- Gastronauti -

Kako da napravite savršene pene al'arabijata?

Italijanski specijaliteti omiljeni su u celom svetu zbog svoje raznovrsnosti, prilagodljivosti gotovo svakom podneblju, ali i izvanredno balansiranom ukusu.

Guardian
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, Italijani su vrlo strogi kada je reč o njihovim receptima i često se bune i za najmanje adaptacije recepta. Oni insistiraju da svako njihovo jelo koje ima prepoznatljiv naziv, mora da se sprema baš onako kako bi ga spremale njihove bake.

To važi i za najjednostavnije recepte koji uključuju svega dva ili tri sastojka, pri čemu se onda mora paziti čak i na odabir brendova i porekla proizvoda.

Isto važi i za čuvenu pastu "All'arrabbiata", rimski specijalitet, koji bi u doslovnom prevodu označavao "besnu testeninu", zbog ljutine papričica koje su ključni sastojak sosa.

Italijani dopuštaju da birate papričice prema vašem stepenu tolerancije na ljutinu, pa to svakako iskoristite.

Papričice

Ono što razlikuje arabijatu od desetina, možda i stotina recepata za sos na bazi paradajza, su suve ljute papričice. Domaće papričice u Italiji se suše tokom jeseni gotovo u svakom domu i tako koriste sve do sledeće sezone svežih plodova.

Ipak, arabijata može da se pravi i sa svežim papričicama koje se prže cele i onda kuvaju u sosu, sve dok se ne raspadnu, a onda još finije usitne.

Efekat je u ovom slučaju suptilniji od onog koji postižete sušenim papričicama, pa bi u slučaju da ne podnosite ljuto, trebalo da se okrenete toj varijanti.

Postoji mogućnost prženja i cele suve papričice u pravljenju sosa, ali ćete u tom slučaju ostati bez dragocene arome koju puštaju semenčice ljute paprike u kontaktu sa vrelim uljem.

Imajte u vidu da priloženi recept daje toplu, ali ne i prejaku ljutinu. Ako ste ljubitelj one ljutine koja tera graške znoja na čelo, onda slobodno dodajte još. Ako, pak, uopšte ne volite ljuto, arabijata testenina nije za vas.

Paradajz

Drugi najvažniji sastojak arabijate je, naravno, paradajz. Neki kuvari pozivaju na upotrebu svežih plodova, koji se prvo pretvaraju u kašu, a onda kuvaju dok ne postignete "svež, ali ne i sirov ukus".

Ipak, duboki, intenzivni ukus koji pruža konzervirani paradajz, preferira mnogo više kuvara.

Važno je samo da sos ima barem malo teksture koju mu pružaju komadići paradajza. Zato, za koju god opciju se odlučite, nemojte ga pretvarati u jednoličnu smesu.

Dodaci

U nekim varijantama, recept za arabijatu je toliko jednostavan, da čak ne uključuje ni beli luk. Ipak, preporučljivo je da ga dodate i to bogato. Neki kuvari stavljaju i slaninu ili sušenu svinjsku obrazinu, ali tada je više reč o pasti "All'amatriciana", nego o originalnoj arabijati.

Pasta

Oblik "penne" je uobičajen, ali ako ste potrošili pakovanje, možete se okrenuti i drugim oblicima, poput rigatoni, fusili... Špagete nisu baš pogodne, jer sa njih sos lako klizi, pa bi bilo dobro da odaberete oblik sa malo više teksture.

U svakom slučaju, nakon što testeninu skuvate al dente, dodajte je u sos, izmeašajte i dozvolite da se još malo prokrčka.

Finiš

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pasta "All'arrabbiata" odlična je i sa i bez sira. Nekoliko kapi maslinovog ulja preko gotovog jela odlično se slaže sa blagom ljutinom, ali nećete pogrešiti ako dodate malo sveže rendanog parmezana ili sira pekorino.

Možete dodati i peršun ili bosiljak.

Posle toga, niko vas neće osuđivati ako na jelo "navalite" direktno iz tiganja.

Savršene penne all'arrabbiata

(Za dve osobe)

  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja (+ još malo za kraj)
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 2 čena belog luka fino usitnjena
  • 400 grama kvalitetnog konzerviranog paradajza sečenog na kockice
  • 200 grama pene testenine
  • 1/4 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • Šaka bosiljka (ili peršuna)

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i dodajte ljutu papričicu. Kad počne da tamni, umešajte beli luk i pržite sve dok blago ne promeni boju. Onda dodajte paradajz i posolite, varjačom sitneći krupnije komade.

Krčkajte 15 minuta, dok u posebnom loncu punom ključale, dobro posoljene vode, kuvate testeninu. Dok se ona skuva "al dente", sos bi trebalo da se zgusne. Ako vam deluje previše gusto, dodajte malo vode u kojoj se testenina kuvala.

Umešajte sirće i začinite po ukusu. Onda ocedite pene i umešajte ih u sos. Mešajte na toploj ringli dok sos ne obloži svaki komad testenine, a onda izdelite u činije i pospite po malo maslinovog ulja po svakoj. Preko iskidajte i sveže listiće bosiljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu