Želite da živite duže? Jedite ove namirnice

Kako pravilna ishrana pomaže dugotrajnijem i kvalitetnijem životu - odavno je poznato, a vi saznajte koje bi namirnice mogle pozitivno da utiču na vaše zdravlje a samim tim i na život.

Izvor: Punkufer
Pošaljite komentar
  1. @(Mix, 12. maj 2015 18:57); imas toliko prelepih recepata za svasta sa avokadom, da je prava budalastina jesti avokado SAM. Ako to neko ipak jede, onda je lencuga totalna. Nema dana da ne jedem avokado, sigurno vec jedno 10 godina... I sto je najbitnije, nema veze scim ga kombinujete i koliko to drugo i kako masno bilo, avokado sve te masne lepljivosti neutralise tako da pranje posudja postaje decija igra (cisto sapiranje). STRAVA :)
    (Avokado, 6. januar 2017 12:42)

    # Link komentara

  2. Otkako Zanzibarci i Tanganjikanci čitaju vaše savete oni sve duže i duže žive.
    Neće li i oni nadmašiti srpski životni vek?
    (cangratulations, 21. april 2016 18:28)

    # Link komentara

  3. Caj stiti od nekoliko vrsta raka ali ne i od raka grla!
     (Patrik, 14. maj 2015 09:33)

    # Link komentara

  4. @kolibri. Sve se slazem sa vama osim za pavlaku. Avokado je vec po sebi dovoljno mastan, ako vam treba mlecni ukus dodajte bolje malo nemasnog jogurta umesto pavlake. ta pavlaka je postala obavezni deo svih dodataka salatama a verovatno je najgori izvor mlecnih masti.
    (nale, 14. maj 2015 08:41)

    # Link komentara

  5. Gvak = Guacamole. Centralno-americka hrana, originalno, ali stvarno preukusna. Kolibri je skroz upravu sto se tice toga kako znati da je avokado zreo, ali iskreno, ne svidja mi se taj recept za gvakamole. Ne stavljaju se mlecni proizvodi u to, potpuno je nepotrebno jer je avokado i sam kremast, a i nezdravo je. Sa druge strane, gvakamole je neuporedivo je sveziji i bolji kad dodate korijander. To je biljka koja se stavlja u maltene svu centralno-americku (pa i azijsku) hranu. Divno zamirise. Biber takodje obavezno, i naravno limeta. Ja stavim mnogo vise avokada u odnosu na kolibri, i ne stavim crni luk nego beli (malo malcice). Paradajz stavim, ali minimalno, dva ceri paradajza na cetiri pet avokada. Bude mnogo sladak gvakamole ako se stavi previse paradajza. Dakle puno svezeg kremastig avokada, limeta, korijander, so, biber, beli luk (ne mnogo) i ceri paradajz (isto ne mnogo). Ide mi voda na usta dok pisem.

    Ono sto je odlicno kod avokada je da je zdrav, a kalorican, dakle daje puno energije, ali one dobre. Ako bas prigladnite, mozete i samo da isecete na pola, izvadite kosticu, posolite i pobiberite, i samo jedete kasicicom. Ali posto ima dosta masnoce, bolje je imati i neko parce hleba ili nesto tako. Inace, nije nikakav problem kupiti tvrd avokado, ostavite ga na miru dan dva i sazri. Samo proveravati svaki dan neznim pritiskom, i nikako ne stavljati u frizider, jer je tropski plod.
    (Selma, na ulasku u voz, 14. maj 2015 08:19)

    # Link komentara

  6. Zavisi od sorte, neke vrste avokada ostaju potpuno zelene kad su zrele (oni izduzeni sa tanjom kozom) dok drugi moraju postati jako tamni, skoro braon (tipicno oni manji, vise ovalni, sa tvrdom i hrapavom, debelom kozom koja se skida skoro kao ljuska). Bilo koji avokado je spreman za jelo kad mozete pod pritiskom prsta da ulubite meso ispod. Ako nema te minimalne mekoce, nije zreo. Smedje u samom mesu ne jesti. Avokado lako pobraoni (kao jabuke ili oljusten krompir) tako da odmah po secenju kapnite neku kiselinu tipa limun, limeta, sirce i sl. Guacamole dip recept: Ispasirajte jedan avokado viljuskom. Dodajte sok od pola limete, so, papar, pola malog crvenog luka sitno seckanog, 2-3 ceri paradajza isto sitno seckanih i 1-2 kasicice pavlake. Mozete i malo kisele ljute papricice jalapeno. Promesati i jesti kao namaz a najbolje je sa meksickom hranom tipa chilli, nachos, burritos, tacos (posebno tacos od ribe na rostilju mmm)itd. Inace, uzmite celu polovinu avikada, izvadite kosticu i sipajte malo balzam sirceta, maslinovog ulja, so i papar i jedite kasicicom, najbolje uz neki domaci hleb, feta sir, odrezak lososa sl.
    (kolibri, 13. maj 2015 17:24)

    # Link komentara

  7. Pa ovo jedem svakodnevno :)
    (Bane, 13. maj 2015 15:55)

    # Link komentara

  8. @nale hvala, do sad sam kupovala spolja-zeleni avokado, eto nije mi padalo na pamet da je ustvari nezreo. probacu braon da potrazim. hvala
    (Maja, 13. maj 2015 14:21)

    # Link komentara

  9. @vegetarian Boston
    Sta je to " gvak"?
    Prvi put cujem a ne mogu da nadjem na netu.
    Unapred hvala.
    (Pedja, 13. maj 2015 10:10)

    # Link komentara

  10. Pero, j...s namirnice i dijete,probaj brate sa samoubistvom sa predumisljajem.Za predjelo mljacni pola kile masne slanine i pola kile brlje.I ne zaboravi da nam javis kako je tamo,dali i tamo zele da mrtvuju duze.
    (tupan glupan, 13. maj 2015 09:29)

    # Link komentara

  11. Posle svakog obroka u kome dominiraju masnoće popite čašu crnog vina i pojedite parče crne čokolade sa što većim procentom kakaa i nema brige!
     (igor, 13. maj 2015 08:54)

    # Link komentara

  12. Ne znam sta da napisem .
     (bj., 13. maj 2015 08:35)

    # Link komentara

  13. -Cristofer Columbo: postoje cetiri biljke koje su u životu neophodne coveku: pšenica, grožde, maslina i aloja. Prva hrani, druga usrecuje srce, treca uspostavlja harmoniju a cetvrta leci. Nikad nije kretao na put bez Aloe Vere.
    (Aleksandar Radović, 13. maj 2015 08:30)

    # Link komentara

  14. @milan na picu majonez, fuuuj.
    (šetač, 13. maj 2015 07:28)

    # Link komentara

  15. Gvak je zakon, jedem ga skoro svaki dan, svaki sendvic je bolji sa istim. Joj a przena jaja, pa preko feta sir i gvak sa strane, pa jogurt, najbolji doducak.
    (vegetarian Boston, 13. maj 2015 03:22)

    # Link komentara

  16. Na listi su uglavnom sjajne nameirnice, ali nedostaju i neke manje kalorične:
    Brokoli, karfiol, luk,pečurke, borovnice, višnje, i sl.
    Ili neke kalorične:
    Maslinove ulje, masna morska riba, kakao u crnoj čokoladi ili po mašti.
    Izmedju je jogurt ili po neki gutljaj dobrog pića.
    Tek sa ovim piramida stoji na pravim temlejima!
    (danilo, 12. maj 2015 23:56)

    # Link komentara

  17. hmmm,avokado,punjen racicima u koktel sosu..
    (prava stvar, 12. maj 2015 21:22)

    # Link komentara

  18. @ Pera,moze,nije problem..kaviar,beli tartufi,dimljeni losos,prsut serrano i tomu slicno;)
    (Dom Pérignon, 12. maj 2015 20:18)

    # Link komentara

  19. @mix. Vi ste verovatno jeli zelen avokado kada kazete da je odvratan. Probajte meki, zreo avokado (peteljka ulazi u plod na pritisak) koji ima zelenu boju unutra, a ljuska mu je vec braon. Ako je i unutra braon onda ga ne treba jesti. Namazite ga na hleb, odozgo stavite kolut paradajza i sve malo posolite. Ako jos imate hleb bez kvasca dozivljaj je potpun. Druga varijanta je da ga nasecet ena kockice i didate u sopsku salatu. Ako vam je i dalje odvratan, pa nemojte da ga jedete...
    (nale, 12. maj 2015 19:55)

    # Link komentara

  20. Pero, zaglabaj metak, otrov, neku koncentrovanu kiselinu... Daj svojoj masti na volju. (ironican sam, da neko ne pomisli drugacije)
    (Bane, 12. maj 2015 19:43)

    # Link komentara

  21. Pera- burek za dorucak i to 500g-1000g , pohovano meso sa cvarcima i pomfirt pravljen u fritezi za rucak, pica precnika 52cm i obavezno majonez preko. Koka kola umesto vode, grickalice kao sto su cipa ili smoki umesto povrca, torte cokolade i kolaci umesto voca. Minimalna setnja i da se redovno gleda tv 7-8h :D
     (milan, 12. maj 2015 19:41)

    # Link komentara

  22. Pa napravi Guacamolee ako ti je odvratan sirov Avokado:)
    (Tiberije, 12. maj 2015 19:30)

    # Link komentara

  23. Ja zelim da zivim krace.

    Mozete li mi preporuciti namirnice koje skracuju duzinu zivota?
    (Pera, 12. maj 2015 19:08)

    # Link komentara

  24. Taj avokado je toliko odvratan strasno ....
     (Mix, 12. maj 2015 18:57)

    # Link komentara