međutim, ti pričaš o kompleksnom životu. Vrlo jednostavan bi teorijski mogao da se bazira na silicijumu.
     (Nina, 23. februar 2017 08:24)

    # Link komentara

  38. @realna

    Misliš oko zvezde? I zašto je nemoguć? Argumentuj malo svoje mišljenje...
     (Nina, 23. februar 2017 08:22)

    # Link komentara

  39. ne čačkaj mečku
     (brat, 23. februar 2017 08:18)

    # Link komentara

  40. @jesam li ja lud

    Ne znam šta ne razumeš vezano za Van Alenove pojaseve. Da, tu ima naelektrisanih čestica, ali ne idu astronauti tuda peške i bez zaštite. Prolazi se brzo i postoji zaštita. Kome nije jasno neka pogleda rad Van Alena i neka se raspita kakvo je to zračenje i šta je potrebno da bi se isto zaustavilo. Ne možeš da dobiješ precizan odgovor na ovakvo pitanje. Napiši šta te konkretno zanima, zašto tačno misliš da ne može da se prođe tuda, a ja ću ti odgovoriti AKO MI B92 JEDNOM DOZVOLI -_-
     (Ana, 23. februar 2017 08:18)

    # Link komentara

  41. @ Kibo,

    Upravo tako. Međutim, pošto mi za sada jedino znamo za postojanje života na našoj planeti, pokušavamo da u potrazi "jurimo" planete i sisteme koji su slični našem. Imajući u vidu da su nam saznanja veoma skromna, a sredstva na raspolaganju više nego posredna, onda je jasno da je ovo za sada jedini način.

    Preporučio bih svima knjigu Stivena Veba - Gde su vanzemaljci? Knjiga sadrži oko 50 mogućih rešenja Fermijevog paradoksa i zaista može da vas dodatno uvuče u ovu fantastičnu temu. Na kraju, može i da utiče na promenu svesti kod ljudi da je ova planeta itekako fantastična i unikatna i da moramo da uradimo više kako bismo je sačuvali.

    Pozdrav svim ljubiteljima ovih tema.
    (Showtime, 23. februar 2017 08:10)

    # Link komentara

  42. Pre ce oni naci nas nego mi njih drugari...
    (AJA, 23. februar 2017 08:03)

    # Link komentara

  43. E pa onda sam i ja odatle...Vodolije su kao sa druge planete...neshvaceni
     (BobmarkSRB, 23. februar 2017 07:58)

    # Link komentara

  44. @brrr...Naravno, bas zato sto sam polazio od nas ovakvih kakvi smo, sam i pretpostavio da bi jaca civilizacija unistila ostale. Mi smo nemilosrdni cak i prema pripadnicima sopstvene vrste, a u odnosu sa drugim vrstama nemamo nikakvu grizu savesti.
    (Trovach, 23. februar 2017 07:47)

    # Link komentara

  45. Dosta komentara je bazirano da su pronađene planete previše daleko,
    i da kroz nekoliko vekova ne možemo dopreti do njih.
    Međutim većina pretpostvalja i da nismo sami.
    Dakle šta ako neka civilizacija uveliko razvija tehnologiju za takva putovanja ili barem za slanje poruka?
    Onda nemoramo čekati vekove, možda ih upoznamo za života...
    (dddddd, 23. februar 2017 07:16)

    # Link komentara

  46. i kazem vam:
    covek ce preseliti zivot s planete na planetu. genetskim manipulacijama napravice "nesto" ukrsteno izmedju skorpije, pauka svinje i coveka sa hlorofilom i u jajetu ga poslati kroz svemir da u hibernaciji ceka dok tamo stigne, onda se ispili, pojede domorodce, najkorisnije genetski modifikuje kako mu odgovara i postane bog. za to vreme na zemlji ce neko drugo "nesto" sto je covek stvorio (ukrsteno izmedju svinje, coveka, paradajza i odbeglog virusa ebole) uciniti to isto. na nas uzas to ce doziveti vecina sada zivih jer se vreme ubrzalo.
     (drakce, 23. februar 2017 07:13)

    # Link komentara

  47. Трапист1 ?, ништа без доброг сира...
     (Diego, 23. februar 2017 07:00)

    # Link komentara

  48. Materijalna javna nauka kaska za duhovnim i metafizickim znanjima. Sve sto se smatra naucnom fantastikom, postoji u stvarnosti. Do pre dvadeset godina nauka je tvrdila da nema dokaza za postojanje planeta van suncevog sistema, a ja sam tad komunicirao sa vanzemaljcima telepatski, kao i mnogi drugi ljudi.
    U zadnje vreme mi je redovna pojava da vidim vanzemaljce u snu, tj astralnom spektru, kao i njihove antigravitacione brodove. Javna nauka je previse ogranicena i ignorise svepovezanost i morfolosku samoorganizovanost ujedinjenog polja sila. Po tom fundamentalnom prirodnom zakonu funkcionse univerzum, i njegovim poznavanjem moze se napraviti, antigravitacija, teleportacija, telepatija, putovanje kroz vreme, zero point energija, holisticko energetsko lecenje, bioloska besmrtnost, itd.
    Mi zivimo poput glavnog junaka filma trumanov show, vidimo da se nesto cudno dogadja oko nas ali svi se prave ludi, vanzemaljci se ne pojavljuju zvanicno. Poput tog filma i nasu planetarnu realnost, kontrolisu nevidljive sile i namecu nam svoju volju. Na nama je da shvatimo i dodjemo do istine. Apsurdno je potcinjavati se ovolikoj kontroli uma koju vidimo danas, pogledajte samo vidljive stvari ekonomiju i politiku, a nevidljive stvari iza toga su jos daleko ironicnije.
    (all seeing eye, 23. februar 2017 06:52)

    # Link komentara

  49. То је сама дефиниција еволуције, не знам просто шта бих ти рекао на коментар.
    (my way, 23. februar 2017 00:58)
    evolucija "teži" stvaranju kompleksnijih organizama tačno koliko i eliminaciji takvih istih. Znači nimalo.
    Po tvom, više ne bi ni bilo jednostavnih organizama. Usput, kakve veze ima evolucija sa pojavom razuma? Razum, čak ni svest nema nikakve veze sa evolucionim mehanizmom, osim što deluje na sve. Otprilike koliko i gravitacija "teži" stvaranju kompleksnijih organizama... u stvari i manje.
    (Cinique, 23. februar 2017 06:37)

    # Link komentara

  50. Garant ima nafte, neka NATO odmah krene.
     (Mole, 23. februar 2017 06:32)

    # Link komentara

  51. Bilo bi lepo ako bi neko ko poznaje ovu materiju mogao da da vise informacija o tome kako izuzetno kratki orbitalni period (1-20 dana u poredjenu sa Zemljinih 365) utice na planetarnu atmosferu i geologiju, kao i na potencijalni zivot.
    (Unapred hvala, 23. februar 2017 06:21)

    # Link komentara

  52. Kakvi smo ljudi mi bi da tamo vidimo neki oblik zivota(životinju) odma hteli da probamo kakvog je ukusa... :)
    (Nikolaaaaaa12345, 23. februar 2017 06:13)

    # Link komentara

  53. Zamislite fudbalski teren da se ceo sastoji iz najfinijeg peska sa plaze. Cela nasa galaksija bi predstavljala samo jedno sicusno zrno peska na tom terenu, jedva vidljivo i opipljivo nama ljudima kada bismo ga stavili na dlan, a mi trenutno ne mozemo ni priblizno da istrazimo tu galaksiju, a kamoli ostatak tog fudbalskog terena. Stoga bi bilo pravo cudo da u ostatku tog fudbalskog terena ne postoji bilo kakav oblik zivota.
     (mile rizik, 23. februar 2017 06:12)

    # Link komentara

  54. Kad i tamo izmisle hipotekarne kredite eto njih kod nas brzinom svetlosti
    (Miloje, 23. februar 2017 05:55)

    # Link komentara

  55. Problem kod ovog zvezdanog sistema je validna pretpostavka da su sve planete cvrsto vezane sinhronom rotacijom (iliti "plimski zakljucane") za tu svoju zvijezdu, sto u prevodu (za ove manje upoznate) znaci da su samo jednom stranom stalno okrenute prema toj zvijezdi cije povrsine bi to sunce permanentno przilo, a druga strana bi bila u permanentnom mraku.. (slicno sistemu mjesec-zemlja) a to bi rezurtiralo enormnim temperaturnim gradijentom koji bi izazivao vjerovatno ogromne vjetrove na onoj polumracnoj ivici tih planeta pod uslovom da iste planete imaju adekvatno guste atmosfere - ali i to vazi samo u slucaju da posjeduju sopstvena magnetna polja (odnosno tecna metalna jezgra) koja bi sasvim sigurno rezurtirala u izuzetnoj povezanosti sa maticnom zvezdom i planetarno izmedju sebe na tim prakticno zanemarivim medjusbnim udaljenostima.. AKo uz sve orbitiraju po elipticnim putanjama oko te zvijezde, onda je to faktor vise da posjeduju izrazenu unutarnju dinamiku i tektoniku, sa intenzivnim magnetnim poljima koja bi bila u stanju da u velikoj mjeri eliminisu neposredna velika UV- i ina zracenja doticne zvijezde i obezbjede mnogo povoljnije uslove za eventualni nastanak i odrzanje zivota na takvim planetama sa ekstremnim klimatskim uslovima koja vjerovatno ne bi dozvolile razvoj potencijalnih "vertikalnih" bica koja bi se mogla ispraviti na noge ili osloniti na sopstvenu stabljiku i sl. ali izvjesno intenzivnog i uzbudljivog metabolizma..
    (space fan, 23. februar 2017 05:51)

    # Link komentara

  56. Sve su to stare Srpske zemlje.
     (Bosanac, 23. februar 2017 05:30)

    # Link komentara

  57. (...) imacemo vremena samo da se pokajemo sto smo uludo protracili svoje mogucnosti.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:51)


    prava slika i prilika pakla - nikakve vatre i muke strahotne, samo spoznaja o uludo protracenim mogucnostima... danteovska ceznja bez nade.
    (neutralni felsh, 23. februar 2017 05:14)

    # Link komentara

  58. @z

    Ja sam astronom (ne amater, to mi je posao), pa ću da probam da malo objasnim. Što se hemijskog sastava i spektroskopije tiče, niste u pravu. Svaki atom, ali i svaki molekul ima svoje linije na osnovu kojih se može utvrditi da se tu nalazi. E sad, što su neke linije slabe, neke jače, što se dosta preklapaju, možda ispadaju iz opsega instrumenta koji se koristi je druga priča. Znači, nije uopšte lako proceniti hemijski sastav (koji se atomi i molekuli tu nalaze i u kom odnosu), ali nije ni nemoguće. Ali inače, koliko shvatam, niko nije ni rekao da su spektroskopski detektovali planete, kao ni da su "otkrili" okeane. Samo da očekuju da ih bude na bar 3 od 7 planeta. E sad, mogu iz raznih razloga da to očekuju. Recimo, procenili su mase i orbite tih planeta, pa mogu da zaključe bar donekle kakvi uslovi vladaju tamo i na osnovu analize celog sistema (starost, tip zvezde itd) mogu da procene koji je udeo kiseonika u sistemu kao i koji bi molekuli u uslovima koje su modelovali mogli da se stvore i u kojoj meri. Naravno, greške kod ovakvih merenja su jako velike, ali to nikako ne čini rezultate beskorisnim.
     (Ana, 23. februar 2017 03:44)

    # Link komentara

  59. Ne znam da li je istina ali navodno su uspeli da naprave crvotocinu u laboratoriji.Ako je neko gledao stari film sa Lawrence Fishbourne, Event Horizon.I bas ima scena gde kao drugi glumac kao naucnik objasnjava tadasnju teoriju relativnosti.Po teoriji o tome i sta sam citao na internetu samo tako imamo sanse da se istrazuje svemir.Ne razumem se ja u to, ali fascinira me sama pomisao da putujes svemirom tako brzo.
     (psy, 23. februar 2017 03:34)

    # Link komentara

  60. A jesu li našli i dimnjenu gaudu, nešto mi ovaj trapist ne odgovara.. Aj mislim stvarno..
    (Rimtutituki, 23. februar 2017 03:26)

    # Link komentara

  61. Izvinjavam se, samo da dodam na prethodni komentar: naslov u kom se spominje "sveti gral", odnosno hrišćanska izmišljotina, zapravo fantastično tačno opisuje i potrebu i shvatanje otkrića ovih planeta.
    Mi zapravo uglavnom nismo svesni koliko je naš um kontaminiran religijom, religioznim načinom razmišljanja i religioznim potrebama. A dok je tako nećemo razumeti ni svemir. Svemir nije religiozan, u njemu nema nikakvog "Boga koji (ne) baca kockice" jer nema ni Boga, a ni kockica. Jedine "kockice" u tom svemiru smo bacili i bacamo mi.
    (CATAPA, 23. februar 2017 03:04)

    # Link komentara

  62. ne znam samo sta pomisle ovi sto tvrde da je zemlja ravna ploca kada pogledaju u mesec?
     (prolaznik, 23. februar 2017 02:59)

    # Link komentara

  63. Ako bi se malo olabavili kriterijumi za "živo" onda bi svemir zaista bio krcat životom. Zvezde bi bile živa "stvorenja" jer se rađaju, hrane, umiru...
    Dakle, ne traga se životom u svemiru nego za drugim inteligentnim bićima, a to je onda jedna drugačija "statistika". Ono što nazivamo prirodom je mehanizam optimalnog utroška energije. Evolucija je primena istih zakonitosti u živom svetu. Razvoj inteligencije je naprotiv protivprirodan, a ne nužno evoluciono pravilo. Iz uzorka koji znamo, što je neka vrsta inteligentnija, to je energetski manje efikasna. Najefikasniji su najprostiji organizmi, ali suprotnno očekivanju, to nisu nekakve amebe ili bakterije nego baš zvezde. Život u svemiru je odavno pronađen, samo što mi nismo zadovoljni njegovom formom i inteligencijom.
    Ovako tragamo za sopstvenom antropocentrističkom uobraziljom da smo ovakvi u svemiru bitni. A ironija je da bismo mogli da budemo bitni da smo zaista i inteligentni.
    Hrišćanstvo je pomalo umorna ideologija. I dalje se na hriščanstvo baca mnogo energije i sredstava, ali to nije ništa prema sajentologiji koja ponovo, po receptu hrišćanstva, nastupa sa pozicija nauke. Za sada ta "vanzemaljska" religija se poklapa sa iskonskom željom da se zna više, ali neće proći mnogo dok se ne pretvori u već viđenu i oprobanu manipulaciju.
    NASA to već čini selekcijom "važnih" (odnosno medijski popularnih) informacija. Nauka je donosila progres samo onda kada se naučnici nisu dodvoravali masovnim halucinacijama.
    (CATAPA, 23. februar 2017 02:53)

    # Link komentara

  64. Pronađen novi zvezdani sistem Urnebes ub22ChilliHot koji je udaljen 14,78 svetlosnih godina od sistema Kajmak kaj76Slani i 5,29 od sistema FurdaSjenički fus13.
    (nomenklatura, 23. februar 2017 02:45)

    # Link komentara

  65. nastavak...

    Einsteinova teorija relativnosti nam govori da, sto je putnikova brzina bliza brzini svjetlosti, to njemu sporije tece vrijeme. Zavisno koliko bi se priblizio brzini svjetlosti, putniku bi taj put trajao nekoliko tjedana do nekih mjesec dana. Mi na zemlji bi, naravno, cekali 80 godina da cujemo da li je sretno stigao.

    No, sve je ovo skoro neznatno kad po istim formulama spoznamo da, uz ovakav pogon, putnik bi mogao prijeci cijelu galaksiju u jednom zivotnom vijeku. To nije nebuloza, to je naucna cinjenica.
    (Hrvoje iz Zagreba, 23. februar 2017 02:37)

    # Link komentara

  66. Da li zelite nauciti nesto interesantno, a zasnovano na matematickim i fizickim cinjenicama? Ako ne, preskocite moj clanak, jer ce vas uzrujati. Svjetlosna brzina, pod Newtonovim zakonima, ne moze biti prevazidjena - to je Einstein dokazao. Ali, fizika i nije tako okrutna. Zamislite da imate pogon koji daje potisak sile of 1G (gravitacijske sile Zemlje). To je nekih 9.81 Newtona... i ne tako velika sila. Sada zamislite da taj pogon (motor) moze neprekidno raditi godinama... ne tako nezamislivo, jer postoje nuklearne podmornice i nosaci aviona koje treba "natankati" svakih 20 godina. Dakle, zamislimo da napravimo takvu pogonsku jedinicu u svemiru. Za sada jedina nada za takvo nesto je takozvani "EM motor", koji uz primjenu mikrovalnih zraka (energije) proizvodi potisak. Ovo je dokazano eksperimentima u brojnim laboratorijama svijeta, no jos nitko od naucnika ne razumije zasto, jer rezultati krse Newtonove zakone. No u redu - covijek je izumio avion prije nesto vise od 100 godina, hajde da zamislimo da za nekih 40 godina usavrsi "EM motor" koji moze godinama davati potisak od 9.81 Newtona.

    Uz takav motor, do Jupitera bi trebalo 5 dana i 16 sati. Do prve zvijezde nekih 5.2 godine. Do zvijezde Trapist-1, nekih 41 godinu. Ali, to je sve sa tocke gledista promatraca sa Zemlje, ne putnika.
    (Hrvoje iz Zagreba, 23. februar 2017 02:35)

    # Link komentara

  67. Sjajna vest. Ali zasto mislimo da je zivot moguc samo u uslovima slicnim kao na zemlji? Pogledajte kakvih oblika zivota mi sve imamo. U potpunom mraku, na dnu okeana imamo zivi svet. Na vecito zaledjenom severnom polu imamo zivi svet. Na gejzirima i T preko 100 stepeni imamo zivot. Imamo zivot bez kiseonika itd. Mislim da zivot van zemlje postoji ali da cemo ga naci tamo negde gde se najmanje nadamo, izgleda ne u skorije vreme jer tragamo samo za planetama slicnim zemlji.

    p.s. Mozda se vanzemaljci hrane svetloscu zasto da ne? Mozda udisu azot? Mozda postoje samo u vremenu ali ne i u prostoru? Mozda su napredniji od nas i izucavaju nas?
     (oklagija, 23. februar 2017 02:13)

    # Link komentara

  68. Jel u redu ova slika deluje mi nemoguće da ove planete obiđu tako brzo oko svoje zvezde osim ako nije greška pa su godine zamenili sa dane prva 1.5 a zadnja samo 20 dana tu treba da piše godina ili ja grešim.
     (Nebojša, 23. februar 2017 01:44)

    # Link komentara

  69. Kako god, lepo je da istrazuju, medjutim dok mi budemo sposobni da odemo tamo da proverimo zaista proci ce mnooogo vremena, i pitanje je da li ce ikad covecanstvo biti sposobno za to, ne samo zbog prevazilazenja problema koje nam fizika namece, kao i razvijanje letelica sposobnih za to, vec kakvo je trenutno stanje covecanstva mora se uzeti u obzir i da li cemo sami sebe da unistimo pre nego napredujemo dovoljno. A ako pa sa druge strane taj neki vanzemaljski zivot nas pretekne i nadje on put do nas, opet najverovatnije nestajemo kada nas vide, zivotinje mozda i zadrze, ali ljude ne vidim zasto, toliko zla i unistavanja nanosimo na sopstvenoj planeti i jedni drugima, bilo koji napredniji oblik zivot ne bi razmisljao tom svojom plemenitoscu tipa ajde da im pomognemo, vec bi nas verovatno istrebio.
     (voodoo, 23. februar 2017 01:39)

    # Link komentara

  70. @ 39 svetlosnih godina, znaci nikada necemo stici do njih.

    Neki tvoj prethodnik pre 100 godina je "znao" da se ne može ići brže od zvuka. A neki njegov prethodnik je pre 200 godina mislio da se ne može ići brzinom od preko 40 km/h jer će se čovek raspasti.

    Govorimo o svega par stotina godina. Ko zna šta ćemo moći u XXII veku...
    (Djole, 22. februar 2017 20:52) # Link komentara

    Negde 1999-e god u nekom razgovoru sam pomenuo da cemo za 6-8 god imati video pozive na tel, internet, gledacemo filmove itd pa su se vecina prisutnih smejali i govorili kako ce to biti, ali za 50 god. Eto toliko o tome na jednom krajnje banalnom primeru :)
    (abra, 23. februar 2017 01:30)

    # Link komentara

  71. Trampist:)
     (pa da, 23. februar 2017 01:10)

    # Link komentara

  72. Grešiš druže. Trenutno čovekovo poznavanje univerzuma jeste skromno, čak minorno. Međutim mogučnost čovekove spoznaje je velika. Problem je što je način traganja pogrešan. Čovek se pre svega oslanja na svoja fizička čula i materijalno, zanemarujući svoje duhovno. Zbog toga i ograničena spoznaja. Materijalno je samo sićučan delić postojanja.
    (dominus, 22. februar 2017 21:22)

    Овде се не ради о духовном, него баш о материјалном. Не ради се о нашој способности размишљања, идејама, логици, филозофији, отворености ума, ради се о трагању за материјалним, истраживању свемира на начин на који нам наука тренутно омогућава.

    @"...pa tako cete cuti i da evolucija tezi stvaranju kompleksnijih organizama..." (Kobster, 22. februar 2017 20:53)

    То је сама дефиниција еволуције, не знам просто шта бих ти рекао на коментар.
    (my way, 23. februar 2017 00:58)

    # Link komentara

  73. Guglujte "nasa ama" - naučnici NASE na redditu odgovaraju na pitanja zainteresovanih u vezi sa ovim otkrićem. O dosta tema koje ste pokrenuli u komentarima pišu stručni ljudi (pitao je neko i za Zemlju ravnu ploču, naravno). Odgovori su pisani razumljivim jezikom, daju i zanimljive linkove sa dodatnim informacijama. Koga zanima - uživancija!
    (Mrgud, 23. februar 2017 00:45)

    # Link komentara

  74. " Zemljane, jarane,
    nemoj da te strah od mene,
    patimo zbog iste žene..."
    (Momir, 23. februar 2017 00:32)

    # Link komentara

  75. 39 svetlosnih godina od nas... 1 svetlosna godina je 9,5 biliona kilometara... e sad... da vidimo... koliko sendvica treba za taj put...
    (miki, 23. februar 2017 00:31)

    # Link komentara

  76. Zasto imam osecaj radosti i kajanja u isto vreme?! Radosti jer bih voleo da se susretnemo sa drugom civilizacijom a kajanja jer znam da se to verovatno nece desiti u ovom veku.
     (Realista, 23. februar 2017 00:30)

    # Link komentara

  77. @Djura...Ne postoji nikakav "skandal oko (NE)sletanja na Mesec". Americki astronauti su na Mesec sleteli 6 puta, a pokusali 7 puta, dok su tu teoriju zavere smislili dokoni ljudi nesposobni da bilo sta korisno urade za svog zivota.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:28)

    Tacno je ipak da u Srbiji ima 60% polupismenih!
     (cacanin, 23. februar 2017 00:24)

    # Link komentara

  78. kojem se bogu klanjaju ti vanzemaljci!@#?valja se znati...cisto onako pitam!@#@
     (kibo, 23. februar 2017 00:22)

    # Link komentara

  79. Ako nekog zanima udaljenost u kilometrima od naseg solarnog sistema do sistema zvezde Trappist-1 ona iznosi 368.690.041.195.660,8 +/- nekoliko milijardu kilometara... :)
    Sad bi nam dobro dosao jedan "warp engine".
    (Demosten, 23. februar 2017 00:21)

    # Link komentara

  80. @vlado
    nije tako Vlado - ljudi iz neznanja lupaju pluseve. Po teoriji relativiteta vreme za posmatraca tokom kretanja brzinom svetlosti stoji tj vreme ne tece. Put bi trajao 40 god za posmatrace na zemlji Ali za one koje putuju, ako bi putovali brzinom bliskom brizini svetolosti, bi trajao kratko.
     (abc, 23. februar 2017 00:17)

    # Link komentara

  81. Trapist, kackavalj...kajmak...
    (Bg, 23. februar 2017 00:10)

    # Link komentara

  82. Mene blam...
    (bbt, 23. februar 2017 00:10)

    # Link komentara

  83. Gledali su Hitlera na olimpijskim igrama pre oko 40 godina😐
    (WarpSpeed, 22. februar 2017 23:57)

    # Link komentara

  84. Какво залуђивање.
     (Јабучило, 22. februar 2017 23:46)

    # Link komentara

  85. Ako nešto želim to je da se otkrije život i stupi u kontakt sa inteligentom civilizacijom pre nego što umrem. 18 godina imam, ako bude sreće da makar doživim srpski prosek trebalo bi to da bude dovoljno vremena. Bilo bi mi žao da odem a da ne doživim taj trenutak, ne vidim reakciju ljudi, drugačiji oblik života, tehnologiju, način sporazumevanja... Rođen par vekova prerano da bih krstario svemirom.
    (pn, 22. februar 2017 23:43)

    # Link komentara

  86. nema goreg no znati da ne mozes tamo stici jer previse smo mali za svemir.
     (nebojsanele, 22. februar 2017 23:38)

    # Link komentara

  87. Da predaleko je... Ali mozda nadjemo precicu da stignemo do tamo kroz crne rupe ili tako nesto slicno...
    (mozda?, 22. februar 2017 23:26)

    # Link komentara

  88. kad otkrijete vanzemaljski zivot onda se javite, ovo ovako ne pije vodu pa cak ni u drugom sistemu.
    (Alien, 22. februar 2017 23:24)

    # Link komentara

  89. Ljuba- Zato što jedini oblik života koji poznajemo je ovaj koji imamo na Zemlji? Ne možeš da na ovaj način (potrebni uslovi za razvoj) tražiš bilo koji drugi oblik života osim onog koji poznaješ.
    (pn, 22. februar 2017 23:23)

    # Link komentara

  90. Da je bar ementaler. Ko zna kakve sve začine ti Srbi gore koriste pri okretanju praseta? Salu na stranu pročitao sam svih 100 komentara. Koliko ljudi ne shvata da se ne gleda klasičnim teleskopima. Ljudi su toliko sićušni spram vidljivog svemira kao bakterije spram naše planete. Eto da tamo ima nekog ko ima dovoljno jak teleskop i gleda ka zemlji. Pa on gleda scene iz 7 veka. Drugo mislim da radijacija nije problem ako se život razvio pod njom onda su i evoluirali pod njom. Ipak da li je i šta sve za otkrivanje tačkica u svemiru mogućnosti da navede kompjuter da pogreši? Verujem da taj teleskop vidi te planete kao zrno peska, kako im u opšte određuje daljinu od sunca? 1400 svetlosnih godina. Eehh ladno možemo da im pošaljemo poruku dođite da vas pojedemo ili vi nas. Dok im stigne pa dok oni dodju potomci na planeti će moći da im kažu da nisu ni sigurni kako su se primitivni stanovnici planete 2017 razmnožavali. Realno za par hiljada godina ćemo biti u simbiozi sa robotima po sopstvenoj želji.
    (Lokal, 22. februar 2017 23:18)

    # Link komentara

  91. Аko NASA organizuje neki 'Svemirski Brod' da moše da odleti TAKO DALEKO a posada da bude 200 parova i da su sve žene trudne, imaju mogućnost da njihovi potomci stignu do Trapista i vide šta se dešava, pa ako je tamo OK za život da 4017 godine pošaljemo 50.000 stanovnika da ih naselimo tamo (naravno ako se ne pobijemo do tada)...
    (nele, 22. februar 2017 23:18)

    # Link komentara

  92. Bio sam tamo. Sad više nema ništa.
     (Galaktus, 22. februar 2017 23:08)

    # Link komentara

  93. Prazne price, ajde malo da opravdamo svoje postojanje. Slozili su pricu koju ne mozeme da proveri.
    (Bob, 22. februar 2017 23:02)

    # Link komentara

  94. Mene interesije kako bi smo se mi sporazumeli sa vanzemaljcima, mi na zemlji imamo preko 500 razlicitih jezika i kultura.

    Sta ako na primer vanzemaljci (neka rasa) imaju zajednicki jezik kojim pricaju?
     (Mošalengija, 22. februar 2017 22:58)

    # Link komentara

  95. Imam pitanje, sta se desi kada pronadju zivot van Zemlje? Toliko para sredstava i vremena je potroseno na tome, a kada ih nadju na nekoj planeti nista ne mogu da urade, sem da kazu nasli smo zivot van Zemlje.
    (Jeri smo tako u mo gucnosti, 22. februar 2017 19:27)

    Pa recimo da osmislimo motore i prevozna srestva koja mogu putovati jednu svetlosnu brzinu jer 39 svetlosnih godina je 368 biliona kilometara ....

    Jednostavno, ovakav nacin zivota koji vodi ljudska rasa ... kroz monetarni zivot bi izgubio smisao jer takav nacin zivota sputava nauku da se vise razvija.

    Mene iskreno raduje ova vest .... iako je ona foskula i zasniva na prepostavci ali tamo negde u dubokom svemiru postoje mozda napredne i tolerantne civilizacije a mozda i agresivne.Mozete nazvati NASU i prevarantima i hostaplerima ali oni rade posao kroz nauku a ne teorijama .... Zemlja ploca i itd!

    Ova vest me je duboko ganula jer mislim da svi verujemo da postoji zivot van planete Zemlje (cast pojedincim, za ravnu plocu i vredjanju Galileja)!
     (Ce Gevara, 22. februar 2017 22:54)

    # Link komentara

  96. @Beogradjanka
    Mi mozda jesmo sami u Suncevom sistemu ali ljudi mi smo samo jedna tacka u univerzumu mora naprosto mora da ima drugi oblik zivota tamo negde ne moraju da su uslovi kao na zemlji da bi neka civilizacija opstala i zivela ali to je jednostavno cinjenica da mora postojati neki drugi oblik zivota tamo negde.
    I da si najveci skeptik sto se tice vanzemaljaca samo pogledaj klipove po netu i po forumima sto se tice prica i naravno zataskavanja istog, pocnimo od oblasti 51 pa do price da je jedan turcin bio u navodnom braku sa vanzemaljcem pa kad je objavio tu pricu ubijen je odma posle toga..
    (Pazarac, 22. februar 2017 22:52)

    # Link komentara

  97. Sve super ali ne mora cgi.
    (urke, 22. februar 2017 22:49)

    # Link komentara

  98. Eto vam i snimka u clanku, direktnog. Ipak je zemlja okrugla
    (ime vase upisite, 22. februar 2017 22:45)

    # Link komentara

  99. што реко чорба из сложне браће:,,немере то без кабла,,
     (bily piton, 22. februar 2017 22:43)

    # Link komentara

  100. @ z

    Nisam neki strucnjak za spektralnu analizu, ali slusajuci konferenciju, svaku iznetu cinjenicu su potkrepili.
     (Mogli, 22. februar 2017 22:41)

    # Link komentara

  101. Bajke samo bajke
    (Aquarius, 22. februar 2017 22:41)

    # Link komentara

  102. Postoje samo dve mogucnosti:

    - ili smo sami u beskrajnom prostoru
    - ili tamo negde postoji zivot

    obe mogucnosti su jednako zastrasujuce...
     (iVar, 22. februar 2017 22:39)

    # Link komentara

  103. @(Mogli, 22. februar 2017 19:54)
    ako postoji 400 milijardi galaksija i svaka sa 300 milijardi zvezda, a svaka sa 7, 8 planeta.. da zanemarimo da su neke i vise miliona puta veca od nase, i to samo u vidljovom delu svemira koji je nkegov manjo deo, pa to znaci ne da ima zivota i to ne na nivou celija, nego da ima zivota gde isto postoji covek sa mojim imenom.. po zakonu verovatnoce
    (dalabu, 22. februar 2017 20:04)

    Postoji, ali ne zaboravi da je razvoju zivota od celije do homo sapiensa bio potreban period evolucije od 4 milijarde godina, pod uslovom da je evolucija tekla u pravom smeru. Dakle, uzimajuci u obzir starost (vidljivog) Svemira od 13 i kusur milijardi godina, sanse za inteligentan zivot nisu nesto preterano velike cak i u tolikom broju zvezda i galaksija, ali ne znaci i nemoguce.
     (Mogli, 22. februar 2017 22:37)

    # Link komentara

  104. Ako bude nekog rata protiv vanzemaljca ce amerikanci, rusi, srbi i albanci biti u isoj liniji frontal za odbranu covecanstva. Toliko
    (Ja, 22. februar 2017 22:33)

    # Link komentara

  105. Zivot je NEVEROVATAN!
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mogli, 22. februar 2017 19:44) # Link komentara

    a sta ako nadju neku crvotocinu/ pa putujes skoro brzinom misli/
    (i tako to, 22. februar 2017 22:31)

    # Link komentara

  106. Samo vas molim da izbacite evoluciju iz komentara o kosmosu pošto tamo ne postoji, a još uvek nismo načisto koje dimenzije postoje i da li su vreme, prostor i materija relevantne činjenice za druge svetove.To što je čovek do sada otkrio o kosmosu je toliko malo da postaje beznačajno i nedovoljno za spoznaju beskonačnog svemira. Sa tog stanovišta, sigurno je samo da život u kosmosu postoji, a pitanje je samo u kakvom obliku i da li je uopšte sličan životu na zemlji.
    (Nikola, 22. februar 2017 22:30)

    # Link komentara

  107. Cilj NASE je jasan jer zeli da dokaze da covek nema tvorca vec da je sam sebe stvorio.
     (nebojsanele, 22. februar 2017 22:28)

    # Link komentara

  108. dobrooooo jutroooooo...sami smo...xa xa xa..
     (AnOnImUs 25, 22. februar 2017 22:28)

    # Link komentara

  109. Super, da li sretnom nalazacu sledi nagrada?
    (dragan, 22. februar 2017 22:22)

    # Link komentara

  110. Sreca tako daleko i nedostizno
     (slib9dan, 22. februar 2017 22:20)

    # Link komentara

  111. Mozda ovi svetovi čekaju na setvu
     (A druga strana, 22. februar 2017 22:18)

    # Link komentara

  112. Ja sam vec kreno
     (slib9dan, 22. februar 2017 22:18)

    # Link komentara

  113. Kakve su ovo gluposti, ovo je strasno?! Naucnici smatraju, misle i slicno o necemu sto je toliko udaljeno od zemlje da je to nepojmljivo. Na Mesec bre, ne mozete da odete, a pricate o nekim okeanima na tamo nekim planetama...
     (Milan, 22. februar 2017 22:17)

    # Link komentara

  114. Interstellar
    (tigres, 22. februar 2017 22:12)

    # Link komentara

  115. Za razliku od većine ja ipak mislim da je naš svet jedinstvena pojava i da smo možda zaista same bez obzira što verovatnoća kaže da nismo. Život je užasno krhka pojava. Desetak stepeni manje ili više i života nema. Malo bliže ili dalje od zvezde, opet života nema. Pesimista sam.
     (Jovan Mitrović, 22. februar 2017 22:12)

    # Link komentara

  116. Trovach, 22. februar 2017 20:22,
    Ne kazem da sam u pravu, ali mislim da bi nas neka druga civilizacija unistila i pretvorila u robove. Zasto tako mislim? Ne morate gledati ljude, pogledajte zivotinje. Kako se ponasaju lavovi, tigrovi... kada vide druge vrste? Ok, njima je to lanac ishrane, ali ne moze da ne kaze i da se ne radi i o zakonu jaceg. Ako pricamo o ljudima, mogli bi da uzmemo primer civilizacije Maja, Inke kao danasnje Zemljane. Jednog dana se pojavili neki ljudi na brodovima, koje mozemo da uzmemo kao primer inteligentnije rase. Znamo sta se desilo sa tim civilizacijama. Sigurno ste gledali i onaj snimak napada strsljenova na pcelinjak. Evropljani i strsljenovi su izvrsili masakr radi preuzimanja resursa. Nasa Zemlja je puna resursa, kako za nas, onda mozda i za druge vrste. Zastrasujuce!
     (brrr, 22. februar 2017 22:03)

    # Link komentara

  117. konobar,dve karte za Trappist-1 !
     (djolekg, 22. februar 2017 22:00)

    # Link komentara

  118. Ideja je da odemo tamo i ... te planete kao našu? Nadam se da necemo uspeti. Kad evoluiramo i ako preživimo proces, onda... do tada, čovekolika gospodo, dajte sve od sebe da malo napredujete.
     (draganChe, 22. februar 2017 21:59)

    # Link komentara

  119. Ako neko ne pronadje ideju kako da se putuje u relativno kratkom periodu, a ne hiljadama godina, onda ove planete mogu nesto da znace.
    Al kako je krenulo, pre cemo se poubijat ovde na Zemlji nego sto cemo stici na 30+ svetlosnih godina udaljenih planeta.

    Bez koncepta presavijenog horizonta sanse su nam veoma male!
     (stalker, 22. februar 2017 21:58)

    # Link komentara

  120. OK, saljivdzije, valjda ste pretpostavljali da skracenica TRAPPIST nema veze sa sirom.

    "This exoplanet system is called TRAPPIST-1, named for The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) in Chile."

    To je mali teleskop za nalazenje egzoplaneta metodom tranzita (malog smanjenja intenziteta maticne zvezde kada egzoplaneta prodje izmedju nas i zvezde). U svetu ima nekoliko mreza malih teleskopa za ovakva osmatranja (i nasi susedi Madjari su osnivaci jedne takve mreze). Ovaj teleskop je otkrio sumnjivu zvezdu i veci teleskopi (ukljucujuci i svemirski teleskop Spitzer) su se koncentrisali na nju. Dugogodisnjom analizom periodicnih promena sjaja pronadjene su te egzoplanete.

    Sto se tice mogucnosti za tecnu vodu, nisu opazeni nikakvi okeani na toj udaljenosti, ali se iz gustine planeta pretpostavlja da su stenovite a analizom svojstava maticne zvezde su odredjene granice habitabilne zone. Dakle, barem tri su u habitabilnoj zoni.

    Sto se tice insistiranja na vodi kao osnovi ne samo zemaljskog zivota - u pitanju su fizicko-hemijske i bioloske osnove zivota kakav znamo i s kakvim je komunikacija moguca.
     (BSN, 22. februar 2017 21:54)

    # Link komentara

  121. Da li je neko gledao crtani film(mislim francuski, stariji mozda 80,90 god). Jedino sto sam vidio je da se radi o buducnosti i kao napredni "ljudi" sa jedne planete posmatrqju zaostale ljude (divljake) sa druge planete i komentarisu kako mora jos vremena da prodje da se razviju. Ako neko zna ime crtanog neka napise. Hvala!
    (Sky, 22. februar 2017 21:53)

    # Link komentara

  122. Obzirom na razdaljine u svemiru, 39 svetlosnih godina mu dodje kao prvi komsiluk. Tesko je verovati da ce u dogledno vreme moci da se poseti taj system, ali sa napretkom tehnologije postoji verovatnoca da ce covek moci da nastani neku od tih planeta.
    (nesa, 22. februar 2017 21:47)

    # Link komentara

  123. Nadam se da ultraljubicasto zracenje sa zvezde nije prejako da razori atmosfere planeta, to je jedina i glavna nedoumica koju autori rada ne mogu da odgovore trenutno. Cak su izbegli da na to pitanje direktno odgovore jer je vrlo nezahvalno davanje procena.

    U slucaju da je zracenje prejako, planete nece moci da ponude osnove za zivot.

    Za one koji se pitaju cemu ovo sluzi -otkrice je veliko jer nam pruza mnogo toga, pogled u nove svetove i proveru razumevanja tih svetova :)

    pozdrav svim ljubiteljima nauke!
    (Poluastronom, 22. februar 2017 21:46)

    # Link komentara

  124. Najpre da kazem da ovako uzbudljivu vest NASA godinama nije objavila. Od srca im zelim da prezive vladavinu svog predsednika, potpunog naucnog ignoramusa. Medjutim, vidim dosta ljudi ovde pise da je potrebno 39 godina da se stigne do tih planeta ako se putuje brzinom svetlosti. U pitanju je velika greska, jer se zanemaruje naucno dokazana pojava dilatacije vremena. Najpre, u sistemu putnika, ako se putuje brzinom 0,99C, na odrediste bi se stiglo za oko 5 godina, jer bi se protok vremena pri toj brzini usporava na nekih 14%. A ako bi, teoretski, telo sa masom (hipoteticki vasionski brod) postiglo brzinu od 100% c, nalazilo bi se istovremeno u svim tackama univerzuma, sto je apsurd. Warp drive iz Star Treka, teoretski pogon koji omogucava nadsvetlosnu brzinu bez dilatacije vremena, radi tako sto stvara lokalni "mehur" u kojem brod miruje (pa dilatacije nema), dok se prostorvreme ispred mehura kompresuje, a iza rasteze, i na taj nacin se "zaobilaze" problemi brzine i efekti dilatacije vremena.
    (Astronomicar, 22. februar 2017 21:46)

    # Link komentara

  125. NASA-Never A Straight Answer
    (Naravno, 22. februar 2017 21:44)

    # Link komentara

  126. U znaku Vodolije....

    Kraj je doba ribe, pocetak doba vodolije, kraj je mistike, pocetak nauke
     (Zvoncica, 22. februar 2017 21:43)

    # Link komentara

  127. Uskoro ocekujte zvanican dolazak vanzemaljaca na zemlju!
    Ovim otkricem smo dostigli smo odredjeni naucno tehnoloski nivo i sada treba da predjemo na visi stadijum duhovnog razvitka sto sami bez pomoci sa strane ne mozemo.
    Dobrodosli!
    (Storno, 22. februar 2017 21:39)

    # Link komentara

  128. Ko jos slusa sta ovi pricaju iz nase,koliko vidim posvadjace nas sve.Ja mislim da im srbi od svih naroda najvise vjeruju,strasno,sve naucnik do naucnika sa svim tim svetlosnim godinama i bajkama.Inace gledao sam jedan video o sletanju na mesec dal je istina ili ne,mislim da se radnja desava u Spaniji,i ovaj sto radi emisiju otisao na neki univerzet da pita mlade sta misle o tome,velika vecina sumlja.A kod nas obratno,srpska posla.Samo malo proucite pocetke nase sve bi vam bilo jasno ko su oni,gomila klovnova i lazova,od onih sto su kao prvi isli u svemir do ovih danas.
    (eh ta nasa posla, 22. februar 2017 21:39)

    # Link komentara

  129. kao prvo, njima nista ne verujem zbog skandala oko (NE)sletanja na Mesec..drugo, i da postoje druge planete slicne nasoj, mi nikad necemo stici tamo, jer je nemoguce proci Van Alenov pojas (ogromna kolicina radijacije)..tako da..sve ostaje u domenu naucno-fantasticnih filmova
    (Djura, 22. februar 2017 19:42)

    Do pre 150 godina, crkva je smatrala da je konj osnovno sredstvo koje pokrece kociju, a da se kocija koja se krece sama bez konja (auto), djavolja rabota. Sada, 150 godina kasnije, izmisljen je auto koji moze da ide 450km/h i nismo u paklu zbog toga. To jasno pokazuje da, dokle god postoje ograniceni umovi, mi necemo napustiti Suncev Sistem.
     (Mogli, 22. februar 2017 21:38)

    # Link komentara

  130. @ Trovach

    Pa tako nešto se upravo i desilo na Zemlji samo sa kontinentima umesto planetama kada su Amerike i Australija kolonizovane od strane Engleske, Francuske, Španije...
     (Aurora borealis, 22. februar 2017 21:36)

    # Link komentara

  131. @slayer...Plus za trud, ali tekst ide malo drugacije. P.S. Znali smo ga i u 3 ujutro posle 10 piva :)
    (Trovach, 22. februar 2017 21:31)

    # Link komentara

  132. ovo je informativni portal nije naučni sajt ... dakle svi koji crpite informacije iz ovog članka - u zabludi ste ... niko na NASInoj konferenciji nije pominjao ni okeane ni život kao ni sastav atmosfere ... to su medijska spinovanja ... I eto kako se lako, nauka pretvori u šarlatanstvo

    negde ranije neko je pomenuo evoluciju u smislu da teži razvoju inteligencije ... evolucija nema nikakvih težnji ... inteligencija nije svrha ... opstaće I razvijaće se oni organizmi koji su najbolje prilagođeni okruženju I koji se najbrže adaptiraju na promene okruženja ... nikakva svrha
    (čovek, 22. februar 2017 21:23)

    # Link komentara

  133. То је искључиво из једног јединог разлога, а то су наше више него скромне могућности упознавања свемира. Зато је научни приступ такав да тражимо нешто што би могло бити слично нама, јер и то превазилази наше способности.

    (my way, 22. februar 2017 20:13)

    Grešiš druže. Trenutno čovekovo poznavanje univerzuma jeste skromno, čak minorno. Međutim mogučnost čovekove spoznaje je velika. Problem je što je način traganja pogrešan. Čovek se pre svega oslanja na svoja fizička čula i materijalno, zanemarujući svoje duhovno. Zbog toga i ograničena spoznaja. Materijalno je samo sićučan delić postojanja.
    (dominus, 22. februar 2017 21:22)

    # Link komentara

  134. A sta bi mi jeli onako usput tih 800 000 godina dok ne stignemo kod rodjaka na rucak ?
     (Trampo, 22. februar 2017 21:17)

    # Link komentara

  135. Bravo NASA bravo astronomija.
     (student astronomije, 22. februar 2017 21:17)

    # Link komentara

  136. @ Blazena svetlost

    Da poverujem da su pronašli taj trapist sistem od 7 planeta. Hajde ti kao naučnik objasni kakva je korist od toga?
    (dominus, 22. februar 2017 21:14)

    # Link komentara

  137. Sta na ovo kaze Irving? haha
     (nema ime, 22. februar 2017 21:12)

    # Link komentara

  138. Дошао сам овде само да прочитам шта кажу стручњаци у коментарима. Пошто се ми Срби у све разумемо.
    (маркеђани, 22. februar 2017 21:11)

    # Link komentara

  139. I meni je život težak kao i većini. Rmbam daleko od kuće, u tuđini, jer u Srbiji nisam imao ni šansu. I opet ne prosipam žuč, ne hejtujem. Velika većina komentara je upravo to, izbacivanje frustracija, nezadovoljstva. Čak i na ovakve vesti.
     (absolutezero, 22. februar 2017 21:10)

    # Link komentara

  140. Brzinom svetlosti putuju samo fotoni, a foton nije materija. Cak i da pronadjemo nacin da razvijemo tu cudnovatu brzinu ljudsko telo bi se raspalo. Raspalo bi se i pri dosta manjim brzinama od te. Tako da prvo treba gledati koju maksimalnu brzinu ljudsko telo moze izdrzati pa izrazavati udaljenosti do zvezda u tim vrednosnim jedinicama. Cak i tada, cini se da je takve udaljenosti nemoguce dostici pa i da duplo produzimo zivotni vek. Cini se da je kosmos napravljen na takav nacin da je nemoguce niti da je predvidjeno da materija putuje iz jednog sistema u drugi. Ali zbog cega? Poslusajte iskustva ljudi koji su doziveli klinicku smrt. Svi koji se mogu necega setiti jeste dugacak tunel na cijem kraju se nalazi svetlost. Zar se na isti nacin ne pretpostavlja i prolazak kroz crnu rupu? Mozda je smrt nacin na koji nasa dusa koja nije materija, putuje kroz Kosmos i ostvaruje kruzenje materije? Mozda su tamo duse nasih preminulih, kao sto su na zemlji duse preminulih iz ostalih svetova? Mislite o tome.
     (zvonko, 22. februar 2017 21:09)

    # Link komentara

  141. Odjednom, iz po vedra neba, onako skroz-naskroz iznebuha - vanzemaljaca na kilo!
    (Djoka, 22. februar 2017 21:09)

    # Link komentara

  142. Molim redakciju!
    Nemojte vise objavljivati naucne i druge interesantne vesti, jer kada god to uradite geometrijskom progresijom raste broj nevidjeno glupih komentara od kojih vecina cak nema veze sa tekstom,i potpuno zatrpa ono malo pametnih ljudi i njihovih smislenih reakcija na tekst.
    (molba iz mase, 22. februar 2017 21:09)

    # Link komentara

  143. Do tog sistema treba 40 godina da se stigne ako se putuje brzinom svetlosti. Mislite o tome.
    (vlado, 22. februar 2017 20:26)

    U svemirskim okvirima da pljuneš dotle. Varp pogon se ne bi ni zagrejao.
     (Eleftherios, 22. februar 2017 21:08)

    # Link komentara

  144. Ako sve cinjenice uzmemo u obzir, NASA nikada nije uspela da izadje u svemir jer to tehnicki nije moguce. Mogu i ja vama da kazem da imam vanzemaljca u potrumu moje babe u Spaniji, ali to niko nije video osim mene i moje porodice, u ovom slucaju NASA. Meni sve ovo lici na Science Fiction.
    (Darkoni, 22. februar 2017 20:20)

    A da li si ti ili bilo ko video boga, e to je pravi science fiction.
     (Eleftherios, 22. februar 2017 21:06)

    # Link komentara

  145. Mora da uvedemo demokratiju tamo.
    (dragan, 22. februar 2017 21:03)

    # Link komentara

  146. ma idi begaj...
     (ronin, 22. februar 2017 21:03)

    # Link komentara

  147. Jel ima jos neko da veruje u ove Nasine bajke.?
    (dj, 22. februar 2017 21:03)

    # Link komentara

  148. @Ljuba

    Ceo Univerzum se sastoji od 92 hemijska elementa (i još smo sintetisali 26). Za sve njih dobro znamo hemijske osobine i koji tip jedinjenja i veza mogu da grade. I SAMO ugljenik ima toliku raznovrsnost i zato se on izučava odvojeno od svih ostalih elemenata u organskoj hemiji. Njegov najbliži homolog silicijum nema ni približno dovoljnu hemijsku "raznovrsnost". Da ne ulazimo sad razloge ((ne)mogućnost hibridizacije 2s/2p i 3s/3p orbitala). Bilo koji život koji nastaje MORA da bude baziran na ugljeniku. E sad, da li će to biti bakterija, lignja, kokoška ili bezlična siva masa, to je drugi "padež".
     (miletrans, 22. februar 2017 21:02)

    # Link komentara

  149. Na planetama koje brzo rotiraju oko planete, život je NEmoguć
     (relana, 22. februar 2017 21:01)

    # Link komentara

  150. (Goran, 22. februar 2017 20:17) / Niti si smesan, niti se Margarita pravi sa kecapom i trapistom
     (R2D2, 22. februar 2017 21:01)

    # Link komentara

  151. @Vlado
    Šta je čovek pre 2000-3000 godina mogao da zamisli od ove tehnologije koja danas postoji. Razmisli o tome. Ova otkrića možda nemaju trenutno neki značaj ali u budućnosti možda se o njima bude pričalo kao o nečemu velikom.
     (Rogi Obrenovac, 22. februar 2017 21:00)

    # Link komentara

  152. @Zeleni zmaj...Skini skafander na Mesecu, pa disi punim plucima.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:55)

    # Link komentara

  153. Pitam se samo da li i njihov bog njihovoj deci daje rak, ili je ipak malo dobrodusniji od ovog ovde.
    Hvala bogu sto me napravio ateistom.
    Go science!!! :)
     (gandra_swe, 22. februar 2017 20:54)

    # Link komentara

  154. divno! Jos jedna planeta za unistiti..ako covek kroci nogom ikada na nju...
    (katastrofa, 22. februar 2017 20:54)

    # Link komentara

  155. Prosto sam zaprepascen kolicinom neznanja kod nasih ljudi, dok citam ove komentare. I to ne samo onih koji su se posvadjali sa logikom odavno, pa kazu da NASA obmanjuje narod, hoce milijarde (hoce ih, ali za dalja istrazivanja a ne punjenje vlastitih dzepova, koliko god to prosecnom
    Srbinu neverovatno zvucalo), da nikad nisu poleteli u svemir jer je to "tehnicki nemoguce" (?!?!) Vise me brinu komentari obrazovanijih, koji vidim da zanima nauka, pa tako cete cuti i da evolucija tezi stvaranju kompleksnijih organizama, da je nemoguce da zivot nastane i ako ima sve potrebne uslove za to i tako dalje. Molim samo ove ljude koje nauka interesuje, da se bolje informisu kada nesto komentarisu, jer u suprotnom daju municiju onima koji su u svadji sa logikom dajuci im poluistine ili potpune neistine.
    (Kobster, 22. februar 2017 20:53)

    # Link komentara

  156. Do tog sistema treba 40 godina da se stigne ako se putuje brzinom svetlosti. Mislite o tome.
    (vlado, 22. februar 2017 20:26)

    Ma bre pitanje i da li tamo ista ima pogodno za zivot. I Mars sa 40 svetlosnih godina bi izgledao da je pogodan za zivot, al pusto. Ni to nisu znali dok nisu oterali neku letelicu tamo.
    (Zoran, 22. februar 2017 20:53)

    # Link komentara

  157. Ne vidite povrsinu Meseca kao na dlanu, a vidite nesto udaljeno svetlosnim godinama...
     (Felipe Dios, 22. februar 2017 20:53)

    # Link komentara

  158. Blago njima pa oni su na okruglim planetama :D
     (Polimark, 22. februar 2017 20:52)

    # Link komentara

  159. @ 39 svetlosnih godina, znaci nikada necemo stici do njih.

    Neki tvoj prethodnik pre 100 godina je "znao" da se ne može ići brže od zvuka. A neki njegov prethodnik je pre 200 godina mislio da se ne može ići brzinom od preko 40 km/h jer će se čovek raspasti.

    Govorimo o svega par stotina godina. Ko zna šta ćemo moći u XXII veku...
    (Djole, 22. februar 2017 20:52)

    # Link komentara

  160. Kakvu imaju rotaciju, da li imaju rastopljeno gvozdeno jezgro, tj. da li imaju magnetno polje, kakva je atmosfera ovih planeta, da li poseduju satelite, i kakva je uravnoteženost i orbita istih, u odnosu na planete oko kojih kruže, a u vezi sa tim, da li je osa obrtanja tih planeta stabilna, ili osciluje? Ako se uzme, da je voda postojala na Zemlji jako dugo, pre nego što je nastao život, onda i prisustvo vode na ovim planetama, čak i u sva 3 agregatna stanja, nije garancija da na njima ima uopšte života, ili da će se ikada razviti. Život je vrlo kompleksna stvar, koja zavisi od ogromnog broja varijabli, u sinergiji. Nije nemoguće da ga ima još negde u Univerzumu, ali je zbog svega, pre izuzetak, a ne pravilo.
    (Smuleco, 22. februar 2017 20:52)

    # Link komentara

  161. @Dušan...Mi, obicni ljudi, mozemo puno uciniti da sacuvamo svoj dom Zemlju i ne treba da ocekujemo da astronomi kupe djubre koje mi pobacamo, niti da nahrane gladne, izlece bolesne... Ja umem proizvesti hranu, ne umem izleciti nekoga, a umem da bacam smece po ulici, ali to ne radim. Takodje, mislim da se nepotrebno baca mnogo vise novca na naoruzanje i vojsku, kao i na organizovanu religiju, luksuz, zabavu itd. Ako jednom budemo morali "bezati" sa Zemlje, imacemo vremena samo da se pokajemo sto smo uludo protracili svoje mogucnosti.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:51)

    # Link komentara

  162. jel ima ko pametan i ucen da mi kaze kako su Ameri prosli kroz Van Alenov pojas? Kojom tehnikom i tehnologijom....?
     (jesam li ja lud, 22. februar 2017 20:49)

    # Link komentara

  163. Mislim da su ovi sa sarkastičnim i nipodaštavajućim komentarima,promašili vijest i da je bolje da napišu neki komentar na vijesti o Trampu i Kosovu,jer to je ona vrsta Srba koji teorije zavjera i geopolitiku imaju u malom prstu i koji su sigurno zdušno sa sve Trampovim majicama na sebi svojim nepogriješivim geopolitičkim darom i instinktov vjerovali da Tramp vraća Kosovo.Da kojim slučajem Rusija drži svjetski primat u istraživanju svemira,sigurno je da bi onda čitali nebrojene hvalospjeve a ovi isti što pišu sa nipodaštavanjem bili bi najveći poznavaoci astronomije,kao što su sad najveći znanci geopolitike.
    (Perun, 22. februar 2017 20:48)

    # Link komentara

  164. Valjda vam je jasno da se ovo otkrice ni u kojoj meri nece odraziti ni na nas, ni na nasu decu, unuke, praunuke.. ovo je nesto na cemu ce covecanstvo raditi narednih hiljadama godina. Satlu treba 37.000 godina da predje razdaljinu od jedne svetlosne godine.. dalje racunajte sami..
    (zoo, 22. februar 2017 20:48)

    # Link komentara

  165. Jos da nadju galaksiju Ketchup i da naprave pizzu Margaritu sa Trapist sirom.
    (Goran, 22. februar 2017 20:17)
    Na pizza-u se ne stavlja ni ketchup ni trapist...
    (650 miliona za 65%, 22. februar 2017 20:47)

    # Link komentara

  166. Ne bi bilo loše da budemo malo strpljiviji kad je u pitanju pronalaženje života na egzoplanetama. prosto matematika kaze da nece biti bas lako pronaci isti u univerzumu. Po procenama naučnika u univerzumu koji možemo da vidimo (13.7 milijardi svetlosnih godina), ima 10^25 planeta. Šanse da bilo koja od njih ima život je 10^-100. Ove brojke su gotovo neizrecive. Međutim ne treba ocajavati, nauka je uvek bila posvećena otkrivanju i dokazivanju a ne verovanju.
     (petar, 22. februar 2017 20:46)

    # Link komentara

  167. Slusaj ove vernike, rusofile, teoreticare zavere i slicne. Haha!
    Ja mislim da se oni boje neceg novog i tesko prihvataju da na primer nismo sami i slicno.
    (79, 22. februar 2017 20:46)

    # Link komentara

  168. Hah, vidim puno minusa na mom komentaru, a nijedan odgovor... Ali to je nazalost istina, nista ne mozemo da uradimo kad ih pronadjemo...
     (Jeri smo tako u mo gucnosti, 22. februar 2017 20:45)

    # Link komentara

  169. Da sam neko besmrtno polubozanstvo koje je ujedinilo celo covecanstvo pod jednom zastavom i jezikom, bez ratova i korupcije, podelio bih isto na dva dela: Jedan deo (zapadni) bi se bavio samo naukom, mikrokosmos i makrokosmos. Drugi deo bi se bavio filozofijom i spiritualizmom. Bez odvlacenja paznje glupostima koje nosi danasnji stvaran zivot, stvari bi se munjevito odvijale a ja bih se samo zavalio i pratio rezultate :)
    (Flynn, 22. februar 2017 20:40)

    # Link komentara

  170. Jel vole fudbal tamo? Il da se ne mlatimo bez veze...
     (Šalabajzer bez pirinča, 22. februar 2017 20:40)

    # Link komentara

  171. Mene zanima šta ima iza svih tih zvezda, mlečnih puteva, galaksija, crnih rupa. Ko smo mi? Zbog čega mi postojimo i da li neko uopšte razmišlja o budućim generacijama?
     (Alfa, 22. februar 2017 20:37)

    # Link komentara

  172. Meni je licno najdraza NASA-ina konferencija za stampu prije nekoliko godina kada su navodno spustili rover Kjurioziti na navodnu povrsinu Marsa. Konferencija je obilovala glupostima, neprirodnom ponasanju... "Naucnici" nisu imali nikakve odgovore na konkretna i jasna pitanja novinara o tehnickim stvarima, gubili su se, znojili. Transfer blama.... (Vlado Banja Luka, 22. februar 2017 19:56)

    Гледао уживо и тада преломио да нас дефинитивно лажу. Моменат када шеф тима за слетање не зна да одговори новинару на којим координатама су слетели је био за Монтија Пајтона. Али ево, и даље им пролази...
     (Старац Исаија, 22. februar 2017 20:37)

    # Link komentara

  173. @Ljuba...Niko ne pominje coveka na tim planetama. Dobro je ako na nekoj od njih postoji najprostiji jednocelijski zivot, a zivot nalik onom iz Kambrijuma bi bio premija. Nas interesuju uslovi slicni ovima na Zemlji iz bar dva razloga. Prvo, sto bismo mozda jednom mogli otici tamo, a drugo, sto drugaciji zivot od ovog zasnovanog na ugljeniku ne mozemo ni da zamislimo. Verovatno da ni ne moze nastati na nekim drugim osnovama. Rekoh verovatno, ali ne tvrdim da je 100% nemoguce.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:37)

    # Link komentara

  174. Trapistt...edamer, gauda?
     (Didul, 22. februar 2017 20:34)

    # Link komentara

  175. @Srdjan
    Sa Kardašijancima smo već stupili u kontakt, imaju ogromne zadnjice i minijaturne mozgove :)))
     (EU Citizen, 22. februar 2017 20:33)

    # Link komentara

  176. Zemlja je ravna i tačka. Nepostoji ništa u svemiru osim Sunca i Meseca.Niko nikad nije zapustio Zemlju, sve je to Američka propaganda.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Daniel Ager, 22. februar 2017 19:38)

    S obzirom da ima planine itd može da bude samo NERAVNA. Aahahaha asam ti sad ..., opaaaa!
    (akajea, 22. februar 2017 20:33)

    # Link komentara

  177. @Realista
    Hehehe...;)
     (Beogradjanka, 22. februar 2017 20:31)

    # Link komentara

  178. I opet gomila komentara koji se pitaju zasto trazimo zivot slican zemaljskom, kada moze da bude potpuno drugaciji, zasnovan na drugacijim postulatima i slicno. Aman bre ljudi, po ko zna koji put: Bolje je traziti ono sto znamo nego da trazimo nesto sto, i ako pronadjemo, mozda necemo biti svesni da smo ga nasli. Drugo, zivot kakav znamo je najverovatniji, jer je potrebna tekuca voda (kao rastvarac), a sam zivot se sastoji iz elemenata kojih ima najvise u svemiru kao sto su vodonik, kiseonik i ugljenik(nije kao da je polonijum osnov zivota). Tako da, zivot ne bi trebala biti retkost u svemiru, potrebno je da postoje uslovi (vrlo malo verovatno), gradivni materijal zivota (vrlo verovatno, vodonika ugljenika i kiseonika na svakom koraku) i protok vremena. Iako su neki parametri malo verovatno moguci, na ovoliki broj pokusaja (broj planeta u univerzumu) oni su gotovo izvesni.
    (Kobster, 22. februar 2017 20:31)

    # Link komentara

  179. Samo da se rodi neki novi Tesla da izume novu vrstu pogona i tamo smo zacas.
    (SoLiLaC, 22. februar 2017 20:31)

    # Link komentara

  180. @jer je nemoguce proci Van Alenov pojas (ogromna kolicina radijacije)...
    (Djura, 22. februar 2017 19:42)

    Kolika je ta radijacija? Koliko je opasno za coveka?
    (Igor, 22. februar 2017 20:28)

    # Link komentara

  181. @Djura...Ne postoji nikakav "skandal oko (NE)sletanja na Mesec". Americki astronauti su na Mesec sleteli 6 puta, a pokusali 7 puta, dok su tu teoriju zavere smislili dokoni ljudi nesposobni da bilo sta korisno urade za svog zivota.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:28)

    # Link komentara

  182. za 2 godine cemo prvi put u istoriji...
    (kd9, 22. februar 2017 20:28)

    # Link komentara

  183. Imam pitanje, sta se desi kada pronadju zivot van Zemlje? Toliko para sredstava i vremena je potroseno na tome, a kada ih nadju na nekoj planeti nista ne mogu da urade, sem da kazu nasli smo zivot van Zemlje.
    (Jeri smo tako u mo gucnosti, 22. februar 2017 19:27)
    A sta ti mozes da kazes, sta si postigao u dosadasnjem zivotu, posle toliko potrosenih para i vremena?
    (650 miliona za 65%, 22. februar 2017 20:28)

    # Link komentara

  184. Bravo. Sve smo blizu nekom velikom otkricu. Samo ne mogu da verujem gomili ljudi koja je u fazonu: "Boze na sta se sve bacaju pare". Takvi verovatno i ne razumeju zasto se neki ljudi skoluju po 20 god. Posle svoje 4 decenije zivota mogao sam zakljuciti da je sve sem znanja prolazno. Prolaze kulture, civilizacije, mode, drustveni sistemi. Prolazimo i mi. Jedino je znanje naslo nacina da se provuce kroz sve katastrofe i da nam mogucnost na primer da izmedju ostalog preko neta komentarisemo ovu vest. Neki jednostavno misle da ovaj svet postoji samo sada i zbog njih. Razmislite samo o tome kako ce neki vas cukun unuk, mozda biti srecan jer je njegov cukundeda (izmedju ostalih) razumeo znacaj ovih istrazivanja.
     (N4, 22. februar 2017 20:28)

    # Link komentara

  185. Mi neznamo sa sigurnošću da li i na Marsu ima voda a kamoli život tamo negde udaljeno 40 svetlosnih godina.Još uvek su to nagadjanja ili prepostavke koje moraju da se konkretno dokažu.
    (Marko, 22. februar 2017 20:27)

    # Link komentara

  186. Do tog sistema treba 40 godina da se stigne ako se putuje brzinom svetlosti. Mislite o tome.
    (vlado, 22. februar 2017 20:26)

    # Link komentara

  187. trapist -1 аххахахаааа
     (Душан, 22. februar 2017 20:25)

    # Link komentara

  188. Jos kao klinac sam zamisljao (tesko mogucu) situaciju da se u istom solarnom sistemu istovremeno razviju na 2 planete (u ovom slucaju mozda i 3) civilizacije podjednakog nivoa razvoja. To se ni na Zemlji nije desilo, ali 'ajde da zamislimo. Verovatno bi na kraju najjaca civilizacija nadvladala i mozda potpuno unistila slabiju. U verovatnijem slucaju bi postojala samo jedna civilizacija koja bi relativno lako susedne planete prilagodila sebi. Mnogo lakse nego sto bismo mi mozda jednom mogli teraformirati Mars.
    (Trovach, 22. februar 2017 20:22)

    # Link komentara

  189. Ako sve cinjenice uzmemo u obzir, NASA nikada nije uspela da izadje u svemir jer to tehnicki nije moguce. Mogu i ja vama da kazem da imam vanzemaljca u potrumu moje babe u Spaniji, ali to niko nije video osim mene i moje porodice, u ovom slucaju NASA. Meni sve ovo lici na Science Fiction.
     (Darkoni, 22. februar 2017 20:20)

    # Link komentara

  190. @Beogradjanka, javi se da te ozenim, srodne smo duse :)))
    (Realista, 22. februar 2017 20:18)

    # Link komentara

  191. Steta,sve planete okrugle a mi bas na ravnoj....
    (Bobi, 22. februar 2017 20:17)

    # Link komentara

  192. Jos da nadju galaksiju Ketchup i da naprave pizzu Margaritu sa Trapist sirom.
    (Goran, 22. februar 2017 20:17)

    # Link komentara

  193. @sava drugi, izvini a odakle znaš da te planete neamju svoje satelite? Niko nije rekao da ih nemaju, kruže oko svog sunca, sigurno imaju svoje satelite, tako da zadovoljavaju i tvoje uslove za život. Inače, sjajna vest. SF u najavi, jedino da se sada umesto na proklete političke i tržišne gluposti bacimo na razvoj fizike i pronađemo pogon, ili barem način koji bi nam omogućio da premostimo tu daljinu. Osim ukoliko oni pre toga ne dođu do nas. Ako već nisu.
    (Darth Shone, 22. februar 2017 20:15)

    # Link komentara

  194. Ne razumem, uporno kao potvrdu vanzemaljskog zivota traze uslove slicne zemlji. Pa ko kaze da je nuzno da druga civilozacija mora biti slicna nasoj pa da su im potrebni uslovi slicni zemlji. Drugi oblik zivota moze biti takav da ne mozemo ni da ga spoznamo. Vanzemaljci mogu biti oblici koji se sastoje od informacija, vremena, nematerijalnog... Mogu biti slicni nama a udisati metan, hraniti se svetloscu, ma ko zna sta sve. Sta su zapeli da traze coveka na drugoj planeti.
    (Ljuba, 22. februar 2017 19:37)

    То је искључиво из једног јединог разлога, а то су наше више него скромне могућности упознавања свемира. Зато је научни приступ такав да тражимо нешто што би могло бити слично нама, јер и то превазилази наше способности.

    ... Sanse za zivot jos negde su velike na nivou celija, za novu civilizaciju su male, ali uzimajuci u obzir ove brojke, ne i nemoguce.(Mogli, 22. februar 2017 19:54)

    Потпуно нетачно, не постоји један једини аргумент на основу којег можеш такве процене да износиш. Чак шта више, теорија еволуције налаже да ће живот увек тежити развоју до све интелигентнијих и сложенијих бића и прилагођавати се постојећим условима.
    (my way, 22. februar 2017 20:13)

    # Link komentara

  195. najzad!
    već sam pomislio da ću skončati ovde.
     (mdfk, 22. februar 2017 20:13)

    # Link komentara

  196. Pogodni uslovi temperature, sastava tla, osvetljenosti, radijacije, gravitacije itd. tek su samo to, i nisu život. Život, čak i u svom najnajjednostavnijem obliku toliko je složen da mi ljudi sa svim svojim instrumentima, računarima, znanjima i iskustvima ni da ga objasnimo ne možemo u potpunosti a kamoli da smo sposobni da ga stvorimo. Utoliko je sasvim neverovatno da se on samostvorio, kako bi se moglo shvatiti iz teksta.
    (a planetama svako dobro zelimo, 22. februar 2017 20:12)

    # Link komentara

  197. jedna od onih vesti koja će se zaboraviti sutra.
    inače koliko špekulacia samo na osnovu senke koja je ostavilo telo koje je prešlo između teleskopa i zvezde. majušna tačkica 39 svetlosnih godina udaljeno a oni vide čak i okeane...
    (daj bre paljba, 22. februar 2017 20:11)

    # Link komentara

  198. Oni nas već vide.
     (Anoniman, 22. februar 2017 20:11)

    # Link komentara

  199. gledajuci razne filmove gde je tema naucna fantastika u nekome smislu,od sf do krimi filmova,razmisljam i.divim se tim scenaristima koji imaju toliko bujnu mastu.medjutim kad sagledam malo dublje i razmislim...nije to bujna masta.to na neki nacin ili postoji ili je u planu,ili je u realizaciji.tako.i ova vest.covecanstvo se susrece sa raznim.natpisima poput zone 51 itd..a sve to se demantuje,precutkuje,zataskava.u sustini glavni razlog je verujem da ljuska civilizacija nije dosegla intelektualno da prihvati vest da vanzemaljci postoje,vec se ide na postepeno..ovo je verujem.jedna od tih faza.dali ce za mozda 5 ili 10 godina reci evo tu su,pogledajte ih.
    ko zna,vreme ce pokazati.mozda bude i ranije a mozda kasnije.od ljudi zavisi koliko su spremni na taj cin spoznaje da covek.nije sam u ovom svemirskom prostranstvu
     (mozaks, 22. februar 2017 20:11)

    # Link komentara

  200. Bila bi fora da čujemo da su našli planete u obliku ravne ploče.
    (Bobi, 22. februar 2017 20:06)

    # Link komentara

  201. @(Mogli, 22. februar 2017 19:54)
    ako postoji 400 milijardi galaksija i svaka sa 300 milijardi zvezda, a svaka sa 7, 8 planeta.. da zanemarimo da su neke i vise miliona puta veca od nase, i to samo u vidljovom delu svemira koji je nkegov manjo deo, pa to znaci ne da ima zivota i to ne na nivou celija, nego da ima zivota gde isto postoji covek sa mojim imenom.. po zakonu verovatnoce
     (dalabu, 22. februar 2017 20:04)

    # Link komentara

  202. Nemojte da mracite sa komentarima nego neka komentarisu ljudi koje ovo interesuje i imaju malo znanja iz ove oblasti.

    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mogli, 22. februar 2017 19:44)

    Evo, ja imam malo znanja iz ove oblasti jer me astronomija zanima od malena, pa ipak mi je ova vest toliko pretenciozna i euforicna da mi je ravna gluposti. Pa ni Pluton se najjacim teleskopima nije video vise od jedne mutne mrlje, a da ne spominjemo sage o kontradiktornim dokazima koje je NASA godinama plasirala o dokazivanju vode na Marsu (a eno gde je Mars), a sada najednom tvrdi da je na tri egzoplanete otkrila okeane, i to udaljene 39 svetlosnih godina? I cime je to utvrdjeno? Pa ni same te planete ne mogu da se otkriju direktnim vizuelnim metodama, vec krajnje sporednim, a ni spektroskopija ne moze da pokaze vise od sastava osnovnih hemijskih elemenata, a kamoli u koja su hemijska jedinjenja povezani...
    Jednostavno, voleo bih da je ovo tako kako kazu, ja prvi verujem da vec u nasem sistemu postoji makar nekakav zivot na, recimo, Evropi ili Enceladu, ali u ovo ne verujem tek tako.
    (z, 22. februar 2017 20:03)

    # Link komentara

  203. 39 'dina nije mnogo.
    Treba sevnemo jedan EM signal i čekamo odgovor.
    (Maxim, 22. februar 2017 20:01)

    # Link komentara

  204. Siguran sam da svemir vrvi od zivota, samo treba da probijemo led.
     (stevan, 22. februar 2017 20:00)

    # Link komentara

  205. zaustavite zemlju... silazim.....dosta mi je svega ja odlazim.....stvarno odlazim
     (slayer, 22. februar 2017 19:59)

    # Link komentara

  206. Prvo što mi pada na pamet je 12 kolonija i Svemirski brod Galaktika.
    (Drasko, 22. februar 2017 19:57)

    # Link komentara

  207. Meni je licno najdraza NASA-ina konferencija za stampu prije nekoliko godina kada su navodno spustili rover Kjurioziti na navodnu povrsinu Marsa. Konferencija je obilovala glupostima, neprirodnom ponasanju... "Naucnici" nisu imali nikakve odgovore na konkretna i jasna pitanja novinara o tehnickim stvarima, gubili su se, znojili. Transfer blama. Ako su to najbolji americki naucnici i inzinjeri, onda stvarno... Ne propustite, link: [link] . Ova konferencija je za nijansu bolja, ali ove bajke sigurno nece doprinijeti da ne dodje do kresanja budzeta filmskom studiju NASA.
    (Vlado Banja Luka, 22. februar 2017 19:56)

    # Link komentara

  208. Hahahahaahaha
    (Xepoj, 22. februar 2017 19:54)

    # Link komentara

  209. Zanimljiva cinjenica: u Mlecnom Putu postoji oko 300 milijardi zvezda i svaka od njih u proseku po 7-8 Planeta. A u vidljivom Svemiru postoji oko 400 milijardi galaksija i postoje galaksije koje su par miliona puta vece od Mlecnog Puta... Sanse za zivot jos negde su velike na nivou celija, za novu civilizaciju su male, ali uzimajuci u obzir ove brojke, ne i nemoguce.
     (Mogli, 22. februar 2017 19:54)

    # Link komentara

  210. Jos da dođe neko iz Star Warsa da na odbaci do tamo, bilo bi xtra. Alo, jos uvek bre jedva lansiraju rakete :)
    (Zex, 22. februar 2017 19:51)

    # Link komentara

  211. Nema tamo ništa. Mora da nadju triplet Sunce, Zemlja Mesec.

    To ne postoji. Samo smo u svemiru. U onom smislu u kome mi znamo život. Kraj priče.
    (Sava Drugi, 22. februar 2017 19:51)

    # Link komentara

  212. Prvo što mi pada na pamet je 12 kolonija i Svemirski brod Galaktika.
    (Drasko, 22. februar 2017 19:51)

    # Link komentara

  213. Molim tripere da se ne javljaju na ovako lepu vest.
    (Igor, 22. februar 2017 19:49)

    # Link komentara

  214. Која гомила будалаштина.
    (халоперидол, 22. februar 2017 19:47)

    # Link komentara

  215. Cao komsije,mozda se i vidimo za 39 godina ako budem putovao brzinom svetlosti :)
     (cobo, 22. februar 2017 19:47)

    # Link komentara

  216. Say - cheese :D

    Ovo je jedna od onih vesti koje se čitaju u dahu. Svaka čast naučnicima. A i kumu.
     (johnzie, 22. februar 2017 19:44)

    # Link komentara

  217. Samo da naglasim da je 39 svetlosnih godina oko 368 000 000 000 000 kilometara. Ko hoce da ide nek pise kad stigne...
    (Nebojsa, 22. februar 2017 19:44)

    # Link komentara

  218. Nemojte da mracite sa komentarima nego neka komentarisu ljudi koje ovo interesuje i imaju malo znanja iz ove oblasti.
    39 svetlosnih godina... Putovanjem najbrze letelice koju je covek napravio, put bi trajao malo manje od 800.000 godina, kako je Mlecni Put samo veliki. Voleo bih da vidim svet na kraju 22-23 veka, kako ce nam se tadasnji klinci smejati govoreci kako je najbrze vozilo u 21. veku islo 'samo' oko 50000km/h. Zivot je NEVEROVATAN!
     (Mogli, 22. februar 2017 19:44)

    # Link komentara

  219. Konacno ! Svaka cast. Dajte jos tekstova na ovu temu. Nadam se jos mnogim novostima dok sam jos na ovoj planeti :)
     (Ana-bg, 22. februar 2017 19:44)

    # Link komentara

  220. "od tih šest planeta najmanje tri imaju okeane" ---- samo da nisu onakvi kao na filmu i sa visokim talasma po 100tinu i vise metara
    (Intergalactic, 22. februar 2017 19:43)

    # Link komentara

  221. Jao da mi imamo 3 naseljive planete u nasem sistemu...

    Kako bi bilo super

    A ovima sto stalno kukaju na ljude i prizivaju kraj sveta- vi mozete da okoncate kad zelite,nas pustite.
     (nothing wrong with me, 22. februar 2017 19:43)

    # Link komentara

  222. kao prvo, njima nista ne verujem zbog skandala oko (NE)sletanja na Mesec..drugo, i da postoje druge planete slicne nasoj, mi nikad necemo stici tamo, jer je nemoguce proci Van Alenov pojas (ogromna kolicina radijacije)..tako da..sve ostaje u domenu naucno-fantasticnih filmova
    (Djura, 22. februar 2017 19:42)

    # Link komentara

  223. U Trapistima, al kojim? Od Banja Luke prema Slatini il prema Prnjavoru? U obe imaju po jedna kasarna.
     (abraham, 22. februar 2017 19:42)

    # Link komentara

  224. Danas u parku grupa nekih metalaca, galame, vriste, onaj jedan peva u pivsku flasu dvolitarku, drugi svira zamisljenu gitaru, bila jedna devojka, sve crno na njoj sem kose crvene, carape joj iscepane. Ja im pridjem i kazem da ne galame, probudice decu u obdanistu pored, a ima i dosta penzionera u zgradama oko parka.
     (Dragoljub, 22. februar 2017 19:42)

    # Link komentara

  225. Sve su to pustare sa malom verovatnoćom postojanja bakterija i sl.
    Zemlja je jedinstvena, prosto je to tako, desilo se.
    Slučajnost.
    (ili Bog., 22. februar 2017 19:42)

    # Link komentara

  226. E sad kad ovu vest laik cita pomisli da naucnici gledaju kroz teleskop okeane i stene i tako to na planetama koje su toliko udaljene, ali u sustini to su sve predpostavke a na tolikoj udaljenosti oni samo gledaju tackice koje se okrecu oko jos vece tackice.Da budem specificniji to je kao kad gledate golim okom avion na nebu kako svicka.Ne znate nista samo predpostavljate sta on radi, sta ima na njemu, gde ide itd.
     (Nestasko, 22. februar 2017 19:40)

    # Link komentara

  227. E ili F?
     (BeKo, 22. februar 2017 19:40)

    # Link komentara

  228. jel znaju oni da su prvo nastali srbi pa amebe pa.taj drugi solarni sistem. haha
     (he, 22. februar 2017 19:40)

    # Link komentara

  229. Екстра! Баш се радујем...
     (Славиша, 22. februar 2017 19:39)

    # Link komentara

  230. cak i da se nekim putem otkrije da postoji bilo kakav zivot na tim planetama sa trenutnom tehnologijom ne bi mogli ni razmisljati da dodjemo do njih a takva tehnologija ce mozda biti dostupna 3017.godine
     (Nikola, 22. februar 2017 19:39)

    # Link komentara

  231. Zemlja je ravna i tačka. Nepostoji ništa u svemiru osim Sunca i Meseca.Niko nikad nije zapustio Zemlju, sve je to Američka propaganda.
     (Daniel Ager, 22. februar 2017 19:38)

    # Link komentara

  232. Možda su i oni isto posmatrali nas sa istim pitanjima da nekada postanemo njihov rezervni dom.
     (Dragan Risović, Kruševac, 22. februar 2017 19:38)

    # Link komentara

  233. Trapist :)
     (MarkoNS, 22. februar 2017 19:37)

    # Link komentara

  234. .... 39 svetlosnIH godina.....
    Pobogu i deca čitaju vaš sajt
    (saviola, 22. februar 2017 19:37)

    # Link komentara

  235. Iliti, kako bi rekao Čenga, života, more bit' bidne, a more bit' i ne bidne
    (libero, 22. februar 2017 19:37)

    # Link komentara

  236. Ne razumem, uporno kao potvrdu vanzemaljskog zivota traze uslove slicne zemlji. Pa ko kaze da je nuzno da druga civilozacija mora biti slicna nasoj pa da su im potrebni uslovi slicni zemlji. Drugi oblik zivota moze biti takav da ne mozemo ni da ga spoznamo. Vanzemaljci mogu biti oblici koji se sastoje od informacija, vremena, nematerijalnog... Mogu biti slicni nama a udisati metan, hraniti se svetloscu, ma ko zna sta sve. Sta su zapeli da traze coveka na drugoj planeti.
    (Ljuba, 22. februar 2017 19:37)

    # Link komentara

  237. 39 svetlosnih godina.skeptik sam da cemo ikad otici, covek kad bude putovao do meseca za 2 minuta do te zvezde ce mu trebati 3900 godina.
    to je 100-i deo brzine svetlosti, posto svetlost od meseca do zemlje putuje 1,2 sek.
    (sasa, 22. februar 2017 19:35)

    # Link komentara

  238. Bilo bi (ne)zanimljivo da je sve isto kao na nasoj planeti :-) samo se razlikuje evolutivno doba.
     (Minja, 22. februar 2017 19:34)

    # Link komentara

  239. ako svetlosti treba 1400 godina da predje udaljenost od 1400 svetlosnih godina, kako je teleskop uspeo da zabelezi tu planetu! Mozda ona vise i nije tu
     (imam lud da sam papir, 22. februar 2017 19:34)

    # Link komentara

  240. Živela nauka!
     (Domaćin, 22. februar 2017 19:32)

    # Link komentara

  241. aj neko u dve-tri reci da preprica?
     (Thilmo, 22. februar 2017 19:32)

    # Link komentara

  242. Nisam naucnik ali...vrlo je naivno, da ne kazem glupo, misliti (ili jos gore - biti ubedjen) da osim nas u Svemiru ne postoji vise nijedan oblik zivota. Taj oblik zivota, ili ti oblici, ne mora da bude ni nalik nasem. Ono sto je cinjenica jeste da ljudski rod nikada, ali nikada, nece moci da istrazi ceo Univerzum. Nasa civilizacija misli da je napredna i savrsena ali daleko smo od toga. Nikakva tehnologija ne moze da omoguci da se istrazi ono sto je de facto neistrazivo. Ovo sto je NASA objavila mene uopste ne iznenadjuje i ne sokira jer nikada nisam ni mislila da je Zemlja jedina naseljena planeta. Kako izgledaju drugi oblici zivota, pojma nemamo. I nikada necemo ni saznati. Vracam se na pocetak - vrlo smo naivni ako mislimo da smo najnapredniji, jedini, nezamenljivi i najpametniji.
     (Beogradjanka, 22. februar 2017 19:32)

    # Link komentara

  243. не знам стварно ко може да верује у ове глупости...
     (ххх, 22. februar 2017 19:32)

    # Link komentara

  244. Велики ударац за оне који се упорно опиру елементарној логици и математици. Треба споменуту да нам је овај систем у комшилуку, а колика је само галаксија Млечни пут са милијардама звезда, па милијарде галаксија...
    (my way, 22. februar 2017 19:31)

    # Link komentara

  245. Za jedno 100 godina mozda stupimo u kontakt sa Vulkancima, Klingoncima, Kardasijancima, Romulancima itd. :)
     (Srdjan, 22. februar 2017 19:31)

    # Link komentara

  246. Ovim treba da se bave Srbi a ne Putinom, Trampom i ostalim diktatorima.
    Nauka, umetnost
    (Dr., 22. februar 2017 19:31)

    # Link komentara

  247. nasa radi kao i sa sletanjem na mesec. ne verujem ništa
     (Fan a ne fen, 22. februar 2017 19:30)

    # Link komentara

  248. Sunce ti kalaisano!
     (otimista, 22. februar 2017 19:30)

    # Link komentara

  249. Le le...
    (neko, 22. februar 2017 19:30)

    # Link komentara

  250. Ne mora vanzemaljski život biti samo u uslovima sličnim Zemljanim.
     (Kibo, 22. februar 2017 19:28)

    # Link komentara

  251. Kad krecemo?
    (suncokret, 22. februar 2017 19:28)

    # Link komentara

  252. Svaka cast!
     (ja, 22. februar 2017 19:28)

    # Link komentara

  253. Zamislite kada bi nas sistem bio takav! Odavno bi bilo ljudi i na ostalim planetama u tom slucaju. Svemir je fascinantan!
     (lalala, 22. februar 2017 19:27)

    # Link komentara

  254. 39 svetlosnih godina, znaci nikada necemo stici do njih.
     (skakac, 22. februar 2017 19:27)

    # Link komentara

  255. Obične gluposti i bajke u režiji nasinih prevaranata...
     (Sirmium, 22. februar 2017 19:27)

    # Link komentara

  256. Imam pitanje, sta se desi kada pronadju zivot van Zemlje? Toliko para sredstava i vremena je potroseno na tome, a kada ih nadju na nekoj planeti nista ne mogu da urade, sem da kazu nasli smo zivot van Zemlje.
     (Jeri smo tako u mo gucnosti, 22. februar 2017 19:27)

    # Link komentara

  257. Velike tvrdnje za ljude koji veruju da je svemir nastao tako što je pola atoma eksplodiralo. Još jedna stvar u koju mogu da se kunu pripadnici religije evolucije. Da ne pričam ni da o samoj Zemlji još mnoge stvari ne znaju (nego veruju), a pričaju o svetlosnim godinama udaljenosti... Sledeće što će reći je da su na tim planetama našli mikroorganizme... I 90 posto ljudi će u to poverovati.
    (Ilija, 22. februar 2017 19:26)

    # Link komentara

  258. A sta ako ti drugi ' vanzemaljci ' ne dišu kao mi, tj nisu im potrebni kiseonik itd?
     (Znači Haoos (čisto onako komentar), 22. februar 2017 19:25)

    # Link komentara

  259. Trazimo dedovinu..
     (imigrantsaostrva, 22. februar 2017 19:25)

    # Link komentara

  260. Nismo sami,garant.
     (nenad rs, 22. februar 2017 19:24)

    # Link komentara

  261. Najzalosnije od svega je to sto oni ozbiljno kontaju da je sa Zemljom gotovo. Znaci, kroz sve ove objave provlaci se misao o uslovim za zivot kao na zemlji i mogucnosti o preseljenju.
    (Neki tip, 22. februar 2017 19:24)

    # Link komentara

  262. strucnjaci traze uslove koji odgovaraju čoveku. ali ko moze da tvrdi, da nekakvi drugi uslovi u kojima čovek ne bi mogao da živi, ne odgovaraju nekim bićima?

    i umesto da čuvamo ovu planetu koju unistavamo, mi trazimo neke druge gde bi mozda mogli da zivimo ako, ne znam kako dodjemo do nje?
     (Dušan, 22. februar 2017 19:24)

    # Link komentara

  263. @ "Američka svemirska agencija (NASA) na večerašnjoj pres-konferenciji otkrila je da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi mogle da se nalaze vanzemaljski oblici života."

    Pravo otkrice bi bilo da su otkrili planete na kojima bi mogli da zive oblici zemaljskog zivota :)

    Znam da su dobri prevodioci skupi, ali ovaj prevod je zaista smesan.
    Dovoljno je bilo " zivota"
    (Srki, 22. februar 2017 19:22)

    # Link komentara

  264. Ili u prevodu dajte lovu ili nećete saznati ništa a moglo bi biti i interesantno :)
     (djolefrankfurt, 22. februar 2017 19:22)

    # Link komentara

  265. BRAVO!
    (:-), 22. februar 2017 19:21)

    # Link komentara

  266. Jos da poverujemo u to,i ko podmazano,sta li traze gore samo da znam.....
    (milosevic, 22. februar 2017 19:21)

    # Link komentara

  267. Za ne bi mogle sve zemlje sveta da se udruze i da izdvajamo iz budzeta za neki veliki-ogromni teleskop koji bi postavili na tamnu stranu meseca?
    Konacno jednom za sva vremena da vidimo sta se desava na tim planetama.
    (Dejan, 22. februar 2017 19:21)

    # Link komentara

  268. I Mesec kruzi oko zvezde u savrsenoj nastanjivoj zoni, pa opet tamo nema nista osim prasine...
     (Zeleni zmaj, 22. februar 2017 19:19)

    # Link komentara

  269. Ajmo aliensiii
    (Wlado, 22. februar 2017 19:18)

    # Link komentara

  270. Gde bas da nazovu zvezdu TRAPPIST. Bolje zvuci MOZZARELLA.
    (zucchero, 22. februar 2017 19:18)

    # Link komentara

  271. Ajmo aliensiii
    (Wlado, 22. februar 2017 19:17)

    # Link komentara

  272. NASA nepotrebno talasa.
     (bpcg, 22. februar 2017 19:16)

    # Link komentara

  273. рекао бих само да се највероватније ради о информацијама о систему Траппист-1 који НАСА заједно са белгијском Академијом посматра већ неко време. Ради се о патуљастој хладној звезди у нашој релативној близини око које круже три планете величине Земље, од којих би једна могла имати текућу воду на површини.
    (сава, 20. februar 2017 22:00)

    CESTITAM!

    NASA je upravo objavila da je otkrila cak 7 planeta oko obliznje zvezde nazvane TRAPPIST-1 od kojih 3 leze u habitabilnoj zoni i imaju sanse za razvijanje zivota.
    (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 22. februar 2017 19:15)

    # Link komentara

  274. Samo 39 svetlosnih godina? Nešto mi to blizu :)
    (mamut, 22. februar 2017 19:15)

    # Link komentara

  275. I šta kažu 1400 svetlosnih godina,samo!!
    Koje besmisleno bacanje para za ovakvo suludo istraživanje.
     (Hep.C, 22. februar 2017 19:15)

    # Link komentara

  276. Naravno da nece objaviti postojanje vanzemaljaca, posto jos uvek nemamo tehnologiju da ih uocimo (mozda ce James Webb teleskop moci da pruzi vise informacija, posto je konstruisan da moze da trazi "otiske zivota" na egzoplanetama). Otkrili su 7 planeta oko jedne zvezde velicine slicne Zemlji, a cak 3 su u nastanjivoj zoni. Ovo nam pokazuje (vecina ljudi koji vole nauku je to intuitivno znalo i pre otkrica) da postoji mnogo potencijalnih planeta na kojima postoji ili je moguc zivot kakav znamo.
    (Kobster, 22. februar 2017 19:15)

    # Link komentara

  277. Živela nauka!
     (Domaćin, 22. februar 2017 19:14)

    # Link komentara

  278. opet lazi lazi,samo lazi!
     (skora, 22. februar 2017 19:14)

    # Link komentara

  279. znaci nista novo ili narocito bitno...
     (mile, 22. februar 2017 19:13)

    # Link komentara

  280. Neka se jave kad pronadju ljubav negde... u svemiru
     (Zeleni zmaj, 22. februar 2017 19:06)

    # Link komentara

  281. Pa ako tražimo samo život sličan našem, kakvog mi znamo, onda je logično što tragaju za planetama sličnim zemlji. Ali šta je uopšte život? Da li postoji u drugačijem, nama nepoznatom obliku?
    I kako ga onda indetifikovati ako je to život koji nema dodirne tačke sa našim?
    Inače ne verujem da će objaviti tek tako pronalazak vanzemaljskog života jer bi to srušilo religiju i pokrenulo bezbroj pitanja u vezi samog čovečanstva, morala, svega što znamo...
    To bi bila najveća vest ikada, šok, a mislim da čovečanstvo nije spremno na to još. Još moramo da se psihološki razvijamo, emotivno, intelektno, da razbijemo mnoge tabue, da se moralno osvestimo, da bi bili spremni da pojmimo takvu vest kao što je da nismo sami u beskraju.
    (Petr, 22. februar 2017 18:56)

    # Link komentara

  282. Wauuu... O.o
    (IvanBre, 22. februar 2017 18:55)

    # Link komentara

  283. Kume, Aj u 100 marke da će trebati viza.
     (Boško Simić, 22. februar 2017 18:46)

    # Link komentara

  284. 1400 svetlosnih godina udaljena planeta? Nije strasno, kad sekunda ima 300.000km, oco mu dodje da sad lansiraju najbrzu raketu pa da dodju tamo za 14.000 godina.
     (stanje, 22. februar 2017 18:41)

    # Link komentara

  285. sa ovom tehnologijom trebace nam samo 16.000+ godina da dodjemo do tamo...
     (warp = sci-fi, 22. februar 2017 18:36)

    # Link komentara