Palestinac iz Jerusalima omiljeni pedijatar u Nišu

Za samo mesec i po, koliko radi kao pedijatar na školskom odeljenju Doma zdravlja u Nišu, Palestinac Hajtam Tajem pobrao je brojne simpatije kolega i pacijenata.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Piše: Biljana Ljubisavljević, Beta

Tajem (50) je odrastao u Jerusalimu, ali skoro tri decenije živi u Nišu.

U tom gradu završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz pedijatrije, tu se oženio i formirao porodicu. Privremeno tromesečno zaposlenje u Domu zdravlja za njega je, međutim, prvo zaposlenje u Nišu.

"Prethodnih godina radio sam kao lekar u Preševu i Bujanovcu u međunarodnim organizacijama koje su pružale pomoć migrantima. Pre toga sam u nekoliko navrata radio u Palestini, ali ne dugo, pošto sam nastojao da se što pre vratim porodici", izjavio je Tajem za agenciju Beta.

Niš i Srbiju, objasnio je Tajem, odabrao je svojevremeno za mesto studiranja, jer je bivša Jugoslavija bila za Palestinu i Palestince interesantna, prijateljska zemlja.

"Na studijama sam upoznao sadašnju suprugu Iman. Njen otac je Palestinac, a majka Srpkinja. Imamo troje dece Laru (10), Maju (8) i Kamaja (6)", kazao je Tajem.

Prema njegovim rečima, on i njegova supruga odavno su državljani Srbije i prave Nišlije, mada su nekada planirali da žive u Jerusalimu.

"Pre mnogo godina predali smo papire da bi supruga dobila vizu za boravak u Jerusalimu, ali do današnjeg dana je nismo dobili. Supruga je ginekolog, međutim, bez zaposlenja", rekao je Tajem.

Za Niš i Nišlije, Tajem ima samo reči hvale.

"Svi su me odlično prihvatili i kao čoveka i kao zeta, oca. Odlično su me prihvatili i pacijenti i kolege u Domu zdravlja. Pacijentima je moje ime čudno pa me redovno pitaju odakle sam", sa osmehom je rekao Tajem.

Njegova velika želja je, dodao je Tajem, da nastavi da i dalje radi u Domu zdravlja.

"U planu je da Dom zdravlja formira tim stručnjaka koji će držati radionice u prihvatnim centrima. Voleo bih da učestvujem u tom timu jer već imam iskustvo u radu sa migrantima", izjavio je Tajem.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kazao je agenciji Beta da je doktor Hajtam Tajem bio kandidat koji je u najvećoj meri ispunio uslove konkursa koji je pre par meseci ta ustanova raspisala.

"Od 12 lekara koji su se prijavili na konkurs Tajem je jedini bio nezaposlen i prijavljen na biro, a propisi definišu da takvi kandidati imaju prednost pri zapošljavanju", rekao je Milorad Jerkan.

On je kazao da je Tajem zaposlen kao zamena, na tri meseca, ali da sada svi priželjkuju da Ministarstvo zdravlja odobri njegovo stalno zaposlenje.

"Postojala je određena skepsa među kolegama kako će se uklopiti na poslu, međutim, već sada je jedan od najomiljenijih lekara među pacijentima. Veoma je savestan i vredan", istakao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, Tajem se odlično pokazao i u posetama ekipa niškog Doma zdravlja migrantima u Preševu i Bujanovcu.

"Deca sa kojima je naš kolega radio bila su mnogo uplašena i izmučena putem do naše zemlje. Tajem je jedini uspevao da im vrati osmeh na lice. Deci i roditelima je mnogo značilo što im pomoć pruža lekar koji govori arapski", istakao je Jerkan.

On je kazao da Dom zdravlja ima u planu da, kroz preventivne radionice u prihvatnim centrima, olakša migrantima boravak u našoj zemlji, a angažovanje doktora Tajema u tim radionicama bilo bi od velike koristi.

Prati B92 na Viberu

Vesti

300.000 parova u Srbiji muči neplodnost

Šta li su uradili sa mojim embrionima? Sa jajnim ćelijama? Gde su nestali folikuli? Je li neko prodao moje embrione? To su samo neka od pitanja koja muče ljude kada je reč o vantelesnoj oplodnji (VTO). Embriolog iz Specijalne ginekološke bolnice „Ferona” dr Vera Kremić kaže da nema mesta ni za kakvu sumnju, nema trgovine, u postupku vantelesne oplodnje nema nikakvih tajni, parovi su potpuno uključeni u svaki deo procedure i svaka činjenica i faza postupka im se predočava.

Vesti utorak 30.05. 12:59 Komentara: 0

Šta treba uraditi kada dođe do povrede?

RICE metoda primenjuje se kod povreda poput uganuća, nagnječenja i svežih podliva. Podrazumeva odmor (Rest), hlađenje (Ice), kompresija ili pritisak (Compression) i podizanje povređenog ekstremiteta u viši položaj u odnosu na telo (Elevation).

Vesti ponedeljak 29.05. 14:26 Komentara: 0

Kratkotrajna vežba koja jača celo telo

Tipični pokreti kao što su trbušnjaci i čučnjevi fokusiraju se samo na savijanje, čime se propuštaju mnogi aspekti izgradnje telesne snage i stabilnosti, međutim, mešavina nekonvencionalnih, ali efikasnih pokreta ojačaće trbušne i leđne mišiće.

Vesti ponedeljak 29.05. 12:24 Komentara: 2

Moždani udar - katastrofa koja nam se događa svakodnevno

„Iako je broj smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom u Evropi u opadanju već 20 godina, moždani udar je katastrofa koja se upravo događa, jer je sve više onih koji su uspeli da prežive šlog, ali i onih koji su ostali sa trajnim invaliditetima“ upozorio je dr Ivan Milojević, neurolog i član odbora udruženja SAFE (Stroke Alliance for Europe) prilikom predstavljanja rezultata istraživanja „Teret moždanog udara“ na 57. međunarodnom kongresu neurologije u Puli.

Vesti ponedeljak 29.05. 09:48 Komentara: 2
strana 1 od 1890 idi na stranu