Princ koji je odlučio da se obračuna sa radikalnim islamom

Kada je saudijski kralj Salman dodelio titulu kraljevskog princa svom sinu Muhamedu bin Salmanu, postavivši ga na mesto ministra odbrane i zamenika premijera, mnogima je bilo jasno da će stvari u ovoj konzervativnoj zemlji brzo početi da se menjaju.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.11.2017.

11:40

Princ koji je odlučio da se obračuna sa radikalnim islamom
foto: getty

Tridesetjednogodišnji Muhamed bin Salman prvi je u redu za krunu, a ako njegov osamdesetjednogodišnji otac premine, postaće najmlađi kralj u istoriji Saudijske Arabije. Ipak, reputaciju u ovoj zemlji stekao je mnogo pre – prvenstveno, zahvaljujući ekonomskim reformama i potpuno drugačijoj spoljnoj policitici. Trenutno je druga najjača osoba u kraljevstvu, a kako bi proslavio novu titulu, princ je naredio ponovno uspostavljanje svih beneficija i naknada za državne službenike koji su bili ograničeni merama štednje, a dodelio je i više dana za odmaranje tokom muslimanskih praznika.

Postavljanje Muhameda bin Salmana za prvog u redu za tron je veliki zaokret za Saudijsku Arabiju i definitivno se menja ton kojim su komunicirali prethodne tri decenije. Njegovo postavljanje za princa i zamenika premijera isti dan se odrazilo i na berzu kojom se trgovalo za 3,5 odsto više. Da hoće da menja konzervativno društvo na bolje, potvrdio je i sam princ.

“Ono što se dešavalo prethodnih 30 godina nije Saudijska Arabija. Ono što se dešavalo u regionu u poslednjih 30 godina nije Bliski Istok. Nakon Iranske revolucije 1979. godine, ljudi su želeli da kopiraju modele drugih zemalja, a jedna od njih je bila i Saudijska Arabija. Nismo želeli da tako bude. A problem se proširio po celom svetu. Sada je vreme da se otarasimo toga“, rekao je u jednom intervjuu.
foto: getty
Mladi princ je brzo postao simbol moderne Saudijske Arabije, a za razliku od starijih generacija u njegovoj porodici dobija najviše medijske pažnje, a njegovo lice nalazi se na svim bilbordima i televizijama u ovoj zemlje. Idejni je tvorac predloga za dugoročnu ekonomsku reformu “Vision 2030“ kojom namerava da prekine ekonomsku zavisnost od nafte, kao i neefikasnost državne birokratije.

Svojim delovanjem kao ministar odbrane navukao je gnev starijih stanovnika Saudijske Arabije, ali i na međunarodnom nivou zbog uloge u krvavoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, kao i agresivnom stavu prema Iranu. Princ se takođe smatra jednim od primarnih donosilaca odluke iza nedavnog prekida kontakta zalivskih zemalja sa Katrom.

Za mlađe generacije, on je ipak nada da se stvari u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji i te kako menjaju, a prvi ozbiljan znak za to je što su žene konačno dobile dozvolu da voze i posećuju sportske utakmice.

“Mi smo zemlja koja je u G20. Jedna od najvećih svetskih ekonomija. Mi smo u sredini tri kontinenta. Menjajući Saudijsku Arabiju na bolje znači da pomažemo regionu i menjamo svet. To je ono što pokušavamo da uradimo. Nadamo se da ćemo dobiti podršku“
foto: getty
Saudijski mediji navode da će upravo Muhamedov mlađi brat Kaled, bivši borbeni pilot najverovatnije postati ambasador ove zemlje u SAD, a drugi mlađi brat Abdulaziz bin Saud, postavljen je na mesto ministra unutrašnjih poslova i primarni cilj mu je borba protiv terorizma i obezbeđivanje sigurnosti u zemlji.

Muhamed je priznao da mu je namera da zemlju dovede u umereni Islam, užasnut konzervativnošću sopstvenog društva u kojem živi.

“Ja sam mlad. Čak 70 odsto naše populacije čine mladi ljudi. Ne želimo da tražimo naše živote u ovom vrtlogu u kojem se nalazimo prethodnih 30 godina. Želimo da se ta epoha završi. Želimo da, kao Saudijci, uživamo u danima pred nama i koncentrišemo se na razvoj našeg društva; da razvijamo sebe kao individue i naše porodice, čuvajući religiju i običaje“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: