- Komentari -
  1. Dzim Keri, neko ko se budalise za pare, sigurno jedan od vecih umova danasnjice.
    (Bronson, 19. jul 2016 12:37)

    # Link komentara

  2. Pa kakve veze to što sam ja napisao ima veze sa vašom tvrdnjom da antivakcinalisti forsiraju evoluciju preživljavanja najboljih?! Logika vam očigledno nije baš najjača strana. Dakle kao što sam i mislio, to za antivakcinaliste ste izmislili. Da ste stvarno pratili šta kažu antivakcinalisti lako biste zaključili da se kao i ja zalažu za slobodu izbora i pravo roditelja da na odgovoran način odlučuju o sudbini svoje dece. A ne da se nad decom vrše nasilni eksperimenti poremećenih umova što zapravo ovde jeste nacizam o kome trabunjate toliko iako ništa ne razumete. Kažete da Darvinova teorija ne sme da se primenjuje na ljudska bića!? Pitam se kako je moguće da profesor univerziteta izjavljuje takve besmislice. Ta teorija pokušava da objasni evoluciju (i jedna je od najbriljantnije postavljenih teorija ikada) a ne predlaže ubijanje manje vrednih. Brkanje ove teorije sa nekim teorijama poput nacističkih je najblaže rečeno vrlo plitkoumno. I manite me priča o nacistima i eugeničarima, nisu oni naš problem već vakcinalni lobi koji nasilnim putem eksperimentiše sa našom decom u najboljem interesu farmaceutske industrije. Ne znam za vas ali ja ne želim da o sudbini moje dece odlučuju tako opskurni likovi poput Slavice Đukić Dejanović, Radmile Kosić, Dušana Milisavljevića, Radoslava Jovića ... Pitam se kako je moguće da „Merck Sharp&Dohme“ nije bio u stanju da nađe malo bistrije zastupnike ali izgleda da nije lako naći ljude od integriteta koji bi se bavili ovako prljavim poslovima.
    (Dejan Milinković, 6. jul 2015 23:02)

    # Link komentara

  3. I toliko od mene, ne bih više gubio vreme sa vama ovde. Za kraj, evo linka ka filmu koji bukvalno može da spase život mnogima (ne preterujem zaista, shvatićete kad ga pogledate) - [link]
    (Dejan Milinković, 6. jul 2015 22:12)

    # Link komentara

  4. @Dejan Milinković
    Što se tiče članaka Tomljenovic L. stvari stoje ovako: 20 članaka od toga 9 sa znakom pitanja u naslovu, 2 odgovora na raspravu sa drugim čitaocima, 3 pregledna rada, 5 Opinion article-a i 1 (JEDAN) eksperimentalni rad u poslednjih 5 godina (Pre toga 1 koji nema veze sa adjuvansima i vakcinama). Svako ko se bavi naukom reći će vam da je takva distribucija veoma, veoma, veoma neuobičajena. I taj jedan eksperimentalni rad je urađen na 30ak miševa JEDNOG soja gde su životinjama merili težinu, sproveli dva bihevioralna testa i uzeli materijal za patohistološku analizu, čije su rezultate obećali da objave u sledećem radu a do danas, (prošlo je oko dve godine) to nisu učinili!? I te miševe su gajili na neuobičajen način (5 nedelja u kavezu sa majkom), shema ubizgavanja Al soli i fiziološkog rastvora se potpuno razlikuju (čudno), tako da ne bih komentarisao dalje, ali nije nešto na šta bih se mogao osloniti i verovati. Rad u Curr Med Chem nisam mogao da dobavim na uobičajeni način (ne plaća me dovoljno mašinerija da bih izdvajao 58$ za gluposti), ali sam čitao sličan rad istih autora u Immunol Res 2013. i uopšte nisam impresioniran vrednošću članka.

    PS. Ne rekoste kako zarađujete za život, tj. šta ste po profesiji.
    (DP, 6. jul 2015 17:30)

    # Link komentara

  5. @Dejan Milinković

    Vi napisaste: "Oni koji donesu prave odluke imaće zdraviju decu koja će imati veće šanse da ostavi potomstvo i tako će se geni pametnijih više širiti nego geni onih drugih. Zar to nije u skladu sa opštim principima razvoja vrsta koje je briljantni Darvin tako lepo objasnio? I zar inače svi kao roditelji nemamo tu vrstu odgoornosti za sve druge odluke koje donosimo a tiču se naše dece? Ja sam to razumeo da hoćete da kažete da nevakcinisana deca koja dožive reproduktivno doba će ostaviti potomstvo i biće zdravi i pametni i ostavljati još takvog potomstva. Darvinova teorija evolucije NE SME da se primenjuje na ljudska bića jer bi takvo društvo bilo nehumano. Nacisti su ubijali manje vredne, hendikepirane mentalno zaostale i slično sve u skladu sa teorijom evolucije i štiteći rasu. Evo linka [link]/ koji vezuje nacizam, evoluciju i eugeniku. Paradoksalno, eugeničari smatraju da manje vredne treba vakcinisati da bi se manje razmnožavali. Valjda, da bi se oni više razmnožavali pa to što preživi od njihovog potomstva bi valjda trebalo da "popravi rasu". Znači vakcina se preporučuje, jer je dobra za kontrolu rađanja manje vrednih a "osvešćeni" ne moraju da se vakcinišu. Vrhunska hipokrizija.
    (DP, 6. jul 2015 17:20)

    # Link komentara

  6. Preživljavanje najboljih nije nacizam već jednostavan princip koji važi u prirodi, zahvaljujući tom principu svi mi postojimo i u stanju smo da kuckamo poruke ovde, kao profesor imunologije takve stvari biste trebali da razumete. I gde ste to pročitali da je argumentacija antivakcinalista, kako ih nazivate, preživljavanje najboljih? Haj’te molim vas, uputite nas ka internet stranama gde se to može naći. Ako to ne uradite smatraću da ste to izmislili što naravno ne bi bilo nikakvo iznenađenje imajući na umu da ste deo vakcinaškog lobija. Ako je nešto ovde nacizam onda je to upravo sistem koji NAMEĆE ubrizgavanje nedozvoljene količine izuzetno toksičnih teških metala u svu decu, ne ostavljajući njihovim roditeljima mogućnost izbora. E to je baš ono što naslov kaže – korporativni fašizam.
    (Dejan Milinković, 6. jul 2015 09:32)

    # Link komentara

  7. Gospodine DP, ja sam već u jednom od komentara poslao link ka istraživanju koje govori o opasnosti adjuvanata sa aluminijumom ali pošto vam se to izlgeda ne čita evo za vas deo koji govori o količinama aluminijuma koje primaju bebe kroz obavezne vakcine.

    In spite of these above data, newborns, infants and children up
    to 6 months of age in the U.S. and other developed countries
    receive 14.7 to 49 times more than the FDA safety limits for
    aluminum from parenteral sources from vaccines through
    mandatory immunization programs (Table 2). Specifically, 2-month
    old children in U.K., U.S., Canada and Australia routinely receive
    as much as 220 to 245 μg/kg bw of aluminum per vaccination
    session (Table 2), a burden equivalent to 34 standard adult-dose
    injections of hepatitis B vaccine (Table 3). Similarly, newborns at
    birth receive 73.5 μg Al/kg bw/day from a single hepatitis B
    vaccine, which is a dose equivalent to 10 standard adult-dose
    injections of hepatitis B vaccine in a single day (Table 3). Whether
    such doses of aluminum are safe even for adults is not known.
    However, detrimental effects associated with multiple vaccinations
    over a short period of time in U.S. and other Coalition military
    personnel who developed GWS in an aftermath of only six anthrax
    vaccine inoculations [5, 6], may suggest that adults in some
    circumstances are also vulnerable to deleterious CNS effects of
    adjuvant-aluminum

    Je l' ovo smatrate normalnim?
    (Dejan Milinković, 6. jul 2015 09:08)

    # Link komentara

  8. Što se ekonomskih aspekata vakcinacije tiče, molim administratora da objavi jedan od mojih prethodnih komentara u kome sam predočio računicu koristi od vakcinacije i koliko je glupo verovati da od vakcinacije veću korist ima farmaceutska industrija nego društvo.

    Nego, očekivao nekakvu raspravu po pitanju FDA saopštenja o količini Al u vakcinama, sve u svetlu Vaše tvrdnje da količine 50X prevazilaze dozvoljene vrednosti propisane od FDA, a Vi ništa?!

    A još bi bilo lepo da napišete kako Vi zarađujete novac za život s obzirom da "osnovano pretpostavljate" da ga ja zarađujem "služeći mašineriji".
    (DP, 5. jul 2015 21:20)

    # Link komentara

  9. Ma Dejane, budite na kojoj god hoćete strani, to što birate stranu "slabijeg" ne znači da ste u pravu (ili da su oni u pravu samim tim što su "slabiji"). I njihovi motivi ne moraju da budu čestitiji, možda su samo manje obavešteni ili su jednostavno takve strukture ličnosti. Za neke među antivakcinalistima prodavanje takvih stavova je veoma lukrativno. Neki među njima žele da svedu čovečanstvo na zlatnu milijardu (ili pola milijarde). Tako da mogu da zamislim i da neki među njima namerno sluđuju narod. I to što se Vama nešto čini smislenijim ne znači da je tačno. Vreme je pokazalo da je sa vakcinama čovečanstvu bolje.

    Ja čak i ne zastupam stav da bi vakcinacija morala da bude apsolutno obavezna, pod pretpostavkom da za one koji ne vakcinišu decu zdravstveno osiguranje bude mnogo skuplje, srazmerno riziku po tu njihovu nevakcinisanu decu i ostale članove društva. Takođe, oni koji ne vakcinišu decu bi morali da deponuju vrlo visoke sume novca za obeštećenje svoje nevakcinisane dece jednom kada napune 18 godina i budu u mogućnosti da tuže svoje roditelje koji su odbili da ih vakcinišu, ukoliko im ostanu neke trajne posledice bolesti koja je mogla da se spreči vakcinacijom. DO TADA, OBAVEZNA VAKCINACIJA ZA SVU DECU.

    Molim Vas da čitate pažljivije šta sam pisao i da mi ne stavljate u usta reči koje nisam rekao (odnosi se na upotrebu stipse, koristili su je ZA HEMOSTAZU TJ. ZAUSTAVLJANJE KRVARENJA).
    (DP, 5. jul 2015 21:19)

    # Link komentara

  10. Vidite DP, kad na jednoj strani imate ljude koji nešto rade iz uverenja, pritom boreći se protiv moćne mašinerije (napumnpane ogromnom količinom novca zarađenog na ljudskoj nesreći), a na drugoj imate ljude koji su u službi te mašinerije i kojima je pohlepa jedini motiv, onda sam ja na strani ovih slabijih. Ne zato što su slabiji (mada i to nije za zanemarivanje), već zato što su njihovi motivi kud i kamo čestitiji pa je neuporedivo veća verovatnoća da ne lažu. Ako mi se pritom njihovi argumenti čine znatno smislenijim onda je to za mene sasvim jasna priča. A vi slobodno budite u službi te mašinerije, vreme će naravno pokazati ko je u pravu. Da li to radite zbog novca što je vrlo osnovana pretpostavka imajući na umu vašu profesiju ili isključivo iz uverenja za mene nije naročito ni bitno jer ste u svakom slučaju na strani jačih. I što je mnogo bitnije, na strani onih koji tu snagu zloupotrebljavaju ne samo na način da ljude navode na pogrešne zaključke kako su vakcine bezbedne i korisne već i za to da one koji u te besmislice ne veruju raznoraznim metodama prisile primoravaju na vakcinisanje.
    (Dejan Milinković, 5. jul 2015 14:40)

    # Link komentara

  11. Biolog, nije sporna nauka, kako vi zamenjujući teze pokušvavate da pokažete, već upravo to što se ona i ne koristi da bi se utvrdilo da li su vakcine bezbedne ili nisu. Dakle, samo ozbiljna temeljno urađena NEZAVISNA istraživanja (zna se kako se ona rade, metodologija je odavno poznata) mogu da pokažu kakve su dugoročne posledice te da li je određena vakcina bezbedna ili ne. Ako ne znamo da li su bezbedne i da li su eventualne koristi veće od eventualnih šteta kako je moguće da se one uopšte koriste? I još se nameću svima kao obavezne. Dajte vi svojoj deci slobodno vakcine ako verujete da su korisne, možete i stipsu na rane da im stavljate kako biste im ojačali imunitet kako nam DP objasni ovde, ali nemojte samo nama koji u vaše besmislice ne verujemo da namećete taj vaš sistem. Što se tiče vaše priče kako svako može da uradi istraživanje i kako je to bepslatno pitam se samo da li ste bezobrazno ironični ili je još nešto gore po sredi. Ko gubi ako se vakcine ukinu kako kažete - farmaceutska industrija, naravno. Izgubili bi ogroman siguran novac od vakcina kao i od lekova koje prodaju za bolesti koje one izazivaju. Jedino što bi dobili je novac od lekova za neke od bolesti za koje se sada nameću vakcine ali to je razume se mizerno u odnosu na gore navedene gubitke. Dakle neto gubitak bi bio ogroman. Zato se ovakav nakazan sistem i održava tako dugo.
    (Dejan Milinković, 5. jul 2015 12:36)

    # Link komentara

  12. @Dejan Milinković
    ne znam odakle Vam podatak da se unosi 50X više Al nego što je dozvoljeno. Evo linka: [link] pa pročitajte kako se FDA izjasnila o adjuvansima na bazi aluminijuma i njihovim količinana u vakcinama. Jednostavno, nisu štetne količine koje se unose "...the body burden of aluminum from vaccines and diet throughout an infant’s first year of life is significantly less than the corresponding safe body burden of aluminum, based on the minimal risk levels established by the Agency for Toxic Substances and Disease Registry."

    Ne znam ko plaća antivakcinaliste i da li ih neko plaća uopšte, (mogu valjda ljudi ponešto da rade i iz uverenja), ali mi njihova argumentacija kad forsiraju "evoluciju", "preživljavanje najboljih" neodoljivo liči na nacizam.
    (DP, 4. jul 2015 23:30)

    # Link komentara

  13. Interesantno baš, DP nas uverava kako je alum bezbedan, a biolog objašnjava kako nije preterani problem što količine aluminijuma u vakcinama i do 50 puta prelaze dozvoljene vrednosti jer se tu ne radi o celokupnoj populaciji već o onima koji su prevremeno rođeni. Zašto FDA određuje stroge limite ako je alum bezbedan? Zašto se ti limiti grubo prekoračuju i to u slučaju dece koja su upravo najosetljivija? Kakva je onda kontrola čitavog sistema ako je to moguće? A što se tiče ove priče oko konflikta interesa još mi niko od vas nije objasnio ko finansira anti-vakcinaški lobi (kako reče jedan od vas) i sa kakvim ciljevima. Dakle, čekam na odgovor. Što se tiče vakcinaškog lobija, jako se dobro zna ko ga finansira i sa kojom količinom novca taj neko raspolaže.
    (Dejan Milinković, 4. jul 2015 21:32)

    # Link komentara

  14. A po čemu je glumac pozvan da sad i on zavodi već dovoljno sluđeni narod?
    (Marcijal, 4. jul 2015 14:30)

    # Link komentara

  15. Bas ne kapirate kako radi nauka, i mislite da je to neka zatvorena sredina.
    Ne, nije. Mozete da uradite koje god istrazivanje vam milo, odete na sajt casopisa i posaljete taj rad!
    Necete verovati, ali besplatno je, i vrlo jednostavno.

    Problem nastaje kasnije, jer taj uradak pregleda Editor, pa recenzenti. Ako se i objavi taj rad, on treba da ostavi neki trag. Neko treba da ga citira, da ga nadje zanimljivim.

    Ako imate dokaze za vakcine, rat na Kosovu ili bilo sta, upucujem na to da napisete rad.
    Pronadjite brojeve, uradite statistiku i doprinesite znanju sveta.

    I malo promozgajte: ko gubi ako se vakcine zabrane u potpunosti?
    Farmaceutska industrija? Ne...
    Ne, jer prodaju lekove za sve moguce bolesti. Vakcine nisu primarni izvor prihoda. Pri tome, povecala bi se prodaja drugih lekova zbog narusenog zdravllja miliona.

    Ljudi generalno ne razumeju pojam naucne pismenosti. Na tvrdnju - vakcine su krive, postavljaju se pitanja:
    kaze ko?
    dokazano je kako?
    resenje je sta?
    (Biolog 2, 4. jul 2015 13:05)

    # Link komentara

  16. Istrazivanje i razvoj vakcina - 100 godina.

    Istrazivanje i postajanje strucnjak u vezi stetnosti vakcina - 100 minuta na netu...
    (Fred, 4. jul 2015 11:08)

    # Link komentara

  17. DP, naravno da im se ne bi isplatilo više da prodaju lekove nego vakcine za pomenuti Meksički grip kao i za bilo koju drugu bolest iz prostog razloga što se vakcinišu svi i to je siguran novac dok od bolesti poput ove ne oboli ni jedan promil stanovništva. Dakle, nemerljivo je veći profit od vakcina.
    (Dejan Milinković, 4. jul 2015 10:33)

    # Link komentara

  18. Shvatite ljudi, malo nas je, malo nam se dece rađa, ne smemo ni jedno da izgubimo ili upropastimo zato što ga nismo vakcinisali. Nismo više ona Srbija od pre sto godina.

    (DP, 4. jul 2015 02:23)

    Podrzavam Vasu humanost, medjutim, obrnuli ste uzrok i posledicu. Mali broj dece koji se radja u svim iole normalnim drzavama je posledica kompletnog nacina zivota koji promovisu isti mediji koji promovisu i ove danasnje vakcine sumnjivog sadrzaja(specijalno su sumnjive kada se koriste na crnackoj deci u Africi). Niti ce masovno koriscenje vakcina doprineti natalitetu niti ce nekoriscenje smanjiti natalitet.
    (vase ime, 4. jul 2015 10:31)

    # Link komentara

  19. Usput, Japan je iz potpuno drugih razloga ukinuo MMR vakcinu 1993. godine pa imamo već 20 i kusur godina komparabilne studije (koliko je to moguće, ipak je reč o drugim sistemima). Šta mislite, je l' i u Japanu raste broj dece sa autizmom kao u, recimo, Norveškoj? Odgovor je - ne... Japan beleži veći broj slučajeva autizma od Norveške pa bi neki laik još mogao da tvrdi da MMR vakcina sprečava autizam.

    Molim vas, ostavite imunologiju stručnima i ne nasedajte na lupetanja neupućenih, ma kakve oni 'zvezde' bili. Ako ne zbog vas, ono zbog vaše dece.
    (Aleksandar, 4. jul 2015 10:12)

    # Link komentara

  20. Ako je nametnuta imunizacija korporativni fašizam onda je širenje panike oko imunizacije, mahom od strane nestručnih lica, zločin protiv čovečnosti.
    (Aleksandar, 4. jul 2015 10:05)

    # Link komentara

  21. Dejane,to nije studija vec opinion article.Oni nisu sproveli svoju studiju vec pokusavaju da zakljucuju tako sto citiraju potpuno razlicite studije.Odistinsko ispitivanje dejstva aluminijuma na autizam izgledalo bi ovako: posmatras grupu dece koja su primila vakcinu i kontrolnu grupu koja nije primila, pritom se trudis da im sve ostale sredinske faktore izjednacis. Onda vidis da li ima vise autisticne dece u vakcinisaoj grupi.Takve studije nisu nashle ama bas nikakvu uzrocnost.
    2) Navode da vakcine imaju 17-49x vecu koncentraciju od maksimalno dozvoljene od strane FDA, ali za osobe sa ostecenjem bubrega ili prerano rodjene bebe (kojima su bubrezi nerazvijeni),ne za generalnu populaciju!
    3) Ako pogledas na dnu studije ko ju je finansirao,u pitanju su 3 fondacije koje se jedino bave protivljenjem vakcinacijama. Tipican konflikt interesa.. studija koja pritom i nije studija nego opinion article izvodi zakljucak koji odgovara upravo finansijerima studije.Bio bih jednako sumnjiv u studiju koju finansira Novartis kao sto sam podozriv i na zakljucke ovog "opinion" papira.
    I na kraju,vidim postoje samo 2 ovakva papira koja ovo tvrde,oba od ista 2 autora. Da ovde stvarno ima neka sustina, mislis da se naucna zajednica ne bi na ovo sjatila istog momenta? Sa tako znacajnim otkricima se grade naucne karijere, dobijaju Nobelove nagrade, u najmanju ruku bi uspeli da objave ovo u najprestiznijim casopisima (Nature, Science, Cell), umesto sto ostade ovako nezapazeno u jednom casopisu.
    (Biolog, 4. jul 2015 09:21)

    # Link komentara

  22. Profesor sam imunologije na MF BGD i neću mnogo pisati da li je vakcinacija korisna ili nije. JESTE korisna za društvo u celini i za ogromnu većinu pojedinaca. Vidim da se podigla velika rasprava o dejstvu aluminijuma. Taj "aluminijum" je ustvari alum, kompleksna so aluminijuma, u našem narodu poznata kao stipsa (koristili su je berberi za zaustavljanje krvarenja nakon posekotina kože) i to je supstanca sa kojom su naši očevi i dede često bili u kontaktu i to u mnooogo većim količinama nego što se nalazi u vakcinama, (možda smo zato ovakvi). Služi za "pojačavanje" imunskog odgovora na vakcinalne antigene. Naravno da je moguća neželjena reakcija na prisustvo adjuvansa pa samim tim i aluma, ali infekcije su praćene BOLEŠĆU I KOMPLIKACIJAMA koje nanose nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada puta veće štete zdravlju društva.

    Za teoretičare zavere farmaceutske mafije: Pošto su vakcine jevtinije od lečenja bilo koje bolesti protiv kojih se vakcinišemo, zar ne mislite da bi za farmaceutsku mafiju bilo najisplativije da vakcine prestanu da se proizvode? Primer: vakcina protiv meksičkog gripa je koštala nekoliko evra (svi smo to saznali) a samo jedna kutija leka Tamiflu nekoliko desetina evra.

    Shvatite ljudi, malo nas je, malo nam se dece rađa, ne smemo ni jedno da izgubimo ili upropastimo zato što ga nismo vakcinisali. Nismo više ona Srbija od pre sto godina.
    (DP, 4. jul 2015 02:23)

    # Link komentara

  23. I da ne zaboravim, ne koristi se alumijum kao adjuvant u vakcinama zato što se smatra da je bezbedan, naročito se zbog toga ne daje bebama uzrasta do 6 meseci u koncentracijama koje su i do 50 puta veće od dozvoljenih. To se radi zato što je istovremeno i vrlo efikasan kao adjuvant i relativno jeftin a odgovarajuća zamena komercijalno isplativa još nije pronađena. Pa vi slobodno branite neodbranjivo.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 21:47)

    # Link komentara

  24. Za one koji nemaju vremena da čitaju ili koji ne razumeju engleski da dodam da je jedan od zaključaka studije i taj da deca uzrasta do 6 meseci dobijaju kroz vakcine od 14,7 do 49 puta više aluminijuma nego što to dozvoljava limit koji je propisala FDA (US Food and Drug Administration). Pitate li se možda kako je to moguće? I kažite nam da li to smatrate normalnim? Dalje, tačno je da korelacija nije isto što i uzročnost. Što zaista može da znači da vakcinisanje nije povezano sa povećanjem autizma. Ali interesantno je da napuštate ovaj zdravorazumski princip svi redom kad tvrdite su mnoge bolesti stavljene pod kontrolu zahvaljujući vakcinama. Kako da znamo da i tu ne važi princip korelacije umesto principa uzročnosti?. Da živimo u normalnom svetu bilo bi normalno da se vakcine za koje se samo posumnja da nisu bezbedne povuku sa tržišta dok se ne sprovedu ozbiljna istraživanja i dok se eventualno ne dokaže da su bezbedne. Ili bar da se ljudi upozore na moguće posledice kako primanja tako i neprimanja vakcina i da im se omogući da na osnovu relevantnih informacija sami odluče. Uzgred, statistički podaci govore da je do smanjenja epidemija mnogih zaraznih bolesti počelo da dolazi nekoliko decenija pre pojava vakcina i osnovana je pretpostavka da je do toga došlo zbog drastičnog poboljšanja životnih uslova, pre svega zbog kontrole pijaće vode.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 21:38)

    # Link komentara

  25. Ovaj Biolog smorio...
    (Slucajni prolaznik, 3. jul 2015 21:17)

    # Link komentara

  26. Biolog, ono što sam hteo da kažem je da se korišćenje aluminijuma u vakcinama povećalo dok se prisustvo žive smanjilo, a ne da je aluminijum zamenio živu. Izvinjavam se ako nisam bio dovoljno precizan. Pređimo sad na suštinu. Tiomerosal je povučen zbog žive. Ali korišćen je nekoliko decenija u mnogim vakcinama iako je izuzetno štetan. Šta nam to govori? Da nije bilo nikakve (svakako ne zadovoljavajuće) kontrole nad sistemom vakcinisanja. I znate li zašto je postepeno počeo da se izbacuje? Zbog javnosti koja je sa dolaskom interneta počela da se edukuje, da razmenjuje iskustva, da se organizuje i na kraju vrši pritisak. Da ne bi interneta još bi naša deca dobijala tiomerosal kroz vakcine i niko ne bi ni trepnuo zbog toga. E sad vi meni recite - je l' se nešto suštinski promenilo u kontroli tog sistema. Kako da budemo sigurni da je sad sve bezbedno? Hoćete li nam vi za koju godinu koji nas sad uveravate da je alumijum bezbedan objašnjavati da je u međuvremenu izbačen zato što se ispostavilo da nije? I šta ćemo sa svom tom decom koja su potpuno bespotrebno primala teške metale godinama? Hoće li neko zbog toga da odgovara a vi naprimer da se ovde javno izvinite? Bojim se da se neće desiti ništa od toga. Inače, za vašu informaciju, prema istraživanju iz 2011 objavljenom u Current Medical Chemistry, aluminijum je zapravo mnogo gori od žive. Više detalja na [link]
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 21:03)

    # Link komentara

  27. Primitivno...
    (Smuleco, 3. jul 2015 19:43)

    # Link komentara

  28. @Biolog

    Puno si teksta napisao, a nedostaje poenta, odnpsno smisao. To sto si ti studirao biologiju nema bas nikakve veze sa dobrim namerama onih koji plasiraju vakcine ovakve kakve jesua nema veze ni sa ogromnim rastom broja autisticne dece. Nije lepo sto navodis neka saljiva poredjenja o gusarima i pusacima cime zelis da kazes da autizam i vakcine nisu u korelaciji. Kao, nema studije. Pa hoce studiju da rade oni kojima je cilj da plasiraju takve vakcine? Isto kao kad bi NATO istrazivao vezu izmedju povecanja obolelih od raka na Kosovu nakon 1999. i bombi punih osiromasenog uranijuma koje su bacili. Posto si strucnjak, kazi nam svima zasto je broj autisticne dece u porastu? Do sada si rekao zasto nije, a da vidimo zasto jeste. U protivnom, posumnjacu u tvoju strucnost.

    @Vlada

    Nasmejao si me time sto upucujes na izabranog lekara kao jedinog pozvanog da ljude uputi o vakcinaciji jer, eto, prima platu za to. :-) Primaju platu i razni politicki funkcioneri pa oni koji slede njihova uputstva zive sve gore.
    (odgovori, 3. jul 2015 19:42)

    # Link komentara

  29. Ne propustite da pogledate "Metodičko demontiranje srpskog vakcinalnog lobija" [link]
    (Jazz, 3. jul 2015 18:35)

    # Link komentara

  30. U Americi vlada fasizam jos od Vijetnamskog rata samo je dobro bio pokriven bezvrijednim dolarima. Sad sve polako isplivava na vidjelo, ali treba ljudima vise vremena da shvate koliko su istvari izmajmunisani. ("izmanipulisani" je blaga rijec)
    (Planeta majmuna, 3. jul 2015 17:00)

    # Link komentara

  31. Biolog, napokon ste u pravu kad kažete da treba jači dokaz od pukog povećanja procenta auitistične dece – a to su ozbiljna dugogodišnja istraživanja. Problem i jeste u tome što se takva istraživanja i ne rade već se vakcine ekspresno odobravaju. A to samo zato što takva ozbiljna iztraživanja jako dugo traju i mnogo koštaju a da stvar bude gora, ishod sa velikom verovatnoćom (imajući na umu dobro ispitanu štetnost teških metala) uopšte ne bi bio nimalo pozitivan za farmaceutsku industriju. E zato se ne radi to što vi kažete sa pravom da treba. Onda ostaje nejasno zašto tako fanatično podržavate jedan nakazan sistem kao što je sistem nametanja neproverenih sredstava u zdravstvenoj prevenciji. Da zaključim, zdrava logika kaže da onaj ko traži odobrenje za uvođenje svog proizvoda na tržište kao što je vakcina ili lek treba da pruži snažne dokaze kako njegov proizvod nije štetan. Naročito kada se radi o ovako osetljivim temema kao što su vakcinisanje ili upotreba lekova. To bi naravno tako i bilo da moć novca nije takva kakva je.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 16:43)

    # Link komentara

  32. tačno je da se prisustvo žive smanjuje u vakcinama ali je daleko od toga da ih više nema i to odavno kako rekoste. Zaboravili ste samo da dodate da se zato prisustvo aluminijuma povećava.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 15:11)

    To nisam zaboravio da dodam, iz razloga shto to nije tacno. Ako procitate dovoljno na ovu temu, znacete da je tiomerosal (zivino jedinjenje) dodavan zbog svog dezinfekcionog svojstva. Nije tacno da su povisili aluminijum zbog toga shto su morali da uklone zivu -jer ove dve komponente vakcine rade potpuno razlicite stvari! Aluminijum se ne dodaje zbog dezinfekcije, vec zbog njegovih adjuvantnih svojstava (to znachi da pospeshuje imunski odgovor na antigene u vakcini i time obezbedjuje pouzdaniju i dugorocniju imunizaciju).

    Savetujem da procitate vishe na tu temu. Evo samo jednog od miliona izvora koji to potvrdjuju, ovo je najkredibilnija institucija u oblasti zdravstva, Americki Centar za Kontrolu i Prevenciju Bolesti [url][link][/url]

    A sto se tiche unosa aluminijuma iz drugih izvora, jedna shumeca tableta ima oko 30 puta (!) vishe aluminijuma nego jedna vakcina! Evo tacnih koncentracija ovde:
    [url][link][/url]
    (Biolog, 3. jul 2015 16:43)

    # Link komentara

  33. Navalio ovaj farmaceutski bot. Odmori covece. U EU nije obavezna vakcinacija mi "idemo" u EU, sledimo ih, sta sad hocete?
    (aleks, 3. jul 2015 16:42)

    # Link komentara

  34. Ako vakcine spasavaju, cega se onda boje vakcinisani u kontakru sa nevakcinisanima. Zasto dete ne moze u skolu ako nije vakcinisano, a ostala deca jesu? Ono ako oboli, ne moze da zarazi vakcinisanu decu!
    (Slucajni prolaznik, 3. jul 2015 14:31

    Evo objasnjenja: Cak i najbolje vakcine ce stvoriti zashtitni imunitet u otprilike 97% vakcinisanih individua. to je neshto shto ne moze da se predvidi - svi smo mi bioloshki pomalo razliciti, neke osobe formiraju 'imunolosko pamcenje' bolje od drugih, mali procenat nas nece stvoriti dugorocna antitela i memorijske celije imuniteta. Stoga, cak i ako ste vi i vashe dete vakcinisani, postoji shansa da ce vas ipak neko zaraziti, narocito ako ste izlozeni kliconoshi nakon par decenija otkad ste primili vakcinu.
    Stoga procenat vakcinisanosti uvek treba da bude iznad nekog praga (za vecinu vakcija je to bar 92-94% populacije, takozvani imunitet krda), tako da chak i u slucaju da se neka osoba zarazi, broj otpornih osoba je dovoljan da bolest nije u stanju da se prenese na druge clanove zajednice i izazove epidemiju.

    Zadivljuje me koga sve ljudi voljno uzimaju kao autoritete na ovu temu. To shto ljudi misle da mi koji ceo zivot provodimo studirajuci bioloske procese slabije razumemo kako vakcina funkcionishe nego neki laici i beli magovi po blogovima i forumima. Oni ne moraju da citaju kredibilne studije kako bi leba zaradjivali, ali mi moramo.
    (Doktor bioloskih nauka., 3. jul 2015 16:25)

    # Link komentara

  35. Što je moj profesor jedan uvek govorio: nije sramota ne znati, sramota je ne znati, a imao si koga da pitaš!
    (Vlada, 3. jul 2015 13:11)

    Još veća sramota je misliti da o nečemu znaš. Edukuj se pa onda komentariši. Za početak ovaj link: [link]
    (Star, 3. jul 2015 15:50)

    I shta pokazuje taj link? Da je autizam vrlo prevalentan.
    Gde se tu pominju vakcine kao uzrok??
    Dajte makar jednu jedinu studiju u nekom "peer-reviewed" naucnom casopisu koja je dokazala povezanost izmedju vakcina i autizma. Samo jednu.
    (Biolog, 3. jul 2015 16:12)

    # Link komentara

  36. Ovde je još jedna stvar jako zanimljiva. Protivnici vakcinacije se ne zalažu za to da se ona potpuno ukine, sve vakcine za sve, već samo za to da se roditeljima ostavi mogućnost izbora. Za razliku od njih, ovi drugi su vrlo agresivni u gušenju osnovnih ljudskih sloboda jer nameću vakcinaciju kao obaveznu svima. Nažalost i sasvim očekivano, ovde su u znatnoj većini. Zar ne bi bilo normalno i logično da svako od nas ima pravo da za svoju decu izabere ono za šta je uveren da je najbolje za njih? Oni koji donesu prave odluke imaće zdraviju decu koja će imati veće šanse da ostavi potomstvo i tako će se geni pametnijih više širiti nego geni onih drugih. Zar to nije u skladu sa opštim principima razvoja vrsta koje je briljantni Darvin tako lepo objasnio? I zar inače svi kao roditelji nemamo tu vrstu odgoornosti za sve druge odluke koje donosimo a tiču se naše dece? Ovde nam je ta vrsta slobode očigledno uskraćena samo zato što se kosi sa ogromnim finansijskim interesima a ne zato što se neko brine za zdravlje naše dece.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 16:09)

    # Link komentara

  37. Aj što nisi stručnjak, nema veze ne možemo svi biti stručnjaci, ali brate možeš da se informišeš bar!
    Koje brojke govore o čemu? Gde su te brojke sinovac?
    Evo da ti ja dam neke brojke - 200 obolelih od Morbila u Nišu! epideija batice! Odakle kako zašto? Zato što ti i tebi slični neće da daju da im se deca vakcinišu!
    Oćeš još brojki?
    Ajde pretraži onda šta se dešava sa tuberkulozom na tlu Evrope!


    Što je moj profesor jedan uvek govorio: nije sramota ne znati, sramota je ne znati, a imao si koga da pitaš!
    (Vlada, 3. jul 2015 13:11)

    Još veća sramota je misliti da o nečemu znaš. Edukuj se pa onda komentariši. Za početak ovaj link: [link]
    (Star, 3. jul 2015 15:50)

    # Link komentara

  38. A zasto se ne bi pokusalo opet sa pravljenjem vakcina bez toksicnih elemenata kako je to nekada radjeno? Zar to nije najbolja opcija za sve? Trenutni "izbor" je izmedju primanja vakcine koja je otrovna i neprimanja vakcine sto moze da doprinese oboljenju. Nema treceg.
    Jos nesto. Sta je razlog da se za isti virus koriste razlicite vakcine za, na primer, najveci deo Afrike i sa druge strane SAD ili Britaniju? 

    (treci put, 3. jul 2015 12:48) 

    Sve što te interesuje o vakcinama druže ne treba da pitaš po blogovima i forumima, nego treba da odeš kod izabranog lekara, koji, da te podsetim, prima PLATU da bi te lečio i obrazovao o zaštiti zdravlja i prevenciji bolesti! Njega treba da pitaš sve što te zanima i sve što ne znaš o vakcinama, a nemoj da se ljutiš, ne znaš baš mnogo o vakcinama! To nije tvoja sramota, da se razumemo, jer se danas u svetu više poštuje šta će o vakcinama reći jedan glumac nego lekar!
    (Vlada, 3. jul 2015 15:16)

    # Link komentara

  39. Biolog, logika vam izgleda nije baš najjača strana. Prvo, to što je štetno izlagati se dezodoransima koji sadrže aluminijum i što je opšte poznato uopšte ne znači da nije štetno izlagati se vakcinama koje sadrže aluminijum. Upravo suprotno, to baš potkrepljuje štetnost vakcina. A da problem bude veći, vakcinama se izlažu oni koji su najosetljiviji na teške metale a to su najmlađi. Pritom su posledice takvom izlaganju dugoročne i vrlo ozbiljne. I to se, što je zapravo najgore u svemu ovome, radi nasilno! Drugo, šta znači da je veća količina aluminijuma koja se apsorbuje prskanjem dezodoransa veća od količine u vakcinama? U odnosu na koliko prskanja - jedno, deset, hiljadu...? U odnosu na koju konkretno vakcinu? Takva nekompletna informacija je potpuno besmislena i govori o tome da ne raspolažete nikakvim konkretnim podacima nego da o svemu pričate onako proizvoljno. Treće, tačno je da se prisustvo žive smanjuje u vakcinama ali je daleko od toga da ih više nema i to odavno kako rekoste. Zaboravili ste samo da dodate da se zato prisustvo aluminijuma povećava. Ima vrlo dobrih razloga što se ubacuju teški metali u vakcine (i tako teško izbaciju iz njih) a nisu ni najmanje povezani sa teorijama o pomoru stanovništva ili njegovom masovnom zaglupljivanju. Uostalom, za ovo drugo ionako postoje mnogo efikasnije metode što i znatna većina komentara ovde vrlo slikovito pokazuje.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 15:11)

    # Link komentara

  40. Jednostavno: ko nece da vakscinise decu POTPISUJE da preuzima kompletnu odgovornost, moralnu a posebno materijalnu, u slucaju da mu se dete razboli. Drugim recima: ako se dete razboli od bolesti od koje je moglo biti zasticeno vakcinom, porodica nema pravo da se obraca nacionalnim zadravstvenim institucijama
    (papahristo, 3. jul 2015 11:11) 

    Eh kad bi to bilo tako jednostavno. Potpišeš i sam ćeš da lečiš dete od morbila, mumpsa, difterije, hepatitisa B, rubeola, tuberkuloze, velikog kašlja, pertusisa.

    A šta ćemo sa drugim ljudima koje će ta deca potencijalno zaraziti, a roditelji te dece su naravno prvi na meti te zaraze, čisto da to naglasim!
    Jer ljudi su kod nas strašno neinformisani. Ako ste primili vakcinu u detinjstvu i sada imate 50 godina to nikako ne znači da ste i dalje zaštićeni od tih bolesti, naprotiv. Vakcinacija se radi u ranoj životnoj dobi dok deca još nemaju potpuno razvijen imunitet i kada su najpodložnije takvim oboljenjima. Kasnije se revakcinacije ne rade (sem ako ne postoji poseban razlog za to) jer 1) imunitet je formiran i jači je nego kod dece i 2) bolest i njeno širenje je kontolisano vakcinacijom stanovništva ili se javlja marginalno

    U epidemiji morbila u Nišu nisu samo deca obelela, deca su bile kliconoše, a oboleli su i mnogi odrasli!

    Tako da ne, nije demokratski odbiti vakcinaciju, naprotiv, svi moraju biti svesni da nevakcinisanjem ugrožavaju sebe, druge i iznad svega, što mi je najapsurdnije u celoj priči SVOJU DECU!
    (kuda ide ovaj svet!, 3. jul 2015 15:00)

    # Link komentara

  41. @Kada bi se svi lepo informisali, saznali bi da se jedinjenje sa zivom (tiomerosal) ne koristi u proizvodnji vakcina vec dugo vremena! Samo neke vakcine gripa ga sadrze u tragovima, a one nisu sastavni deo decijeg programa vakcinacije. 
    A shto se tiche aluminijuma, vishe ga vash akoza apsorbuje iz anti-perspirant dezodoransa. 
    Dajte vishe sa tim teorijama zavere... Izgleda je svako pametniji od naucnika i lekara. Pogotovo glumci. Edukacija je keva, you should try it sometime.
    (Biolog, 03. jul 2015 11:46)

    Posto si informisan reci mi i da li bi se hranio sa GMO namirnicama posto je izgledno da ce i to biti obavezno ako procitas "Codex Alimentarius"?!?
    (Samo pitam, 3. jul 2015 14:46)

    # Link komentara

  42. Citiracu kolegu komentatora:
    ...vec samo kazu da ne postoje dokazi da vakcine izazivaju autizam. Zar treba jaci dokaz od ogromnog uvecanja broja autisticne dece?

    Zapravo - da, treba.
    Da bi zakljucak bio valjan morate imati nekoliko grupa koje ispitujete. Decu koja rade sve sto i dece iz druge grupe, samo sto prime vakcinu. Ako se pokaze da vakcinisana u vecem broju razviju autizam - onda je tako. Rasprava se tu zavrsava.

    E sada brojke, kad volite... Studije su radjene 90', broj slucajeva je oko 7-8 na 1000. 2010 taj broj je oko 12 na 1000. Zvuci alarmantno. Zvuci, ali procitajte studiju u originalu. Drugaciji se poremecaju sada podvode pod rec autizam, te stoga broj jeste veci. Ako se primeni ista metodologija za odredjivanje toga sta je autizam, dolazi se do toga da je broj isti.

    Jos jednom, studija vakcinisane dece protiv nevakcinisane - razlika.
    Studija koja poredi danas i pre 20 godina je besmislena, jer sada imate 1000 drugih stvari koje su se pojavile, a da nisu vakcine.
    (Biolog, 3. jul 2015 14:46)

    # Link komentara

  43. I još nešto. U Americi je sve veći broj sudskih procesa protiv velikih farmaceutskih kompanija koje dobijaju roditelji obolele dece. U ovim procesima je dokazana uzročno posledična veza između određenih vakcina i bolesti kod te dece. Šta mislite koliko jaki ti dokazi moraju biti ako roditelji uspevaju da dobiju sudske procese protiv tako moćnih kompanija?
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 14:46)

    # Link komentara

  44. renegade87su, generalno pravilo je da je ono što je priodno zdravo iz prostog razloga što su se desetine hiljada naših predaka razvijale u prirodnom okruženju i samim tim smo kao vrsta izvanredno prilagođeni takvom okruženju. Sa druge strane, tek nekoliko poslednjih generacija je izloženo izuzetno velikom broju hemijskih supstanci koje je napravio čovek i koje su kao takve našim organizmima potpuno nepoznate. Takođe, i izloženost onim supstancama sa kojima su se susretali i naši preci je danas neuporedivo veća pa naši, inače izvanredni, sistemi za detoksifikaciju nemaju dovoljno kapaciteta da se sa svim tim izbore. Ne radi se ovde samo o vakcinama već o kompletnom okruženju - hrana, voda, vazduh, sve to i još mnogo toga preopterećuje naše sisteme sisteme za detoksifikaciju. Ima mnogo stvari na koje ne možemo da utičemo ali još više ima onih na koje možemo i o tome ima smisla govoriti. A vakcinisanje svakako tu spada i o tome treba otvoreno govoriti. Pitate za dokaze. Pa zar ne bi oni koji nameću vakcinisanje trebali da pruže dokaze da one nisu štetne ili bar da su potencijalne štete znatno manje od potencijalnih koristi? Ali to dugo traje i mnogo košta i što je najgore - nedokazivo je! Pošto se farmaceutskoj industriji ne isplati da radi ozbiljna dugotrajna istraživanja, vakcine se ekspresno odobravaju od strane korumpiranih državnih tela. A inače, dokaza o štetnosti žive i aluminijuma i u najmanjim koncentracijama ima koliko hoćete. Razume se, naročito su osetljiva deca!
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 14:39)

    # Link komentara

  45. Podrzavam to sto kaze Dzim Keri! Nisam strucnjak za medicinu, ali brojke govore same za sebe. Mislim da svako ko pogleda dostupne, zvanicne podatke o eksplozivnom rastu broja autisticne dece u SAD dolazi do istog zakljucka kao i Dzim Keri.
    (padaju maske, 3. jul 2015 10:07)

    A jel? Jesi video grafikon koji pokazuje kako se porast broja pirata u Indisjom okeanu savrsheno podudara sa globalnim zagrevanjem. Zakljucak: pirati izazivaju globalno zagrevanje.
    Korelacija nije isto shto i kauzalnost, rodjache!

    Postoji i obrnuta korelacija izmedju broja pushacha u razvijenim zemljama i porasta broja autisticne dece. Sve manje pushacha a sve vishe dece s autizmom... jel to automatski znachi da pushenje sprechava autizam?
    (Biolog, 3. jul 2015 14:33)

    # Link komentara

  46. ... Samo brojevi se broje.
    Od vakcine strada na sve nacine koliko ljudi?
    Dajte dokaz.
    Vakcine spasavaju toliko ljudi.
    Imamo dokaz.

    Podjite redom, od simulacije, preko epruvete, celijske kulture, miseva, ljudi - pa pricajte.
    Do tada cutite, jer prosto ne znate.
    (Biolog, 03. jul 2015 13:31)

    A ti mi daj dokaz, koliko su na mene, tebe i sve koje znas, u nasim zivotima od momenta rodjenja pa do danas, vakcine uticale da ne obolimo od neke bolesti? Ako vakcine spasavaju, cega se onda boje vakcinisani u kontakru sa nevakcinisanima. Zasto dete ne moze u skolu ako nije vakcinisano, a ostala deca jesu? Ono ako oboli, ne moze da zarazi vakcinisanu decu!
    Za sve sto pitas, dokazi postoje, ali farmaceutska mafija i pojedine drzave su toliko jake da to nikada nece priznati. Sta bi bilo kada bi Bayer priznao da su njihove vakcine stetne!??? Znas li koliko bi to kostalo i njih i drzavu!??? Mićo pusti epruvete i ukljuci mozak!!
    (Slucajni prolaznik, 3. jul 2015 14:31)

    # Link komentara

  47. Šteta što za Kerijevu 'bolest' nije davno pronadjena vakcina, te što nije mogao biti prskan na vreme.. Tako danas ne bi slušali njegove baljezgarije.
    (El Jardinero, 3. jul 2015 14:25)

    # Link komentara

  48. Živo me interesuje da li Rokfelerovi i Rotšildovi vakcinišu svoju decu?
    (Statuskan, 3. jul 2015 14:15)

    # Link komentara

  49. Vakcina. Najveca prevara farmako-mafije.
    (pribil, 3. jul 2015 14:13)

    # Link komentara

  50. U Srbiji je drugaciji problem - neki roditelji zele da vakcinisu decu, ali vakcina nema
    (srb, 3. jul 2015 14:11)

    # Link komentara

  51. Eh. Nekada su doktori nudili vestacko mleko iz konzerve i govorili nam da je bolje nego majcino. A mi smo slepo verovali, pa ipak su to doktori koji nikada ne bi nazao ucinili nikome, nije profesionalno. Danas nam decu pumpaju svakojakim stvarima i predlazu skupe operacije odstranjivanja grudi samo ako postoji rizik da se dobije kancer. Ista banda, isti ljudi ih placaju da nam serviraju neke druge lazi. Ima i dobrih lekara, ali oni ne sede u odborima koji uticu na politicare da nam u zakone ugradjuju obavezne vakcinacije. Ti dobri se ne guraju mnogo, rade svoj posao, i gutaju zakone kao i ostala raja. Ako je covek mogao da napravi bombu koja ce da sprzi stotine hiljada ljudi, pa je mogao tu bombu da iskoristi dva puta na civilima (zene, deca, starci) odakle vam hrabrosti da tvrdite da taj isti covek nije u stanju da nam decu truje zivom samo da bi njemu kanula neka para vise u dzep? Ko misli drugacije je glup i naivan, nase dzravlje i zdravlje nase dece je u nasim rukama, a ne u zakoniku i ne na kvartalnom izvestaju Merka i Novartisa. I jos branite vakcine kao da branite nauku. Pa nije vakcine pravio Tesla nego ih prave korporacije ciji je cilj samo profit po cenu unistenja covecanstva.
    (Rajko, 3. jul 2015 14:10)

    # Link komentara

  52. Moja baba je rodila 12. dece, 4, su stradala za vreme rata, od strane Bugara (ni partizani ni cetnici ni svabe, nego bas Bugari). Ni jedno od bolesti. Jeste umro jedan stric od duvana, sta ces, pusio je 4 pakle na dan, ali je doziveo i unuke. Nema vakcine za samounistenje. Ostali su jos zivi, velika rodbina hvala Bogu. I niko od njih nije bio vakcinisan niti je patio od alergija, autizma i slicnih stvari. Sto se mladjih generacija tice tu se slika menja. Alergije, astme, sterilnost, cak i kancer (ne dao Bog nikome) a svi lepo uredno vakcinisani, posecivali doktora, isli na sistematske preglede, pili AD kapi, uzimali vitamine, pili mleko (iz tetrapaka, nikako iz krave). Kad dodje grip padamo kao snoplje, ostajemo u krevetu po 2 nedelje ponekad. 12 vakcina sam primila kao dete, nisam autisticna ali imam velike probleme sa kozom, alergijama i gripom. Difteriju nemam ali i ne znam nikoga ko je ikada imao. Nemam ni variolu, kugu, ebolu... Ali imam glavobolje koje ni rakija ne bi izazvala. Mozda sam nasledila lose gene... ali od koga kada su mi roditelji, sve tetke i stricevi kao od brega odvaljeni? Odlucili smo da decu ne vakcinisemo, do sada mi dete ni jednom grip imalo nije cak i kada sam ja lezala po nekoliko dana prikovana za krevet. Prelezalo sve boginje, nesto malo je trajalo, nikakvi tragovi ostali nisu. Pitam se ima li vakcine za slepo poverenje u ljude koji od hemije zive?
    (Ana, 3. jul 2015 14:01)

    # Link komentara

  53. @Jack
    Kako te nije sramota da pricas o autizmu a ocigledno pojma nemas. Svako dete sa autizmom je razlicito neka govore, neka ne, neka citaju i pisu neka ni olovku ne drze, neka solidno funkcionisu u svetu a neka su potpuno nesposobna. Nadam se da ces imati to iskustvo pa i nauciti.
    (hmmmm, 3. jul 2015 13:46)

    # Link komentara

  54. Evo vam jos nekoliko cinjenica, pa odlucite sta je tacno:

    Ziva postoji u vakcini, toliko je ima da dnevno ishranom unesemo vise
    .
    Hoce da pobiju sve ljude na planeti, a u prethodnih 20 nas ima vise za celu milijardu - nesto im slabo ide bas...

    Ako je deda ziveo 80 godina, ako, neka pozivi jos 40. Ali znajte da mu je vrsnjaka pomrlo i sa 8 i 18 i 28 godina. U danasnjem svetu zle farmacije u periodu od 20-40. godine zivota pre cete poginuti u autu ili se ubiti nego umreti od svih ostalih bolesti zajedno.

    I da, autizam, postoji nesto sto se zove vremenska korelacija. U doba kada bi dete trebalo da progovori, tada prima vakcinu i... Pali se lampica - od toga je. U isto vreme dete je imalo bezbroj iskustava, jelo i pilo ko zna sta - ali vakcina je...

    Alternativna medicina se ne dopusta. Netacno. Sve sto je valjalo od alternativne, sve biljke, sve metode - postale su medicina. Pri tome proizvodjac alternativnog leka prodaje lek po astronomskoj ceni. Ali on je ok, on ne zaradjuje...

    Narode moj bivsi, ne budi neobrazovan. Svo znanje sveta je dostupno, a vi verujete u gluposti.
    (Biolog, 3. jul 2015 13:44)

    # Link komentara

  55. Glumac, drzi se glume...
    Industrija gaziranih pica prodaje gazirana pica, industrija hleba i peciva prodaje hleb i burek. Zamislite, proizvodjaci lekova prodaju - lekove! Pa to je strasno, ej, lekove vam prodaju prodavci lekova.

    Mozete imati pravo na svoje misljenje, o bureku i Alfa Romeu, ali ne mozete imati svoje misljenje o necemu sto je ugrozavanje zdravlja citave nacije.
    Ako imate znanje, a vi to napisite. Dokazite da je vakcina stetna, pokazite mi rezulate istrazivanja - i stacu prvi na vasu stranu.

    Nauka nije prijatna, ma odvratna je to stvar. Svi se mi ubismo nesto da dokazemo, a dokazi nam se smeju u lice posto ne kapiramo sve i uvek.
    To sto neko misli - nebitno je.
    To sto mnogi misle - isto je nebitno.
    To sto im intuicija govori - ma ni to nije bitno.

    Samo brojevi se broje.
    Od vakcine strada na sve nacine koliko ljudi?
    Dajte dokaz.
    Vakcine spasavaju toliko ljudi.
    Imamo dokaz.

    Podjite redom, od simulacije, preko epruvete, celijske kulture, miseva, ljudi - pa pricajte.
    Do tada cutite, jer prosto ne znate.
    (Biolog, 3. jul 2015 13:31)

    # Link komentara

  56. dzim keri je doktor, strucnjak za zarazne bolesti?!? vrlo svestran tip, svaka mu cast.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (poznavalac, 3. jul 2015 10:48)

    a ti, jesi li stručnjak i svestran kada ovako procenjuješ ljude?
    (uteha, 3. jul 2015 13:15)

    # Link komentara

  57. @(andy kaufman, 3. jul 2015 10:21)

    Pogodio si. Moji preci nisu primali vakcine, preležali su i difteriju i dizenteriju i boginje i zauške, itd. A kasnije se inače nisu koristili neurotoksini kao prezervativi, to se sada koristi.
    (Pametnjaković, 3. jul 2015 13:12)

    # Link komentara

  58. Podrzavam to sto kaze Dzim Keri! Nisam strucnjak za medicinu, ali brojke govore same za sebe. Mislim da svako ko pogleda dostupne, zvanicne podatke o eksplozivnom rastu broja autisticne dece u SAD dolazi do istog zakljucka kao i Dzim Keri. Najsumnjivije od svega je to sto na svako pitanje dolaze nemusti, neubedljivi, birokratski odgovori nadleznih organa. Cinjenice ne pominju, vec samo kazu da ne postoje dokazi da vakcine izazivaju autizam. Zar treba jaci dokaz od ogromnog uvecanja broja autisticne dece? 
    A zasto se onda i pored svega koriste bas takve vakcine i to se natura kao zakonska obaveza? Odgovor na to pitanje otvara vrata mnogim tajnama.
    (padaju maske, 3. jul 2015 10:07) 

    Aj što nisi stručnjak, nema veze ne možemo svi biti stručnjaci, ali brate možeš da se informišeš bar!
    Koje brojke govore o čemu? Gde su te brojke sinovac?
    Evo da ti ja dam neke brojke - 200 obolelih od Morbila u Nišu! epideija batice! Odakle kako zašto? Zato što ti i tebi slični neće da daju da im se deca vakcinišu!
    Oćeš još brojki?
    Ajde pretraži onda šta se dešava sa tuberkulozom na tlu Evrope!


    Što je moj profesor jedan uvek govorio: nije sramota ne znati, sramota je ne znati, a imao si koga da pitaš!
    (Vlada, 3. jul 2015 13:11)

    # Link komentara

  59. primoravanje bilo koga na bilo sta je, po meni, apsolutno pogresno
    zalosna je cinjenica da je ovaj model medjusobnih odnosa osnova svih ljudskih zajednica u zadnjih desetak hiljada godina
    kako mi se cini iskljucivo robovi nemaju izbora...sta i kada da rade, sta mogu sta moraju a sta ne smeju da unesu u svoje telo...pardon, oni i nemaju svoje telo, ono je u posedu robovlasnika...
    a za sve vas koji slepo verujute u nametnute autoritete i zbog stokholmskog sindroma se grcevito borite da iste odbranite evo linka do jako zanimljivog specijalnog izdanja zurnala americkog udruzenja o zakonu, medicini i etici
    Special Issue: SYMPOSIUM: Institutional Corruption and the Pharmaceutical Industry ([link])
    za one koje mrzi da citaju evo i par naslova
    Parallel Problems: Applying Institutional Corruption Analysis of Congress to Big Pharma
    Corruption of Pharmaceutical Markets: Addressing the Misalignment of Financial Incentives and Public Health
    Institutional Corruption of Pharmaceuticals and the Myth of Safe and Effective Drugs
    strucnjake iz ove oblasti (medicinske doktore i doktore medicine '-) bi podsetio na znacenje reci "studiranje" -> ne vezujte se za jedan udzbenik vec se informisite iz vise izvora i pritom u podmeniju za upotrebu mozga uz pamcenje cekirajte i razmisljanje
    (0o, 3. jul 2015 13:06)

    # Link komentara

  60. ne daj Bože, stvarno nikome, i žao mi je i razumem čoveka, ali dosta smo gledali emisija o povezivanju bolesti kod dece , porasta sterilnosti kod parova i gomile drugih poremećaja kao posledica prekomerne upotrebe pesticida,..., pretpostavljam da će i to jednom da se raspetlja do kraja...
    (ljuba, 3. jul 2015 13:06)

    # Link komentara

  61. Od njegove gluposti me vise prestravljuje glupost vas koji u ovo verujete i podrzavate ga. Ako nemate dodira sa medicinom nemoj te ni komentarisati ovakve stvari i siriti dezinformacije. Za 5 godina studiranja medicine ni jednom nisam cuo da je valcina izazvala autizam ili bilo koju drugu bolest. Da nije vakcina ljudi bi umirali od bolesti koje je moguce spreciti vakcinacijom. Sramotno je sto ovakvi ljudi uopste dobijaju medijski prostor da bi sirili laze i otemi sa kojom nemaju ama bas nikakve veze.
    (Zanovetalo, 3. jul 2015 13:04)

    # Link komentara

  62. @cojans

    Da, da svaciji askundjel je ceo zivot preziveo bez toga, ali nikako da spominju u generacijama pre vakcine koliko njihovih brace i sestara nije prezivelo prvih 6 meseci.
    (dule, 3. jul 2015 13:03)

    # Link komentara

  63. Cilj je pretvaranje ljudske vrste u glupu marvu. Deca koja prime aluminijum i/ili živu imaće trajna oštećenja koja će se genetskim putem preneti na njihovu decu, tako da će njihova deca biti znatno gluplja od svojih roditelja. To je zapravo jedino što se postiže vakcinacijom. Ljudi do sada nisu razvili otpornost na te neurotoksine već su razvili hiper osetljivost, tako da sada ima dece koja imaju ozbiljne reakcije na te neurotoksine koji služe kao prezervativi i adjuvanti u vakcinama. Ćelije nerava i mozga koje dožu u dodir sa njima trenutno umiru, a ukoliko dođe do lančane reakcije tada nastupaju ozbiljni poremećaji kao što su MS, Parkinson, Alchajmer, itd.
    (Pametnjaković, 3. jul 2015 09:46) 

    Iskrenop se nadam, na osnovu potpisa, da si hteo da budeš ironičan!
    (Vlada, 3. jul 2015 13:00)

    # Link komentara

  64. Nego koji si ti fakultet završio da potkrepiš sve što si izjavio Džime?

    Dakle?

    Molim tišina tamo!!!

    Ali džabe kada je ceo svet poludeo i skrenuo skroz! Svi će radije slušati nekog tamo poznatog glumca koji je možda prošao pored jednog medicinskog fakulteta u životu nego nekom lekaru il farmaceutu koji je bar 7 godina gulio školu da bi bio taj koji vodi računa o zdravlju ljudi!
    (Suprug jedne biohemičarke, 3. jul 2015 12:55)

    # Link komentara

  65. Objavite mi komentare, bre. Dzima Kerija na naslovnu stranu, a to da je 200 ljudi obolelo od morbila u Nisu zbog nevakcinacije prosli mesec niste stavili na naslovnu...
    (ma muvam, 3. jul 2015 12:53)

    # Link komentara

  66. Jednostavno: ko nece da vakscinise decu POTPISUJE da preuzima kompletnu odgovornost, moralnu a posebno materijalnu, u slucaju da mu se dete razboli. Drugim recima: ako se dete razboli od bolesti od koje je moglo biti zasticeno vakcinom, porodica nema pravo da se obraca nacionalnim zadravstvenim institucijama ili da na bilo koji nacin koristi zdravstveni sistem zemlje koja vakcinaciju vrsi.Demokratija na delu.
    (papahristo, 3. jul 2015 11:11)

    A zasto se ne bi pokusalo opet sa pravljenjem vakcina bez toksicnih elemenata kako je to nekada radjeno? Zar to nije najbolja opcija za sve? Trenutni "izbor" je izmedju primanja vakcine koja je otrovna i neprimanja vakcine sto moze da doprinese oboljenju. Nema treceg. Kao kada bi vam neko ponudio da se od vatre stitite noseci azbestno odelo i da vam cela kuca i sve u njoj bude od azbesta. A to sto je azbest kancerogen da ne moze da bude tema.
    Jos nesto. Sta je razlog da se za isti virus koriste razlicite vakcine za, na primer, najveci deo Afrike i sa druge strane SAD ili Britaniju?
    To sto neko smatra da su Svetska zdravstvena organizacija i njima slicni po prirodi stvari humanisti i da im je stalo do opsteg zdravlja i blagostanja moze se okarakterisati kao jedna vrsta slepila i naivnosti. Isto vazi i za ljude koji veruju da ce im politicari uciniti zivot lepsim i kvalitetnijim.
    (treci put, 3. jul 2015 12:48)

    # Link komentara

  67. @Dejan Milinković iznosis tvrdnje koje nisi podrzao dokazima . U hreani imas znatno vise teskih metala pa ti nije nista . NAuku ostavi strucnjacima iz specificnih oblasti, a ne kiroprakticarima , naturopatama i homepatama i slicnim . Ako je nesto prirodno to neznaci da je zdravo . USput veliki broj farmaceutskih proizvoda ima koja lekovitu komponentu koja je uzeta iz prirode jer specificno ta komponenta ima efekta u dozama koje su u lekovima
    (renegade87su, 3. jul 2015 12:47)

    # Link komentara

  68. Uh Zoro. Vakcinaški lobi je skup ljudi koji iz finansijskih interesa promoviše vakcinaciju. Imajući u vidu profite farmaceutskih kompanija koji se na godišnjem nivou mere desetinama milijardi dolara nije teško zaključiti koliko je jak ovaj lobi. A anti-vakcinaški lobi kako kažete, šta vam je to? Haj'te lepo objasnite o čemu se tu radi.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 12:42)

    # Link komentara

  69. Pa vidiš papahristo, ja bih odmah to potpisao. I to bi bila fer ponuda. Problem je u ovde upravo u tome što takve ponude i nema već se sve svodi na primoravanje (čitaj nasilje) jer znaju da bi i mnogi drugi to potpisali a to im se nikako ne isplati. A novac je ovde jedino bitan.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 12:31)

    # Link komentara

  70. Potpuno je u pravu, ne mora neko da bude doktor da bi znao ovako nesto, uopstalom ima hiljade doktora koji su protiv obavezne vakcinacije.
    (M-22, 3. jul 2015 12:29)

    # Link komentara

  71. Jednostavno: ko nece da vakscinise decu POTPISUJE da preuzima kompletnu odgovornost, moralnu a posebno materijalnu, u slucaju da mu se dete razboli. Drugim recima: ako se dete razboli od bolesti od koje je moglo biti zasticeno vakcinom, porodica nema pravo da se obraca nacionalnim zadravstvenim institucijama ili da na bilo koji nacin koristi zdravstveni sistem zemlje koja vakcinaciju vrsi.Demokratija na delu.
    (papahristo,
    3. jul 2015 11:11)


    Evo ja cu prvi da potpisem to! Ali sta ako dete primi vakcinu a razboli se? Zasto su se sve te velike farmaceutske kuce, koje proizvode vakcine, zastitile informacijom da ne mogu da ti garantuju da nece biti nezeljenih posledica (ukljucujuci i smrt)? Kako cemo u tom slucaju da sprovedemo u praksu tu tvoju demokratiju? Ko tada preuzima odgovornost?
    (ssergioack, 3. jul 2015 12:25)

    # Link komentara

  72. COVEK je u pravu. Kad neznas i nisi imao slican problem. Nemoj bar tako pisati nasumicno. U familiji imam takav isti prolem gde je dete dobilo AUTIZAM. RAZLOG=VAKCINA. Tuzno je to i znam njemu kako je. Kada gledas svoje dete koje nece nikada ni izgovoriti rec npr. Tata voolim te , a znas max. Zivotni vek mu je 30-35 god.
    (sam, 3. jul 2015 10:28)

    Kolika gomila izmisljotina na jednom mestu.
    1. Dokazano je da se autizam ne moze dobiti vakcinom, niti se autizam uopste "dobija"
    2. Autisticna deca mogu da razviju govor, cak i ona koja do 4. nisu sklapala recenice - slobodno istrazite
    3. To za zivotni vek je nevidjena budalastina, verovatno ukrstena sa Daunovim sindromom, s kojim opet autizam nema nista zajednicko.

    Naravoucenije - nemojte se sluziti laznim argumentima u vasoj neskolovanoj i primitivnoj borbi protiv vakcina.
    (Jack, 3. jul 2015 12:23)

    # Link komentara

  73. podrška ovom čoveku...
    (voša, 3. jul 2015 12:08)

    # Link komentara

  74. zao mi klinca, ali glumac je budala.
    (singer, 3. jul 2015 12:06)

    # Link komentara

  75. Prosle nedelje u Spaniji je umrlo sestogodisnje dete od difterje, bolesti protiv koje postoji vakcina. Dete naravno nije bilo vakcinisano! Mislim da je potpuno jasno da je takav ishod mogao da se izbegne vakcinacijom, kao kod miliona druge dece u svetu.

    Sa druge strane, stvarno nema dokaza o povezanosti autizma i vakcine, ko god kaze da ima ili je neinformisan ili namerno govori neistine. Zao mi je dece koja obole od autizma, i njihovih roditelja, ali to sto dete primi vakcinu pa posle oboli od autizma nikako ne znaci da je uzrok vakcina. Roditelji koji take rezonuju jednostavno grese.
    (F, 3. jul 2015 12:04)

    # Link komentara

  76. Dzimi ne talasaj!!!
    (ZIVA, 3. jul 2015 11:54)

    # Link komentara

  77. i sad on samo zato što ima pare misli da nešto zna. trebao bi da se drži onoga u čemu je dobar, glupiranja, a nauku da ostavi ljudima koji se u nju razumeju. sad će nazovi glumci da određuju sudbinu planete, nije nego. koliko će sada neobrazovanih paljevina širom sveta da se primi na ove baljezgarije pitam se. ima ih i kod nas kolko oćeš. da nema vakcinacije pitanje je da li bi on i to dete što ga ima bili živi a on će o aditivima u vakcini. o gluposti kolika si...
    (neko, 3. jul 2015 11:46)

    # Link komentara

  78. Kada bi se svi lepo informisali, saznali bi da se jedinjenje sa zivom (tiomerosal) ne koristi u proizvodnji vakcina vec dugo vremena! Samo neke vakcine gripa ga sadrze u tragovima, a one nisu sastavni deo decijeg programa vakcinacije.
    A shto se tiche aluminijuma, vishe ga vash akoza apsorbuje iz anti-perspirant dezodoransa.
    Dajte vishe sa tim teorijama zavere... Izgleda je svako pametniji od naucnika i lekara. Pogotovo glumci. Edukacija je keva, you should try it sometime.
    (Biolog, 3. jul 2015 11:46)

    # Link komentara

  79. Covek je 100% u pravu, ali dzaba sve jer je u pitanju kontrola broja stanovnika na ovo nasoj planeti, a ovi sto komentarisu za vakcine zelim im puno srece kad budu vakcinisali svoju decu jer ih samo to moze spasiti! Pisem ovo iz licnog iskustva!
    (protiv vakcina, 3. jul 2015 11:36)

    # Link komentara

  80. Što ne prenesete vest da je u Španiji prvi pit nakon 28 godina jedno dete obolelo od difterije i ubrzo umrlo jer roditelji nisu dozvolili da se vakciniše? Sad kažu da ih je prevario anti-vakcinaški lobi, al šta im to vredi, izgubiše dete. To je vest, a ne šta misli neko ko nije stručan pa makar sto puta bio poznat...
    (Zoro, 3. jul 2015 11:34)

    # Link komentara

  81. dok je gledanje tvojih filmova ravno najgoroj noćnoj mori..
    (divac, 3. jul 2015 11:34)

    # Link komentara

  82. Svaka čast, ja lično mislim da je većina vakcinacija korisna (ali ne i sve), i da internetom kruži gomila budalština i teorija zavera, ali ko je država da prisiljava slobodne građane da vakcinišu svoju decu ako oni to ne žele: to su njihova deca, a ne državna, njihov rizik i samo njihova odluka, isto kao što bi eventualne zdravstvene i finansikske posledice trebalo da budu samo njihove a ne tuđa briga preko lopovske socijalističke države i lopovskog socijalističkog zdravstva.
    (EU Citizen, 3. jul 2015 11:27)

    # Link komentara

  83. Ok pametnjakovici, a zasto se bas koriste konzervansi sa zivom. Postoje stotine drugih, zasto ne promene ako se uopste sumnja i ako je tolika debata za i protiv.
    Neka ta industrija koristi konzervans drugog tipa, bez metala.
    I toliki drugi lekovi su korisceni kao bezbedni da bi decenijama posle otvoreno pricali o stetnosti istih. Ne bi bilo prvi put ne folirajte se. Nema nadobudnijih ljudi od lekara.
    (aleks, 3. jul 2015 11:25)

    # Link komentara

  84. antitela iz majcinog mleka nas stite samo sest meseci, a to je razlog zasto farmaceutske kompanije misle da mogu da nas bodu. oni misle da cete potrositi koliko god da traze, samo da vam dete bude zdravo. uverite ih u suprotno, ne vakcinisite decu, gledajte ih kako umiru, i to ce definitivno da ubedi farmako kompanije da se zapitaju i malo "spuste cenu"... samo cu da kazem, zapitajte se kako bi izgledalo da velike boginje opet ubijaju milione godisnje, ili decija paraliza? proklete vakcine, ubise nas.
    (risus sardonicus, 3. jul 2015 11:25)

    # Link komentara

  85. kakve veze ima šta priča totalni laik o naučnim stvarima, pogotovo odavno odlepeli bivši "celebrity". Inače, sloboda se ograničava slobodom drugih. "Sloboda" raznih zaluđenih na njihovo uverenje je ograničena slobodom svih ostalih - a kada se radi o zaraznim bolestima, naavno da je vakcinacija obavezna. A šta o tome misle kojekakvi dudumraci, koji nemaju veze sa materijom, nije bitno.
    (Bojan, 3. jul 2015 11:21)

    # Link komentara

  86. Neverovatno je to da su zagovornici nevakcinisanja upravo oni koji su ceo svoj zivot bili zasticeni od opakih bolesti upravo zato sto su bili vakcinisani. E pa lepo, neka buduce generacije pate. Nije nam dosta Bele Kuge nego da nam deca umiru id necega od cega ne bi trebala.
    (Sebicnjaci, 3. jul 2015 11:20)

    # Link komentara

  87. Samo napred,pritisnite ih svim sredstvima!
    (novosadjanka, 3. jul 2015 11:18)

    # Link komentara

  88. Jednostavno: ko nece da vakscinise decu POTPISUJE da preuzima kompletnu odgovornost, moralnu a posebno materijalnu, u slucaju da mu se dete razboli. Drugim recima: ako se dete razboli od bolesti od koje je moglo biti zasticeno vakcinom, porodica nema pravo da se obraca nacionalnim zadravstvenim institucijama ili da na bilo koji nacin koristi zdravstveni sistem zemlje koja vakcinaciju vrsi.Demokratija na delu.
    (papahristo, 3. jul 2015 11:11)

    # Link komentara

  89. Nema on dete sa Jenny McCarthy, to je njeno dete, on nije otac...
    (Felix, 3. jul 2015 11:05)

    # Link komentara

  90. zao mi je kad vidim da se poznate licnosti ovako blamiraju zbog svoje nestrucnosti i neobrazovanja.
    (Milan, 3. jul 2015 11:05)

    # Link komentara

  91. Sve dok budemo imali ovako glupe ljude koji ne kapiraju sta nam se desava,vec misle da je sve teorija zavere,dotle ce nam ljudi iz senke raditi sta hoce, a uskoro ce unistiti visak covecanstva kako su poceli i svesti ga na brojku koja njima odgovara...ali sve je vise neukih i nezainteresovanih ljudi oko nas.Uvek imaju preca posla o kojima vredi raspravljati npr. sta rade nase starlete i starletani tj. politicari...
    (sonja, 3. jul 2015 11:04)

    # Link komentara

  92. Istina je da je savremena medicina donela velike rezultate.Takođe je istina da sada velike korporacije caruju u toj, profitabilnoj oblasti.Čim je osnov profit a ne zdravlje, sve je jasno.Cilj nije da ozdravimo nego da stalno koristimo skupe lekove.Zato se povlače jeftini lekovi a uvode skupi.Vakcinacija je lep način da se zarade pare.Bilo je prvo 5 obaveznih vakcina a sada 25.U Rusiji sam čuo za lek pod nazivom bakteriofage.Nema nuz pojava i neuporedivo efikasniji od antibiotika.Naši lekari o tome nemaju pojma.Nemojte verovati nikom, raspitajte se i mislite.Moju ćerku su bezuspešno lečili od vaskulitisa retine kortikosteroidima.Kažu jedini poznati lek.Jedino što joj je stvarno pomoglo je bio BICOM.
    (Boža, 3. jul 2015 11:00)

    # Link komentara

  93. Boro, uzmi u ruke malo internet i chitaj. Framaceti su tu da bi uzeli novac. Zdravlje choveka im je itekako bitno, shto vishe bolesnih to veci prihodi. Shta mislish zashto se ne dozvoljavaju alternativni nachina lechenja. Shta mislish zashto se alkohol i cigarete nalaze u slobodnoj prodaji kad DOBRO znamo koliko ubija a recimo marihuana koja nema zabelezen smrtan sluchaj u svetu kriminalizuje...... Za velike korporacije ljudski zivot je biznis. Moj cale ima dobrih 80 godina a nisu ga boli kojekakvim vakcinama, pa eno ga toliko je zdrav da i chasovnike josh uvek popravlja sa neverovatnom preciznoshcu, vozi bicikl i ima elana da i kucu zida..... Zbog takvih vakcina mi necemo doziveti penziju......a ahta se u njima krije to znaju samo odabrana elita. To shto ti serviraju po televiziji ne mora da znachi da je jestivo.......
    (cojans, 3. jul 2015 10:58)

    # Link komentara

  94. Boro, uzmi u ruke malo internet i chitaj. Framaceti su tu da bi uzeli novac. Zdravlje choveka im je itekako bitno, shto vishe bolesnih to veci prihodi. Shta mislish zashto se ne dozvoljavaju alternativni nachina lechenja. Shta mislish zashto se alkohol i cigarete nalaze u slobodnoj prodaji kad DOBRO znamo koliko ubija a recimo marihuana koja nema zabelezen smrtan sluchaj u svetu kriminalizuje...... Za velike korporacije ljudski zivot je biznis. Moj cale ima dobrih 80 godina a nisu ga boli kojekakvim vakcinama, pa eno ga toliko je zdrav da i chasovnike josh uvek popravlja sa neverovatnom preciznoshcu, vozi bicikl i ima elana da i kucu zida..... Zbog takvih vakcina mi necemo doziveti penziju......a ahta se u njima krije to znaju samo odabrana elita. To shto ti serviraju po televiziji ne mora da znachi da je jestivo.......
    (cojans, 3. jul 2015 10:58)

    # Link komentara

  95. Sta zna Dzim, mi volimo i GMO i vakcine, mi smo najpametniji narod na planeti :)
    Zivio GMO u Srbiji, a i vakcine, nauka je to stvorila, onda ne moze biti lose, jel tako?
    (Kole, 3. jul 2015 10:57)

    # Link komentara

  96. A da vi koji tako fanatično podržavate vakcinaciju i sve koji se tome protive nazivate primitivcima prvo probate da malo čitate o štetnosti aluminijuma i žive i u ekstremno malim količinama? Ima veliki broj istraživanja i radova na tu temu na internetu i da ste se makar malo potrudili da zagrebete ovu temu ne biste bili tako grubi i osioni prema ljudima koji se tome protive. A koji su očigledno uložili mnogo veći trud da ovu temu razumeju i koji očigledno mnogo bistrije i zrelije razmišljaju. Ja recimo ne mislim da iza svega stoji neki tajni plan da se stanovništvo zaglupi ili bilo šta slično, ovde se jednostavno radi o ogromnim finansijskim interesima koji se mere desetinama milijardi dolara na godišnjem nivou, radi se dakle o enormnoj sumi sigurnog novca. Zar je to toliko teško shvatiti? Rekao bih da su površni i glupi ovde upravo na suprotnoj strani u odnosu na onu na kojoj veruju da su.
    (Dejan Milinković, 3. jul 2015 10:57)

    # Link komentara

  97. Žao mi je zbog njegovog sina, ali je idiot.
    (niko i ništa, 3. jul 2015 10:50)

    # Link komentara

  98. dzim keri je doktor, strucnjak za zarazne bolesti?!? vrlo svestran tip, svaka mu cast.
    (poznavalac, 3. jul 2015 10:48)

    # Link komentara

  99. Džime, da li bi valjalo da neki profesionalni hirurg počne da glumi? Pa ne bi. Pa onda nemoj ni ti da se mešaš u nešto u šta se ne razumeš. Kako ti možeš da voliš ili ne voliš vakcine ili živu u vakcini kada nisi ni najmanje stručan za to.
    (Pipi, 3. jul 2015 10:47)

    # Link komentara

  100. @Bora
    Tacno da mnogi ne bi bili zivi, ali dugorocno se unistava populacija.
    To je kao kad parovi lose genetike idu na vestacku oplodnju pa dobiju bolesno dete, pa to dete za 30 godina stvori jos bolesnije dete...
    Antibiotici su posebna prica, zbog njih bakterije evoluiraju znatno brze i postaju sve opasnije, cak i za ljude koji imaju prirodno jak imunitet. Ko zna kakve nas "superbakterije" ocekuju u skorijoj buducnosti. Za 50-100 godina ljudi ce postati totalno zavisni od medicinske pomoci vec u ranoj mladosti.
    (Marko, 3. jul 2015 10:46)

    # Link komentara

  101. Ne mogu da podrzim ljude koji iz neznanja apeluju da se deca ne vakcinisu.
    (jelena, 3. jul 2015 10:43)

    # Link komentara

  102. Džim i Leonardo se trude, ali realno samo Neo može promeniti ovaj svet...
    (Nije život film..., 3. jul 2015 10:37)

    # Link komentara

  103. Opet prica o vakcinama....
    Ovaj Keri treba da se udruzi sa ovom nasom prevatantkinjom Velkovom,pa da zajedno prodaju hlor dioksid kao univerzalni lek za sve bolesti.
    Autizam je postojao i pre ovih vakcina,a postojace i posle njih.Nijedna studija nije dokazala da vakcine mogu da ga podstaknu,iako je cinjenica da statisticki mora da se javi neka nezeljena posledica u nekom broju slucajeva.
    Milioni su spaseni zahvaljuci vakcinama i razumem ljude cija su deca imala neki problem,ali je to i dalje veoma mali broj u odnosu na one kojima je pomoglo.
    Cinjenica je da u vakcine trpaju sve i svasta i to moze da se gleda kao kriminal,ali nikako ne treba osuditi sam princip vakcinacije koji je spasio milione otkako se primenjuje.
    Vidim da mnogi pricaju o boginjama kao da je u pitanju neka lagana bolest.Tacno,ali kada su u pitanju male boginje,onda je nevakcinisano dete u opasnosti ili da umre ili da dozivi strasna ostecenja mozga,dok vakcinisano dete ima da ih prelezi kao i obicne ovcije boginje.Vakcinama smo istrebili Variolu,skoro istrebili Polio i jos gomilu strasnih bolesti od kojih se uglavnom umiralo ili smo ih sveli na nivo manje opasnih bolesti.
    Sa druge strane,voleo bih da protivnici vakcina odu nevakcinisani u Afriku,cisto da vide kakvih strasnih bolesti ima i koliko jezeznuto kada nisi otporan na njih.
    (Ja sam veliki dr,mr!, 3. jul 2015 10:35)

    # Link komentara

  104. A ti si inače čuveni svetski imunolog.
    (oberin martel, 3. jul 2015 10:34)

    # Link komentara

  105. I kao i obicno, uvek se pitaju neki glumci da daju svoje premudro misljenje o temi o kojoj blage veze nemaju. Covek koji nije zavrsio ni srednju skolu (ne kazem da je glup i da nije hteo, pise na wiki da je izdrzavao bolesnu majku) se pita u debati o medicinskim stvarima!? Hajde Keri, prosvetli nas molim te! A tek ova logika da ziva nije dobra u ribama a jeste dobra u vakcinama, pa kao kad bih rekao da ugljenik i vodonik nisu dobri jer su u ugljen monoksidu od kojeg moze da se umre, pa kako onda moze da bude dobar u bilo cemu drugome (na primer u 20%+65% naseg tela, vodonik u vodi, itd).

    I tako doveka, Andjelina se pravi premudra u spasavanju sveta, nasi glumci i muzicari svi od reda vrhunski politicari i analiticari, itd itd.
    (Neko123, 3. jul 2015 10:33)

    # Link komentara

  106. Dal ste normalni vi kuji lupate minise ljudima koji kritikuju ovu neznalicu...Ja sam doktor medicine i nevakcinisanje dece je najveca greska koja se moze dogoditi...Jeste vi svesni kakve ce se sve bolesti vratiti ako ne vakcinisete decu..Epidemije mumps-a,poliomijelitis,morbili,rubeola,difterija..tifus...sve je to ili iskorjenjeno ili ublazeno do neverovatne granice...Tako da prije nego sto pocnete da podrzavate ovakve sabane prvo malo istrazite o cemu je rijec...A ti otrove o kojima ovaj pise su testirani i ne sjecam se da je iko umro od vakcine...izuzetak su alergijske reakcije i komplikacije (1:100000)...
    (Vladimir, 3. jul 2015 10:31)

    # Link komentara

  107. Još da saznamo šta o vakcini misli Mimi Oro....

    Razumem nesreću roditelja koji imaju decu koja su obolela od bilo koje bolesti, ali da leče svoju frustraciju tako što će za nju da optuže bilo šta, i bilo koga, u ovom slučaju vakcine, koje su spasile čovečanstvo od mnogih bolesti, je BESMISLENO NEODGOVORNO!




    Da li roditelji koji se povedu za ovako "stručnim" promoterima neprimanja vakcine, mogu od dotičnih da traže obeštećenje, kada im se deca razbole od neke zarazne bolesti, pa im ostane neka trajna posledica, ili preminu?


    Kako bi bilo da, za promenu, optuže Boga?
    (bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare, 3. jul 2015 10:30)

    # Link komentara

  108. @MilosMLD.
    COVEK je u pravu. Kad neznas i nisi imao slican problem. Nemoj bar tako pisati nasumicno. U familiji imam takav isti prolem gde je dete dobilo AUTIZAM. RAZLOG=VAKCINA. Tuzno je to i znam njemu kako je. Kada gledas svoje dete koje nece nikada ni izgovoriti rec npr. Tata voolim te , a znas max. Zivotni vek mu je 30-35 god.
    (sam, 3. jul 2015 10:28)

    # Link komentara

  109. Ko god nije završio medicinu na visokom nivou, zabraniti mu da javno priča o tome. Prave zablude. Svi u nekim teorijama zavjere o tome da šteti ovo, ono, da prave budale od nas. A da krenu od sebe vidjeli bi da su oni ograničeni jer tako misle.
    (marks, 3. jul 2015 10:27)

    # Link komentara

  110. A vi sto pljujete coveka zbog "nestrucne" izjave ste svi zavrsili medicinu?? Ako vam treba diploma da znate da je ziva izuzetno otrovna onda se pitam kako ste do sada preziveli. Neko je ovde cak uporedio zivu sa antibioticima??? Prof. Dr. Mr. Dezurni Pljuvac kako mi se cini. Covek je 100% u pravu, a i licno je pogodjen. U vakcine se stavlja sve i svasta, i onda se te iste vakcine testiraju na deci treceg sveta. Afrika i Juzna Amerika prednjace, malo se obrazujte i nadjite javne statistike tih testova. Kad znate kako da posaljete pljuvacki komentar znacete i kako da nadjete koliko je dece umrlo od tih testova, koliko ih je vecno obogaljeno, a koliko devojcica je sterilno. Pa onda na studije medicine pre nego sto pljunete po komentarima nekoga ko barata cinjenicama i ne javljajte se bez diplome. Masovna vakcinacija je ogromna prevara, njima je sve jedno sta u nas upumpavaju dokle god im je zagarantovan profit bez trunke odgovornisti (posto je vakcinacija obavezna od strane drzave privatne firme ne snose nikakvu odgovornost za stetu koje vakcine prave). Da nam decu vakcinisu 2-3 puta pa ajde, u vecini zapadnih zemalja je broj obaveznih vakcina dvocifren. Pa i da nema zive pomislite samo kakav uticaj sve to ima na jos nerazvijene imune sisteme!!!
    (Djenka, 3. jul 2015 10:27)

    # Link komentara

  111. Dobar vic :)
    (Mrmot, 3. jul 2015 10:21)

    # Link komentara

  112. @pametnjaković: a ti mora da si tako pametan jer tvoji preci nisu primali vakcine...
    @jim carrey: podsjeti se man on the moon.
    (andy kaufman, 3. jul 2015 10:21)

    # Link komentara

  113. Primitivno...
    (Smuleco, 3. jul 2015 10:19)

    # Link komentara

  114. budala !
    (oxydant, 3. jul 2015 10:19)

    # Link komentara

  115. "Zasto dajete prostora glumcima i ljudima i show biznisa dok pricaju o temi o kojoj nisu strucni, a mogu da dovedu u opasnost i zabludu ljude koji citaju ovo..."

    Zato sto smo otkrili da strucnjaci i nisu bas tako strucni i da struka vise voli pare nego zdravlje pa sad moramo da se bavimo necim o cemu nemamo pojma jer je struka totalno korumpirana!
    (vladimir, 3. jul 2015 10:18)

    # Link komentara

  116. @Ma jeste Džim, šta znaju doktori. Ti si stručnjak za ovu oblast. Ljudi, realno mnogi među nama ne bi sada hodali zemljom da nije medicinskih pronalazaka razvijenih u poslednjih 100 godina. Među njima i svima omraženi antibiotici na primer. To je neoboriva činjenica a vi kako hoćete...
    (Bora, 03. jul 2015 09:45)

    Lepi Boro, ako si procitao oba originalna "tvita na kraju teksta video bi da nije protiv svih vakcina nego protiv vakcina koje imaju "otrov".
    (BB King, 3. jul 2015 10:18)

    # Link komentara

  117. Ljudi, ovde kod mene vakcine idu sa godišnjim dobima. Te za prolećnu te jesenju influencu, te protiv povraćanja/proliva na zimu a na leto protiv meningita i hepatita.. I uvek ima neka nova, ovog puta bez teflona ili kakvih toksina, i teraju te! O tome se ovde radi prijatelji, nemogućnost na pravo izbora! Da mi preti poslom ako neću da se vakcinišem nečim što ne mislim da je potrebno i što ne mogu da tužim pri neželjenim efektima? I ajde koga briga za mene, ali za decu kojoj svet ostaje..
    (?, 3. jul 2015 10:17)

    # Link komentara

  118. Zasto dajete prostora glumcima i ljudima i show biznisa dok pricaju o temi o kojoj nisu strucni, a mogu da dovedu u opasnost i zabludu ljude koji citaju ovo...
    (MilosMLD, 03. jul 2015 09:37)
    Zato sto mu je dete oboleli id autizma i smatra da je to zbog vakcine. I drugo, zato sto covek nije protiv vakcinisanja vrc protiv nacina na koje se vakcine prave kao i protiv onoga sta se u njih stavlja.
    (N, 3. jul 2015 10:16)

    # Link komentara

  119. Nisu glupe samo face koje pravi, ovaj je stvarno glup.
    (dasa, 3. jul 2015 10:15)

    # Link komentara

  120. Podrzavam to sto kaze Dzim Keri! Nisam strucnjak za medicinu, ali brojke govore same za sebe. Mislim da svako ko pogleda dostupne, zvanicne podatke o eksplozivnom rastu broja autisticne dece u SAD dolazi do istog zakljucka kao i Dzim Keri. Najsumnjivije od svega je to sto na svako pitanje dolaze nemusti, neubedljivi, birokratski odgovori nadleznih organa. Cinjenice ne pominju, vec samo kazu da ne postoje dokazi da vakcine izazivaju autizam. Zar treba jaci dokaz od ogromnog uvecanja broja autisticne dece?
    A zasto se onda i pored svega koriste bas takve vakcine i to se natura kao zakonska obaveza? Odgovor na to pitanje otvara vrata mnogim tajnama.
    (padaju maske, 3. jul 2015 10:07)

    # Link komentara

  121. Korporativni fašizam je zavladao svetom, od obavezne GMO hrane do aditiva u svemu što koristimo, ništa više ne dobijamo čisto i ekološki zdravo, naravno uvek postoji izgovor kako sve to nije štetno po zdravlje ali svakodnevno se kontaminiramo što na duži vremenski period dovodi do raznih bolesti pre svega autoimunih i karcinoma, i to u epidemiološkim razmerama.
    (biće bolje, 3. jul 2015 10:04)

    # Link komentara

  122. Tačno! Hvala Jim!
    (kuburilos, 3. jul 2015 09:53)

    # Link komentara

  123. Cilj je pretvaranje ljudske vrste u glupu marvu. Deca koja prime aluminijum i/ili živu imaće trajna oštećenja koja će se genetskim putem preneti na njihovu decu, tako da će njihova deca biti znatno gluplja od svojih roditelja. To je zapravo jedino što se postiže vakcinacijom. Ljudi do sada nisu razvili otpornost na te neurotoksine već su razvili hiper osetljivost, tako da sada ima dece koja imaju ozbiljne reakcije na te neurotoksine koji služe kao prezervativi i adjuvanti u vakcinama. Ćelije nerava i mozga koje dožu u dodir sa njima trenutno umiru, a ukoliko dođe do lančane reakcije tada nastupaju ozbiljni poremećaji kao što su MS, Parkinson, Alchajmer, itd.
    (Pametnjaković, 3. jul 2015 09:46)

    # Link komentara

  124. Ma jeste Džim, šta znaju doktori. Ti si stručnjak za ovu oblast. Ljudi, realno mnogi među nama ne bi sada hodali zemljom da nije medicinskih pronalazaka razvijenih u poslednjih 100 godina. Među njima i svima omraženi antibiotici na primer. To je neoboriva činjenica a vi kako hoćete...
    (Bora, 3. jul 2015 09:45)

    # Link komentara

  125. klasika... neobrazovane budale se bave necim o cemu nemaju pojma...
    (Zeljko, 3. jul 2015 09:41)

    # Link komentara

  126. Idol mog detinjstva
    (szobi, 3. jul 2015 09:40)

    # Link komentara

  127. e vala nekasiim rekao..
    (zozon, 3. jul 2015 09:38)

    # Link komentara

  128. Zasto dajete prostora glumcima i ljudima i show biznisa dok pricaju o temi o kojoj nisu strucni, a mogu da dovedu u opasnost i zabludu ljude koji citaju ovo...
    (MilosMLD, 3. jul 2015 09:37)

    # Link komentara

  129. Znaci nije samo talentovan za pravljenje glupih faca.. tupson..
    (Scholes, 3. jul 2015 09:31)

    # Link komentara