Problem na koji sve trudnice moraju da obrate pažnju

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, pogotovo kod žena. Vene nogu predstavljaju krvne sudove kojima se krv vraća u srce, nasuprot sili Zemljine teže. Pored ženskog pola, genetika ima najznačajniju ulogu u pojavi proširenih vena.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

piše: Ass dr sci med Srđan Babić, vaskularni hirurg

Zašto nastaju proširene vene u trudnoći?

Uzroci su višestruki, od nastanka proširenih vena, do pogoršanja već postojećih. Pogoršanje postojećih vena najčešće nastaje kao posledica rasta ploda u materici, pored koje su vene koje odvode krv iz nogu u srce. Ovo sve nastaje zato što materica svojim rastom pritiska na vene male karlic, što dovodi do pojave povećanog pritiska u venskom sistemu i posledičnog širenja površnih vena nogu i česte udružene pojave hemoroida, koji takođe predstavljaju venske spletove. Pored ovih lokalizacija, proširene vene se mogu pojaviti na velikim usnama i vagini. Drugi značajan razlog je povećana količina progesterona tokom trudnoće koji opušta venski zid i dovodi do pojave proširenih vena. Takođe, povećanje telesne težine, dugo stajanje i blizanačka trudnoća predstavljaju faktore koji znatno doprinose nastanku ovog oboljenja.

Simptomi venske bolesti su isti, osećaj težine u nogama, oticanje nogu u večernjim časovima, osećaj paljenja, pojava svraba, kao i noćni grčevi. U slučaju tromboze u površnom venskom sistemu, javiće se bol i crvenilo kože, a u slučaju tromboze u dubokom venskom sistemu, izražen otok noge.

Preventivne mere pre trudnoće

Ono što se preporučuje na prvom mestu je operativno lečenje vena pre ostajanja u drugom stanju. Ukoliko žena ima proširene vene, najbezbednije je da se one što pre uklone, jer ukoliko dođe do komplikacija venske bolesti u trudnoći, kao što su pojava tromboze u površnom venskom sistemu, ugrožena su dva života, majka i beba. Isto tako upotreba lekova koji se daju tokom operativnog lečenja je ograničena, a intervencija na venama u odmakloj trudnoći se radi samo iz vitalnih indikacija u visoko specijalizovanim centrima.

Preventivne mere u trudnoći

- Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.

- Ne nositi visoke štikle. Ravna obuća omogućuje bolje funkcionisanje mišića koji deluju kao pumpa i vraćaju krv.

- Savetuje se redovna i umerena fizička aktivnost

- Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno oblačiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama

- Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.

- Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, uz izbegavanje sunčanja.

- Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama

- Ne nositi teške stvari

Ukoliko imate proširene vene u trudnoći, vaš ginekolog će tražiti konsultaciju vaskularnog hirurga pre porođaja, bilo vaginalnim putem ili carskim rezom. Potrebno je uraditi Collor Duplex Scann da bi se video stepen oštećenja vena, kao i eventualno prisustvo tromboze. Potom vam vaskularni hirurg prepisuje heparine male molekulske mase u dozi prema vašoj težini, uz obavezan porođaj sa antiembolijskim kompresivnim čarapama koje treba nositi do ustajanja iz kreveta.

Dobre vesti su da se proširene vene delimično poboljšaju posle porođaja i mršavljenja, ali se svakako savetuje neka od intervencija na venama ukoliko se planira još trudnoća.

Prati B92 na Viberu

Vesti

U Srbiji smanjena potrošnja antibiotika

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prema najnovijim istraživanjima u Srbiji u 2016. godini smanjena upotreba antibiotika za 18 odsto, ali da se i dalje nalazi na veoma visokom mestu po potrošnji antibiotika u poređenju sa ostalim zemljama u Evropi.

Vesti petak 17.11. 19:30 Komentara: 0

"Presađivanje ljudske glave se nije dogodilo"

Neugohirurg Serđo Kanavero nedavno se opet našao u žiži medijske pažnje zbog izjave da je izveo prvu uspešnu transplantaciju ljudske glave na preminulom čoveku. Ipak, neurolog Din Barnet tvrdi da je reč o neistini i da tako nešto možda nikada neće biti postignuto, a svakako ne u skorije vreme.

Vesti petak 17.11. 18:55 Komentara: 10
strana 1 od 1988 idi na stranu