- Komentari -
  1. @ Miloš

    Nisam se mnogo bavio ovim stvarima - čitao da, ništa dalje od toga. Tema je veoma interesantna i mene kao "vernika" pravoslavnog zanima. Volio bih stupiti u kontakt sa nekim ko se time bavi detaljnije npr kao i ti.
    (dominus, 29. septembar 2016 18:41)

    # Link komentara

  2. @dominus
    Dimenzije i denziteti nisu isto, Dominus.
    Rekao sam već koliko ima dimenzija, zapravo nema broja, pogledaj moje ranije postove. A denziteta (kako je usvojen taj naziv) ima 7, koliko i boja kada propustiš sunčeve zrake kroz prizmu, samo primer dajem... ne vezano za to...
    To isto nije konačno, jer su složeni u Oktave... Primeti da se pominje pesma univerzuma.
    Čakri ne znam koliko ima, nebi trebalo mešati te tri stvari.

    Denziteti ukratko:
    1. Neživa priroda, npr. kamenje, minerali...
    2. Biljke, životinje...
    3. Mi, i ostali koji istovetno vide univerzum kao i mi.
    4. Bića varijabilne fizikalnosti, neko bi rekao astral, ali nije to.
    5. Kontemplacijska zona, nema materije, entiteti, duše egzistiraju.
    6. Ovi što su religiozni bi ovo opisali kao imena božija. Bića svetlosnih tela, isto nema materije.
    7. Jedinstvo... jedno je sve - sve je jedno. ... jako malo opisa se može naći u vezi ovog denziteta.
    7/1 Jovo nanovo.. :)
    (Milos, 29. septembar 2016 01:12)

    # Link komentara

  3. @ Miloš

    Zapravo, ako se ne varam, postoji 13 nivoa, odnosno dimenzija, denziteta...kako ko zove. Možda je @ Ovo je istina, mislio na 7 čakri, pa je pomešao sa dimenzijama (u svakom slučaju je na dobrom tragu), a mi bi trebali da smo u 4om denzitetu, nakon 2012te (ona priča o smaku sveta je zapravo samo taj prelazak, ali eto "naučnici" nisu shvatili, uostalom kako bi). Do Apsoluta je dugačak put, potrebno je mnogo truda i da kažem "vremena". A u suštini taj nivo svesti je nemoguće dostići.
    (dominus, 28. septembar 2016 00:26)

    # Link komentara

  4. Zorane, nisi ti to dobro razumeo sta je to Gedel dokazao. Ako je matematika protivrecna kao sto ti tvrdis, kako onda znas da sam Gedelov dokaz nije protivrecan i samim time ne moze biti dokaz?
    (2+2=4, 27. septembar 2016 16:59)

    # Link komentara

  5. @Andrej 77: U "šumi" komentara, naleteh na tvoj, i pokidah se! Uzgred, kol'ko kilo, žive vage?
    (Smuleco, 27. septembar 2016 15:00)

    # Link komentara

  6. micu je vise neki life coach i propovednik za iznajmljivanje nego naucnik. nauka mu je samo posluzila kao odskoc a daska za taj sou biz poziv.
    (zagor, 27. septembar 2016 14:46)

    # Link komentara

  7. @Ovo je istina
    Na koji način si došao do toga što govoriš?
    Nivoi svesti su tako struktuirani, dokaze možeš naći svuda, savetujem ti samo, ako je to bila neka knjiga o religijama da ne prihvataš sve zdravo za gotovo, već da uključiš kritičku analizu.
    Tih 7 nivoa nisu konačni, to je samo jedna Oktava. Ostali koji ne razumeju šta sam napisao, stop.
    (Milos, 27. septembar 2016 13:18)

    # Link komentara

  8. @Posmatrac
    Nisam uvređen, a koji je koren iz svesti koju sada imaš? Možda ti priznaješ samo ono što možeš izmeriti i izračunati, dok ono što ne možeš, to pretpostavljaš?
    @Ovo je istina
    Blizu si, mada nisu to dimenzije, to je nešto drugo, upravo to matemetičari ne mogu da računaju, a to je nivo svesti u nekom biću, tu leži fundamentalni problem. Polje o kome pričaju stalno svi, prožima sve.
    Pa moraju da uključe svest u jednačine, i tu dolazi do teškog problema, moraju rušiti temelje na kojima su do sada stajali.
    (Milos, 27. septembar 2016 11:31)

    # Link komentara

  9. Интересантно је приметити једну скоро невероватну коинциденција броја димензија у теорији струна и броја божанстава у свим дивонијама-митологијама култура беле расе. Тај број је идентичан – 11. Све културе белог човека: малоазијска, грчко-римска, келтска, скандинавско-германско-балтичка и словенска као и сумерска, ведска и египатска у својим митологијама имају хијерархију од 11 божанстава која сва узета заједно чине 12. божанство по имену Свемир или Свесвет. На неки мудри начин, наши преци су дошли до истог броја до којег су миленијумима касније дошли теоретичари теорија струне.
    (димитор градина, 27. septembar 2016 10:33)

    # Link komentara

  10. Postujem gospodina Kaku ali mi necemo mrdnuti s mesta razmisljajuci kao zemljani i nagadjajuci o astrofizickim pojavama kao indijanci .Svemir je bio i ostao jedna ekspolozija.Sa njom sve pocinje i sve se zavrsava .U tome i jeste poenta,pocetak i kraj .Mislis da je jedno a ono vec drugo i obratno .
    (cobo, 27. septembar 2016 09:32)

    # Link komentara

  11. Pogresno,ima ih samo 7 koliko i duga boja.Odatle i poslovica kad je neko srecan da je na "7-om nebu" a sa 7-og neba,Raja,pali smo na drugo(na prvo je Bog proterao djavola) pa se sad kroz trece(malo smo se otrgli od djavola) polako vracamo preko zemlje(treca dimenzija) prema Bogu,tj prema 6-om jer zbog prvobitnog greha nikada vise necemo biti na 7-om ali nam nece biti lose ni na 6-om.
    (Ovo je istina, 27. septembar 2016 05:05)

    # Link komentara

  12. @Pundit
    Nemojte se uvrediti, ali cini mi se da u matematici niste odmakli dalje od racuna. To sto u prirodi ne postoji negativna vrednost ili koren iz -1, nimalo ne eliminise matematiku kao osmovu svih nauka koja je proizasla iz prirode. Koriste se razni prelazni oblici (da ih tako nazovem), da se dodje do konkretnih resenja. Ako se vec uplicete u tu temu, trebalo bi da znate za izreku "najkraci put izmedju dve tacke u realnom domenu je kroz kompleksni domen".
    (Posmatrac, 26. septembar 2016 23:42)

    # Link komentara

  13. Zbog cega bi njegova sizofrenija bila bolja od moje?
    Mislim, kada neko zna da univerzum ima 11 dimenzija sigurno zna i koliko je to sapunice. Pa da, pa zar ne?
    (Nije mi jasno sta tu nije jasno, 26. septembar 2016 22:21)

    # Link komentara

  14. Goku je za sad uspeo da poseti 9 tako da ima logike!
    (Kol, 26. septembar 2016 20:59)

    # Link komentara

  15. @Pundit
    Upravu si. Takve su mogućnosti.

    Pominjem i ograničenje, aludiram na konačan broj, a to je ograničenje.
    Da smo putovali izvan naše galaksije možda nebi ovako pisali, možemo da zavirimo tamo daleko, ali zasad ne i da budemo fizički tamo. Šta je sa Poljem koje prožima univerzum, koja matematika bi opisala to Polje a da obuhvati sve znane i neznane "zakone", čekam TOE, kako će objasniti koju matemetiku su koristili, šta oni to kriju? (TOE - Theory Of Everything)

    Mogu li ja sa prelaznom ocenom da smisim teoriju, mogu što da ne, a mogu i da kažem da sam koristio neku moju matematiku a ona je misterija za vas.. . nećete shvatiti, i tako mogu da se izlupavam dok se nekom ne smuči.
    (Milos, 26. septembar 2016 19:58)

    # Link komentara

  16. Malo mi nije jasno zašto je sada objavljena ova vest, kada je teorija struna poznata decenijama.
    (T, 26. septembar 2016 17:23)

    Svake nedelje mora nesto novo, a mozes opet da ga tretiras kao novo za 5 godina. I tako obrcu jedno isto vec decenijama.

    Eno ga onaj gradjanin uziva u stivu, cita ga kao beltristiku, sto u sustini i jeste.
    (Zoran, 26. septembar 2016 19:23)

    # Link komentara

  17. Pogresio si,ima 12 poznatih dimezija,ako ne nama ima kome jesu,i jedna 13 dimenzija i poslednja ona je poznata samo Bogu.I to je prava istina o tome.
    (Boban Cvetkovic Nis, 26. septembar 2016 19:12)

    # Link komentara

  18. Micio Kaku je NEVEROVATAN fizicar. Preporucio bih svakome da procita knjigu od njega, pogotovu onima koji zele da saznaju daleku buducnost koju nece docekati.
    Elem, mislim da je fundementalni problem ovakve teorije da se definise gravitacija, da li ima cesticu koja je nosi i kako ona funkcionise u kvantnom svetu kao i za slucajeve u blizini crnih rupa gde ona dostize beskonacnu jacinu. Tek onda ce moci da se upozna i tamna energija zajedno sa tamnom materijom koja interaguje sa gravitacijom.
    (Mogli, 26. septembar 2016 18:59)

    # Link komentara

  19. ako je nesto matematicki potvrdjeno, to je to.
    (Posmatrac, 26. septembar 2016 15:58)

    Znas li da je Gedel dokazao jos pocetkom proslog veka da je NEMOGUCE dokazati da je matematika NEPROTIVURECNA. Nisi znao, ali si dobar vernik u nauku.
    (Zoran, 26. septembar 2016 18:55)

    # Link komentara

  20. "Vrlo elegantna matematička konstrukcija, uživanje je o teoriji struna čitati, i svakako bi mogla da bude jak kandidat za "teoriju svega""

    Ovo mi lici na matematicare na pocetku proslog veka kad su samo cekali trenutak kada ce se naci opsta istina u matematici. Onda je dosao Gedel i rekao im da se ne moze dokazati da je matematika neprotivurecna. Matematicari su bili toliko tuzni i razocarani u matematiku kao apsolutnu istinu, ali se navikli. Navicices se i ti, polako.
    (Zoran, 26. septembar 2016 18:53)

    # Link komentara

  21. A i ta matematika nije pala s neba, vec je proizasla iz posmatranja naseg univerzuma.
    (Posmatrac, 26. septembar 2016 15:58)
    Ne, nije. Matematika nema nikakve veze sa univerzumom i nije proistekla iz fizičkog sveta, već apstraktnog. U fizici ne postoje čak ni negativne vrednosti, da ne idemo dalje.
    Razumem, sprega fizike i matematike je toliko jaka da ljudi poistovećuju jedno sa drugim i posledično, smatraju matematiku naukom. Nije, matematika je jezik kao i svaki drugi; njime se mogu saopštiti istine, ali i laži, odnosno neistine.
    Matematički tačna teorija uopšte ne mora da bude fizički tačna, odnosno realna.
    (Pundit, 26. septembar 2016 18:10)

    # Link komentara

  22. @Posmatrac
    Oduševio si me čoveče. Pomenuo si matematiku a ja sam imao dvojku iz matematike. Da li znaš šta je Vedska Matematika (Vedic Mathematica) toga nema u školi ovde. Ja sam tada shvatio da postoji i alternativa u principima računanja. I pitam, kakvo je tvoje mišljenje o tome da je naša matematika koju sada koristi čovek najsuperiornija matematika u univerzumu? Onako prosto rečeno najbolja. A moje mišljenje je da je to univerzalni jezik univerzuma, nego nije to poenta što sam hteo pitati, već ono, koliko mi možemo daleko stići sa našim principima izračunavanja, bez da taj poludi a da ne koristi računar ili bilo koju tehniku.
    (Milos, 26. septembar 2016 17:49)

    # Link komentara

  23. Misli su kljucne. Misao oblikuje sve. Provereno ;-)
    (kurs iz engleskog, 26. septembar 2016 17:28)

    # Link komentara

  24. Malo mi nije jasno zašto je sada objavljena ova vest, kada je teorija struna poznata decenijama.
    (T, 26. septembar 2016 17:23)

    # Link komentara

  25. Prodajem prasad povoljno!
    (Andrej77, 26. septembar 2016 16:14)

    # Link komentara

  26. @Milos
    Pazite, iza ove price stoji odredjena kompleksna matematika, uglavnom van domena vecina ljudi na planeti. Nije Michio odvalio broj 11 kao granicu stabilnosti, vec je dosao do tog broja. A i ta matematika nije pala s neba, vec je proizasla iz posmatranja naseg univerzuma.
    Evo istorijski primer:
    Anstajn je pomocu OTR odredio stepen zakrivljenje svetlosti kad prolazi pored Sunca. Kada je 1919. stigla potvrda te brojke, on je imao konsultacije sa studentima. Jedan student ga je pitao - "Sta bi ste radili da brojke nisu potvrdile Teoriju". "Pa bilo bi mi zao dragog Boga, jer je pogresio u stvaranju svemira". Nije ovo bogohuljenje ili arogancija, vec cinjenica - ako je nesto matematicki potvrdjeno, to je to.
    (Posmatrac, 26. septembar 2016 15:58)

    # Link komentara

  27. Filozofe? sustiže? Šta može da sustigne ova izjava? Može samo da ograniči umove. Evo sada izjava: Univerzum ima beskonačno nemerljivo dimenzija, a konačno ima za one ograničenih umova. Malo kritički izjavljujem i svestan sam da ću dobiti negativu od onih opet branioca ograničenja. Pazite sad glupu logiku, Univerzum je beskonačan, samo ima problem, što mu ja dajem samo 11 dimemzija, ja tako kažem i to je istina, i sad u pozadini se čuje amiiiiiinnnn...
    (Milos, 26. septembar 2016 14:24)

    # Link komentara

  28. Mozak moje žene ima 11 dimenzija, za Univerzum ne znam.
    (Zeleni zmaj, 26. septembar 2016 13:59)

    # Link komentara

  29. Obozavam moderne fizicare ali mi je veoma tesko da shvatim te razlicite dimenzije... Ima odlicna serija " Through the Wormhole with Morgan Freeman" Svaka preporuka!
    (Ana-bg, 26. septembar 2016 13:15)

    # Link komentara

  30. Mi o onome sto postoji znamo samo ponesto. Postoji nauka koja pokusava da pronikne u neke pojave i zakonitosti, ali je zasad je to nedovoljno za neke konacne istine koje bismo voleli da znamo, a pitanje je i da li konacna istina uopste dokuciva. Postoje i drevni spisi koji su za one koje zanima filozofija, metafizika i duhovnost, veoma zanimljivi i vrlo ubedljivi, iako poticu pre vise hiljada godina. Do nekih tvrdnji iz tih spisa cak i danasnja nauka gotovo da se slaze, narocito kvantana fizika. Postoje i svedocenja nekih mistika, zatim ljudi koji su preziveli klinicku smrt, onih koji su koristili neke supstance koji menjaju svest, i mnogi su u tim izmenjenim stanjima svesti videli svet na sasvim drugaciji nacin nego sto ga mi obicni ljudi dozivljavamo i dimenzije za koje ne znamo. Mada, i mi obicni, vidimo ponekad u snovima neke neopisive stvari. Sve u svemu, na glavna pitanja o onome sto zaista jeste ne mozemo dati odgovor, jedino nam licno iskustvo mozda moze sugerisati neke stvari, a nauka nije ni blizu odgovorima. Tako da mi je drag i Ajnstajn i Hoking i svi koji su doprli do nekih visina, ali draza mi je istina.
    (chombe, 26. septembar 2016 13:11)

    # Link komentara

  31. Vrlo elegantna matematička konstrukcija, uživanje je o teoriji struna čitati, i svakako bi mogla da bude jak kandidat za "teoriju svega", jer odlično objašnjava mnoge aspekte stvarnosti. Jedini problem je što jioš uvek nema nijednog dokaza koji bi tu elegantnu konstrukciju specifično i jednoznačno povezao sa realnošću, i tako će verovatno još dugo ostati, jer su njen temelj interakcije i transformacije koje se dešavaju na gotovo nemerljivo malim skalama veličine, bliskim Plankovo dužini kao apsolutnom limitu "rezolucje" ovog sveta, barem po našim sadašnjim saznanjima.
    (EU Citizen, 26. septembar 2016 12:59)

    # Link komentara