Nagla promena vremena šteti srčanim bolesnicima

Drastične promene temperature prethodnih dana, kao i velika vlaga, uticali su na to da se broj pacijenata sa srčanim udarom u srpskim bolnicama poveća za čak 40 odsto. Lekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Krajem prošlog vikenda i početkom ove radne nedelje, kada je temperatura naglo porasla, a usled padavina vlaga bila i te kako osetna, hitna pomoć imala je pune ruke posla. Epilog - veliki broj srčanih udara, kao i kardiovaskularnih problema. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih, ima tegobe pri promeni vremena.

Ljudskom organizmu, kažu doktori, potrebno je dva do tri dana da se prilagodi vremenskim uslovima, a u prvih 12 časova promene vremena, organizam je najosetljiviji. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom u ovom slučaju su najugroženije.

“To su obično stariji ljudi čiji su krvni sudovi krti, nisu fleksibilni, ne mogu da odreaguju na tu promenu pritiska koji se javlja zbog promena atmosferskog pritiska. Tako da neke blage aneurizme, znači proširenja krvnih sudova, da li su u glavi, u srcu, na periferiji što mi kažemo, može da dovede do šlogova, infarkta, pa čak i letalnih ishoda”, objašnjava Dejan Stevanović, doktor opšte prakse u domu zdravlja Stari grad.

Kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, muškarci su ugroženiji od žena, ali samo do 55.godine života. Međutim, doktori upozoravaju da starosne granice ne postoje.

“Pritisak bi trebalo da počnemo da merimo onda kada se osećamo nelagodno, ne stalno i ne non-stop naravno, nego u dogovoru sa doktorom i naravno kažem ako se osećamo nelagodno i imamo neka zamaranja ili bilo koju vrsta tegoba kardiovaskularnog tipa. Da li treba da idemo kod lekara tim povodom? Da i obavezno”, kaže kardiolog Milijana Balević.

Da bi se ublažio negativan uticaj vremena, savetuje se boravak u prirodi, dovoljno sna, ishrana bogata voćem i povrćem, uzimanje dovoljno tečnosti i veoma važna fizička aktivnost.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Krv u stolici najčešće nije znak tumora

Okom vidljiva pojava krvi u stolici je razlog za posetu lekaru jer je u pitanju alarmantan simptom koji gotovo polovina odrasle populacije ima bar jednom u životu. Srećom, najčešći razlog za pojavu krvi u stolici su benigne bolesti kao što su hemoroidalna bolest i analne fisure.

Vesti ponedeljak 21.08. 13:05 Komentara: 11
strana 1 od 1940 idi na stranu