"Uzmite bilo koju vakcinu koja vam je dostupna"

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Entoni Fauči poručio je danas da treba primiti bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koja je dostupna, bez obzira na to o kojoj se radi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Patrick Semansky / POOL
Foto: EPA/Patrick Semansky / POOL

"Antitela nakon preležane bolesti mogu da nas štite koliko i vakcina"

On je za televiziju NBC rekao da je to što će i treća vakcina protiv kovida 19 biti dostupna u SAD "samo dobra vest" i da će pomoći da se kontroliše pandemija. Američko regulatorno telo objavilo je juče da vakcina kompanije Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi pruža jaku zaštitu od teškog oblika kovida 19.

Očekuje se da će je američka Uprava za lekove (FDA) uskoro odobriti. Fauči je upozorio ljude da ne odugovlače sa primanjem vakcine Džonson i Džonsona da bi čekali da dobiju malo efikasniju vakcinu Fajzera i Moderne. On je rekao da je "trka između virusa i davanja vakcine ljudima" i da što se duže čeka sa vakcinacijom to je bolja šansa da virus razvije novu varijantu ili mutaciju.

Američki stručnjak je rekao da su zvaničnici za javno zdravlje uvek zabrinuti zbog mutacija virusa i naglasio važnost sprovođenja mera kao što je nošenje maski i društvenog distanciranja. Najčešći mutirani soj koronavirusa koji se pojavljuje u SAD je britanski. Fauči je rekao da vakcine koje se distribuiraju u SAD jasno mogu da suzbiju taj konkretni soj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu