- Komentari -

Kako je slučajnost usporila evoluciju živih bića

Grupa istraživača sa Univerziteta u Ekseteru objavila je članak u časopisu Nature Communications u kojem su objasnili kako je jedna neobična i slučajna prirodna pojava sprečila porast količine kiseonika u atmosferi, a time i razvoj višećelijskih organizama, za čitave dve milijarde godina.

Pošaljite komentar
  1. Kakvo je ovo nagađanje. Sve zaključke su izveli iz čistog nagađanja. Nisu oni ništa objasnili.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (absolutezero, 9. februar 2017 23:06)

    Nisi ti citao tekst. Sedi 1.

    bravo za naučnike, čim je nešto neobjašnjivo i misterija oni ubace
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (..., 9. februar 2017 20:56)

    Nisi citao tekst. 'Slucajnost' se ne odnosi na negiranje tvorca nego na koincidenciju tog procesa sa jos jednim, sasvim razumljivim. Sedi 1.

    Život je do te, zapanjujuće velike, neobjašnjive, fascinantne... mere, složen, npr. toliko da čovek, svi ljudi, ni danas, pored svih najmodernijih alatki, znanja, instrumenata, računara... ni da nagoveste ne umeju stvaranje bilo kakve, naj najjednostavnije jedne žive ćelije, da je ISKLJUČENO spontano, evolutivno SAMOSTVARANJE života. Život je na našoj planeti, u ovoj materijalno energetskoj formi stvorio Bog.
    (Joc@, 9. februar 2017 16:28)

    1. Kakve dokaze nudis za tu hipotezu?
    2. Kako objasnjavas bozansko stvaranje ako su ti molekuli misterija?

    Kolektivno, sva trojica, i ostali, treba da lepo citate 'svestne formule' i slicne gluposti, a da se prodjete ovog podforuma. Ocigledno nemate ni znanja, ni interesovanja za nauku.
    (hipokrat, 15. mart 2017 16:44)

    # Link komentara

  2. Ova planeta kao da ima ekskluzivno pravo na život!
     (Sloboda izbora, 11. februar 2017 21:31)

    # Link komentara

  3. Nedostaje mi vreme kada je internet bio privilegija samo nekih.
    (M, 10. februar 2017 15:09)

    Najviše volim ove što misle da su progutali svu pamet ovog sveta i da ovi koji to nisu, nisu dostojni neta i komentarisanja.
     (mozak, 10. februar 2017 16:06)

    # Link komentara

  4. Nedostaje mi vreme kada je internet bio privilegija samo nekih.
    (M, 10. februar 2017 15:09)

    # Link komentara

  5. Ma da. ne mogu da tačno odrede šta će biti za godinu dana, imaju milion TEORIJA o postanku planete, nastanka života i svemu, a mi ćemo biti pametni tako što ćemo da verujemo u svaku!? ma dajte bre više! isto mi je da li čitam fantazije iz "Trećeg oka" ili niz ovih. SF
    (Koča, 10. februar 2017 13:32)

    # Link komentara

  6. "Pošto su cijanobakterije i drugi organizmi umiranjem stalno proizvodili nov organski materijal, nastao je ekvilibrijum tokom kojeg je nivo kiseonika ostao manje-više nepromenjen dve milijarde godina.
    Situacija se izmenila tek evolucijom prvih biljaka, kada intenzitet foto-sinteze naglo raste, a atmosfera se ponovo zasićuje kiseonikom."

    A sta je dovelo do evolucije prvih biljaka?
    (Bojan, 10. februar 2017 10:32)

    # Link komentara

  7. Slučajno!? Nemojte više naučinici, molim vas!
    (Anti-evolution, 10. februar 2017 09:02)

    # Link komentara

  8. Molekuli O2 su se, u tih dve milijarde godina, raspadali pod dejstvom UV zračenja, koje je tada bilo izrazito intenzivno na Zemlji, na dva atoma kiseonika, a poznato je, da nascentni, odnosno atomski kiseonik, ima veliki oksidacioni kapacitet, tako da je na nastajao ozon, koji se relativno brzo razgrađivao na O2 i O, tj., nastajao je ponovo nascentni atomski kiseonik, pa je on, na ovaj način proizvođen, u vrlo velikoj količini, i kao ekstremno reaktivan, odnosno kao vrlo jako oksidaciono sredstvo, reagovao sa mnogobrojnim redukcionim jedinjenjima, kojih je bilo u vodenoj i gasovitoj sredini, tadašnje planete, u značajnim količinama. Zapravo, kiseonik se tako dugo trošio, upravo zato, što je bilo mnogo redukujućih jedinjenja u atmosferi, oslobađanih, burnom tektonskom aktivnošću sa jedne strane, i aktiviranih UV zračenjem koje je dopiralo do njih, sa druge strane, jer nije bilo ozonskog omotača. Ekvilibrijum, odnosno ravnoteža, je nastala onog trenutka, kada je postepeno došlo do povećanja koncentracije molekulskog kiseonika u atmosferi, do one vrednosti, koja je upravo omogućila opstajanje kiseonika, u tom stabilnom obliku, uz formiranje ozonskog omotača, i istovremeno usporavanje emisije redukcionih jedinjenja, iz Zemljine kore, kao posledice, smanjenja tektonskih poremećaja, tipa vulkana, zemljotresa i pojava velikih raseda.
    (Smuleco, 10. februar 2017 08:49)

    # Link komentara

  9. Jedino što mi pada na pamet kad ovo pročitam jesu braća Grim. Ne mogu da se otmem utisku. Lepa pričica.
    (Braća Grim, 10. februar 2017 07:27)

    # Link komentara

  10. Kakvo je ovo nagađanje. Sve zaključke su izveli iz čistog nagađanja. Nisu oni ništa objasnili.
     (absolutezero, 9. februar 2017 23:06)

    # Link komentara

  11. bravo za naučnike, čim je nešto neobjašnjivo i misterija oni ubace "slučajnost" i eto "naučnog" objašnjenja i sve to samo da bi se negirao tvorac!
     (..., 9. februar 2017 20:56)

    # Link komentara

  12. Život je do te, zapanjujuće velike, neobjašnjive, fascinantne... mere, složen, npr. toliko da čovek, svi ljudi, ni danas, pored svih najmodernijih alatki, znanja, instrumenata, računara... ni da nagoveste ne umeju stvaranje bilo kakve, naj najjednostavnije jedne žive ćelije, da je ISKLJUČENO spontano, evolutivno SAMOSTVARANJE života. Život je na našoj planeti, u ovoj materijalno energetskoj formi stvorio Bog. Što pre ovo shvatimo, lakše, lepše i istinitije ćemo shvatiti i ostale nebrojene tajne koje čekaju da budu shvaćene.
    (Joc@, 9. februar 2017 16:28)

    # Link komentara