Palestinac iz Jerusalima omiljeni pedijatar u Nišu

Za samo mesec i po, koliko radi kao pedijatar na školskom odeljenju Doma zdravlja u Nišu, Palestinac Hajtam Tajem pobrao je brojne simpatije kolega i pacijenata.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Piše: Biljana Ljubisavljević, Beta

Tajem (50) je odrastao u Jerusalimu, ali skoro tri decenije živi u Nišu.

U tom gradu završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz pedijatrije, tu se oženio i formirao porodicu. Privremeno tromesečno zaposlenje u Domu zdravlja za njega je, međutim, prvo zaposlenje u Nišu.

"Prethodnih godina radio sam kao lekar u Preševu i Bujanovcu u međunarodnim organizacijama koje su pružale pomoć migrantima. Pre toga sam u nekoliko navrata radio u Palestini, ali ne dugo, pošto sam nastojao da se što pre vratim porodici", izjavio je Tajem za agenciju Beta.

Niš i Srbiju, objasnio je Tajem, odabrao je svojevremeno za mesto studiranja, jer je bivša Jugoslavija bila za Palestinu i Palestince interesantna, prijateljska zemlja.

"Na studijama sam upoznao sadašnju suprugu Iman. Njen otac je Palestinac, a majka Srpkinja. Imamo troje dece Laru (10), Maju (8) i Kamaja (6)", kazao je Tajem.

Prema njegovim rečima, on i njegova supruga odavno su državljani Srbije i prave Nišlije, mada su nekada planirali da žive u Jerusalimu.

"Pre mnogo godina predali smo papire da bi supruga dobila vizu za boravak u Jerusalimu, ali do današnjeg dana je nismo dobili. Supruga je ginekolog, međutim, bez zaposlenja", rekao je Tajem.

Za Niš i Nišlije, Tajem ima samo reči hvale.

"Svi su me odlično prihvatili i kao čoveka i kao zeta, oca. Odlično su me prihvatili i pacijenti i kolege u Domu zdravlja. Pacijentima je moje ime čudno pa me redovno pitaju odakle sam", sa osmehom je rekao Tajem.

Njegova velika želja je, dodao je Tajem, da nastavi da i dalje radi u Domu zdravlja.

"U planu je da Dom zdravlja formira tim stručnjaka koji će držati radionice u prihvatnim centrima. Voleo bih da učestvujem u tom timu jer već imam iskustvo u radu sa migrantima", izjavio je Tajem.

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kazao je agenciji Beta da je doktor Hajtam Tajem bio kandidat koji je u najvećoj meri ispunio uslove konkursa koji je pre par meseci ta ustanova raspisala.

"Od 12 lekara koji su se prijavili na konkurs Tajem je jedini bio nezaposlen i prijavljen na biro, a propisi definišu da takvi kandidati imaju prednost pri zapošljavanju", rekao je Milorad Jerkan.

On je kazao da je Tajem zaposlen kao zamena, na tri meseca, ali da sada svi priželjkuju da Ministarstvo zdravlja odobri njegovo stalno zaposlenje.

"Postojala je određena skepsa među kolegama kako će se uklopiti na poslu, međutim, već sada je jedan od najomiljenijih lekara među pacijentima. Veoma je savestan i vredan", istakao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, Tajem se odlično pokazao i u posetama ekipa niškog Doma zdravlja migrantima u Preševu i Bujanovcu.

"Deca sa kojima je naš kolega radio bila su mnogo uplašena i izmučena putem do naše zemlje. Tajem je jedini uspevao da im vrati osmeh na lice. Deci i roditelima je mnogo značilo što im pomoć pruža lekar koji govori arapski", istakao je Jerkan.

On je kazao da Dom zdravlja ima u planu da, kroz preventivne radionice u prihvatnim centrima, olakša migrantima boravak u našoj zemlji, a angažovanje doktora Tajema u tim radionicama bilo bi od velike koristi.

Vesti

Sve laži koje govorimo našem lekaru

Lekar vam ne može pomoći ako mu ne date tačne informacije, a tačno je da svi pomalo volimo da ulepšamo istinu na jedinom mestu gde to ne treba da radimo – u lekarskoj ordinaciji. Pročitajte koje su to najčešće laži koje izgovaramo.

Vesti četvrtak 23.11. 19:50 Komentara: 13

U Evropi očevi na porođaju, u Srbiji sa kumom u kafani

Da ste Švajcarac ili da se odlučite da porodicu osnujete u Švajcarskoj, u državnoj bolnici biste imali tretman kao na privatnoj klinici, budući otac bi mogao da bira da li želi da prisustvuje porođaju, a kada beba dođe nas svet, sve obaveze oko nje delio bi sa suprugom, nakon što detaljne instrukcije dobije od babice.

Vesti četvrtak 23.11. 09:30 Komentara: 183
strana 1 od 1992 idi na stranu