Petogodišnjakinja dobila bioničku "Iron man" šaku

Petogodišnja Hejli Frejžer je rođena bez prstiju leve ruke. Njenim roditeljima rečeno je da jedina opcija komplikovana operacija. Očajni da pronađu alternativu hirurgiji okrenuli su se interentu i pronašli fondaciju koji su za Hejli napravili 3D roze ruku i prostetski ud.

Pošaljite komentar
  1. Vrh!
     (zayeb, 2. oktobar 2014 11:23)

    # Link komentara

  2. da dodam, secam se jedne kozmeticarke, zena je radila normalno bez leve sake, bez ijednog prsta. ova devojcica vidim ima funkcionalan palac i obaveza roditelja je da joj omoguce da tu ruku maksimalno iskoristi u skladu sa mogucnostima, sigurno moze uraditi sve sto i ta bionicka saka. ponavljam, ako se i ovo devojcici dopada, treba joj omoguciti, kao i deci sa slicnim problemom, ali unutrasnji balans je bitniji.
     (m, 2. oktobar 2014 11:00)

    # Link komentara

  3. kao osoba sa invaliditetom, ne znam sta da mislim o ovome. svakako je dobro ako je devojcica srecna, ali deca se na urodjene deformitete jako lepo adaptiraju i ne treba od toga praviti dramu, kao sto prave ovi roditelji, jer se upravo desi ovo, da se stidi i sakriva. naravno da su operacije ili proteze dobrodosle, ali, ponavljam, bice srecna samo ako prihvati sebe, a to pocinje od roditelja.
     (m, 2. oktobar 2014 10:55)

    # Link komentara

  4. ovo nije nikakva bionika (bioelektronika), kod koje postoji interfejs sa nervnim sistemom. ovo je obican komad plastike sa par mehanickih zglobova.
     (poznavalac, 1. oktobar 2014 22:10)

    # Link komentara

  5. Ovo nije prava bionicka saka, ali deci sigurno obezbedjuje da hendikep cak pretvore u prednost. RZZO na nalog kod nas ne pokriva ni osnovne troskove za normalnu protezu, a kamoli bionicku saku. Inace je moguce i u Beogradu uraditi bionicku saku. Kada porastu, deca ce se suociti sa funkcionalnim i estetskim problemom ove sake, a da im RFZO nece pokriti troskove.
    (biljana, 1. oktobar 2014 21:57)

    # Link komentara

  6. @JA:
    imas njihov internet sajt, dalje je sve jednostavno.
    Ako mislite da cete imati problema sa uvozom u srbiju, neka Vam je posalju bilo gde u Hrvatskoj ili Madjarskoj pa je licno preuzmite:
    [link]/
    (Realista, 1. oktobar 2014 20:24)

    # Link komentara

  7. Dobro, gde su sad pravoslavni talibani sto pljuju naucnike?
    (vojdodjanin poslednji mohikanac, 1. oktobar 2014 20:07)

    # Link komentara

  8. I deluje ko da kosta 50 funti. Ako stvarno hoce da pomognu svom detetu, roditelji bi trebali da urade operaciju. Transplantacija (pretpostavljam autotransplantacija - uzimanje tkiva sa ledja) bi ucinila ruku funkcionalnom. Ova "bionicka" ruka ne deluje funkcionalnom.
    (Ivan, 1. oktobar 2014 18:20)

    # Link komentara

  9. Jedan Mihailo iz Niša već mesecima igra tenis i vozi bicikl sa takvom šakom. Ne moraju Englezi u svemu da budu ispred nas ;) [link]
    (Nikola Morena, 1. oktobar 2014 18:01)

    # Link komentara

  10. E za ovakve stvari treba da služi kloniranje, da joj kloniraju šaku i presade prste koje telo neće odbaciti. Nadam se da će dočekati to. Ovo joj je sad cool, a posle će se navići.
    (kloniranje u medicinske svrhe, 1. oktobar 2014 17:44)

    # Link komentara

  11. ta saka i izgleda ko da vredi 50 funti. transplantacija (pretpostavljama autotransplantacija - uzimanje tkiva sa ledja) je jedina smislena i dugorocno funkcionalna opcija. da, jeste komplikovano, jeste tesko, ali bolje nego da ceo zivot nosi ovo smece.
    (ivan, 1. oktobar 2014 17:36)

    # Link komentara

  12. koliko je svet otisao napred, vidi se po ovome, jer je prva bionicka saka napravljena, verovali ili ne, u beogradu, i bas se tako zvala - beogradska saka. devojcici zelim sve najbolje, drago mi je da ce moci da se koristi i drugom sakom.
     (risus sardonicus, 1. oktobar 2014 17:22)

    # Link komentara

  13. Lepa strana covecanstva.
    (Boy, 1. oktobar 2014 17:09)

    # Link komentara

  14. Draga redakcijo,

    Imam sestrića koji takođe ima 5 godina, kao i ova preslatka devojčica, i rođen je bez leve šake. Tačnije ima zglob na levoj ruci, ali šaka i prsti nisu dovoljno razvijeni. Da li ova proteza može da se nabavi kod nas, kako i po kojoj ceni? Molim vas, pomozite mi da pronađem način da mu pomognem. Trenutno on nosi protezu koju izrađuje Rudo i koja je statična i ne pruža mu mogućnost da hvata predmete. Pretpostavljam da se i ova proteza radi po meri? Ukoliko možete da mi pomognete, molim vas kontaktirajte me putem e-maila koji sam ostavio.

    Hvala,
    (JA, 1. oktobar 2014 16:51)

    # Link komentara

  15. [link]
    (Bojan, 1. oktobar 2014 16:32)

    # Link komentara