1. Neke zene samo izbace dete (njihov izraz) i skoro sve obaveze preuzmu babe, neke misle da time postaju nesto posebno i penju se svima na glavu, nekima je lepo, neke imaju zdravstvene probleme pa jedva prezive, neke se boje za svoj posao, neke ni od koga nemaju podrsku, nekima je sve savrseno spolja - a u njima sve umre.
    Ima svega, i medju majkama i nedju ostalima, i ne treba nikome stajati na muku.
    Treba pruziti podrsku i pomoc sestri, drugarici, komsinici ako se moze, bar malu, i ne previse ociglednu.
     (kloi, 27. januar 2015 14:32)

    # Link komentara

  2. Nisu sve zene spremne na trudnocu i sve sto ona donosi. Razloga ima raznih-ako su mlade,ako nisu planirale a kontracepcija zakaze jer su npr pile antibiotike, ako je trudnoca proistekla iz slucajnog susreta,ili cak silovanja; ako su loseg materijalnog stanja,ili cesto-ako su pocele da rade,a vazno im je da zadrze taj posao-jer nase drustvo posebno nema milosti prema majkama. Moze da se desi trudnoca ubrzo nakon raskida pa ostanu same ili imaju zdravstvene probleme sto dodatno komplikuje stvari. Zene moraju biti i psihicki i fizicki spremne za bebu,jer najveci teret pada na njih same,i pored pomoci sa strane. Osim toga,same hormonske pilule uticu veoma jako na devojke i zene, pojacavaju nervozu, javljaju se depresija i anksioznost, a sta onda treba ocekivati od trudnoce koja je 9-mesecni hormonalni udar i sa razlogom se zove drugo stanje. Porodjaj je tek posebno pitanje od koga se mnoge zene plase,a onda i dugorocno nespavanje koje prodrma i najstabilnije. Dolazak beba je najlepse ali i najstresnije iskustvo i prinudjuje zenu da momentalno sazri, poput skoka iz aviona. Neke zene jednostavno nisu spremne za takvo suocavanje,a jedan od razloga je sto se malo prica o pravom iskustvu porodjaja i slaba je podrska pravima majki pa se generalno osecaju nezasticenim. U Srbiji je usled rastuceg siromastva postala glavna reakcija na trudnocu- "Sta ti je to trebalo, treba i da ga gajis, lako je roditi!" Nije lako zenama, umesto ekspresne osude treba im pruzati razumevanje.
     (Anya Lill, 26. januar 2015 23:32)

    # Link komentara

  3. Nije lako biti majka. Trebalo bi zaista više edukativnih emisija na temu porodođaja, stanja žene u, tokom i nakon tog, za svaku ženu prelomnog i veoma značajnog događaja u životu. Mnoge žene promene svoje uglove gledanja na celokupan život uopšte pa i svoj. Sistem vrednosti takođe prolazi redefinisanje, često većina žena shvata veličinu i vrednost života, živog bića, odgovornost za taj život. Na prvo mesto stavljaju dete (prirodan refleks) a njihovi muževi/muškarci misle i dalje da su oni centar njihove pažnje i eto otuda i česta razilaženja partnera. O svemu ovome zaista treba govoriti u javnosti. Žene su heroji na Planeti.Treba im to priznati. Nisu zaslužile svojom biološkom ulogom da budu vekovima druga klasa, manje važne, ponižavane, vređane i izložene fizičkim napadaima smao zato što su fizički slabije od muških osoba.
    (gradjanka, 26. januar 2015 22:14)

    # Link komentara

  4. Nije lako biti majka. Trebalo bi zaista više edukativnih emisija na temu porodođaja, stanja žene u, tokom i nakon tog, za svaku ženu prelomnog i veoma značajnog događaja u životu. Mnoge žene promene svoje uglove gledanja na celokupan život uopšte pa i svoj. Sistem vrednosti takođe prolazi redefinisanje, često većina žena shvata veličinu i vrednost života, živog bića, odgovornost za taj život. Na prvo mesto stavljaju dete (prirodan refleks) a njihovi muževi/muškarci misle i dalje da su oni centar njihove pažnje i eto otuda i česta razilaženja partnera. O svemu ovome zaista treba govoriti u javnosti. Žene su heroji na Planeti.Treba im to priznati. Nisu zaslužile svojom biološkom ulogom da budu vekovima druga klasa, manje važne, ponižavane, vređane i izložene fizičkim napadaima smao zato što su fizički slabije od muških osoba.
    (gradjanka, 26. januar 2015 22:14)

    # Link komentara